Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » 13 τρωτά σημεία σε κάθε τύπο ανθρώπινου σώματος

13 τρωτά σημεία σε κάθε τύπο ανθρώπινου σώματος

Σε ένα φανταστικό σενάριο χάους, όπου οι μάχες σώμα με σώμα θα δίνουν και θα παίρνουν, η θανάσιμη βία θα αποτελεί μέσο για την επιβολή και την κυριαρχία των συμμοριών που θα βιάζουν, θα καίνε, θα λεηλατούν και θα σκοτώνουν.
Έχω παρακολουθήσει εντατικά τα βασικά μιας πολεμικής τέχνης με σωστό δάσκαλο, και αυτό μου έδωσε την ευκαιρία να γνωρίζω πως στην επιβίωση σε μία μάχη σώμα με σώμα, και όχι στην απλή αυτοάμυνα, απαιτούνται:
  • άριστη φυσική κατάσταση,
  • γνώση πολεμικής τέχνης,
  • γνώση της απόκρυψης ή και αποφυγής, και αν αυτό δεν είναι εφικτό…
  • να γνωρίζεις τα τρωτά σημεία.
Τρωτά σημεία ή αλλιώς αδύναμα σημεία είναι εκείνα τα σημεία που σε οποιοδήποτε τύπο ανθρώπινου σώματος είναι ευάλωτα. Πχ ένας γυμνασμένος αράπης που κάνει καθημερινά πυγμαχία, έχει τα ίδια τρωτά σημεία με έναν απλό πολίτη που απλά πάει στην δουλειά του καθημερινά.
Φυσικά, αν ξεκινήσεις μια πολεμική τέχνη δεν θα σε πιάσει ο δάσκαλος να σου πει πως αν σπάσεις λχ την σπονδυλική στήλη του αντιπάλου σου θα πεθάνει ή θα μείνει ανάπηρος. Αλλά στην πορεία, με σωστά βήματα και στάδια προπόνησης τα γνωρίζεις όλα ένα προς ένα.
Το πρόβλημα μας είναι, ότι στο μυθιστόρημα με τίτλο “Χάος“, οι απροετοίμαστοι άνθρωποι (τροφή για τα ζόμπι), τα ζόμπι (συμμορίες) και οι preppers (όσοι προετοιμάζεστε) δεν θα παίζουν απλά μπουνιές, κρυφτό και κυνηγητό. Οι συμμορίες των ζόμπι θα τα δώσουν όλα ώστε να επιβάλλουν την κυριαρχία τους και να επιβιώσουν σε μία ή περισσότερες περιοχές.
Τα πυροβόλα κάποια στιγμή δεν θα λειτουργούν σωστά (λόγω ανταλλακτικών και επισκευών που θα απαιτούνται), θα τελειώσουν τα πυρομαχικά, και μετά θα εμφανιστούν στο παιχνίδι οι λεπίδες και τα βέλη. Την τελική κατάληξη της μάχης θα την καθορίσουν οι μάχες σώμα με σώμα. Από την έρευνα που έκανα, όλοι οι ειδικοί πολεμικών τεχνών παγκοσμίως καταλήγουν στην γνώση των τρωτών σημείων του ανθρωπίνου σώματος.
Για αυτά τα σημεία δεν φοβάσαι τον άλλον αν είναι 2 μέτρα, και φοράει και πανοπλία (βλέπε Γολιάθ).
Αρκεί να είσαι σε φόρμα, να γνωρίζεις  τ ο υ λ ά χ ι σ τ ο ν  τα βασικά μιας πολεμικής τέχνης με σωστό δάσκαλο, ώστε καθημερινά να κάνεις βασικές ασκήσεις ετοιμότητας, να είσαι πάντα ψύχραιμος με καθαρό μυαλό και πάνω από όλα να είσαι εύστροφος και προετοιμασμένος να χτυπήσεις απευθείας και γρήγορα τα τρωτά σημεία του αντιπάλου σου (βλέπε Δαυίδ).
Με απλά λόγια, η γνώση των τρωτών σημείων είναι ο κρυμμένος άσσος στο μανίκι του φαινομενικά αδύναμου ατόμου.
Σε αυτές τις μάχες δεν υπάρχουν βαθμολογία, διαιτητής, κράνος, γάντια και πρώτες βοήθειες. Νικάει όποιος σκοτώσει, παραλύσει ή αναισθητοποιήσει τον άλλο πρώτος. Και έτσι σώζεις και τα μέλη της οικογένειας – ομάδας σου. Φυσικά, για να μην παρεξηγηθεί κανείς, μιλάμε μόνο για το μυθιστόρημα με τίτλο “Χάος” και όχι σε πραγματικά δεδομένα ή σε μια ασφαλή κοινωνία με τάξη όπως η σημερινή.
