Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Επιληπτικές κρίσεις

Υπάρχουν πολλοί διαφορετικοί τύποι επιληπτικών κρίσεων. Ορισμένες είναι πολύ σύντομες, διαρκούν μόνο λίγα δευτερόλεπτα, ενώ άλλες μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Ο όρος επιληψία χρησιμοποιείται για να περιγράψει τις επιληπτικές κρίσεις που εμφανίζονται επανειλημμένα με την πάροδο του χρόνου χωρίς να υπάρχει ασθένεια ή εγκεφαλική βλάβη.

Η συλλογή άρθρων που ακολουθεί καλύπτει τη διάγνωση και τη θεραπεία των επιληπτικών κρίσεων, καθώς και πληροφορίες σχετικά με την υποστήριξη που μπορεί να χρειάζονται τα παιδιά και οι οικογένειες κατά τη διαχείριση των επιληπτικών κρίσεων.

Παιδιά με επιληψία στο σχολείο

Παιδιά όλων των ηλικιών έχουν επιληψία και τα περισσότερα παρακολουθούν καθημερινά το σχολείο. Ως γονέας ή φροντιστής, παίζετε καθοριστικό ρόλο στο να παρέχετε στους δασκάλους του παιδιού σας και στο λοιπό προσωπικό του σχολείου τις πληροφορίες που χρειάζονται για να δημιουργήσουν ένα ασφαλές και υποστηρικτικό μαθησιακό περιβάλλον όπου το παιδί σας μπορεί να ευδοκιμήσει.

Ανταλλαγή πληροφοριών με το σχολείο του παιδιού σας

Συνεργαστείτε με το σχολείο σας για να βεβαιωθείτε ότι οι δάσκαλοι και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν όταν εκδηλωθεί μια κρίση.

Είναι σημαντικό κάθε μαθητής με επιληπτικές κρίσεις να έχει ένα Σχέδιο Δράσης για τις επιληπτικές κρίσεις. Το σχέδιο αυτό θα πρέπει να παρέχεται σε όλο το διοικητικό προσωπικό και τους εκπαιδευτικούς του σχολείου.

Πολλά σχολεία διαθέτουν ένα έντυπο για μαθητές με ειδικές ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης, που μερικές φορές ονομάζεται “Ατομικό Σχέδιο Υγείας”, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως Σχέδιο Δράσης για τις κρίσεις.

Τι περιλαμβάνεται σε ένα Σχέδιο Δράσης για την αντιμετώπιση μίας επιληπτικής κρίσης;

Το σχέδιο δράσης για τις κρίσεις πρέπει να αναθεωρηθεί και να υπογραφεί από τον γιατρό του παιδιού σας και πρέπει να περιλαμβάνει τις ακόλουθες πληροφορίες:

Λεπτομερείς πληροφορίες σχετικά με την επιληψία του παιδιού σας.

Τι πρέπει να κάνετε εάν το παιδί σας πάθει κρίση στο σχολείο ή στο λεωφορείο.

Κατάλογο των φαρμάκων κατά των επιληπτικών κρίσεων που λαμβάνει το παιδί σας επί του παρόντος, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου και του χρόνου χορήγησης των φαρμάκων και τυχόν παρενέργειες.

Θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται ειδικές οδηγίες για τη χρήση των φαρμάκων διάσωσης, που χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Εάν το παιδί σας διαθέτει διεγέρτη του πνευμονογαστρικού νεύρου (VNS), τότε θα πρέπει επίσης να περιλαμβάνονται οδηγίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης του μαγνήτη VNS.

Σαφής ορισμός του τι συνιστά έκτακτη ανάγκη για το παιδί σας και τι πρέπει να κάνει το σχολείο σε περίπτωση που συμβεί κάτι τέτοιο.

Τι άλλο είναι σημαντικό να κάνετε εάν το παιδί σας χρησιμοποιεί σχέδιο δράσης για τις κρίσεις;

Να επανεξετάζετε και να ενημερώνετε τακτικά το σχέδιο. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να επικαιροποιείται όταν αλλάζουν τα φάρμακα ή όταν αυξάνονται ή μειώνονται οι δόσεις.

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας μπορεί να παίρνει φάρμακα στο σχολείο. Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι πρέπει να μιλήσετε με τον σχολικό νοσηλευτή ή με κάποιον άλλο σχολικό υπάλληλο για τον τρόπο χορήγησης του φαρμάκου.

