Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Τραυματισμός του αυχένα που σχετίζεται με τον αθλητισμό

Τραυματισμός του αυχένα που σχετίζεται με τον αθλητισμό

Η ενασχόληση με τον αθλητισμό μπορεί να συμβάλει σε τραυματισμούς του αυχένα διαφορετικού βαθμού σοβαρότητας, που κυμαίνονται από σχετικά ελαφρούς τραυματισμούς, όπως μυϊκά τραύματα, έως σοβαρές απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις, όπως κατάγματα του αυχένα και τραυματισμοί του αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης.

Ένα κάταγμα (σπάσιμο) αυχένα είναι πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις ο ασθενής μπορεί να αναρρώσει πλήρως και να ανακτήσει όλες τις νευρολογικές λειτουργίες. Από την άλλη, έ,να κάταγμα του αυχένα μπορεί μερικές φορές να οδηγήσει σε πλήρη τραυματισμό του νωτιαίου μυελού, ο οποίος θα έχει ως αποτέλεσμα κάποιο βαθμό παράλυσης ή ακόμη και θάνατο.

Παρόλο που συμβαίνουν καταστροφικοί τραυματισμοί του αυχένα στον αθλητισμό, η συχνότητα των θανατηφόρων περιπτώσεων μειώθηκε τις τελευταίες δεκαετίες λόγω του καλύτερου προστατευτικού εξοπλισμού, της αυξημένης ευαισθητοποίησης, της καλύτερης προπόνησης και των αλλαγών στους κανόνες. Παρόλα αυτά, οι τραυματισμοί αυτοί μπορεί να συμβούν σε αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα επαφής, όπως το αμερικανικό ποδόσφαιρο, το ποδόσφαιρο και το ράγκμπι, καθώς και σε αθλήματα χωρίς επαφή, όπως η γυμναστική και η ποδηλασία.

Οι τραυματισμοί του αυχένα που προκύπτουν από τη συμμετοχή σε αθλήματα μπορούν να χωριστούν στα ακόλουθα κλινικά σύνδρομα:

  • Κατάγματα και εξαρθρώσεις του αυχένα
  • Τραυματισμοί της νευρικής ρίζας ή του βραχιόνιου πλέγματος
  • Βλάβες μεσοσπονδύλιου δίσκου
  • Αυχενική στένωση
  • Οξείς αυχενικοί τραυματισμοί, συμπεριλαμβανομένου του τραυματισμού δίκην μαστιγίου
  • Παροδική τετραπληγία

Η σπονδυλική στήλη αποτελεί μέρος του αξονικού σκελετού και παρέχει ύψιστης σημασίας δομική υποστήριξη στο σώμα μας. Η περιοχή του αυχένα στεγάζει το αυχενικό τμήμα της σπονδυλικής στήλης, το οποίο αποτελείται από επτά οστά (C1-C7 σπόνδυλοι), που χωρίζονται μεταξύ τους με μεσοσπονδύλιους δίσκους. Αυτοί οι δίσκοι επιτρέπουν στη σπονδυλική στήλη να κινείται ελεύθερα και λειτουργούν ως αμορτισέρ κατά τη διάρκεια της δραστηριότητας. Μαζί με ισχυρούς μύες, εύκαμπτους τένοντες και συνδέσμους, η σπονδυλική στήλη μας επιτρέπει να στεκόμαστε όρθιοι, να λυγίζουμε και να στρίβουμε. Ο νωτιαίος μυελός, ένας πολύ ευάλωτος νευρικός ιστός που συνδέει τον εγκέφαλο με το σώμα, βρίσκεται στο μέσο της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης, προστατευμένος από οστέινες σπονδυλικές δομές.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης λειτουργεί για να στηρίζει το βάρος του κεφαλιού και να παρέχει ευελιξία για την εκτέλεση ενός εκτεταμένου φάσματος κινήσεων με το κεφάλι μας. Η κίνηση του κεφαλιού μας είναι δυνατή χάρη στην εξειδίκευση των δύο πρώτων σπονδύλων (C1 και C2), οι οποίοι συνδέονται άμεσα με το κρανίο. Ο πρώτος σπόνδυλος (C1) ή “άτλας” είναι ο ανώτερος σπόνδυλος που επιτρέπει την κίνηση και αρθρώνεται κατά μήκος της ατλαντοϊνιακής άρθρωσης, ενώ ο δεύτερος σπόνδυλος (C2) ή “άξονας” επιτρέπει την κίνηση από άκρη σε άκρη ή όχι και περιστρέφεται  κατά μήκος της ατλαντοαξονικής άρθρωσης.

