Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση » 5 Συνήθεις παρενέργειες και επιπλοκές της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)

5 Συνήθεις παρενέργειες και επιπλοκές της Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης (ΚΑΡΠΑ)

Η ΚΑΡΠΑ ή Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση είναι μια επείγουσα θεραπεία που χρησιμοποιείται για την επανεκκίνηση της καρδιάς και της αναπνοής ενός ατόμου κατά τη διάρκεια καρδιακών επειγόντων περιστατικών.

Πόσο αποτελεσματική είναι όμως η ΚΑΡΠΑ;

Ποιες είναι οι παρενέργειες και οι συνήθεις επιπλοκές της ΚΑΡΠΑ;

Και, αν κάποιος είναι αρκετά τυχερός ώστε να επιβιώσει από μια καρδιοπνευμονική επείγουσα κατάσταση, τι σημαίνει αυτό για τη μακροπρόθεσμη υγεία του ατόμου αυτού;

Στατιστικά στοιχεία καρδιακής ανακοπής:

Σύμφωνα με την πιο πρόσφατη στατιστική ανάλυση της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, το 88% των εξωνοσοκομειακών καρδιακών ανακοπών συμβαίνουν στο σπίτι, όπου δεν υπάρχουν γιατροί ή νοσηλευτές, γι’ αυτό και είναι τόσο σημαντικό όλοι να είναι εξειδικευμένοι στην παροχή ΚΑΡΠΑ.

Ο διασώστης πρέπει να συνεχίσει την ΚΑΡΠΑ έως ότου το θύμα επανέλθει στην αυτόματη κυκλοφορία (ROSC).

Ο παρευρισκόμενος που είναι ειδικευμένος στην ΚΑΡΠΑ μπορεί να τριπλασιάσει τις πιθανότητες ενός θύματος να επιβιώσει από ένα καρδιοαναπνευστικό επείγον περιστατικό εκτός νοσοκομείου.

Ωστόσο, οι πιθανότητες να λάβει ΚΑΡΠΑ από έναν μη επαγγελματία σε μια κατάσταση καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου είναι μόνο περίπου 32%.

Επιπλέον, από τα θύματα που λαμβάνουν ΚΑΡΠΑ εκτός νοσοκομείου, επιβιώνει λιγότερο από το 8%. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, περίπου το 15% των ασθενών που αναζωογονούνται, επιβιώνουν κατά την έξοδο από το νοσοκομείο. Ένας αριθμός που έχει παραμείνει σχετικά σταθερός τις τελευταίες τρεις δεκαετίες.

Έτσι, μια πιθανότητα επιβίωσης της τάξης του 15% δεν είναι κακή.

Αλλά τι πραγματικά συμβαίνει κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ;

Η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) είναι μια σκληρή ιατρική παρέμβαση με πολλαπλές παρενέργειες από τη λήψη της.

Υπάρχουν επίσης συσκευές μηχανικής θωρακικής συμπίεσης που είναι εξίσου αποτελεσματικές με τις σωστά εκτελεσμένες χειροκίνητες συμπιέσεις και μπορούν να ελαχιστοποιήσουν τις επιπτώσεις του λάθους απόδοσης και της κόπωσης.

Άλλα στατιστικά στοιχεία:

Στους ηλικιωμένους, το κάταγμα των πλευρών είναι σημαντικά πιο συχνό λόγω της ευθραυστότητας και της αδυναμίας των οστών τους.
Οι επιζώντες από καρδιακή ανακοπή αναφέρουν γνωστικές διαταραχές, περιορισμένη κινητικότητα, κατάθλιψη και περιορισμένη συμμετοχή στην κοινωνία μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.
Η νευρολογική κατάσταση αποτελεί σημαντικό παράγοντα της συνολικής λειτουργικής έκβασης.
Η φροντίδα μετά την καρδιακή ανακοπή είναι ένα κρίσιμο στοιχείο της προηγμένης υποστήριξης ζωής.
Οι περισσότεροι θάνατοι που προκαλούνται από HIBI οφείλονται στην απόσυρση της θεραπείας που διατηρεί τη ζωή μετά από πρόγνωση κακής νευρολογικής έκβασης.
Προοπτικές μελέτες διαπίστωσαν βελτιωμένη έκβαση σε ασθενείς που σχετίζονται με θεραπείες.

Ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την ΚΑΡΠΑ;

Οι σκηνές ταινιών επηρεάζουν την ιδέα πολλών ανθρώπων για την ΚΑΡΠΑ, όπου η επιτυχής αναζωογόνηση συμβαίνει πάντα και οι άνθρωποι αναρρώνουν γρήγορα.

Όμως, στην πραγματικότητα, αυτό δεν συμβαίνει σταθερά.

