Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς να παρέχετε τη σωστή επείγουσα ιατρική φροντίδα σε μια έγκυο γυναίκα με τραύμα;

Πώς να παρέχετε τη σωστή επείγουσα ιατρική φροντίδα σε μια έγκυο γυναίκα με τραύμα;

Η έγκυος με τραύμα είναι ένας ιδιαίτερος τύπος ασθενούς που πρέπει να αντιμετωπιστεί. Πολλοί θάνατοι εμβρύων προκαλούνται από τραυματικά περιστατικά. Δεν φαίνεται συνηθισμένο, ωστόσο, ένα τραύμα στην εγκυμοσύνη επηρεάζει το 7% όλων των κυήσεων.

Στην πρώτη θέση ως αιτία τραυμάτων, είναι το τροχαίο ατύχημα, ενώ στη δεύτερη έχουμε τη βία από συντρόφους, την οποία ο παραϊατρικός δεν πρέπει ποτέ να αποκλείσει.

Αυτό το άρθρο θα αναλύσει τα βήματα που πρέπει να κάνει ένας παραϊατρικός με μια έγκυο γυναίκα με υποψία ή επιβεβαιωμένο τραύμα, επίσης σε περίπτωση ανάνηψης.

Όλα τα δεδομένα έχουν συλλεχθεί από μελέτες σχετικά με την εγκυμοσύνη με τραυματισμό που εκπονήθηκαν από το Brave African Discussion in Emergency Medicine.

Αναζωογόνηση σε έγκυο με τραύμα 

Πρώτη ερώτηση: πώς μπορούμε να φροντίσουμε 2 ασθενείς;

Ας υποθέσουμε ότι μια νεαρή γυναίκα, στο δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης της, βιώνει μια σύγκρουση με αυτοκίνητο ή ένα τροχαίο ατύχημα. Δεν φορούσε ζώνη ασφαλείας. Παραδόθηκε στο Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών από ένα πλήρωμα ασθενοφόρου, το οποίο την έχει ακινητοποιήσει σε μια σανίδα σπονδυλικής στήλης. Είναι εφιδρωτική, έχει ταχύπνοια και φαίνεται γκρι. Είναι σε εγρήγορση αλλά αγχωμένη, παραπονιέται για πόνο στο στήθος και στην κοιλιά. Τα αρχικά ζωτικά στοιχεία είναι Sats 82% στον αέρα δωματίου, Καρδιά 120 BPM, Πίεση 80/60.

Ας δούμε ποια είναι τα μεμονωμένα βήματα:

1. Αξιολογήστε την κατάσταση της μητέρας.

Αντιμετωπίστε την όπως κάθε τραυματία σε κρίσιμη κατάσταση. Το πρώτο πράγμα για το οποίο πρέπει να είστε σίγουροι είναι η φύση του πόνου της και να αξιολογήσετε τα τραύματά της.

2. Αναζωογόνησε πρώτα τη μητέρα!

Η ιδέα είναι: αν η μητέρα είναι εντάξει, το ίδιο είναι και το μωρό της. Ανεξάρτητα από την ηλικία κύησης του εμβρύου, το επίκεντρό σας πρέπει να είναι αυτή. Η βελτίωση της οξυγόνωσης και της αιμάτωσης θα βελτιώσει την οξυγόνωση και την αιμάτωση του εμβρύου

3. Μια έγκυος τραυματισμένη γυναίκα είναι φυσιολογικά και ανατομικά δύσκολο να διασωληνωθεί. Απαιτεί μια καλά καταρτισμένη και προετοιμασμένη ομάδα. Χορηγήστε συμπληρωματικό οξυγόνο εάν απαιτείται, στοχεύοντας σε συσσώρευση οξυγόνου 95-98%.

4. Λάβετε υπόψη ότι η απώλεια εμβρύου είναι μεγαλύτερη όταν υπάρχει μητρικό σοκ. Πρέπει να προσδιορίσετε την αιτία του σοκ και να την θεραπεύσετε. Συγκεκριμένα, μια έγκυος γυναίκα έχει αυξανόμενο όγκο αίματος που κυκλοφορεί, που σημαίνει ότι χάνει περισσότερο από τον όγκο του αίματός της για να εκδηλώσει υπόταση από ό,τι αν δεν ήταν έγκυος.