Κατάγματα και εξάρθρωση του αυχένα

Ένα αυχενικό κάταγμα είναι ένα κάταγμα σε ένα ή περισσότερα από τα αυχενικά οστά ή σπονδύλους στον αυχένα.

Το αυχενικό εξάρθρημα αναφέρεται σε τραυματισμό συνδέσμου στον αυχένα που έχει προκαλέσει τον ανώμαλο διαχωρισμό δύο ή περισσότερων αυχενικών σπονδύλων μεταξύ τους.

Μια σοβαρή, ξαφνική συστροφή στον αυχένα ή ένα σοβαρό χτύπημα στο κεφάλι ή στην περιοχή του αυχένα μπορεί να προκαλέσει κάταγμα του αυχένα. Τα αθλήματα που περιλαμβάνουν βίαιη σωματική επαφή ενέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο κατάγματος αυχένα, όπως το ποδόσφαιρο, το χόκεϊ επί πάγου, το ράγκμπι και η πάλη.

Η σύγκρουση με έναν αντίπαλο στο ποδόσφαιρο ή το ράγκμπι μπορεί να προκαλέσει κάταγμα αυχένα, το ίδιο και δραστηριότητες χωρίς επαφή, όπως η γυμναστική, εάν ο γυμναστής χάσει τον πήχη κατά τη διάρκεια άσκησης και πέσει.

Η αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης συνήθως απορροφά την ενέργεια της σύγκρουσης διαχέοντας τις δυνάμεις μέσω των μυών, των μεσοσπονδύλιων δίσκων και των οστών κατά μήκος της καμπύλης της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης. Ωστόσο, όταν ο αυχένας κάμπτεται, όπως στο spear tackle, οι δυνάμεις δημιουργούν ένα μη φυσιολογικό αξονικό φορτίο στις δομές στήριξης, το οποίο μπορεί να οδηγήσει σε ρήξη των συνδέσμων ή των οστών. Οι τραυματισμοί της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης μπορεί να κυμαίνονται από εξάρθρωση και παρεκτόπιση με ή χωρίς νευρολογικά συμπτώματα έως κατάγματα με ή χωρίς νευρολογικά συμπτώματα.

Ένα άτομο με τραυματισμό στον αυχένα δεν πρέπει να μετακινείται χωρίς αρμόδια ιατρική φροντίδα, η οποία πρέπει να καλείται αμέσως. Αυτό είναι εξαιρετικά σημαντικό, διότι η σωστή σταθερότητα της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης είναι ζωτικής σημασίας για την αποφυγή πρόκλησης περαιτέρω βλάβης. Σε περιπτώσεις που έχει συμβεί τραύμα στο κεφάλι ή στον αυχένα, είναι σημαντικό να αναγνωρίζεται η πιθανότητα κατάγματος του αυχένα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Τοπικός πόνος στον αυχένα, ο οποίος μπορεί να είναι ή να μην είναι σοβαρός
  • Δυσκαμψία του αυχένα
  • Πόνος που ακτινοβολεί από τον αυχένα προς τους ώμους και/ή τα χέρια
  • Πρήξιμο και μώλωπες
  • Ευαισθησία
  • Μείωση της αίσθησης στα χέρια, τα πόδια ή το σώμα
  • Μυϊκή αδυναμία ή παράλυση των χεριών ή των ποδιών
  • Δυσκολία στην αναπνοή

Συχνότητα εμφάνισης

Η Επιτροπή Ασφάλειας Καταναλωτικών Προϊόντων των ΗΠΑ (CPSC) παρακολουθεί τους τραυματισμούς που σχετίζονται με προϊόντα μέσω του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών (NEISS). Σύμφωνα με την CPSC, το 2018 εκτιμάται ότι 23.720 κατάγματα αυχένα αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων των ΗΠΑ. Από αυτά, εκτιμάται ότι 3194 κατάγματα σχετίζονταν με αθλήματα.

Η πραγματική συχνότητα των τραυματισμών του αυχένα μπορεί ενδεχομένως να είναι πολύ υψηλότερη για δύο πρωταρχικούς λόγους.