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να μην παρέχει επαρκή ροή αίματος εάν η καρδιά δεν χτυπάει σωστά.

Επίσης, μπορεί να προκληθεί κάποια βλάβη στον ανθρώπινο εγκέφαλο, ακόμη και αν η ΚΑΡΠΑ κάνει επιτυχώς την καρδιά να χτυπά ξανά, εκτελώντας τον σωστό ρυθμό συμπίεσης του θώρακα για τους ενήλικες.

Επιπλέον, εάν υπάρχει σοβαρή στεφανιαία νόσος, μπορεί να προκαλέσει κοιλιακή μαρμαρυγή ή μη φυσιολογικούς καρδιακούς ρυθμούς.

Εάν βρίσκεστε σε δημόσιο χώρο, η ΚΑΡΠΑ και ένας αυτόματος εξωτερικός απινιδωτής μπορούν να σας βοηθήσουν.

Από την άλλη πλευρά, αν γίνει ΚΑΡΠΑ και είναι επιτυχής, η ανάρρωση των επιζώντων από καρδιακή ανακοπή θα εξαρτηθεί από διάφορα πράγματα, όπως το τι την προκάλεσε και πόσο υγιείς ήταν όταν συνέβη η καρδιακή ανακοπή.

Μετά την επιτυχή αναζωογόνηση, ορισμένοι άνθρωποι θα ανακάμψουν πλήρως, αλλά κάποιοι άλλοι θα εξακολουθούν να είναι πολύ άρρωστοι και θα χρειάζονται περισσότερη θεραπεία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η φροντίδα μετά την καρδιακή ανακοπή είναι ένα κρίσιμο συστατικό της προηγμένης υποστήριξης ζωής.

Δυστυχώς, υπάρχουν επίσης περιπτώσεις όπου ορισμένοι ασθενείς δεν θα επανέλθουν ποτέ στο επίπεδο υγείας που είχαν πριν από τη σύλληψη. Επιπλέον, η ΚΑΡΠΑ είναι πολύ λιγότερο πιθανό να λειτουργήσει εάν έχετε μια μακροχρόνια ή χρόνια πάθηση ή μια ανίατη ασθένεια.

Οι πιο συνηθισμένες παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ είναι:

Ενώ υπάρχει αυξημένος κίνδυνος επιπλοκών με βαθύτερες θωρακικές συμπιέσεις, είναι ζωτικής σημασίας να συνειδητοποιήσουμε ότι οι τραυματισμοί που σχετίζονται με την ΚΑΡΠΑ ή οι παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ δεν ήταν, σε γενικές γραμμές, θανατηφόρες.

Ορισμένες από τις πιο συχνές επιπλοκές ή παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ κατά την Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση εντός και εκτός νοσοκομείου είναι οι ακόλουθες:

  • Εισρόφηση και έμετος
  • Σπασμένα πλευρά
    Εσωτερικές εγκεφαλικές κακώσεις
    Κοιλιακή διάταση
    Πνευμονία από αναρρόφηση

1. Εισρόφηση και Εμετός

Το πιο συχνό περιστατικό κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ είναι ο έμετος. Μπορεί να αποτελέσει κίνδυνο για το θύμα της καρδιακής ανακοπής. Δεδομένου ότι το θύμα της καρδιακής ανακοπής είναι αναίσθητο, δεν μπορεί να καθαρίσει τον εμετό από το στόμα του. Εάν δεν απομακρυνθεί, το θύμα πιθανότατα θα τον αναπνεύσει (εισπνεύσει) στους πνεύμονές του, αποφράσσοντας τους αεραγωγούς και οδηγώντας σε πιθανή μόλυνση.

2. Κατάγματα πλευρών

Το κάταγμα πλευρών είναι ο πιο συνηθισμένος τραυματισμός που σχετίζεται με την ΚΑΡΠΑ, επειδή η δύναμη και οι βαθύτερες θωρακικές συμπιέσεις είναι πιθανό να σπάσουν πλευρές.

Άλλος σκελετικός τραυματισμός του θώρακα που σχετίζεται με τις θωρακικές συμπιέσεις είναι τα κατάγματα του στέρνου.

Υπάρχουν επίσης ασυνήθιστες επιπλοκές όπως:

Σε ενήλικες ασθενείς, κατάγματα στέρνου συμβαίνουν σε τουλάχιστον ένα πέμπτο των καταγμάτων πλευρών και κατάγματα πλευρών ή στέρνου σε τουλάχιστον ένα τρίτο των ασθενών κατά τη διάρκεια της συμβατικής ΚΑΡΠΑ.

Στους ηλικιωμένους, τα κατάγματα πλευρών είναι σημαντικά συχνότερα λόγω της ευθραυστότητας και της αδυναμίας των οστών τους.

