Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Διασώστες » Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών – Εκπαιδευτικο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην προστασία των πρώτων ανταποκριτών από τη βία

Διοίκηση Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των Ηνωμένων Πολιτειών – Εκπαιδευτικο πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην προστασία των πρώτων ανταποκριτών από τη βία

Η USFA (United States Fire Administration), είναι η ομοσπονδιακή υπηρεσία που ανήκει στη Federal Emergency Management Agency (FEMA) και ασχολείται με την πρόληψη και την αντιμετώπιση πυρκαγιών στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παρέχει εκπαίδευση, εκπαιδευτικά υλικά, τεχνική υποστήριξη και άλλους πόρους για την αντιμετώπιση πυρκαγιών και την προετοιμασία για αυτές.

Σύμφωνα με αυτήν…

Η βία είναι η δεύτερη πιο συχνή αιτία μη θανατηφόρων τραυματισμών στους παρόχους ιατρικών υπηρεσιών έκτακτης ανάγκης  σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020 από την παρακολούθηση δεδομένων του Εθνικού Ινστιτούτου για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (NIOSH). Οι περισσότεροι από αυτούς τους τραυματισμούς προκαλούνται από τους ασθενείς που περιθάλπουν οι πάροχοι.

Οι συστάσεις για την προσωπική ασφάλεια διαφέρουν από τμήμα σε τμήμα και περιλαμβάνουν:

Κατανόηση ότι οι σκηνές έκτακτης ανάγκης είναι δυναμικές και ότι η βία κατά των ανταποκριτών έκτακτης ανάγκης είναι πάντα μια πιθανότητα.

  • Παρακολούθηση του περιβάλλοντος χώρου / επίγνωση της κατάστασης.
  • Δημιουργία απόστασης και θωράκισης κατά τη θεραπεία των ασθενών.
  • Φορώντας εξοπλισμό ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) που μπορεί να προστατεύει από μαχαίρι ή σφαίρα.
  • Εκμάθηση βασικών τεχνικών αυτοάμυνας.

Ένα τμήμα προνοσοκομειακής φροντίδας στο Όστιν του Τέξας εφαρμόζει ένα εκπαιδευτικό πρόγραμμα που επικεντρώνεται στην αλλαγή του τρόπου προσέγγισης των βίαιων ασθενών, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου ανίχνευσης ενός πιθανώς βίαιου ασθενούς νωρίς στο περιστατικό.

Παρότι είναι σημαντικό, η επίγνωση της κατάστασης, οι δεξιότητες αυτοάμυνας και τα ΜΑΠ μπορεί να μην αποτελούν ολόκληρη τη λύση. Ο κατάλογος ελέγχου των συστημάτων SAVER μεταφέρει την ευθύνη της ασφάλειας και της υγείας από εκείνη του μεμονωμένου πρώτου ανταποκριτή στον οργανισμό.

Ο κατάλογος ελέγχου περιέχει στοιχεία οργανωμένα ανά 6 φάσεις απόκρισης του συστήματος προνοσοκομειακής φροντίδας:

  • Πριν από το συμβάν.
  • Ταξιδεύοντας στη σκηνή του συμβάντος.
  • Άφιξη στον τόπο του συμβάντος.
  • Φροντίδα ασθενούς.
  • Αξιολόγηση της ετοιμότητας για επιστροφή στην υπηρεσία.
  • Μετά το συμβάν.

Τα στοιχεία αυτά αποτελούν το επίκεντρο των δράσεων ασφάλειας που μπορεί να θεσπίσει η ηγεσία μέσω της εκπαίδευσης, της πολιτικής και των περιβαλλοντικών τροποποιήσεων.

Το Κέντρο Έρευνας για τις Τάσεις Τραυματισμών και Ασφάλειας των Πυροσβεστών (FIRST) του Πανεπιστημίου Drexel, το πρόγραμμα Stress and Violence in Fire-Based EMS Responders (SAVER), ανέπτυξε τον κατάλογο ελέγχου χρησιμοποιώντας τα ευρήματα της μελέτης της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας των ΗΠΑ του 2017, Mitigation of Occupational Violence to Firefighters and EMS Responders PDF.

Πηγή: https://www.usfa.fema.gov/blog/ig-100622.html

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