Πρώτον, στην έκθεση του 2018, η CPSC αποκλείει δεδομένα από δραστηριότητες ή αθλήματα που αποφέρουν 1.200 τραυματισμούς ή λιγότερους, από πολύ μικρά δείγματα ή από τοποθεσίες που περιορίζονται σε μια μικρή γεωγραφική περιοχή της χώρας. Επιπλέον, τυχόν λιγότερο σοβαροί τραυματισμοί του αυχένα που αντιμετωπίζονται σε ιατρείο, κέντρα άμεσης περίθαλψης ή αυτοθεραπεία, δεν παρακολουθούνται επίσης μέσω αυτού του συστήματος.

Οι στατιστικές για τα αθλήματα περιλαμβάνουν όχι μόνο τους τραυματισμούς από το ίδιο το άθλημα/την ψυχαγωγική δραστηριότητα αλλά και τυχόν τραυματισμούς από τον εξοπλισμό και την ένδυση που χρησιμοποιείται σε αυτές τις δραστηριότητες.

Για παράδειγμα, οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την κολύμβηση περιλαμβάνουν τη δραστηριότητα καθώς και τους βατήρες, τον εξοπλισμό, τις συσκευές επίπλευσης, τις πισίνες και τις νεροτσουλήθρες.

Μεταξύ του 2000 και του 2015, ο αριθμός των καταγμάτων αυχενικής μοίρας που σχετίζονται με τον αθλητισμό αυξήθηκε κατά 30%, κυρίως λόγω της αύξησης κατά 300% των τραυματισμών που σχετίζονται με την ποδηλασία. Η επίπτωση των τραυματισμών στους άνδρες ήταν 1,7 φορές μεγαλύτερη για τα διαστρέμματα του αυχένα και 3,6 φορές μεγαλύτερη για τα κατάγματα σε σύγκριση με τις γυναίκες. Η ποδηλασία ήταν η συχνότερη αιτία καταγμάτων αυχένα στους άνδρες, ενώ η ιππασία ήταν η συχνότερη αιτία στις γυναίκες.

Πηγή: US Consumer Product Safety Commission, National Electronic Injury Surveillance System (NEISS), 2018.

Τραυματισμός του αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης

Ένας σοβαρός τραυματισμός του αυχένα μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό σε τμήμα ή σε ολόκληρο τον νωτιαίο μυελό. Ο βαθμός των συμπτωμάτων από τον τραυματισμό του νωτιαίου μυελού εξαρτάται από το τμήμα του νωτιαίου μυελού που έχει πληγεί. Όσο πιο ψηλά βρίσκεται ο τραυματισμός στη σπονδυλική στήλη ή όσο πιο κοντά στον εγκέφαλο, τόσο μεγαλύτερη επίδραση έχει στην κίνηση του σώματος και στην αίσθηση του ατόμου.

Οι τραυματισμοί του αυχενικού νωτιαίου μυελού είναι συνήθως ο πιο σοβαρός τύπος τραυματισμού του νωτιαίου μυελού. Μπορεί να οδηγήσουν σε τετραπληγία ή τετραπληγία με συνακόλουθη απώλεια της μυϊκής δύναμης και στα τέσσερα άκρα. Με βάση την έκταση του τραυματισμού, οι τραυματισμοί του αυχενικού νωτιαίου μυελού μπορεί να είναι πλήρεις ή ατελείς.

Πλήρης Τραυματισμός 

Ένας πλήρης τραυματισμός προκαλεί πλήρη απώλεια όλων των κινητικών και αισθητηριακών λειτουργιών κάτω από το επίπεδο του τραυματισμού. Περίπου το 50% όλων των τραυματισμών του νωτιαίου μυελού είναι πλήρεις και επηρεάζουν εξίσου και τις δύο πλευρές του σώματος. Σε περίπτωση πλήρους τραυματισμού, ο νωτιαίος μυελός σπάνια κόβεται ή διανοίγεται πλήρως. Είναι πιο συχνός από την απώλεια λειτουργίας που προκαλείται από μια θλάση ή μώλωπα στο νωτιαίο μυελό ή από συμβιβασμό της ροής του αίματος στο τραυματισμένο τμήμα του νωτιαίου μυελού.

