Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Επιληψία σε παιδιά και εφήβους: Διάγνωση & Θεραπεία

Επιληψία σε παιδιά και εφήβους: Διάγνωση & Θεραπεία

Η επιληψία, που ονομάζεται επίσης διαταραχή επιληπτικών κρίσεων, είναι η πιο συχνή παιδική εγκεφαλική διαταραχή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Σχεδόν 3 εκατομμύρια Αμερικανοί πάσχουν από επιληψία. Περίπου 450.000 από αυτούς είναι κάτω των 17 ετών.

Η επιληψία μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες επιληπτικές κρίσεις, οι οποίες είναι ξαφνικές εξάρσεις της ηλεκτρικής δραστηριότητας στον εγκέφαλο. Περίπου τα δύο τρίτα όλων των παιδιών με επιληψία ξεπερνούν τις επιληπτικές κρίσεις τους μέχρι να γίνουν έφηβοι. Για ορισμένους, όμως, η επιληψία μπορεί να είναι μια δια βίου πάθηση. Είναι σημαντικό οι γονείς να συνεργάζονται με τους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης για να κατανοήσουν την κατάσταση και τη θεραπεία του παιδιού τους.

Κατανόηση της επιληψίας και των επιληπτικών κρίσεων

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων. Ορισμένες είναι πολύ σύντομες, διαρκούν μόνο μερικά δευτερόλεπτα, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν μερικά λεπτά. Ορισμένες μπορεί να προκαλέσουν ανεξέλεγκτες σπασμωδικές κινήσεις, ενώ άλλες προκαλούν σύγχυση ή κενό βλέμμα. Ο τύπος της κρίσης που έχει ένα άτομο εξαρτάται από το πού συμβαίνει η κρίση στον εγκέφαλο και πόσο μέρος του εγκεφάλου εμπλέκεται.

Οι βελτιώσεις στη θεραπεία της επιληψίας τα τελευταία χρόνια έχουν καταστήσει την κατάσταση πιο διαχειρίσιμη. Πολλά νέα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων είναι διαθέσιμα και περισσότερα δοκιμάζονται. Εκτός από τα νεότερα φάρμακα, διατίθενται επίσης εναλλακτικές θεραπείες, όπως χειρουργικές επεμβάσεις, ιατρικές συσκευές και διαιτητικές θεραπείες, για παιδιά και εφήβους που συνεχίζουν να έχουν επιληπτικές κρίσεις ενώ λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή.

Πώς διαγιγνώσκεται η επιληψία;

Η επιληψία συχνά διαγιγνώσκεται εάν ένα παιδί ή ένας έφηβος:

είχε περισσότερες από μία επιληπτικές κρίσεις που δεν οφείλονται άμεσα σε άλλη ιατρική πάθηση, όπως διαβήτη ή σοβαρή λοίμωξη

έχει υψηλό κίνδυνο για πρόσθετες επιληπτικές κρίσεις, με βάση το ιατρικό ιστορικό του ή τα αποτελέσματα ιατρικών εξετάσεων

Κάθε παιδί χωρίς γνωστή διάγνωση επιληψίας που εμφανίζει για πρώτη φορά επιληπτική κρίση χρειάζεται άμεση επείγουσα ιατρική φροντίδα.

Θα πρέπει επίσης να έχει μια επίσκεψη παρακολούθησης με τον παιδίατρό του πρωτοβάθμιας περίθαλψης αμέσως μετά.

Εάν οι επιληπτικές κρίσεις επαναληφθούν, πρέπει να επισκεφθούν παιδονευρολόγο, έναν ειδικό που διαχειρίζεται τις επιληπτικές κρίσεις και την επιληψία.

Εύρεση απαντήσεων σχετικά με την επιληψία
 Dylan Di Girolamo

Διαγνώστηκα επίσημα με επιληψία το 2017, αν και οι κρίσεις μου ξεκίνησαν χρόνια νωρίτερα. Είχα αυτά τα περίεργα αισθήματα ναυτίας και νόμιζα ότι θα κάνω εμετό, αλλά ποτέ δεν το έκανα. Καθώς μεγάλωνα, άρχιζε η ναυτία και μετά ξεχνούσα πού βρισκόμουν για 2 ή 3 λεπτά. Μπορούσα να μιλήσω κατά τη διάρκεια αυτών των επεισοδίων, αλλά δεν έβγαζα νόημα.

Όταν έφτασα στο λύκειο, κατάλαβα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Ο γιατρός μου με παρέπεμψε σε νευρολόγο, ο οποίος έκανε εξετάσεις, αλλά δεν βρήκε τίποτα κακό. Αποφασίζοντας ότι αυτά τα περίεργα επεισόδια μπορεί να μην ήταν νευρολογικά, αλλά ψυχολογικά, με παρέπεμψαν σε ψυχολόγο.

