Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και κρίσης πανικού

Πώς να διακρίνετε τη διαφορά μεταξύ καρδιακής προσβολής και κρίσης πανικού

Πόνος στο στήθος, αίσθημα παλμών, δύσπνοια, ζάλη, ναυτία: Έχετε καρδιακή προσβολή ή κρίση πανικού;

Γιατροί και ψυχολόγοι συμφωνούν ότι δεν πρέπει να ρισκάρετε για το τι από τα δύο συμβαίνει.

Κι αυτό επειδή τα συμπτώματα της καρδιακής προσβολής και της κρίσης πανικού μοιάζουν τόσο πολύ που μερικές φορές μπορεί να είναι δύσκολο να ξεχωρίσετε τη διαφορά, δήλωσε ο Dr. Glenn N. Levine, επικεφαλής της καρδιολογίας στο Michael E. DeBakey VA Medical Center στο Χιούστον. “Αν κάποιος έχει αμφιβολίες, θα ήθελε να κάνει λάθος και να αξιολογηθεί γρήγορα σε ένα επείγον περιστατικό για να βεβαιωθεί ότι δεν πρόκειται για καρδιακή προσβολή”.

Οι καρδιακές προσβολές μπορεί να είναι ξαφνικές και έντονες, αλλά οι περισσότερες ξεκινούν αργά, με ήπιο πόνο ή δυσφορία που επιδεινώνεται σταδιακά μέσα σε λίγα λεπτά. Αυτά τα επεισόδια μπορεί να έρθουν και να φύγουν αρκετές φορές πριν από την πραγματική καρδιακή προσβολή.

Μια καρδιακή προσβολή συμβαίνει όταν η ροή του αίματος που φέρνει οξυγόνο στον καρδιακό μυ μειώνεται σοβαρά ή διακόπτεται, συνήθως λόγω απόφραξης των στεφανιαίων αρτηριών. Το να καλέσετε το 100 και να λάβετε άμεση θεραπεία είναι ζωτικής σημασίας.

Αλλά αν η ιατρική εξέταση δείξει ότι η υγεία της καρδιάς σας είναι καλή, τότε μπορεί να είχατε μια κρίση πανικού – ειδικά αν ο έντονος φόβος, το χαρακτηριστικό σύμπτωμα, συνοδεύει τα σωματικά συμπτώματα.

Η Thea Gallagher, ειδική σε θέματα άγχους και κλινική ψυχολόγος στο NYU Langone Health στη Νέα Υόρκη, βλέπει συχνά ανθρώπους που έχουν περάσει από μια σειρά εξετάσεων, συνήθως πολλές φορές. Παρά το γεγονός ότι παίρνουν ένα καθαρό πιστοποιητικό υγείας, είναι πεπεισμένοι ότι κάτι δεν πάει καλά σωματικά μαζί τους. Δεν έχουν άδικο, είπε η ίδια.

“Δεν είναι όλα στο κεφάλι σας. Είναι η αντίδραση μάχης ή φυγής. Το σύστημα συναγερμού ενεργοποιείται.”, δήλωσε η Gallagher.

Η διαταραχή πανικού είναι ένας τύπος αγχώδους διαταραχής που μπορεί να προκαλέσει επαναλαμβανόμενες κρίσεις πανικού. Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Ψυχικής Υγείας, σχεδόν το 3% των ενηλίκων των ΗΠΑ -ιδίως των γυναικών- εμφανίζουν διαταραχή πανικού σε ένα δεδομένο έτος. Σχεδόν το 5% των ενηλίκων των ΗΠΑ βιώνουν διαταραχή πανικού κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Το άγχος έγινε πολύ πιο συχνό μετά την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020. Το 2019, το 8,1% των ενηλίκων των ΗΠΑ που συμμετείχαν στην έρευνα ανέφεραν πρόσφατα συμπτώματα αγχώδους διαταραχής, σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων. Μέχρι τα μέσα Ιουλίου του 2020, το ποσοστό αυτό είχε αυξηθεί στο 36,1%. Και το ποσοστό παραμένει αυξημένο στο 28,9%, με βάση στοιχεία από τις αρχές Ιουνίου 2022.

