Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πατέντα Μάχης: Λαβή Ανοίγματος με Ταινία

Πατέντα Μάχης: Λαβή Ανοίγματος με Ταινία

Όσοι αναγνώστες έχετε εμπειρία από πρώτες βοήθειες ή έχετε παρακολουθήσει κάποιο ρεαλιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα πρώτων βοηθειών απωλειών μάχης θα αντιληφθείτε αμέσως την αξία αυτής της πατέντας. Στο χώρο των επαγγελματιών διασωστών μάχης είναι μία πολύ διαδεδομένη πατέντα που βοηθάει πολύ όπως θα δείτε και μόνοι σας.

Σκεφθείτε το εξής σενάριο, είστε μέλη μίας ομάδας έρευνας και διάσωσης μάχης και προσγειώνεστε με ένα ελικόπτερο σε μία θερμή ζώνη (δηλαδή ζώνη που γίνεται ένοπλη μάχη). Παραλαμβάνετε δύο τραυματίες με πολλαπλά τραύματα στα άκρα από σφαίρες των 7.62×39mm. Το ελικόπτερο απογειώνεται γρήγορα για να μη μένει εκτεθειμένο και εσείς ξεκινάτε τις διαδικασίες παροχής πρώτων βοηθειών. Προσπαθήστε να σκεφτείτε πως θα κάνατε κάτι απλό όπως για παράδειγμα, να ανοίξετε μία γάζα από τη συσκευασία της μέσα σε ένα ελικόπτερο που κάνει ελιγμούς, με σχεδόν αποκλειστικά μεταλλικές επιφάνειες και πολύ αίμα παντού. Δεν είναι τόσο απλό, σωστά; Σίγουρα δεν είναι, και γι’αυτό αυτές οι ομάδες είναι τόσο καλά εκπαιδευμένες στο να εκτελούν τέτοιου είδους επιχειρήσεις.

Πηγή: Stripes.com
Πηγή: Stripes.com

Για τους παραπάνω λόγους οι ομάδες αυτές έχουν επινοήσει διάφορες πατέντες που τους διευκολύνουν, την ήδη πολύ απαιτητική, εργασία τους. Μία από αυτές είναι η πατέντα που θα δούμε σε αυτό το άρθρο. Όλες οι συσκευασίες από υλικά πρώτων βοηθειών στρατιωτικών προδιαγραφών είναι από σκληρές, πολύ ανθεκτικές, πλαστικές συσκευασίες. Για να τις ανοίξει κανείς πρέπει να χρησιμοποιήσει μία από τις εσοχές που έχουν περιμετρικά ή κάποιο αιχμηρό αντικείμενο. Σε κάθε άλλη περίπτωση είναι σχεδόν αδύνατο να ανοίξουν. Βλέπετε ένα παράδειγμα από τέτοιες εσοχές μέσα στα κόκκινα πλαίσια της επόμενης φωτογραφίας. Στη φωτογραφία είναι μία αιμοστατική γάζα QuikClot, αν θέλετε να μάθετε περισσότερα γι’αυτό διαβάστε το άρθρο μας «Αιμοστατική Άμμος QuikClot».

Πηγή: GeekTimes.ru (επεξεργασμένη)
Πηγή: GeekTimes.ru (επεξεργασμένη)

Τώρα σας προτείνουμε να κάνετε το εξής πείραμα, φορέστε ένα ζευγάρι από χειρουργικά, ή παρόμοια, γάντια και βρέξτε τα με λίγο νερό και λάδι για να κάνετε μία εξομοίωση του αίματος που θα έχουν. Τώρα βρείτε μία τέτοια συσκευασία και προσπαθήστε να την ανοίξετε. Είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα τα καταφέρετε αλλά με πολύ μεγαλύτερη προσπάθεια απ’όσο με στεγνά χέρια. Τώρα βάλτε στην εξίσωση και τη ψυχολογική πίεση, τους ελιγμούς του ελικοπτέρου και άλλα πράγματα που ίσως να συμβαίνουν την ίδια στιγμή. Όπως βλέπετε μία τόσο απλή διαδικασία, το άνοιγμα μίας συσκευασίας, δεν είναι πλέον τόσο εύκολο. Για την επίλυση αυτού του προβλήματος υπάρχει η πατέντα που παρουσιάζουμε εδώ.

Πηγή: DailyMail.co.uk
Πηγή: DailyMail.co.uk

Πρακτικά χρειαζόμαστε απλώς κάποια κολλητική ταινία, κατά προτίμηση με κάποιο έντονο χρώμα ώστε να μπορούμε γρήγορα να την εντοπίσουμε. Μία καλή ιδέα είναι ένα έντονο πορτοκαλί όπως αυτό που βλέπετε παρακάτω. Η διαφορά του από το χρώμα της συσκευασίας της γάζας, αλλά και των περισσότερων στρατιωτικών προδιαγραφών υλικών, κάνει πολύ εύκολο τον εντοπισμό της. Μπορείτε και μόνοι σας να δείτε τη χρωματική αντίθεση δίπλα από μία αιμοστατική γάζα QuikClot.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Στη συνέχεια κόβουμε ένα κομμάτι της ταινίας και το τοποθετούμε σε μία εσοχή ανοίγματος όπως ακριβώς βλέπετε στη συνέχεια. Με αυτή τη μέθοδο ο διασώστης μπορεί πολύ γρήγορα να πιάσει γερά τη συσκευασία και να τραβήξει τη ταινία για να την ανοίξει. Καθώς η ταινία εξέχει αρκετά από τη συσκευασία είναι πολύ πιο εύκολο το άνοιγμα της. Επίσης, η πατέντα αυτή κερδίζει χρόνο και από τον εντοπισμό της εσοχής ανοίγματος καθώς δε χρειάζεται πλέον ο διασώστης να ψάχνει. Για μεγαλύτερη ασφάλεια μπορούμε να προσθέσουμε δύο ταινίες-λαβές ανοίγματος αν το θεωρούμε απαραίτητο. Αλλά ακόμα και μία είναι σαφώς καλύτερη επιλογή από τις μικρές εσοχές της συσκευασίας. Φυσικά, το μήκος της ταινίας έχει να κάνει με το τι λειτουργεί καλύτερα για τον καθένα αλλά να θυμάστε, όσο μεγαλύτερη είναι η ταινία τόσο λιγότερη δύναμη απαιτείται για το άνοιγμα της συσκευασίας.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο
Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Πηγή: defensegr

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