Ατελής Τραυματισμός

Σε έναν ατελή τραυματισμό, κάποια υπολειμματική λειτουργία παραμένει κάτω από το πρωτογενές επίπεδο του τραυματισμού. Ένα άτομο με ατελή κάκωση μπορεί να είναι σε θέση να κινεί το ένα χέρι ή πόδι περισσότερο από το άλλο ή μπορεί να έχει μεγαλύτερη λειτουργικότητα στη μία πλευρά του σώματος από την άλλη.

Διασείσεις της σπονδυλικής στήλης

Μπορεί να προκληθεί διάσειση της σπονδυλικής στήλης, η οποία μπορεί επίσης να είναι πλήρης ή ατελής. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η δυσλειτουργία του νωτιαίου μυελού είναι παροδική και γενικά υποχωρεί μέσα σε μία ή δύο ημέρες. Οι ποδοσφαιριστές είναι ιδιαίτερα επιρρεπείς σε σπονδυλικές διασείσεις και θλάσεις του νωτιαίου μυελού. Οι τελευταίες μπορεί να προκαλέσουν νευρολογικά συμπτώματα, όπως μούδιασμα, μυρμήγκιασμα, αίσθημα που μοιάζει με ηλεκτροσόκ και κάψιμο στα άκρα.

Σημεία και συμπτώματα

  • Ακραίος πόνος ή πίεση στον αυχένα, το κεφάλι ή την πλάτη
  • Μυρμήγκιασμα ή απώλεια αίσθησης στο χέρι και στα δάχτυλα του χεριού, στο πόδι και στα δάχτυλα του ποδιού
  • Μερική ή πλήρης απώλεια του ελέγχου οποιουδήποτε μέρους του σώματος
  • Επείγουσα ανάγκη ούρησης ή εντέρου, ακράτεια ή κατακράτηση
  • Δυσκολία με την ισορροπία και το περπάτημα
  • Μη φυσιολογικές αισθήσεις στο θώρακα: πόνος, πίεση
  • Διαταραγμένη αναπνοή μετά από τραυματισμό
  • Ασυνήθιστα εξογκώματα στο κεφάλι ή στη σπονδυλική στήλη

Συχνότητα εμφάνισης

Το National Spinal Cord Injury Statistical Center στο Πανεπιστήμιο της Αλαμπάμα παρακολουθεί ολοκληρωμένες πληροφορίες σχετικά με τον τραυματισμό του αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης, συμπεριλαμβανομένων λεπτομερών στοιχείων για τον αθλητικό τραυματισμό.

Κορυφαία αθλήματα που συμβάλλουν στον τραυματισμό του αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης

Καταδύσεις: 1.772 άνδρες, 160 γυναίκες = 1932
Ποδηλασία: 496 άνδρες, 68 γυναίκες = 564
Οχήματα παντός εδάφους/ποδήλατα παντός εδάφους (ATV/ATC): 218 άνδρες, 37 γυναίκες = 255
Ποδόσφαιρο: 153 άνδρες = 153
Χιονοδρομία: 170 άνδρες, 19 γυναίκες = 189
Ιππασία: 76 άνδρες, 77 γυναίκες = 153
Χειμερινά αθλήματα: 135 άνδρες, 30 γυναίκες = 165
Άλλα αθλήματα: 126 άνδρες, 29 γυναίκες = 155
Σέρφινγκ (συμπεριλαμβανομένου του body surfing): 140 άνδρες, 6 γυναίκες = 146
Πάλη: 94 άνδρες, 2 γυναίκες = 96
Τραμπολίνο: 68 άνδρες, 8 γυναίκες = 76
Γυμναστική: 38 άνδρες, 21 γυναίκες = 59
Snowmobiles: 48 άνδρες, 9 γυναίκες = 57
Αθλήματα πεδίου: 44 άνδρες, 2 γυναίκες = 46
Αιωροπτερισμός: 40 άνδρες, 2 γυναίκες = 42
Μπέιζμπολ: 23 άνδρες, 1 γυναίκα = 24
Μπάσκετ: 15 άνδρες = 15
Σκέιτμπορντ: 8 άνδρες, 1 γυναίκα = 9
Στίβος: 6 άνδρες = 6

Δημογραφικά στοιχεία τραυματισμού αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης

Εκτιμάται ότι το 10,1% όλων των τραυματισμών σχετίζονται με τον αθλητισμό
Από τις 33.406 αναφερθέντες, συνολικά 3.367 σχετίζονται με τον αθλητισμό
3.003 περιπτώσεις συνέβησαν σε άνδρες, ενώ 364 περιπτώσεις συνέβησαν σε γυναίκες.
Το 84,9% όλων των τραυματισμών που σχετίζονται με τον αθλητισμό κατέληξαν σε τετραπληγία.

