Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » Ο κανόνας του Τρία στην επιβίωση ως μέθοδος προετοιμασίας

Ο κανόνας του Τρία στην επιβίωση ως μέθοδος προετοιμασίας

Όπως γνωρίζουμε, δεν μπορούμε να επιβιώσουμε παραπάνω:

  • 3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια,
  • 3 λεπτά χωρίς καθαρό οξυγόνο,
  • 3 ώρες χωρίς καταφύγιο/φαρμακευτική περίθαλψη,
  • 3 ημέρες χωρίς νερό,
  • 3 εβδομάδες χωρίς φαγητό,
  • 3 μήνες χωρίς συνάνθρωπο.

Το νούμερο 3 φυσικά είναι ενδεικτικό, και αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η αναλογία. Πάμε να ρίξουμε μια ματιά, πως αυτή η μέθοδος μπορεί να μας βοηθήσει καθημερινά στην προετοιμασία.

 

Όταν φτιάχνουμε το σακίδιο μας, ή όταν θέλουμε να αποκτήσουμε συγκεκριμένες δεξιότητες επιβίωσης, ο κανόνας του Τρία μπορεί να μας βοηθήσει αρκετά. Ως μέθοδος προετοιμασίας, είναι από τις πιο απλές και μπορεί άμεσα να μας βάλει σε μια σειρά όσοι είμαστε νέοι, αλλά και οι παλιοί κάνουμε ανασκόπηση των σακιδίων μας, των εργαλείων, των όπλων και πάνω από όλα των δεξιοτήτων μας.

Σε κάθε στάδιο σκεφτόμαστε αρχικά τον εαυτό μας, και έπειτα τα μέλη της Φωλιάς μας. Θα αναφέρουμε ορισμένα παραδείγματα για κάθε στάδιο.

Η ακόλουθη διαδικασία σκέψης και προετοιμασίας γίνεται καθημερινά.

3 δευτερόλεπτα χωρίς ασφάλεια (αυτοάμυνα, κάλυψη)

Εδώ υπολογίζουμε το τι μπορεί να μας σκοτώσει ακαριαία. Πχ μια κατολίσθηση στο δρόμο, ένας κεραυνός σε περιοχή καταιγίδας, μια σφαίρα, ένας θυμωμένος θηρευτής, κ.ο.κ.

Σε αυτή τη φάση προετοιμάζεις τα ρούχα σου αρχικά για τις τρέχουσες και αναμενόμενες καιρικές συνθήκες. Μαθήματα αυτοάμυνας. Πρακτική σκοποβολή. Στήσιμο καταφυγίου.

Η προετοιμασία, ειλικρινά δεν σταματάει ποτέ. Κυκλοφορούν οδηγοί ακόμη και για το πως να φτιάξεις αλεξίσφαιρο γιλέκο με πάρα πολύ φθηνά αλλά και ελαφριά (!) υλικά.

Μπορούμε να σκεφτούμε μια αναταραχή, όπου αν δεν έχουμε επίγνωση κατάστασης και βρεθούμε αντιμέτωποι με έναν όχλο τότε σε 3″ είμαστε νεκροί εφόσον δεν έχουμε προνοήσει.

Από τα πιο κοινά περιστατικά είναι ένας σεισμός, όπου σε μερικά δευτερόλεπτα αλλάζουν όλα. Αν δεν καλύψουμε το κεφάλι μας, τότε τα πράγματα είναι δύσκολα.

3 λεπτά χωρίς καθαρό οξυγόνο (μάσκα αερίων)

Σε περίπτωση που εκτεθούμε σε μη αναπνεύσιμο αέρα, τότε έχουμε 3 λεπτά διαθέσιμα. Αυτό θα μπορούσε να είναι από μια επαφή με ένα δακρυγόνο, μέχρι και καπνοί από πυρκαγιά σε κλειστό χώρο. Τραγική περίπτωση είναι η μολυσμένη με πυρηνικά ατμόσφαιρα και ο βιολογικός πόλεμος. Όταν ο αέρας είναι μολυσμένος τότε είναι αδύνατη η επιβίωση μας.

Για τα ελαφρά περιστατικά όπως λ.χ. καπνός από φωτιά, βοηθάει προσωρινά ένα μαντήλι στο πρόσωπο. Κυρίως για να διαφύγουμε από την δύσκολη κατάσταση.