Βεβαιωθείτε ότι οι πληροφορίες για το σχέδιο δράσης για τις επιληπτικές κρίσεις είναι επίσης διαθέσιμες κατά τη διάρκεια σχολικών δραστηριοτήτων που μπορεί να λάβουν χώρα εκτός σχολικών ωρών ή εκτός σχολικού χώρου, όπως οι διαδρομές με το λεωφορείο, οι εκδρομές ή οι αθλητικές εκδηλώσεις.

Ενημέρωση των συμμαθητών του παιδιού σας

Μπορεί να είναι τρομακτικό για τους μαθητές να γίνουν μάρτυρες μιας κρίσης. Η εκπαίδευση των συμμαθητών του παιδιού σας από νωρίς σχετικά με τις κατάλληλες πρώτες βοήθειες για τις κρίσεις και την επιληψία μπορεί να μειώσει το στίγμα, να μειώσει το φόβο και να βελτιώσει τη συνολική αποδοχή του παιδιού σας.

Ξεκινήστε κάνοντας μια συζήτηση με το παιδί σας σχετικά με τις επιληπτικές κρίσεις του. Εξερευνήστε πότε, πού και πώς θα μιλήσει στους άλλους για την επιληψία του. Κάθε κατάσταση και κάθε παιδί θα είναι διαφορετικά, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο να κάνετε κάποιο παιχνίδι ρόλων και να συζητήσετε πώς μπορεί να αντιδράσουν οι άνθρωποι.

Ακολουθούν ορισμένες προτάσεις σχετικά με τον τρόπο ενημέρωσης των άλλων:

Εξετάστε το ενδεχόμενο να απευθυνθείτε στο προσωπικό του σχολείου για να διερευνήσετε την ενημέρωση των συμμαθητών του παιδιού σας. Φροντίστε και το παιδί σας να συμμετέχει στη διαδικασία εκπαίδευσης. Υπάρχουν πολλά διαθέσιμα εκπαιδευτικά προγράμματα και εργαλεία για να βοηθήσουν τους εκπαιδευτικούς να δημιουργήσουν ένα βασικό πρόγραμμα επιληψίας.

Γίνετε ειδικός προσκεκλημένος/παρουσιαστής για την ημέρα. Χρησιμοποιήστε το πρόγραμμα σπουδών που είναι διαθέσιμο εδώ.

Επισκεφθείτε τη σελίδα του Ιδρύματος Επιληψίας για τη δημόσια ευαισθητοποίηση για πληροφορίες και ιδέες σχετικά με τη συζήτηση για την επιληψία, καθώς και ένα πρόγραμμα σπουδών για την εκπαίδευση μαθητών γυμνασίου και λυκείου.

Επικοινωνήστε με ένα τοπικό ίδρυμα επιληψίας. Κάθε παράρτημα του Ιδρύματος διαθέτει έτοιμα εκπαιδευτικά προγράμματα για την εκπαίδευση των μαθητών. Το προσωπικό του Ιδρύματος μπορεί επίσης να βοηθήσει στην εκπαίδευση.

Αποφυγή εκφοβισμού και διακρίσεων

Όλα τα παιδιά μπορεί να βιώσουν εκφοβισμό και διακρίσεις σε κάποια μορφή. Ωστόσο, τα άτομα με επιληψία μπορεί να αποτελέσουν εύκολο στόχο. Εάν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας είναι θύμα εκφοβισμού ή διακρίσεων, επικοινωνήστε με το σχολείο για να το συζητήσετε περαιτέρω.

Ακολουθούν ορισμένες σπουδαίες πηγές:

http://www.epilepsy-greece.gr/

Stopbullying.gr

Γνωριμία με το σχολείο και το προσωπικό του παιδιού σας

Εκμεταλλευτείτε την ευκαιρία να συνδεθείτε και να οικοδομήσετε συνεργασίες με το προσωπικό του σχολείου, τους εθελοντές και άλλους γονείς.

Ακολουθούν ορισμένες ιδέες για το πώς να δημιουργήσετε αυτές τις σχέσεις:

Μιλήστε με τους δασκάλους του παιδιού σας και το υπόλοιπο προσωπικό του σχολείου για την επιληψία και εξηγήστε τι συμβαίνει όταν το παιδί σας έχει μια κρίση.

Γίνετε μέλη και βοηθήστε εθελοντικά στο πλαίσιο οργανώσεων γονέων-καθηγητών.

Εθελοντικά βοηθήστε σε σχολικές εκδηλώσεις, πάρτι της τάξης κ.λπ.