Αθλητικά σχετιζόμενοι τραυματισμοί ανά ηλικία κατά τη στιγμή του τραυματισμού

Ηλικίες 0-15: 24,1%
Ηλικίες 16-30: 14,2%
Ηλικίες 31-45: 7,3%
Ηλικίες 46-60: 4,5%
Ηλικίες 61-75: 2,8%
Ηλικίες 76-98: 0,9%

Πηγή: The National Spinal Cord Injury Statistical Center, University of Alabama at Birmingham, NSCISC 2018. Annual Statistical Report and Facts at a Glance, January 2019.

Έλεγχος και διάγνωση

Κάθε τραυματισμός του αυχένα που σχετίζεται με τον αθλητισμό πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγάλη υποψία για σοβαρές καταστάσεις, όπως τα κατάγματα του αυχένα. Ένα κάταγμα του αυχένα ή μια κάκωση του νωτιαίου μυελού αποτελεί επείγον ιατρικό περιστατικό.

  • Ο αθλητής δεν πρέπει να επιστρέψει στο άθλημα ή τη δραστηριότητα μέχρι να λάβει ιατρική άδεια και η δύναμή του να επανέλθει στα προ του τραυματισμού επίπεδα.
  • Ο ασθενής θα πρέπει να υποβληθεί σε πλήρη νευρολογική εξέταση το συντομότερο δυνατό για να εκτιμηθεί η αστάθεια ή/και ο τραυματισμός του νωτιαίου μυελού.

Η διάγνωση ενός εξειδικευμένου ιατρού με βάση το περιστατικό, τα συμπτώματα, τη φυσική εξέταση και τα αποτελέσματα των ακτινολογικών εξετάσεων, περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα ακόλουθα:

Αξονική τομογραφία: Μια διαγνωστική εικόνα που δημιουργείται αφού ένας υπολογιστής διαβάσει ακτίνες Χ. Μπορεί να δείξει το σχήμα και το μέγεθος του σπονδυλικού σωλήνα, το περιεχόμενό του και τις δομές γύρω από αυτόν.

Μαγνητική τομογραφία (MRI): Μια διαγνωστική εξέταση που παράγει τρισδιάστατες εικόνες των δομών του σώματος χρησιμοποιώντας ισχυρούς μαγνήτες και τεχνολογία υπολογιστών – μπορεί να δείξει τον νωτιαίο μυελό, τις νευρικές ρίζες και τις γύρω περιοχές, καθώς και τη διεύρυνση, τον εκφυλισμό και τους όγκους.

Ακτίνες Χ: Εφαρμογή ακτινοβολίας για την παραγωγή εικόνας ενός μέρους του σώματος μπορεί να δείξει τη δομή και την ευθυγράμμιση των σπονδύλων και το περίγραμμα των αρθρώσεων.

Θεραπεία

Οι θεραπευτικές επιλογές ποικίλλουν ανάλογα με τους ακόλουθους παράγοντες:

  • Τη σοβαρότητα του κατάγματος
  • Εάν υπάρχει σχετικό εξάρθρημα ή αστάθεια
  • Ποια αυχενικά οστά έχουν υποστεί κάταγμα
  • Εάν υπάρχει τραυματισμός του νωτιαίου μυελού ή των νεύρων, με μυϊκή αδυναμία ή παράλυση

Ένα ελαφρύ κάταγμα (συμπίεσης) αντιμετωπίζεται συχνά με αυχενικό κολάρο ή νάρθηκα που φοριέται για έξι έως οκτώ εβδομάδες έως ότου το οστό επουλωθεί μόνο του.

Ένα πιο σοβαρό ή σύνθετο κάταγμα μπορεί να απαιτεί έλξη ή χειρουργικές επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένης της τοποθέτησης εργαλείων στη σπονδυλική στήλη ή της σύντηξης με ή χωρίς χειρουργική αποσυμπίεση.