Αν έχουμε μολυσμένη ατμόσφαιρά, θα πρέπει να μείνουμε σφραγισμένοι σε κλειστό χώρο, και μόνο εφόσον απαιτηθεί βγαίνουμε αεροστεγώς ντυμένοι με γαλότσες, ολόσωμο αδιάβροχο, λαστιχένια γάντια και μάσκα αερίων (βιοχημικού πολέμου) ώστε να εκμηδενίσουμε την δυνατότητα εισπνοής μολυσμένου αέρα.

Βοηθάει αρκετά η φιάλη πεπιεσμένου ατμοσφαιρικού αέρα η οποία φορτίζει και PCP αεροβόλα.

3 ώρες χωρίς καταφύγιο/φαρμακευτική περίθαλψη (πρώτες βοήθειες)

Σε έναν τραυματισμό ή μία έκθεση σε άσχημες καιρικές συνθήκες, θα αντέχαμε ίσως μερικές ώρες. Θα μπορούσε να αφορά η φάση αυτή από την απλή ξεκούραση που ίσως χρειάζεται το σώμα μας, μέχρι και την παροχή πρώτων βοηθειών σε ένα ατύχημα.

Καταφύγιο και πρώτες βοήθειες με κουβέρτες (και αλουμινοκουβέρτες), φάρμακα, κιτ πρώτων βοηθειών, νερό και τρόφιμα είναι κρίσιμης σημασίας.

3 ημέρες χωρίς νερό

Το σώμα μας αποτελείται από 60% νερό κατά μέσο όρο. Σε τρία 24ωρα όχι απλά πεθαίνουμε, αλλά η λήψη μη πόσιμου νερού ή και η ανεπαρκής ενυδάτωση μπορεί να μας σκοτώσει με μια οποιαδήποτε νόσο. Σχεδόν σε όλες τις πανδημίες ο άνθρωπος πέθαινε από αφυδάτωση. Είτε λόγω των συμπτωμάτων της νόσου (εμετός, διάρροια), είτε λόγω της απουσίας πρόσβασης σε καθαρό πόσιμο νερό.

Εδώ φροντίζουμε όχι μόνο για να έχουμε πρόσβαση σε καθαρό νερό, ιδανικά από πηγές σε βουνό, αλλά και για αντιεμετικές ενέσεις σε περίπτωση έντονων συμπτωμάτων εμετού και διάρροιας. Επίσης βοηθάνε καταλυτικά η πόσιμη γέλη Silicea και η τριμμένη καρβουνόσκονη σε περιπτώσεις μικροβίου/βακτηρίου στο στομάχι.

3 εβδομάδες χωρίς φαγητό

Και εδώ έρχεται αναλογικά το “3 εβδομάδες” να μας υποδείξει πως αντέχουμε μερικές ημέρες χωρίς φαγητό, αλλά η λάθος και ανεπαρκής διατροφή οδηγεί σε απώλεια ηθικού. Μακροχρόνια προκαλεί ασθένειες λόγω αβιταμίνωσης,

Πευκοβελόνες, φρούτα και αποθηκευμένη βιταμίνη C είναι καθοριστικοί παράγοντες για την υγεία μας, γιατί ενδέχεται σε άσχημες καταστάσεις να εμφανιστούν θανατηφόρες πανδημίες. Το ανοσοποιητικό μας θα πρέπει να είναι δυνατό και άγρυπνο.

Χρειάζεται έξυπνη στρατηγική στο δάσος για εύρεση τροφής, χωρίς να καταναλώνετε ενέργεια, και να είμαστε και αθόρυβοι.

Οι καραμπίνες είναι ωραίες τώρα που υπάρχει σύστημα. Μετά θα υπάρχουν μόνο θηρευτές.

Κάντε λοιπόν τα κουμάντα σας.

3 μήνες χωρίς συνάνθρωπο

Ένας παράγοντας που τον υπολογίζουν ελάχιστοι είναι η ομάδα, και αυτό που λέμε εμείς Φωλιά. Χωρίς ομαδική εργασία, δυστυχώς η μακροχρόνια επιβίωση είναι σχεδόν αδύνατη.

Επίσης, μετά το χάος θα δούμε ανθρώπους οι οποίοι έδειχναν μάγκες, να σκοτώνονται από απερίσκεπτες κινήσεις. Αρκετός κόσμος σκοτώνεται από πανικό (λ.χ. δεκάδες χιλιάδες στην Σμύρνη).

Αυτοί που επιβιώνουν συνεργάζονται και αντιμετωπίζουν τις καταστάσεις και τους θηρευτές ως μια γροθιά. Μοιράζουν τις βάρδιες και τις εργασίες, και χτίζουν την ομάδα που αποτελεί το πλήρωμα του χρόνου.

Πηγή: https://prepper.gr/blog/training/rule-3-survival-method/

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