Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ιμάντας Ίσχαιμης Περίδεσης SWAT-T

Ιμάντας Ίσχαιμης Περίδεσης SWAT-T

Συνεχίζοντας τις παρουσιάσεις μας στους ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης (ή tourniquet στα αγγλικά), μετά το ΤΚ-4 και το CAT (ο μοναδικός ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης πιστοποιημένος από το TCCC), θα δούμε το SWAT-T. Είναι ένας ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης με πολύ διαφορετικό σχεδιασμό από τους άλλους δύο που έχουμε παρουσιάσει και έχει και αυτός κάποια θέση στη σύγχρονη αγορά εξοπλισμού πρώτων βοηθειών.

Το όνομα SWAT-T είναι από τα αρχικά των αγγλικών λέξεων «Stretch Wrap And Tuck Tourniquet» (δηλαδή κάτι σαν, ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης που λειτουργεί με τέντωμα, τύλιγμα και σφίξιμο) και είχε αναπτυχθεί το από έναν έμπειρο διασώστη με πολλά χρόνια επιχειρησιακής εμπειρίας σε αυτό το χώρο. Για την ακρίβεια, από την επίσημη σελίδα του προϊόντος διαβάζουμε το παρακάτω:


«Το SWAT-T™ αναπτύχθηκε από έναν πρώην στέλεχος/νοσοκόμο μάχης με 14 χρόνια εμπειρίας σε επιχειρησιακού επιπέδου ιατρική, πρώην διασώστη μάχης της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ, συμβασιούχο για επιχειρήσεις στο Υπουργείο Δικαιοσύνης/FBI και ειδικές αστυνομικές δυνάμεις SWAT, καταχωρημένος νοσηλευτής στην εθνική βάση δεδομένων, και ιατρός επειγόντων περιστατικών»

 

Πηγή: Rescue-Essentials.com
Πηγή: Rescue-Essentials.com

Η αρχή λειτουργίας πίσω από τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης SWAT-T είναι ίδια όπως σε κάθε αντίστοιχο ιμάντα (tourniquet), δηλαδή είναι η διακοπή της ροής του αίματος για αποφυγή επιδείνωσης της κατάστασης ή θανάτου από μεγάλη απώλεια αίματος. Όπως και οι ΤΚ-4 και CAT, έτσι και ο SWAT-T μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο στα άκρα και, φυσικά, μόνο σε περιπτώσεις ακατάσχετης αιμορραγίας όπως για παράδειγμα ακρωτηριασμούς ή τραυματισμούς που προκαλούν αρτηριακή αιμορραγία. Σε τέτοιες περιπτώσεις ο τραυματίας μπορεί να χάσει τη ζωή του από απώλεια αίματος μέσα σε χρόνο της τάξης των λίγων δευτερολέπτων με μερικών λεπτών. Άρα δε τίθεται ερώτημα εάν είναι επικίνδυνο ή όχι. Όπως λένε οι διασώστες μάχης «φρόντισε πρώτα ότι σκοτώνει πρώτα». Σίγουρα η χρήση ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης σε ένα άκρο μπορεί να επιφέρει νέκρωση του άκρου έπειτα από αρκετές ώρες αλλά ακόμα και σε αυτή την ακραία περίπτωση, είναι καλύτερα να ζήσει κάποιος και ας χάσει κάποιο άκρο του. Για τους παραπάνω λόγους, οι ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης είναι από τα βασικότερα εργαλεία πρώτων βοηθειών σε τραυματισμούς με σοβαρή αιμορραγία σήμερα.

Πηγή: EDCGear.co.uk
Πηγή: EDCGear.co.uk

Στις παραπάνω φωτογραφίες είδατε ότι ο SWAT-T είναι διαθέσιμος σε δύο χρώματα, σε μαύρο και πορτοκαλί. Πρακτικά η μόνη διαφορά τους είναι στο χρώμα και την εξωτερική συσκευασία. Σε εμπορικό επίπεδο η εταιρία προορίζει το πορτοκαλί για ομάδες παροχής πρώτων βοηθειών και φαρμακεία ενώ το δεύτερο για τακτική χρήση όπου δεν είναι καλή πρακτική η χρήση έντονων χρωμάτων. Πέρα από αυτό και οι δύο έχουν τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά.

