Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ιμάντας Ίσχαιμης Περίδεσης TK-4

Ιμάντας Ίσχαιμης Περίδεσης TK-4

Πριν αρκετά χρόνια, για την ακρίβεια τον Αύγουστο του 2006, έκανε επίσημα την εμφάνιση του αυτός ο ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης (ή tourniquet στα Αγγλικά). Σήμερα ευτυχώς έχουμε πολύ πιο αποτελεσματικές λύσεις όπως είναι για παράδειγμα ο Ιμάντας Ίσχαιμης Περίδεσης CAT αλλά παρ’όλα αυτά περιστασιακά βλέπουμε ακόμα ανθρώπους να χρησιμοποιούν το ΤΚ-4.

Ο ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης ΤΚ-4 κατασκευάστηκε από την Αμερικανική εταιρία H&H Medical Corporation βάση σύμβασης που είχε με το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ για ένα εύχρηστο και λειτουργικό ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης. Τον Αύγουστο του 2006 επίσημα άρχισε να εξοπλίζει με αυτό τις Ένοπλες Δυνάμεις των ΗΠΑ, για την ακρίβεια το Σώμα Πεζοναυτών και τις Ειδικές Δυνάμεις του Στρατού Ξηράς. Αργότερα το προϊόν πιστοποιήθηκε και από το ΝΑΤΟ και αρκετές άλλες χώρες και υπηρεσίες το έβαλαν στον εξοπλισμό πρώτων βοηθειών τους. Από τον Απρίλιο του 2007 άρχισαν να τον χρησιμοποιούν και στο Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ και για την ακρίβεια στην Μοίρα Καταδύσεων Πειραματικού Εξοπλισμού. Στο Αμερικανικό πολεμικό Ναυτικό το ΤΚ-4 έχει καταχωρηθεί με το όνομα ΤΚ-402. Για όσους έχουν απορία για το όνομα του, είναι από το πρώτο και το τελευταίο γράμμα των λέξεων Tourni-Qwik και το 4 υποδεικνύει τη γενιά του, δηλαδή τέταρτη γενιά. Οι προηγούμενες γενιές δεν βγήκαν ποτέ σε μαζική παραγωγή άρα δε γνωρίζουμε τις διαφορές τους.

Πηγή: MilSpecMonkey.com
Πηγή: MilSpecMonkey.com

Πρακτικά, ο ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης ΤΚ-4 δεν είναι τίποτα παραπάνω από ένας ελαστικός ιμάντας από ειδικά κατεργασμένο Λάτεξ με μήκος 102 εκατοστά και πλάτος 7.62 εκατοστά. Και στις δύο άκρες του έχει δύο μεταλλικά άγκιστρα. Ο διασώστης ή ο τραυματίας το τοποθετούν λίγο επάνω από το σημείο της αρτηριακής αιμορραγίας, στη συνέχεια ασφαλίζουν τον ιμάντα στο ένα άγκιστρο και το σφίγγουν μέχρι να σταματήσει η αιμορραγία. Βλέπετε ακριβώς το τρόπο χρήσης του σε αυτό το βίντεο.

Όπως θα πρέπει να είναι κατανοητό, δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο αξιόπιστο και ποιοτικό όσο ο καθιερωμένος και πιστοποιημένος για χρήση TCCC ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης CAT, αλλά συνεχίζουμε να το βλέπουμε περιστατικά σε χρήση. Γιατί συμβαίνει αυτό; Το ΤΚ-4 έχει τρία βασικά πλεονεκτήματα έναντι όλων των άλλων αιμοστατικών επιδέσμων της αγοράς σήμερα. Τα πλεονεκτήματα αυτά είναι:
    • Κόστος: Το ΤΚ-4 έχει τόσο εξαιρετικά χαμηλό κόστος παραγωγής όσο και χαμηλό κόστος αγοράς που δεν τον πλησιάζει κανένας άλλος ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης. Η τιμή του σήμερα κυμαίνεται στα $2 με $5 που είναι κυριολεκτικά αμελητέα για ένα τόσο απαραίτητο υλικό πρώτων βοηθειών.
    • Μέγεθος: Τόσο από πλευρά συνολικών διαστάσεων όσο και από πλευρά βάρους είναι με μεγάλη διαφορά ότι καλύτερο υπάρχει σήμερα από αιμοστατικούς επιδέσμους.
    • Απλότητα: Έχει τόσο απλό σχεδιασμό που και οι πιθανότητες αστοχίας υλικού μειώνονται αλλά και η χρήση του γίνεται πολύ εύκολη ακόμα και σε άτομα που έρχονται για πρώτη φορά σε επαφή μαζί του.