Τα επεισόδια συνέχισαν να χειροτερεύουν και να γίνονται όλο και πιο συχνά, και είχα αρχίσει να φοβάμαι πολύ.

Ο ψυχολόγος μου ζήτησε να παρακολουθώ πότε συνέβαιναν τα επεισόδιά μου και, αν ήταν δυνατόν, να τα βιντεοσκοπώ. Οι στενοί μου φίλοι και τα μέλη της οικογένειάς μου κατάφεραν να καταγράψουν μερικά από αυτά.

Μια μέρα, καθώς έφευγα από το γραφείο του, είχα ένα πραγματικά τρομακτικό περιστατικό. Περπατούσα προς τη στάση του λεωφορείου, αλλά το επόμενο πράγμα που κατάλαβα ήταν ότι βρισκόμουν στο πίσω μέρος ενός αστυνομικού αυτοκινήτου. Προφανώς είχα αφήσει το σακίδιό μου στη στάση του λεωφορείου και πήγα να καθίσω στη μέση του δρόμου. Οι αστυνομικοί νόμιζαν ότι προσπαθούσα να κάνω κακό στον εαυτό μου.

Προσπάθησα να τους εξηγήσω ότι μερικές φορές είχα αυτά τα επεισόδια όταν δεν είχα πλήρη συνείδηση και έκανα πράγματα που μου φαίνονταν παράξενα. Τους έδωσα τον αριθμό του ψυχολόγου μου και με υποστήριξε. Η αστυνομία με άφησε να φύγω.

Ο ψυχολόγος μου, πεπεισμένος ότι συνέβαινε κάτι περισσότερο από ψυχολογικό, μίλησε με τον νευρολόγο μου. Μετά από μερικούς μήνες και πολλές ακόμα εξετάσεις, μου δόθηκε επίσημα η διάγνωση: επιληψία, και πιο συγκεκριμένα, εστιακές κρίσεις με διαταραχή της συνείδησης.

Δυστυχώς, τα φάρμακα δεν φαίνεται να σταματούν πλήρως τις κρίσεις μου. Συνεργάζομαι με μια ομάδα γιατρών για να διερευνήσω άλλες πιθανές θεραπείες. Συνεχίζω επίσης να συναντιέμαι με τον ψυχολόγο μου για να συζητήσω τρόπους διαχείρισης του άγχους, καθώς οι αγχωτικές εβδομάδες φαίνεται να λειτουργούν ως έναυσμα για μένα.

Κατά τη διάρκεια αυτών των εβδομάδων, βάζω τα δυνατά μου για να κοιμάμαι αρκετά και να τρώω σωστά, ώστε να μην αγχώνεται το σώμα μου. Προσπαθώ επίσης να βρίσκω χρόνο για χαλαρωτικές δραστηριότητες, όπως να βγαίνω για φαγητό με φίλους, να γυμνάζομαι στο γυμναστήριο και να παίζω ποδόσφαιρο.

Έχοντας επιληψία, ξέρω ότι πρέπει να παίρνω επιπλέον προφυλάξεις. Αλλά αυτό δεν θα με σταματήσει από το να εργάζομαι για την επίτευξη των στόχων μου. Αποφοίτησα από το κολέγιο και τώρα διδάσκω μαθητές δημοτικού. Και θα συνεχίσω να ψάχνω για απαντήσεις σχετικά με την επιληψία.

H Dylan Di Girolamo είναι μέλος του Συμβουλίου Νέων Ενηλίκων του Εθνικού Συντονιστικού Κέντρου Επιληψίας της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής.

Η διάγνωση της επιληψίας διαφέρει για κάθε παιδί, αλλά τα κύρια βήματα της διαδικασίας συχνά περιλαμβάνουν:

Λεπτομερές ιατρικό ιστορικό: και αν το παιδί σας είχε προηγούμενο ιστορικό σοβαρής κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης, λοιμώξεων που αφορούν τον εγκέφαλο ή προηγούμενο ιστορικό επιληπτικών κρίσεων με πυρετό (εμπύρετες κρίσεις).

Λεπτομερής περιγραφή της κρίσης: Όποιος ήταν μαζί με το παιδί σας όταν έπαθε την κρίση θα πρέπει να μιλήσει με τον γιατρό. Τα βίντεο που τραβήχτηκαν από το παιδί σας κατά τη διάρκεια της κρίσης μπορεί επίσης να είναι χρήσιμα.