Πηγή: ChinookMed.com
Πηγή: ChinookMed.com

Όπως βλέπετε παραπάνω, ο SWAT-T είναι μία φαρδιά ελαστική ταινία που για την ακρίβεια έχει πλάτος 10 εκατοστά και μήκος 1.4 μέτρα προτού τεντωθεί. Είναι από ένα υλικό υψηλής αντοχής με εγγυημένη λειτουργία σε θερμοκρασίες από -53°C μέχρι και +82°C χωρίς κανένα πρόβλημα. Κατά τις δοκιμές έχει τοποθετηθεί σε βραστό νερό για ημέρες, σε καταψύξεις για εβδομάδες και σε όλες τις περιπτώσεις ήταν σε θέση να χρησιμοποιηθεί με τη μέγιστη ελαστικότητα (250% του αρχικού μήκους) για τουλάχιστον 5000 φορές χωρίς να παρουσιάσει οποιαδήποτε αστοχία υλικού. Επιπρόσθετα, δεν είναι ηλεκτρικά αγώγιμος, είναι αδιάβροχος, δεν επηρεάζεται από τοξικά ή διαβρωτικά στοιχεία. Όλα τα παραπάνω είναι δυνατά λόγω του πατενταρισμένου υλικού που χρησιμοποιεί και που ήταν και ο στόχος του κατασκευαστή του. Να κάνει ένα αξιόπιστο, εύκολο στη χρήση, ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης πολλαπλών χρήσεων με όλες αυτές τις ιδιότητες.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως βλέπετε παραπάνω έρχεται μέσα σε μία μικρή συσκευασία βάρους 100 περίπου γραμμαρίων και διαστάσεων 7.62 εκατοστών σε πλάτος, 15.24 εκατοστών σε ύψος και 1.3 εκατοστά σε πάχος. Λόγω της συσκευασίας του θα προτείναμε να το μεταφέρει κανείς είτε εκτός της συσκευασίας είτε με κάποια μέθοδο ταχείας ανάπτυξης όπως είχαμε δείξει στο άρθρο μας «Πατέντα Μάχης: Λαβή Ανοίγματος με Ταινία» στο παρελθόν. Μία ιδέα για τρόπο μεταφοράς του βλέπετε και στην επόμενη φωτογραφία που ένας αστυνομικός τον έχει ασφαλίσει με δύο λάστιχα στο μπροστινό μέρος της εξάρτησης του.

Πηγή: Blog.RemoteMedical.com
Πηγή: Blog.RemoteMedical.com

Στη πίσω πλευρά της συσκευασίας υπάρχουν οδηγίες χρήσης αλλά όπως θα δούμε σε λίγο, είναι αρκετά απλό ώστε να μη χρειάζεται πολλές οδηγίες ή εκτενή εμπειρία. Ίσως το πιο αξιοσημείωτο από αυτές τις οδηγίες είναι αυτό που είναι γραμμένο με έντονα γράμματα στη περιγραφή. Ο ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης SWAT-T είναι εγγυημένα ασφαλής για χρήση μέχρι και για δύο συνεχόμενες ώρες. Άρα μη φοβάστε να το τοποθετήσετε σε κάποιον που έχει σοβαρή αιμορραγία στα άκρα. Εάν περάσουν δύο ώρες και ακόμα δεν έχει έρθει ιατρική βοήθεια τότε ίσως να υπάρξει πρόβλημα με το άκρο του τραυματία.

Πηγή: Προσωπικό αρχείο

Όπως αναφέραμε παραπάνω, η χρήση του είναι πολύ απλή. Στην επάνω πλευρά υπάρχει μία σειρά από ορθογώνια και ακριβώς από κάτω οδηγίες. Όταν ο διασώστης το τεντώσει τόσο ώστε αυτά τα μικρά ορθογώνια να γίνουν τέλεια μεγάλα τετράγωνα όπως αυτά που είναι στην επεξηγηματική εικόνα, τότε είναι αρκετά σφιχτό για να σταματήσει τη ροή του αίματος. Αντίστοιχα, έχει και κάποια οβάλ σχήματα που έχουν ένα ρόμβο μέσα τους τα οποία όταν γίνουν κύκλοι με τετράγωνα μέσα τους, τότε έχει τεντωθεί αρκετά για να διακόψει τη ροή του αίματος. Πρακτικά, και οι δύο μέθοδοι έχουν την ίδια αρχή λειτουργίας αλλά έχοντας και τα δύο είναι πιο εύκολο για τον διασώστη να χρησιμοποιεί όποιο είναι ευκολότερο κάθε φορά. Το παραπάνω έγινε ώστε να μην υπάρχει το πολύ συνηθισμένο λάθος με τους ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης όπου ο διασώστης δεν είναι σίγουρος εάν το έσφιξε αρκετά ή όχι. Με αυτούς τους «οδηγούς» έχει μία σχετικά αξιόπιστη εικόνα.