 

Πηγή: Shop.TacticalShit.com
Πηγή: Shop.TacticalShit.com

Πέρα από αυτά τα τρία πλεονεκτήματα, το ΤΚ-4 έχει μόνο πολλά μειονεκτήματα. Πολλοί επαγγελματίες συχνά το αποκαλούν «αστείο» και ούτε αυτό είναι τυχαίο. Η δική μας συμβουλή είναι καλύτερα να κάνετε χρήση των καλύτερων υλικών πρώτων βοηθειών που έχουμε σήμερα, δηλαδή του CAT σε αυτή τη κατηγορία. Αλλά αν δεν έχετε άλλη επιλογή, ακόμα και το ΤΚ-4 είναι καλύτερο από το τίποτα. Αρκετοί πολίτες που θέλουν να μεταφέρουν κάποιον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης συνέχεια μαζί τους αλλά θέλουν κάτι μικρό και διακριτικό συχνά καταλήγουν στο ΤΚ-4. Παρακάτω είναι ένα τέτοιο παράδειγμα, βλέπετε τα αντικείμενα που έχει μαζί του ένας ευσυνείδητος νομοταγής Αμερικανός πολίτης ώστε να παραμένουν διακριτικά αλλά να προσφέρουν την απαραίτητη προστασία. Ανάμεσα τους βλέπετε μία συλλογή της H&H που έχει αιμοστατική γάζα και τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης ΤΚ-4.

Πηγή: smnrc.org
Πηγή: smnrc.org

Το ΤΚ-4 έρχεται σε ατομικές αεροστεγείς συσκευασίες και έχει πάντα καφέ χρώμα. Η μεταφορά του μπορεί να γίνει είτε συσκευασμένο είτε ανοικτό. Καθαρά λόγω του στόχου του, εμείς θα προτείναμε να το έχετε πάντα ανοικτό και άμεσα προσβάσιμο γιατί το άνοιγμα της συσκευασίας μεταφράζεται σε χρόνο, και ο χρόνος σε μεγαλύτερη απώλεια αίματος. Δυστυχώς, η κατασκευή του δε βοηθάει για εύκολη μεταφορά, είτε συσκευασμένο είτε εκτός συσκευασίας. Παρακάτω βλέπετε πως είναι όταν είναι συσκευασμένο.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Αν έχετε σκοπό να το μεταφέρετε συσκευασμένο, τότε αναλογιστείτε κάποια βελτίωση για ταχύτερο άνοιγμα όπως είναι για παράδειγμα το κόλπο που είχαμε αναφέρει στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Λαβή Ανοίγματος με Ταινία». Σε άλλη περίπτωση μπορείτε είτε να το διπλώσετε και να συγκρατήσετε με ένα λάστιχο είτε, αν είστε ένοπλοι, να το προσαρμόσετε στο κοντάκιο του όπλου όπως βλέπετε για παράδειγμα στις επόμενες φωτογραφίες.

Πηγή: Instagram.com/jasondemo και AR15.com
Πηγή: Instagram.com/jasondemo και AR15.com

Εφόσον αποφασίσετε να συμπεριλάβετε κάποια ΤΚ-4 στον εξοπλισμό σας να θυμάστε ότι αναφέρουμε για κάθε εξοπλισμό στη σελίδα μας. Πρώτον, εκπαιδευτείτε και εξοικειωθείτε με τη χρήση του κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Δεύτερον, όσο περισσότερους αιμοστατικούς επιδέσμους έχετε τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες αποτελεσματικότητας έχετε και τέλος, οι ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης πρέπει να είναι ορατοί και εύκολα προσβάσιμοι για ταχεία τοποθέτηση. Άρα επιλέξτε το σημείο μεταφοράς τους προσεκτικά και ανάλογα με τις ανάγκες σας. Για παράδειγμα, αν τις περισσότερες φορές βρίσκεστε εντός αυτοκινήτου δεν έχει νόημα να μεταφέρετε κάποιον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης στο πίσω μέρος της ζώνης σας.

Πηγή: JerkingTheTrigger.com
Πηγή: JerkingTheTrigger.com

Το ΤΚ-4 συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κατασκευάζεται από την εταιρία ιατρικών υλικών H&H. Κατασκευάζεται στις ΗΠΑ και υπάρχει σε πολλά καταστήματα τόσο με ιατρικά είδη όσο και με είδη επιβίωσης. Κλείνοντας, να αναφέρουμε ακόμα μία φορά πως δε θα προτείναμε ποτέ σε κάποιον να προτιμήσει αυτό τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης έναντι κάτι ποιοτικού και αξιόπιστου όπως είναι για παράδειγμα το CAT, αλλά ως τελευταία λύση σίγουρα, είναι καλύτερο από το τίποτα και με σωστή χρήση είναι αποτελεσματικό ως ένα βαθμό.

Πηγή: MilSpecMonkey.com
Πηγή: MilSpecMonkey.com

Πηγή: defensegr
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