Ένα κάταγμα πλευρών είναι επικίνδυνο επειδή μπορεί να τρυπήσει ή να τραυματίσει έναν πνεύμονα, τη σπλήνα ή το ήπαρ. Είναι επίσης πολύ επώδυνο.

Ως εκ τούτου, η συχνότητα των καταγμάτων πλευρών που σχετίζονται με την ΚΑΡΠΑ εκτός νοσοκομείου δεν εκτιμάται σωστά από τη συμβατική ακτινογραφία θώρακα.

3. Εσωτερικές κακώσεις του εγκεφάλου

Δεδομένου ότι η ΚΑΡΠΑ αφήνει τον εγκέφαλο να λαμβάνει 5% λιγότερο οξυγόνο από τον μέσο όρο, είναι δυνατή η πρόκληση εγκεφαλικής βλάβης. Η εγκεφαλική βλάβη είναι πιθανό να συμβεί εντός 4 έως 6 λεπτών μετά τη διακοπή της καρδιάς. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μακροχρόνιες επιπλοκές στην υγεία.

4. Κοιλιακή διάταση

Μια άλλη συχνή παρενέργεια της ΚΑΡΠΑ είναι η κοιλιακή διάταση. Ως αποτέλεσμα του αέρα που εισέρχεται με πίεση στους πνεύμονες, η κοιλιά του ασθενούς με καρδιακή ανακοπή συνήθως διογκώνεται και γεμίζει με αέρα κατά τη διάρκεια της ΚΑΡΠΑ, οδηγώντας σε συμπίεση των πνευμόνων και καθιστώντας τον αερισμό πιο δύσκολο. Μπορεί επίσης να αυξηθεί η πιθανότητα εμέτου.

5. Πνευμονία από αναρρόφηση

Το αποτέλεσμα της εισπνοής εμέτου και ξένων αντικειμένων (όπως τα δόντια ενός ατόμου) στους πνεύμονες μπορεί να οδηγήσει σε παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ, όπως η πνευμονία από αναρρόφηση. Μπορεί να είναι επικίνδυνη για την υγεία ενός ασθενούς με καρδιακή ανακοπή και μπορεί να περιπλέξει την ανάρρωση ή ακόμη και να αποβεί μοιραία, ακόμη και αν το θύμα καρδιακής ανακοπής επιβιώσει από την ΚΑΡΠΑ.

Συνολικά, αυτές οι παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ σημαίνουν ότι εάν ένα άτομο επιβιώσει από την ΚΑΡΠΑ, η μακροπρόθεσμη υγεία του θα μπορούσε να μην είναι τόσο καλή. Η συνολική υγεία και η ποιότητα ζωής του μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά. Οι ψυχολογικές επιπτώσεις μιας εμπειρίας κοντά στο θάνατο μπορεί να επηρεάσουν το θύμα, οδηγώντας σε άγχος, κατάθλιψη και άλλες ψυχολογικές διαταραχές.

Τι είναι η υποξικο-ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη (HIBI);

Η υποξικο-ισχαιμική εγκεφαλική βλάβη (HIBI) είναι η κύρια αιτία θανάτου σε ασθενείς που βρίσκονται σε κώμα μετά από ανάνηψη από καρδιακή ανακοπή. Οι περισσότεροι θάνατοι που προκαλούνται από HIBI οφείλονται στην απόσυρση της αγωγής που διατηρεί τη ζωή μετά από πρόγνωση κακής νευρολογικής έκβασης. Η κακή νευρολογική έκβαση – θάνατος από νευρολογική αιτία, επίμονη φυτική κατάσταση ή σοβαρή νευρολογική αναπηρία – μπορεί να προβλεφθεί σε αυτούς τους ασθενείς με την αξιολόγηση της σοβαρότητας της HIBI.

Οι επιζώντες καρδιακής ανακοπής επανέρχονται στο φυσιολογικό μετά την ΚΑΡΠΑ;

Δυστυχώς, τα περισσότερα θύματα καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου δεν επιβιώνουν μετά την ανακοπή. Όσοι έχουν πολύπλοκα ιατρικά προβλήματα είναι πολύ λιγότερο πιθανό να αναρρώσουν πλήρως. Είναι ζωτικής σημασίας να γνωρίζετε ότι οι ασθενείς είναι συχνά σε κρίσιμη κατάσταση μετά την ΚΑΡΠΑ και μπορεί να χρειαστούν περισσότερη θεραπεία σε μονάδα στεφανιαίας φροντίδας ή εντατικής θεραπείας για να ανακάμψουν. Επιπλέον, οι επιζώντες της καρδιακής ανακοπής αναφέρουν γνωστικές διαταραχές, περιορισμένη κινητικότητα, κατάθλιψη και περιορισμένη συμμετοχή στην κοινωνία μετά την έξοδο από το νοσοκομείο.

