Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Όσοι έχετε εκπαιδευτεί από αμερικανούς στη χρήση βίας με αιχμηρά αντικείμενα σίγουρα θα γνωρίζετε για αυτό το κανόνα. Για τους υπόλοιπους, θα κάνουμε μία καλή εισαγωγή σε αυτό το πολύ χρήσιμο κανόνα σε αυτό το άρθρο μας. Ο κανόνας αφορά τη χρήση θανατηφόρας βίας σε έναν επιτιθέμενο οπλισμένο με αιχμηρό αντικείμενο.

Η ιστορία αυτού του κανόνα ξεκίνησε το 1983 στο αστυνομικό τμήμα του Σόλτ Λέικ από τον Υπαστυνόμο Τζων Τάλερ. Ο Τ. Τάλερ ήταν εκπαιδευτής όπλων και ξεκίνησε ένα πείραμα για να βρει την ασφαλή απόσταση ανάμεσα σε έναν επιτιθέμενο με μαχαίρι και έναν αστυνομικό με το όπλο του στη θήκη. Ο στόχος ήταν ο αστυνομικός να προλάβει να τραβήξει το όπλο του και να πυροβολήσει προς τον επιτιθέμενο προτού αυτός θα μπορέσει να τον μαχαιρώσει. Έπειτα από εκατοντάδες δοκιμές με διαφορετικούς αστυνομικούς, κατέληξε ότι η απόσταση ασφαλείας είναι 21 πόδια (6.4 μέτρα). Οποιαδήποτε μικρότερη απόσταση δεν είναι αρκετή για να προλάβει κάποιος αστυνομικός να αντιδράσει. Αυτή η άσκηση έγινε γνωστή σε όλο το χώρο των μονάδων επιβολής του νόμου ως «Άσκηση Τάλερ».

 

 

Σε μικρό διάστημα η αξία της Άσκησης Τάλερ επιβεβαιώθηκε και επισημοποιήθηκε με μελέτες και δοκιμές από μεγάλες υπηρεσίες. Έτσι, μέσα σε λίγα χρόνια έγινε μέρος της βασικής εκπαίδευσης σε χρήση βίας ενάντια σε αιχμηρά αντικείμενα σε όλα τα αστυνομικά τμήματα των ΗΠΑ. Οι μελέτες περιλαμβάνουν αναλύσεις ψυχολογικών επιπτώσεων, εξοπλισμό και χρόνο που απαιτείται για απελευθέρωση του όπλου από τη θήκη, χρόνος αντίδρασης ανθρώπινων αντανακλαστικών, αναλύσεις από ιατροδικαστικές και εγκληματολογικές μελέτες από θύματα τέτοιων επιθέσεων, καθώς και επίπεδα ευστοχίας βάσει πραγματικών περιστατικών. Όλα δείχνουν ότι η απόσταση 21 ποδών είναι πράγματι η ελάχιστη ασφαλής απόσταση βάσει των παραπάνω. Έτσι σήμερα, στις ΗΠΑ αυτό αναφέρεται ως «Κανόνας 21 ποδών» και έχει τέτοια βαρύτητα που ακόμα και δικαστικές αποφάσεις βασίζονται σε αυτό. Ενδεικτικά, σύμφωνα με τις μελέτες αυτές αναπτύχθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα που ισχύουν μέχρι και σήμερα.

Απόσταση (πόδια) Αστυνομικός
0-1 Δε προλαβαίνει ούτε να ακουμπήσει τη θήκη του όπλου του.
5 Δε προλαβαίνει να βγάλει το όπλο του από τη θήκη. Πρέπει να βασιστεί σε πολεμικές τέχνες μάχης σώμα με σώμα.
10 Ίσως να προλάβει να βγάλει το όπλο του αλλά δε θα προλάβει να πυροβολήσει. Για να προλάβει να πυροβολήσει δύο φορές τον ύποπτο πρέπει ήδη να τον σημαδεύει με το όπλο του σε αυτή την απόσταση.
15 Ένας πολύ καλά εκπαιδευμένος αστυνομικός με υψηλή εγρήγορση ίσως να τα προλάβει να πυροβολήσει, με δεδομένο ότι το χέρι του είναι ήδη επάνω στο όπλο.
21 Οι περισσότεροι αστυνομικοί πρόλαβαν να τραβήξουν το όπλο τους και να πυροβολήσουν δύο φορές.

 

Πολλοί εκπαιδευτές όπλων αναπτύσσουν διάφορες τεχνικές ταχείας προσβολής του επιτιθέμενου με βολές αλλά και πάλι, δεν έχει βρεθεί κάποιος τρόπος να είναι ταχύτεροι από έναν επιτιθέμενο με αιχμηρό αντικείμενο. Γι’αυτό το λόγο, οι περισσότερες υπηρεσίες επιβολής του νόμου στις ΗΠΑ προτρέπουν τους αστυνομικούς να βγάζουν πάντα τα όπλα τους και να είναι σε ετοιμότητα εάν υπάρχει οποιοσδήποτε κίνδυνος σε τέτοιες αποστάσεις. Αυτό έχει στόχο να μειώσει το χρόνο αντίδρασης που ίσως να είναι αυτό που χωρίζει τη ζωή από το θάνατο. Άλλωστε, όπως λένε και οι ίδιοι, η δουλειά του αστυνομικού είναι να επιβάλλει το νόμο, όχι να πεθάνει.

 

Πηγή: ITSTactical.com, seminaria-asfalias

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