Η χειρουργική αποσυμπίεση της σπονδυλικής στήλης πραγματοποιείται μετά την πρόκληση τραυματισμού, αν και ο χρόνος αυτής της επέμβασης ποικίλλει ευρέως. Κατά τη χειρουργική επέμβαση αφαιρούνται διάφοροι ιστοί ή οστικά θραύσματα που συμπιέζουν και θέτουν σε κίνδυνο τον νωτιαίο μυελό. Ανάλογα με τις ιδιαίτερες συνθήκες του τραυματισμού, η αποσυμπίεση πραγματοποιείται μέσω διαφόρων χειρουργικών προσεγγίσεων, όπως, για παράδειγμα, η προσέγγιση του συμπιεσμένου νωτιαίου μυελού είτε από μπροστά (πρόσθια) είτε από πίσω (οπίσθια). Ολοένα και περισσότερο γίνεται σαφές ότι η αποσυμπίεση και η σταθεροποίηση σε ασθενείς με τραυματισμό αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης πρέπει να είναι άμεση, όσο το δυνατόν συντομότερα, όσο είναι ιατρικά ασφαλές και λογικό.

Ειδικά αθλήματα

Ποδηλασία

Οι κακώσεις κεφαλής που σχετίζονται με την ποδηλασία είναι πολύ πιο συχνές από τα κατάγματα του αυχένα, αλλά δεν είναι σπάνιο ένας ασθενής να υποστεί και τραυματισμό κεφαλής και αυχένα κατά τη διάρκεια ενός ατυχήματος. Από τα εκτιμώμενα 2.692 κατάγματα αυχένα που σχετίζονται με αθλήματα και αντιμετωπίστηκαν στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων των ΗΠΑ το 2009, τα 536 αφορούσαν την ποδηλασία.

 

 

Υπολογίζεται ότι το 80% των θανατηφόρων ατυχημάτων με ποδήλατο που εμπλέκονται σε μηχανοκίνητα οχήματα μεταξύ παιδιών ηλικίας 14 ετών και κάτω οφείλεται στη συμπεριφορά του ποδηλάτη, όπως η οδήγηση στο δρόμο χωρίς να σταματήσει, η εκτροπή στην κυκλοφορία, η παραβίαση πινακίδων στοπ ή η οδήγηση αντίθετα προς τη ροή της κυκλοφορίας.

Πηγή:  US Consumer Product Safety Commission, National Electronic Injury Surveillance System (NEISS), 2009.

Ποδόσφαιρο

Οι τραυματισμοί στο κεφάλι που σχετίζονται με το ποδόσφαιρο, ιδίως οι διασείσεις, είναι πιο συνηθισμένοι από τα κατάγματα του αυχένα – αλλά δεν είναι σπάνιο να υποστεί ένας παίκτης και τραυματισμό στο κεφάλι και στον αυχένα κατά τη διάρκεια ενός περιστατικού. Από τα περίπου 2.692 κατάγματα αυχένα που σχετίζονται με αθλητικές δραστηριότητες και αντιμετωπίστηκαν στα επείγοντα περιστατικά των νοσοκομείων των ΗΠΑ το 2009, τα 268 αφορούσαν το ποδόσφαιρο.

Οι τραυματισμοί του αυχένα συνδέονται συνήθως με συγκρούσεις υψηλής ταχύτητας μεταξύ παικτών, που προκαλούν επιτάχυνση ή επιβράδυνση του κεφαλιού στον αυχένα. Η επιτάχυνση προκαλεί συχνά μια δύναμη έκτασης τύπου μαστίγιου στον αυχένα, ενώ η επιβράδυνση οδηγεί συχνά σε δυνάμεις κάμψης. Το spear tackle, το οποίο απαγορεύεται στο αμερικανικό ποδόσφαιρο από το 1976, συμβαίνει όταν ένας παίκτης χρησιμοποιεί το κράνος/κεφάλι ως το πρώτο σημείο επαφής με άλλον παίκτη. Αποτελεί σημαντική αιτία τραυματισμών της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης και τετραπληγίας.

Οι τραυματισμοί της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης εκτιμάται ότι συμβαίνουν στο 10-15% όλων των ποδοσφαιριστών, συνηθέστερα σε παίκτες της γραμμής και αμυντικούς παίκτες.