Φυσική εξέταση: Εκτός από την τακτική σωματική εξέταση, ο γιατρός θα ελέγξει τη νοητική και νευρολογική λειτουργία του παιδιού σας. Αυτό θα περιλαμβάνει τον έλεγχο της μυϊκής δύναμης και των αντανακλαστικών, για παράδειγμα, καθώς και των αισθήσεων και της μνήμης.

Αιματολογικές εξετάσεις για να βοηθήσει στον εντοπισμό άλλων, υποκείμενων ασθενειών που θα μπορούσαν να προκαλούν επιληπτικές κρίσεις.

Αξονική τομογραφία με υπολογιστή (CAT) ή αξονική τομογραφία για να βοηθηθεί ο προσδιορισμός εάν μια επιληπτική κρίση προκλήθηκε από πρόσφατο τραυματισμό ή ασθένεια που επηρεάζει το νευρικό σύστημα.

Ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (ΗΕΓ) για να βοηθήσει να εκτιμηθεί πόσο πιθανό είναι να ξανασυμβεί μια επιληπτική κρίση. Το ΗΕΓ μπορεί επίσης να βοηθήσει στον προσδιορισμό του τύπου της επιληπτικής κρίσης που επηρεάζει το παιδί σας και στο κατά πόσον μπορεί να αποτελεί μέρος ενός συγκεκριμένου συνδρόμου ή προτύπου επιληψίας.

Μαγνητική τομογραφία (MRI) για να ληφθεί μια εικόνα του εγκεφάλου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό εάν το παιδί σας έχει νέες επιληπτικές κρίσεις ή κρίσεις που μπορεί να έχουν ξεκινήσει σε ένα συγκεκριμένο τμήμα του εγκεφάλου.

Παρατήρηση. Εκτός από την εξέταση και τις εξετάσεις, μια περίοδος παρατήρησης μπορεί να βοηθήσει να διαπιστωθεί αν ένα παιδί έχει επιληψία.

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με επιληψία

Εάν το παιδί σας διαγνωστεί με επιληψία, είναι σημαντικό να συνεχίσετε να συνεργάζεστε με τον γιατρό του για να ταξινομήσετε τον τύπο των κρίσεων και της επιληψίας που έχει. Αυτό θα βοηθήσει στην καθοδήγηση των θεραπευτικών επιλογών. Δεδομένου ότι οι επιληπτικές κρίσεις δεν συμβαίνουν συχνά στο γραφείο του γιατρού, φροντίστε να παρακολουθείτε οποιαδήποτε ασυνήθιστη συμπεριφορά και να την αναφέρετε στο γιατρό του παιδιού σας. Τα βίντεο για το σπίτι μπορεί να είναι πολύ χρήσιμα!

Πώς αντιμετωπίζεται η επιληψία;

Η θεραπεία της επιληψίας αρχίζει συνήθως με φαρμακευτική αγωγή. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι η επιληψία είναι μια πολύπλοκη κατάσταση και κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Δεν ανταποκρίνεται κάθε παιδί στη θεραπεία με τον ίδιο τρόπο, επομένως δεν υπάρχει μία “σωστή θεραπεία”.

Φάρμακα για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων

Υπάρχουν πολλά φάρμακα για την πρόληψη των επιληπτικών κρίσεων, τα λεγόμενα φάρμακα κατά των επιληπτικών κρίσεων, και νέα υπό ανάπτυξη. Ωστόσο, μερικές φορές χρειάζεται αρκετός χρόνος για να βρεθεί αυτό που λειτουργεί καλύτερα για κάθε παιδί.

Αυτά τα φάρμακα δεν αλλάζουν την υποκείμενη αιτία των επιληπτικών κρίσεων του παιδιού σας. Αντιμετωπίζουν μόνο τα συμπτώματα της επιληψίας μειώνοντας τη συχνότητα των κρίσεων. Το φάρμακο δεν θα λειτουργήσει σωστά μέχρι να φτάσει σε ένα ορισμένο επίπεδο στο σώμα και αυτό το επίπεδο πρέπει να διατηρείται με την τακτική λήψη του φαρμάκου. Για το λόγο αυτό, είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ακολουθούνται οι συγκεκριμένες οδηγίες του γιατρού για τη φαρμακευτική αγωγή.

Τα αντιεπιληπτικά φάρμακα μπορεί να έχουν παρενέργειες, αν και τα περισσότερα γίνονται καλά ανεκτά χωρίς παρενέργειες. Η υπνηλία είναι μια πολύ συχνή παρενέργεια, αλλά συχνά μπορεί να βελτιωθεί καθώς ο οργανισμός του παιδιού συνηθίζει το φάρμακο.