Πολλοί ασθενείς επιβιώνουν από την ΚΑΡΠΑ αλλά δεν επανέρχονται στη σωματική ή ψυχική τους υγεία πριν από την ΚΑΡΠΑ. Ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να χρειαστούν αποκατάσταση. Ωστόσο, ορισμένες κλινικές μελέτες διαπίστωσαν βελτιωμένα αποτελέσματα σε ασθενείς που σχετίζονται με θεραπείες. Σε άλλες περιπτώσεις, ορισμένοι ασθενείς πέφτουν σε κώμα από το οποίο μπορεί να μην ανακάμψουν ή να υποστούν εγκεφαλική βλάβη.

Συχνές ερωτήσεις:

Πόσο καιρό παραμένει ζωντανός ο εγκέφαλος μετά την παύση λειτουργίας της καρδιάς;

Ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει για περίπου έξι λεπτά μετά την καρδιακή ανακοπή. Εάν η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση γίνει εντός έξι λεπτών, ο εγκέφαλος μπορεί να επιβιώσει από την έλλειψη οξυγόνου. Μετά από περίπου έξι λεπτά χωρίς ΚΑΡΠΑ, ο εγκέφαλος αρχίζει να πεθαίνει.

Ποιο είναι το ποσοστό επιβίωσης μετά από ΚΑΡΠΑ;

Μια ανασκόπηση των μελετών αποτελεσμάτων της ΚΑΡΠΑ ανέφερε ότι κατά μέσο όρο 15% των ασθενών που υφίστανται ανακοπή επιβιώνουν μέχρι την έξοδο από το νοσοκομείο (3%-27%). Επιπλέον, αυτό το μακροπρόθεσμο ποσοστό επιτυχίας παραμένει σταθερό εδώ και 30 χρόνια.

Πόσο χρόνο χρειάζονται τα κατάγματα του στέρνου για να επουλωθούν;

Τα περισσότερα κατάγματα του στέρνου επουλώνονται μόνα τους χωρίς νάρθηκα ή οποιαδήποτε άλλη θεραπεία. Ωστόσο, η πλήρης αποκατάσταση διαρκεί συνήθως 8 έως 12 εβδομάδες.

Πόσο καιρό κάνετε ΚΑΡΠΑ πριν θεωρήσετε ότι έχει επέλθει ο θάνατος;

Ελέγξτε αν το θύμα έχει σφυγμό και αναπνέει.

Εάν δεν υπάρχει σφυγμός αλλά το θύμα αναπνέει ανεπαρκώς, κάντε 30 θωρακικές συμπιέσεις με ρυθμό 100 έως 120 συμπιέσεις ανά λεπτό, ακολουθούμενες από δύο αναπνοές διάσωσης.

Ελέγξτε εκ νέου την αναπνοή και τον σφυγμό μετά από κάθε 2 λεπτά.

Στις περισσότερες περιπτώσεις οι μεγαλύτερες προσπάθειες ανάνηψης βελτιώνουν τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Συμπέρασμα

Η ΚΑΡΠΑ μπορεί να είναι ένα σωτήριο μέτρο, παρόλο που μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές και παρενέργειες.

Η επιτυχής εκτέλεση ΚΑΡΠΑ δεν βελτιώνει τη βασική κατάσταση της υγείας του θύματος.

Να θυμάστε ότι η ΚΑΡΠΑ είναι συχνά το πρώτο βήμα σε έναν μακρύ δρόμο.

Η ανάρρωση μετά την ΚΑΡΠΑ δεν είναι εύκολη και η συνολική υγεία και η ποιότητα ζωής μπορεί να επηρεαστούν σημαντικά.

Συνεπώς, είναι σημαντικό να γνωρίζετε τις επιπλοκές και τις παρενέργειες της ΚΑΡΠΑ πριν την ασκήσετε σε οποιονδήποτε ασθενή.

Ως εκ τούτου, συνιστώνται πάντα για όλους τα κατάλληλα μαθήματα εκπαίδευσης στην ΚΑΡΠΑ και η επαναπιστοποίηση BLS.

Τα περισσότερα μαθήματα πιστοποίησης ΚΑΡΠΑ διαρκούν μόνο λίγες ώρες για να ολοκληρωθούν.

Μπορείτε επίσης να ελέγξετε τον οδηγό μελέτης ΚΑΡΠΑ για μια γρήγορη ανασκόπηση.

Πηγή: https://www.mycprcertificationonline.com/blog/five-possible-cpr-side-effects-you-should-know#strongfrequently-asked-questionsstrong

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