Τόσο τα παλαιότερα όσο και τα σημερινά δεδομένα δείχνουν ότι το κράνος του ποδοσφαίρου δεν προκαλεί τραυματισμούς της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης – μάλλον οι κακώς εκτελεσμένες τεχνικές μαρκαρίσματος και μπλοκαρίσματος αποτελούν το μείζον πρόβλημα.

Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 33 ετών, 307 ποδοσφαιριστές με ατελή νευρολογική αποκατάσταση που σχετίζεται με τραυματισμό αυχενικού μυελού: 253 παίκτες λυκείου, 34 παίκτες κολεγίου, 14 επαγγελματίες και 6 παίκτες αλάνας. Τα δεδομένα δείχνουν μείωση του αριθμού των τραυματισμών του αυχενικού μυελού με ατελή νευρολογική αποκατάσταση σε σύγκριση με τα δεδομένα που δημοσιεύθηκαν στις αρχές της δεκαετίας του 1970.

Κατά τη διάρκεια των 33 ετών από το 1977 έως το 2009, 216 από τους 307 παίκτες με αυχενική κάκωση έπαιζαν στην άμυνα.

Κατά τη διάρκεια της ποδοσφαιρικής περιόδου 2009, υπήρξαν εννέα τραυματισμοί αυχενικού μυελού με ατελή νευρολογική αποκατάσταση. Πρόκειται για μείωση σε σχέση με τις 14 κακώσεις αυχενικού μυελού με ατελή νευρολογική αποκατάσταση το 2008. Επτά από τους τραυματισμούς συνέβησαν σε επίπεδο λυκείου, ένας σε επίπεδο κολεγίου και ένας σε επαγγελματικό επίπεδο.

Η πλειονότητα των καταστροφικών τραυματισμών αυχενικού μυελού συμβαίνουν σε αγώνες. Κατά τη διάρκεια της σεζόν 2009, πέντε τραυματισμοί σημειώθηκαν σε αγώνες, δύο σε προπόνηση και δύο σε αγώνες προετοιμασίας.
Σχεδόν το 10% των καταστροφικών τραυματισμών έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια επίθεσης.

Θαλάσσια αθλήματα

Ένας 47χρονος άνδρας έκανε σέρφινγκ, έπεσε και πιθανότατα χτύπησε το κεφάλι του σε αμμώδη ύφαλο, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα συμπίεσης στο C-1 και θωρακικό κάταγμα συμπίεσης στο Τ-1.
Ένα 11χρονο αγόρι έκανε βόλτα με σαμπρέλα σε θαλάσσιο πάρκο και χτύπησε, με αποτέλεσμα να υποστεί θανάσιμο κάταγμα αυχένα.
Ένα 6χρονο αγόρι βούτηξε στην ενσωματωμένη πισίνα της πίσω αυλής του, χτύπησε το κεφάλι του στον τσιμεντένιο πυθμένα, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στον αυχένα στα σημεία C-2 και C-3.
Ένας 32χρονος άνδρας κολυμπούσε στο σπίτι του, χτύπησε το κεφάλι του στο πλάι της πισίνας, με αποτέλεσμα να υποστεί κάταγμα στον αυχένα.

Πηγή: US Consumer Product Safety Commission, National Electronic Injury Surveillance System (NEISS), 2009.

Συμβουλές πρόληψης

Ποδηλασία

Ενώ πολλοί τραυματισμοί στην ποδηλασία είναι τραυματισμοί στο κεφάλι, η σωστή χρήση κράνους εγκεκριμένου από το SNELL, το Αμερικανικό Ινστιτούτο Εθνικών Προτύπων (ANSI) ή την Αμερικανική Εταιρεία Δοκιμών και Υλικών (ASTM) μπορεί επίσης να βοηθήσει στην πρόληψη των τραυματισμών. Το κράνος πρέπει να εφαρμόζει σωστά και ο ιμάντας του κράνους να είναι κλειστός και σφιγμένος ώστε να μην βγαίνει κατά την οδήγηση ή σε περίπτωση πτώσης.

Άλλες συμβουλές πρόληψης της ποδηλασίας περιλαμβάνουν:

  • Κρατήστε τα παιδιά ηλικίας κάτω του ενός έτους μακριά από το ποδήλατο.
  • Να ποδηλατείτε τουλάχιστον τρία μέτρα μακριά από σταθμευμένα αυτοκίνητα.
  • Μην φοράτε ακουστικά.
  • Να τηρείτε πάντοτε τους τοπικούς κανονισμούς κυκλοφορίας.
  • Ποτέ μην κρατιέστε από κινούμενο όχημα.
  • Χρησιμοποιείτε “χειροσήματα” για να υποδεικνύετε την κατεύθυνση των στροφών.