5. Έγκυες γυναίκες αποκλείστηκαν από δοκιμές που μελετούσαν την αποτελεσματικότητα του Tranexamic acid (TXA) σε ασθενείς με τραύματα. Ταξινομήθηκε ως φάρμακο της κατηγορίας Β στην εγκυμοσύνη, πράγμα που σημαίνει ότι καμία μελέτη σε ζώα δεν έχει δείξει δυσμενή έκβαση με τη χρήση του, αλλά δεν υπάρχουν μελέτες σε ανθρώπους. Το TXA διασχίζει τον πλακούντα. Παρά την έλλειψη δημοσιευμένης έρευνας, το TXA μπορεί να ωφελήσει σε εγκύους ασθενείς με αιμορραγία, σοβαρά τραυματισμένους.

Θυμηθείτε να κάνετε χειροκίνητη μετατόπιση της μήτρας σε όλες τις εγκύους ασθενείς με τραύματα άνω των 20 εβδομάδων κύησης.

Μια άλλη προσοχή που πρέπει να λαμβάνετε είναι η αποφυγή των αγγειοσυσπαστικών όπου είναι δυνατόν επειδή σχετίζονται με χειρότερα αποτελέσματα. Στη συγκεκριμένη περίπτωση συνήθως προκαλούν αγγειοσυστολή του πλακούντα αυξάνοντας τον κίνδυνο εμβρυϊκής υποξίας.

6. Γείρετε την ασθενή προς τα αριστερά πριν ξεκινήσετε τις δεξιότητες ανάνηψης. Ο πιο συνηθισμένος τρόπος είναι να την κρατάτε σε ύπτια θέση και στη συνέχεια να μετακινήσετε τη μήτρα, τραβώντας την από τα αριστερά ή σπρώχνοντάς την από τα δεξιά. Σε περίπτωση που αυτός ο ελιγμός πρέπει να διαρκέσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, θα μπορούσε να είναι ευκολότερο να πιέσετε τη μήτρα από τη δεξιά πλευρά αντί να τραβήξετε προς τα αριστερά.

7. Οι τραυματισμένες έγκυες δεν πρέπει ποτέ να στερούνται την επαρκή αναλγησία.

Το αντιτετανικό εμβόλιο είναι ασφαλές, όπως τα οπιούχα, στην εγκυμοσύνη. Για την κατανόηση και τον προσδιορισμό της βιωσιμότητας του εμβρύου θα πρέπει να γίνει μαιευτικό υπερηχογράφημα. Η ηλικία κύησης κατά την οποία το έμβρυο θεωρείται βιώσιμο ποικίλλει μεταξύ των χωρών: οι περισσότερες κατευθυντήριες γραμμές εξετάζουν τη βιωσιμότητα από 23-24 εβδομάδες. Σε αυτή την περίπτωση, δεν συνιστάται εξωτερική παρακολούθηση του εμβρύου και η περαιτέρω αντιμετώπιση εστιάζεται στη βελτιστοποίηση της μητέρας.

Σε χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, η βιωσιμότητα του εμβρύου μπορεί να θεωρηθεί ότι είναι μεγαλύτερη από 28 εβδομάδες, ανάλογα με τους διαθέσιμους πόρους για τη φροντίδα των πρόωρων βρεφών. Σε αυτήν την περίπτωση, συνιστάται η καρδιοτοκογραφική παρακολούθηση της ευημερίας του εμβρύου και την παρακολούθηση για συσπάσεις της μήτρας, υπό την προϋπόθεση ότι αυτή δεν παρεμβαίνει στην ανάνηψη και φροντίδα της μητέρας.

ΠΗΓΗ: https://www.emergency-live.com/of-interest/what-to-do-with-a-trauma-in-pregnancy-a-brief-list-of-steps/

Παναγιώτης Σπανός

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