Άλλες πιο σοβαρές παρενέργειες μπορεί να περιλαμβάνουν αλλαγές στο μυελό των οστών ή τη λειτουργία του ήπατος ή σοβαρά εξανθήματα. Είναι σημαντικό να συζητήσετε με το γιατρό του παιδιού σας για τις πιθανές παρενέργειες πριν ξεκινήσετε ένα νέο φάρμακο κατά των σπασμών. Και αν το παιδί σας εμφανίσει παρενέργειες ενώ παίρνει ένα φάρμακο, είναι σημαντικό να ενημερώσετε τον γιατρό σας, ώστε να αποφασίσετε από κοινού αν το φάρμακο είναι κατάλληλο για το παιδί σας.

Εάν η φαρμακευτική αγωγή δεν αποδώσει, άλλες επιλογές περιλαμβάνουν:

Χειρουργική επέμβαση στον εγκέφαλο

Ιατρικές συσκευές για την πρόληψη και τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων (για παράδειγμα ένας διεγέρτης του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS), ένας νευροδιεγέρτης (RNS) ή εν τω βάθει Εγκεφαλική Διέγερση (DBS))

Διαιτητικές θεραπείες (π.χ. κετογονική δίαιτα, τροποποιημένη δίαιτα Atkins, θεραπεία με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη)

Πόσο καιρό χρειάζεται να παίρνει ένα παιδί φάρμακα για την επιληψία;

Εάν το παιδί σας δεν έχει επιληπτικές κρίσεις για μερικά χρόνια ενώ παίρνει φάρμακα, μπορεί να είναι δυνατόν να σταματήσει να τα παίρνει. Αυτό είναι διαφορετικό για κάθε παιδί. Το παιδί σας δεν θα πρέπει ποτέ να σταματήσει να παίρνει φάρμακα εκτός εάν το συστήσει και το επιβλέπει στενά ο γιατρός του.

Κοινή λήψη αποφάσεων για παιδιά με επιληψία

Είναι καλύτερο να συνεργάζεστε με τον γιατρό του παιδιού σας για τη λήψη αποφάσεων και την επιλογή εξετάσεων και θεραπειών, λαμβάνοντας υπόψη τους πιθανούς κινδύνους και τα οφέλη κάθε επιλογής, καθώς και τις προτιμήσεις και τις αξίες της οικογένειάς σας. Η κοινή λήψη αποφάσεων είναι ιδιαίτερα σημαντική στην επιληψία. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι συχνά δεν υπάρχει μία μόνο σωστή θεραπεία και οι πιθανοί κίνδυνοι και τα οφέλη κάθε επιλογής μπορεί να επηρεάζουν διαφορετικά κάθε παιδί.

Φροντίστε να κάνετε ερωτήσεις σχετικά με τις διάφορες εξετάσεις ή θεραπείες και να μοιραστείτε μαζί μας τυχόν ιδιαίτερες ανησυχίες ή περιστάσεις που μπορεί να έχετε.

Παραδείγματα κοινής λήψης αποφάσεων για τη θεραπεία της επιληψίας περιλαμβάνουν:

Η επιλογή ενός φαρμάκου με βάση το δοσολογικό πρόγραμμα (λήψη ενός φαρμάκου καθημερινά έναντι δύο φορές την ημέρα), τα διαθέσιμα σκευάσματα (δισκία, κάψουλες ή υγρά) ή την ανάγκη εργαστηριακής παρακολούθησης.

Απόφαση για το αν θα επαναληφθούν ή όχι οι απεικονιστικές μελέτες με βάση το αν θα χρειαστεί να ηρεμήσει το παιδί ή πότε θα προγραμματιστούν πρόσθετες εξετάσεις με βάση το σχολικό πρόγραμμα του παιδιού.

Κίνδυνοι για άλλα ιατρικά ζητήματα

Η επιληψία μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα ενός παιδιού να έχει διαταραχή της διάθεσης ή της μάθησης. Οι πονοκέφαλοι και άλλες σωματικές παθήσεις είναι επίσης συχνές. Είναι σημαντικό για τους γονείς να γνωρίζουν για πιθανές συναφείς παθήσεις, που ονομάζονται επίσης “συννοσηρότητες”, και να συζητούν με τον γιατρό του παιδιού τους για τυχόν ανησυχίες.

Συγγραφείς: Marissa Di Giovine, MD, FAAP & Eva Catenaccio, MD

Last Updated 12/3/2021
Source American Academy of Pediatrics National Coordinating Center for Epilepsy (Copyright © 2021)

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/seizures/Pages/Epilepsy-in-Children-Diagnosis-and-Treatment.aspx

Παιδιά με επιληψία στο σχολείο

Επιληψία σε παιδιά και εφήβους: Διάγνωση & Θεραπεία

Πώς να υποστηρίξετε ένα παιδί με επιληψία: Πληροφορίες για γονείς

 

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