Εξοικειωθείτε με τις πολιτικές του σχολείου και το σχολικό εγχειρίδιο.

Οργανώστε συναντήσεις με τους εκπαιδευτικούς, το νοσηλευτικό προσωπικό, το προσωπικό του κυλικείου, τους οδηγούς λεωφορείων κ.λπ.

Όπως όλα τα παιδιά, έτσι και τα άτομα με επιληψία πρέπει επίσης να εξοικειωθούν με κάθε άτομο στο σχολείο με το οποίο θα συναναστρέφονται, όπως η σχολική νοσοκόμα, ο διευθυντής κ.λπ. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό καθώς μεγαλώνουν και αρχίζουν να αναλαμβάνουν μεγαλύτερη ευθύνη για τις ανάγκες φροντίδας της υγείας τους.

Προετοιμασία για επείγοντα περιστατικά επιληπτικών κρίσεων στο σχολείο

Επείγοντα περιστατικά μπορεί να συμβούν όταν το παιδί σας βρίσκεται στο σχολείο και είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι όλοι είναι προετοιμασμένοι.

Ακολουθεί ο τρόπος με τον οποίο μπορείτε να προετοιμάσετε το παιδί σας και το σχολείο για ένα επείγον περιστατικό επιληπτικής κρίσης:

Ερευνήστε τους κανονισμούς του σχολείου και της περιοχής.

Συζητήστε με τον σχολικό νοσηλευτή για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν καλύτερα τα επείγοντα περιστατικά.

Αναπτύξτε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης ως μέρος του σχεδίου δράσης για τις επιληπτικές κρίσεις του παιδιού σας.

Διατηρείτε τα στοιχεία επικοινωνίας σε ισχύ.

Μοιραστείτε το σχέδιο με όλο το προσωπικό και τους εθελοντές του σχολείου (π.χ. καθηγητές, επόπτες διαλείμματος, καθηγητές φυσικής αγωγής, προσωπικό βιβλιοθήκης, επόπτες γεύματος, συνοδούς εκδρομών ή προσωπικό δραστηριοτήτων μετά το σχολείο).

Γνωρίζοντας τα δικαιώματα του παιδιού σας

Τα περισσότερα σχολεία πρέπει να ακολουθούν τον νόμο περί Αμερικανών με αναπηρίες (ADA) και να παρέχουν “εύλογες προσαρμογές” εάν το παιδί σας έχει ειδικές ανάγκες. Άλλοι νόμοι, όπως η ενότητα 504 του νόμου περί αποκατάστασης του 1973 και ο νόμος περί ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση (IDEA), ενδέχεται επίσης να ισχύουν εάν το παιδί σας έχει ειδικές σωματικές ή μαθησιακές προκλήσεις.

Να είστε σε επιφυλακή για μαθησιακά προβλήματα ή προκλητικές συμπεριφορές του παιδιού σας. Γνωρίζετε ότι μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια από τον σχολικό σύμβουλο ή να ζητήσετε ψυχοεκπαιδευτική αξιολόγηση από τον σχολικό ψυχολόγο, εάν αισθάνεστε ότι το παιδί σας δεν έχει καλές επιδόσεις.

Βοηθώντας το παιδί σας να ευημερήσει

Να θυμάστε ότι το παιδί σας μοιάζει περισσότερο με τους άλλους μαθητές παρά διαφέρει. Ένας από τους ρόλους σας ως γονέας είναι να το βοηθήσετε να ευδοκιμήσει στο σχολικό περιβάλλον με αυτοπεποίθηση και πίστη ότι μπορεί να πετύχει οποιονδήποτε στόχο έχει θέσει για τον εαυτό του. Αυτό επιτυγχάνεται καλύτερα με την εκπαίδευση και την προετοιμασία του σχολείου για να ανταποκριθεί στις ανάγκες τους και με την ανάπτυξη της ικανότητας του παιδιού ή του νέου σας να διαχειριστεί τελικά τις ανάγκες του όταν δεν είστε κοντά του.

Last Updated 1/29/2020
Source Developed with funding from the Health Resources and Services Administration, Maternal and Child Health Bureau under Cooperative Agreement Number U23MC08582 for Project Access and Cooperative Agreement Number U23MC26252.

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/seizures/Pages/Children-with-Epilepsy-at-School.aspx

 

Παιδιά με επιληψία στο σχολείο

Επιληψία σε παιδιά και εφήβους: Διάγνωση & Θεραπεία

Πώς να υποστηρίξετε ένα παιδί με επιληψία: Πληροφορίες για γονείς

 

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