Πηγή: BuyEMP.com
Πηγή: BuyEMP.com

Ένα ακόμα πλεονέκτημα του, είναι ότι δε λειτουργεί μόνο ως ιμάντας ίσχαιμης περίδεσης. Κατά περίπτωση ο διασώστης μπορεί να επιλέξει να το χρησιμοποιήσει ως έναν ελαστικό επίδεσμο επάνω από κάποια γάζα για μικρότερες αιμορραγίες ώστε να έχει ελαφριά μείωση της ροής του αίματος ή σταθεροποίηση του άκρου. Οι περισσότεροι ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης δεν έχουν τέτοιες δυνατότητες.

Πηγή: Medi-Shop.gr
Πηγή: Medi-Shop.gr

Στην επίσημη σελίδα του SWAT-T μπορεί κανείς να διαβάσει τόσο επιστημονικές μελέτες όσο και πολλά πραγματικά περιστατικά όπου έσωσε ανθρώπινες ζωές. Είναι ένας πολύ διαδεδομένος επίδεσμος κυρίως σε Σώματα Ασφαλείας αλλά και σε πολίτες γιατί είναι μικρός, με χαμηλό βάρος, πολύ φτηνός, και με πολλαπλές δυνατότητες χρήσης. Βλέπετε το επίσημο εκπαιδευτικό βίντεο στη χρήση του παρακάτω.

Η προσωπική μας εμπειρία είναι θετική αν και υπάρχουν κάποια πράγματα που πρέπει να προσέξει κανείς εάν αποφασίσει να προσθέσει ιμάντες SWAT-T στον εξοπλισμό του. Πρώτον, είναι ένας ιμάντας που απαιτεί αρκετή εξάσκηση αλλά καθώς είναι σχεδιασμένος για πολλαπλές χρήσεις, μπορεί εύκολα κανείς να εξασκηθεί με τον ίδιο που θα έχει στον εξοπλισμό του εάν δε θέλει να αγοράσει περισσότερους. Δεύτερον, η χρήση του με ένα χέρι είναι πολύ δύσκολη άρα είναι καλύτερος για παροχή πρώτων βοηθειών σε τρίτους αλλά όχι στον εαυτό μας. Φυσικά, με αρκετή εξάσκηση μπορεί κάποιος να γίνει πολύ καλός στη χρήση του με ένα χέρι αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι όσο απλό είναι με τον ιμάντα ίσχαιμης περίδεσης CAT.

 

Πηγή: OptionGray.com
Πηγή: OptionGray.com

Με απλά λόγια, είναι μία πολύ αξιόλογη επιλογή με ποιοτική κατασκευή και με κάποια μοναδικά πλεονεκτήματα. Αυτά που προσφέρει σε συνδυασμό με τη τιμή του τα θεωρούμε εξαιρετικά αλλά είναι ένα υλικό πρώτων βοηθειών που θέλει εξοικείωση και πολύ εξάσκηση από το κάτοχο του για να είναι αποτελεσματικός σε επείγοντα περιστατικά. Οι ενδείξεις που έχει βοηθούν άτομα με μικρή εμπειρία στο χώρο των πρώτων βοηθειών, αλλά αυτό δεν αναιρεί την εξάσκηση που απαιτεί για να εξοικειωθεί κανείς με τη χρήση του. Κλείνοντας, βλέπετε παρακάτω μία χρήση του που θα ήταν αρκετά δύσκολη, αν όχι αδύνατη, με τους άλλους ιμάντες ίσχαιμης περίδεσης που έχουμε παρουσιάσει μέχρι σήμερα.

Πηγή: OpsBase.de
Πηγή: OpsBase.de

Πηγή:  defensegr