Οι κρίσεις πανικού εκδηλώνονται γρήγορα και γενικά φτάνουν στο αποκορύφωμα της έντασής τους σε περίπου 10 λεπτά. Μπορεί να προκληθούν από ένα τραυματικό γεγονός ή από έντονο στρες στη ζωή, αλλά μπορεί επίσης να εμφανιστούν χωρίς προφανή λόγο.

“Σου χαλάνε το κεφάλι”, δήλωσε η Gallagher. “Ο εγκέφαλός σας δεν μπορεί να καταλάβει τι συμβαίνει”.

Η αντίδραση ενός ατόμου σε μια κρίση πανικού συχνά επιδεινώνει το πρόβλημα, είπε. “Αρχίζει να αποφεύγει καταστάσεις που θα μπορούσαν να προκαλέσουν κρίση πανικού. Αν δεν ανέχεστε και δεν μαθαίνετε από αυτές τις εμπειρίες, είστε πάντα στο έλεος του να ξανασυμβούν”.

Η Gallagher δήλωσε ότι η θεραπεία έκθεσης είναι μια αποτελεσματική θεραπεία για τη διαταραχή πανικού, ιδιαίτερα ένας τύπος που είναι γνωστός ως διασκεδαστική έκθεση. Ένας επαγγελματίας ψυχικής υγείας χρησιμοποιεί ένα ελεγχόμενο περιβάλλον για να εκθέσει τους ανθρώπους στις φυσικές αισθήσεις που σχετίζονται με το άγχος, μειώνοντας έτσι το φόβο για αυτές τις αισθήσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να ζητηθεί από κάποιον που βιώνει ταχυκαρδία, όταν αγχώνεται να κάνει τζόκινγκ για να ανεβάσει τον καρδιακό του ρυθμό. Καθώς συνειδητοποιεί ότι δεν του συμβαίνει τίποτα, ο φόβος για τους γρήγορους καρδιακούς παλμούς μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Η διαταραχή πανικού είναι “πολύ παρεξηγημένη αλλά θεραπεύσιμη”, δήλωσε η Gallagher. Η θεραπεία έκθεσης είναι “στην πραγματικότητα μια πολύ ενδυναμωτική θεραπεία, για να βλέπεις τους ανθρώπους να αποκτούν τον έλεγχο πάνω της”.

Και ενώ μια κρίση πανικού μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε σαν να παθαίνετε καρδιακή προσβολή, μια πραγματική καρδιακή προσβολή είναι ένα επείγον ιατρικό περιστατικό.

Ο πόνος στο στήθος είναι το πιο συνηθισμένο σύμπτωμα, αλλά οι γυναίκες είναι κάπως πιο πιθανό να έχουν και άλλα συμπτώματα, όπως δύσπνοια, ναυτία και πόνο στην πλάτη ή στο σαγόνι. Μια επιστημονική δήλωση του 2016 από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία ανέφερε ότι οι γυναίκες δεν λαμβάνουν θεραπεία για καρδιακές προσβολές.

“Παρά τις προσπάθειες δεκαετιών για την ευαισθητοποίηση, δεν εκτιμάται από τις ασθενείς και τους γιατρούς ότι οι καρδιακές παθήσεις είναι ο νούμερο 1 δολοφόνος των γυναικών”, δήλωσε ο Levine.

Οι ειδικοί λένε ότι οι γυναίκες και οι άνδρες θα πρέπει να συζητούν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής με έναν επαγγελματία υγείας, ο οποίος μπορεί να βοηθήσει στον εντοπισμό και τη θεραπεία παραγόντων κινδύνου, όπως το κάπνισμα, ο διαβήτης, η υψηλή αρτηριακή πίεση και η υψηλή χοληστερόλη.

Αλλά, προειδοποιεί ο Levine, ακόμη και άτομα χωρίς παράγοντες κινδύνου μπορεί να πάθουν καρδιακή νόσο. Έτσι, όταν έχετε αμφιβολίες, είπε, ελέγξτε τα συμπτώματα.

ΠΗΓΗ: heart.org

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