Ποδόσφαιρο

  • Οι ποδοσφαιριστές λαμβάνουν επαρκή προπόνηση και ενδυνάμωση των μυών της κεφαλής και του αυχένα.
  • Οι προπονητές αποθαρρύνουν τους παίκτες από το να χρησιμοποιούν το πάνω μέρος του κράνους τους ως πολιορκητικό κριό κατά το μπλοκάρισμα, το χτύπημα, το μαρκάρισμα και τη μεταφορά της μπάλας.
  • Οι προπονητές, οι γιατροί και οι γυμναστές διασφαλίζουν ότι ο εξοπλισμός των παικτών προσαρμόζεται σωστά, ιδίως το κράνος, και ότι οι ιμάντες βρίσκονται στη θέση κλειδώματος.
  • Οι προπονητές προετοιμάζονται για έναν πιθανή καταστροφικό τραυματισμό αυχενικού μυελού της σπονδυλικής στήλης. Όλο το προσωπικό πρέπει να γνωρίζει τι πρέπει να κάνει σε μια τέτοια περίπτωση. Η προετοιμασία και η καλή ενημέρωση μπορεί να κάνει όλη τη διαφορά στην πρόληψη της μόνιμης αναπηρίας.
  • Εφαρμογή των κανόνων που απαγορεύουν το spear tackle στην προπόνηση και τους αγώνες.
  • Καθοδήγηση των φορέων της μπάλας να μην κατεβάζουν το κεφάλι τους όταν έρχονται σε επαφή με τον επιτιθέμενο για να αποφεύγονται οι συγκρούσεις κράνος-κράνος.

Skateboarding και πατινάζ σε ευθεία γραμμή

  • Επιθεώρηση του skateboard ή των πατινιών για τυχόν κατεστραμμένα μέρη.
  • Φοράτε πάντα κράνος, στερεωμένο καλά στο κεφάλι.
  • Ελέγξτε την περιοχή για πέτρες, συντρίμμια, ρωγμές στο οδόστρωμα ή ανώμαλες επιφάνειες.
  • Φορέστε καλά προσαρμοσμένα ρούχα, επιγονατίδες και επιγονατίδες αγκώνων, στηρίγματα καρπών και γάντια.

Κολύμβηση/κατάδυση

  • Μην καταδύεστε σε νερό βάθους μικρότερου των 3.5 μέτρων ή σε υπέργειες πισίνες. Ελέγξτε το βάθος και ελέγξτε για συντρίμμια στο νερό πριν από την κατάδυση.
  • Ακολουθήστε όλους τους κανόνες και τις προειδοποιητικές πινακίδες σε υδάτινα πάρκα, πισίνες και δημόσιες παραλίες.
  • Την πρώτη φορά σε μια υδάτινη μάζα, περπατήστε μέσα στο νερό.
  • Ποτέ μην σπρώχνετε κάποιον μέσα στο νερό και μην επιτρέπετε στα παιδιά να το κάνουν.

Γενικά Αθλήματα

  • Επιβλέπετε τα μικρότερα παιδιά ανά πάσα στιγμή-και μην επιτρέπετε τη χρήση αθλητικού εξοπλισμού ή την ενασχόληση με αθλήματα ακατάλληλα για την ηλικία τους.
  • Μην επιτρέπετε τη χρήση παιδικών χαρών με σκληρή επιφάνεια.
  • Μην συμμετέχετε σε αθλήματα όταν είστε άρρωστοι ή πολύ κουρασμένοι.
  • Απορρίψτε και αντικαταστήστε τον κατεστραμμένο αθλητικό εξοπλισμό ή τον προστατευτικό εξοπλισμό.
  • Ποτέ μην γλιστράτε με το κεφάλι κατά την προσπάθεια να αποκτήσετε πλεονέκτημα για μία βάση.

Πηγές για περισσότερες πληροφορίες

Συγγραφείς: 

Nitin Agarwal, MD
Rut Thakkar
Khoi Than, MD

Πηγή: https://www.aans.org/Patients/Neurosurgical-Conditions-and-Treatments/Sports-related-Neck-Injury

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