Για το ύφος του άρθρου, υποθέτω το ότι ζω αυτό το μυθιστόρημα “χάος”, και διαβάζω τις ακόλουθες συμβουλές ενός εκπαιδευτή Krav Maga ώστε να καταφέρω να αποδράσω από μια άνιση και ίσως άδικη μάχη σώμα με σώμα.
Ανθρώπινα Αδύναμα – Τρωτά Σημεία για Αυτοάμυνα
Της σχολής SGS Krav Maga
Φίλε Πίγκο τρίτε,
Το Krav Maga έχει πολλές τεχνικές όπου όλες ακολουθούν συγκεκριμένες αρχές. Αφού τις κατακτήσεις όλες, το κλειδί είναι να κατανοήσεις αυτές τις αρχές ώστε να είσαι σε θέση να προσαρμοστείς σε οποιαδήποτε κατάσταση και να μην δεσμετείς με αυτά που μαθαίνεις στην τάξη μόνο. Αν είχες την ευκαιρία να εξασκηθείς στο Krav Maga εδώ και μερικά χρόνια, αυτή η λίστα με τα ανθρώπινα αδύνατα (ή τρωτά) σημεία δεν θα σου είναι άγνωστη.
1. Χτυπώντας (τρυπώντας) τα μάτια
Τα μάτια του αντιπάλου σου πρέπει να αποτελούν έναν από τους πρωταρχικούς στόχους που θέλεις να φτάσεις για δύο λόγους. Πρώτα απ ‘όλα, είναι σχετικά εύκολο να τα φτάσεις με ένα χτύπημα κατά τη διάρκεια μιας όρθιας μάχης, ή τρύπημα με τα δάχτυλά εάν είσαι στο έδαφος ή όταν σε πνίγουν. Και ο δεύτερος λόγος είναι ότι εάν καταφέρεις να βλάψεις επιτυχώς τον επιτιθέμενό σου στα μάτια, μπορεί να τον καταστήσει ανίκανο καθιστώντας τον τυφλό. Επίσης πονάει σαν αφόρητη κόλαση. Δεν αποτελεί η γροθιά το πιο αποτελεσματικό χτύπημα, αλλά ένα τρύπημα στα μάτια με τεντωμένα τα δάχτυλά σου.
2. Σπάσιμο της μύτης
Η μύτη είναι ένα κεντρικό, απροστάτευτο κομμάτι του προσώπου. Αυτό το καθιστά ευάλωτο σε χτυπήματα. Σπασμένη μύτη σημαίνει το κάταγμα του ρινικού οστού και του κοντινού χόνδρου. Ένα ελαφρύ κάταγμα μπορεί να είναι ανώδυνο και μόνο η παραμόρφωση της μύτης θα σηματοδοτήσει το κάταγμα. Μια σοβαρή πρόσκρουση θα μετατοπίσει τη μύτη από την κανονική της θέση, θα προκαλέσει σοβαρή αιμορραγία από τη μύτη και θα παρεκκλίνει το διάφραγμα που θα επηρεάσει τη ροή του αέρα. Τα χτυπήματα παλάμης είναι πολύ αποτελεσματικά επίσης για αυτό το σκοπό.
3. Χτύπα τους κροτάφους
Οι κρόταφοι βρίσκονται στις δύο πλευρές του κεφαλιού. Σε αυτή τη θέση, το κρανίο είναι πιο λεπτό από τα υπόλοιπα, κάνοντας την περιοχή πιο ευάλωτη. Κάτω από το κρανίο στην ίδια περιοχή, ρέουν αρτηρίες που τροφοδοτούν τον εγκέφαλο με αίμα. Ένα σοβαρό χτύπημα μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική πίεση στον εγκέφαλο και στέρηση οξυγόνου. Εάν δεν δοθεί ιατρική φροντίδα με μικρή μόνο καθυστέρηση, μπορεί να προκληθεί μη αναστρέψιμη βλάβη στον εγκέφαλο. Τα πιο κοινά συμπτώματα είναι ο αποπροσανατολισμός και η απώλεια συνείδησης. Ο καλύτερος τρόπος για να χτυπήσεις τον κρόταφο θα ήταν με μια γροθιά “γάντζου”, ανοιχτό χτύπημα παλάμης, χτύπημα με τον αγκώνα ή μια περιμετρική κλωτσιά στο κεφάλι, εάν μπορείς να το κάνεις.
hook punch
Ηook punch
Round kick
Round kick
4. Χτυπήματα στα αυτιά
Το χτύπημα της παλάμης στα αυτιά μπορεί να προκαλέσει μερική απώλεια ακοής. Το άτομο είτε θα αισθανθεί την ακοή του να μειώνεται, είτε θα ακούσει ήχους παρασίτου όπως κουδούνισμα, βουητό ή σφύριγμα. Εάν η πρόσκρουση είναι αρκετά δυνατή, μπορεί να σκίσεις το τύμπανο ή να εξαρθρώσεις τα οστάρια. Αυτό θα οδηγήσει σε πλήρη απώλεια ακοής. Οποιαδήποτε από αυτές τις συνέπειες θα σε φέρει σε πλεονεκτική κατάσταση μάχης. Όπως και στον κρόταφο, τα καλύτερα χτυπήματα για να στοχεύσεις τα αυτιά είναι τα “αγκίστρια” και τα ψηλά λακτίσματα.
5. Γροθιά στο λαιμό
Θέλεις να διαταράξεις το λαιμό του αντιπάλου σου με μια ευθεία γροθιά απευθείας σε αυτόν. Θα του εμποδίσεις την αναπνοή και θα λαχανιάσει. Όσο περισσότερη δύναμη βάλεις, τόσο πιο καταστροφική θα είναι. Τόσο απλά. Ένα εκπαιδευτικό μπλοκ προτείνεται επίσης για την αποτελεσματικότητά του, αλλά είναι πιο δύσκολο να εκτελεστεί.
6. Σαγόνι
Είναι ευρέως γνωστό ότι μια γροθιά στο σαγόνι μπορεί εύκολα να φέρει τον άλλο knock out (αναίσθητος, εκτός μάχης). Μα γιατί; Όταν χτυπάς την πλευρά της γνάθου, όπου είναι συνδεδεμένη με το υπόλοιπο κρανίο, κάνει το κεφάλι να περιστρέφεται γύρω γύρω. Τότε οι μύες, οι τένοντες και τα οστά θα το κάνουν να σταματήσει. Όπως καταλαβαίνεις, υπάρχει μια γρήγορη επιτάχυνση που ακολουθείται από ξαφνική επιβράδυνση. Όμως, ο εγκέφαλος περιέχεται σε ένα υγρό. Τίποτα δεν τον διατηρεί ακίνητο. Έτσι, αντί να επιβραδύνει όπως το υπόλοιπο κεφάλι σας, ο εγκέφαλος θα προσκρούσει στο εσωτερικό μέρος του κρανίου, προκαλώντας εγκεφαλική βλάβη και συχνά ένα knock out αν χτυπήσεις αρκετά δυνατά.
7. Νευρικό σύστημα όπισθεν του στομάχου
Τοποθετημένο ανάμεσα στο στήθος και τον αφαλό, το χτύπημα στο στομάχι είναι πραγματικά επώδυνο, και μπορεί να μπλοκάρει τον εισβολέα σου στο να αναπνεύσει για λίγα δευτερόλεπτα. Αυτό το εφέ ενισχύεται όταν τον χτυπάς ενώ εισπνέει. Τα λίγα δευτερόλεπτα που δεν θα μπορεί να αναπνεύσει, θα σου δώσουν την ευκαιρία να κάνεις ντου και να αμολήσεις μια σειρά από επιθέσεις. Επίσης, το στήθος δεν είναι τόσο σκληρό όσο το στομάχι για το χέρι σου. Με αυτόν τον τρόπο μειώνεις τις πιθανότητες να σπάσεις τις αρθρώσεις σου. Τα χτυπήματα με την παλάμη, οι γροθιές και τα αμυντικά λακτίσματα είναι πολύ αποτελεσματικά ενάντια στο στομάχι.
Σημείωση Πίγκου του 3ου: οι μπουνιές και οι γροθιές με γυμνό χέρι σε σκληρά σημεία όπως πχ το κρανίο οδηγούν σε καταστροφή των οστών του επιτιθέμενου. Αυτά τα βλέπουμε στις ταινίες, αλλά δεν ισχύουν στην πραγματικότητα. Για αυτό, χρησιμοποιούμε σε σκληρά σημεία μόνο ανοικτή παλάμη και αγκώνες.
8. Παΐδια στα πλευρά
Φίλε Πίγκο, μια γροθιά ή μια κλωτσιά στο πλάι του σώματος θα προκαλέσει πολύ πόνο και μπορεί ακόμη και να αναστατώσει το ένα από τα χέρια του.
9. Σπονδυλική στήλη
Η σπονδυλική στήλη είναι ένα ζωτικό μέρος του σώματός. Η “χορδή” που διέρχεται από τη σπονδυλική στήλη επιτρέπει στον εγκέφαλό σου να επικοινωνεί με το υπόλοιπο σώμα σου. Δεν εκπλήσσει το πόσο σημαντικό είναι. Εάν επιλέξεις να επιτεθείς στη σπονδυλική στήλη του επιτιθέμενου σου, επίλεξε να τον πληγώσεις άσχημα. Αν επιτείθεσαι στο πίσω μέρος του λαιμού με τον αγκώνα, θα υπάρχει πιθανότητα να τον παραλύσεις. Ή μπορεί να είναι πολύ χειρότερο, και να οδηγήσει σε θάνατο.
10 Κλωτσιά στα αχαμνά
Ίσως ο πιο διάσημος στόχος στην αυτοάμυνα. Ένα λάκτισμα στη βουβωνική χώρα είναι μια εύκολη υπόθεση. Βρίσκεται στο κέντρο του σώματος, και ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το προστατέψεις είναι γυρίζοντας τον γοφό σου. Το να έχεις επαρκή αντανακλαστικά είναι πραγματικά δύσκολο όταν δεν το έχεις συνηθίσει. Ένα από τα μεγάλα πλεονεκτήματα της βουβωνικής χώρας είναι ότι δεν χρειάζεται να χτυπήσεις πολύ δυνατά για να πληγώσεις κάποιον. Ακόμη και ένα ελαφρύ λάκτισμα που γίνεται σωστά, μπορεί να κάνει μεγάλη ζημιά. Συχνά το χτύπημα στη βουβωνική χώρα θα εκπλήξει το άτομο και θα το τρομάξει, ακόμα κι αν δεν το αγγίξεις. Σε όρθια θέση, η κλωτσιά είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να χτυπήσεις τη βουβωνική χώρα, αλλά στην μάχη στο έδαφος, χρησιμοποίησε τις παλάμες σου για να την χτυπήσεις και να βγεις από την δυσμενή κατάσταση.
11. Γόνατα
Κάποιος που κινείται πολύ είναι δύσκολο να τον νικήσεις. Στόχευσε τα πόδια του για να τον επιβραδύνεις. Εάν μπορείς να τον χτυπήσεις στα γόνατα, θα μπορούσε να είναι μια καλή στρατηγική. Με αρκετή δύναμη και ακρίβεια, μπορεί να εξαρθρώσεις τις αρθρώσεις του με ένα περιμετρικό λάκτισμα. Είναι καλύτερα αν το βάρος του βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στο γόνατο την ώρα της επίθεσης. Μπορείς επίσης να χτυπήσεις την επιγονατίδα με απευθείας λάκτισμα.
12. Κνήμη
Το μπροστινό μέρος της κνήμης είναι γεμάτο νεύρα και δεν υπάρχει σάρκα που να το προστατεύει. Γι’ αυτό είναι τόσο επώδυνο όταν πχ την χτυπάς καταλάθος στο πόδι του τραπεζιού. Θα δεις συχνά μαχητή Muay Thai να προσπαθεί να εξαλείψει αυτούς τους αισθητήρες, ώστε να μπορέσει να μπλοκάρει τις κλωτσιές με την κνήμη του χωρίς να αισθάνεται πόνο. Ευτυχώς, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν είναι μαχητές Muay Thai. Ένα λάκτισμα στην κνήμη είναι γρήγορο, επώδυνο και μπορεί να αποτελεί μια επίθεση που αποσπά την προσοχή πριν από μια δυνατή γροθιά.
13. Τσάκισε τα δάχτυλα των ποδιών
Το να συνθλίβεις τα δάχτυλα των ποδιών μπορεί να είναι πολύ αποτελεσματικά, ειδικά όταν σε αρπάζει από πίσω (πχ κεφαλοκλείδωμα).
***
Φυσικά, φίλε Πίγκο, άλλο πράγμα είναι να διαβάζεις για όλα αυτά τα σημεία και άλλο πράγμα να εκπαιδεύεσαι πραγματικά σε τακτική βάση ως μέρος του προπονητικού σου προγράμματος. Συνεχίστε την προπόνηση και μείνε ασφαλείς.