Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » ”Θερμικό Μπουρίτο” για την αντιμετώπιση της υποθερμίας στην ύπαιθρο (Βίντεο)

”Θερμικό Μπουρίτο” για την αντιμετώπιση της υποθερμίας στην ύπαιθρο (Βίντεο)

Ένα πράγμα για το οποίο μπορείτε να είστε απόλυτα σίγουροι με τα περισσότερα ιατρικά επείγοντα περιστατικά σε ορεινές περιοχές: βρίσκεστε μακριά από τη βοήθεια και οποιαδήποτε εξωτερική βοήθεια είναι πιθανό να χρειαστεί ΠΟΛΥ περισσότερο χρόνο για να φτάσει απ’ ό,τι νομίζετε.

Ίσως μια από τις πιο συνηθισμένες και πιο επικίνδυνες ασθένειες που πλήττουν τους ταξιδιώτες στην ύπαιθρο είναι η υποθερμία. Και παρόλο που πολλοί παράγοντες μπορούν να οδηγήσουν σε υποθερμία, η υποθερμία είναι συνηθέστερα το αποτέλεσμα βρεγμένων ρούχων, κρύου περιβάλλοντος ή ακατάλληλου ρουχισμού.

Οι περισσότεροι ορειβάτες αντιμετωπίζουν την εμφάνιση ήπιας υποθερμίας κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της καριέρας τους. Πολλοί από εμάς έχουν σίγουρα κρεμαστεί σε ένα σταθμό ασφάλισης, τρέμοντας και αναρωτώμενοι γιατί δεν είχαμε φέρει εκείνο το επιπλέον μπουφάν. Αλλά για τους περισσότερους από εμάς, τα πράγματα δεν γίνονται ποτέ χειρότερα από αυτό.

Η Κλινική Mayo διαθέτει στο διαδίκτυο μια εξαιρετική περιγραφή της υποθερμίας και της αντιμετώπισής της. Καθώς οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αντιμετωπίσουμε ποτέ την υποθερμία σε ένα πλαίσιο όπου ένας ασθενής θα μπορούσε να ζεσταθεί σε ένα νοσοκομείο, ορισμένες από τις πληροφορίες στον ιστότοπο δεν μας αφορούν.

Ωστόσο, η ακόλουθη περιγραφή του τι πρέπει να προσέξετε είναι εξαιρετικά σχετική για τον ταξιδιώτη που ταξιδεύει σε ορεινές περιοχές.

Η υποθερμία εμφανίζεται συνήθως σταδιακά. Συχνά, οι άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι χρειάζονται βοήθεια, πολύ περισσότερο ιατρική φροντίδα.
Συνήθη σημάδια που πρέπει να αναζητήσετε είναι το τρέμουλο, το οποίο είναι η προσπάθεια του σώματός σας να παράγει θερμότητα μέσω της μυϊκής δραστηριότητας.

Επίσης, ο ασθενής μπορεί να παραπατάει, να μουρμουράει, να μουγκρίζει.

Αυτές οι συμπεριφορές μπορεί να είναι αποτέλεσμα αλλαγών στη συνείδηση και στον κινητικό συντονισμό που προκαλούνται από την υποθερμία. Άλλα συμπτώματα υποθερμίας μπορεί να περιλαμβάνουν:

* Συγκεχυμένη ομιλία
* Ασυνήθιστα αργός ρυθμός αναπνοής
* Κρύο, χλωμό δέρμα
* Κόπωση, λήθαργος ή απάθεια

Η σοβαρότητα της υποθερμίας μπορεί να ποικίλλει, ανάλογα με το πόσο χαμηλά πέφτει η θερμοκρασία του πυρήνα του σώματός. Η σοβαρή υποθερμία οδηγεί τελικά σε καρδιακή και αναπνευστική ανεπάρκεια και στη συνέχεια σε θάνατο.

Η σοβαρή υποθερμία στο πεδίο απαιτεί άμεση αντιμετώπιση. Μετά την αρχική περίθαλψη του ασθενούς σας, πρέπει να τον κρατήσετε όσο το δυνατόν πιο στεγνό, ζεστό και άνετο, επειδή πιθανότατα θα χρειαστεί να περιμένετε πολύ.

Οι πάροχοι ιατρικής της άγριας φύσης έχουν επινοήσει μια απλή θεραπεία η οποία βασίζεται σε μια ποικιλία υλικών που οι περισσότεροι ταξιδιώτες της εξοχής συνήθως φέρουν μαζί τους.

Χρησιμοποιούν αυτά τα κομμάτια εξοπλισμού για να δημιουργήσουν ένα “θερμικό μπουρίτο”. (Αυτή η τεχνική έχει διάφορα ονόματα, αλλά το θερμικό μπουρίτο είναι μακράν το πιο πιασάρικο).

Τα ρούχα του ασθενούς πρέπει να αφαιρεθούν εάν είναι βρεγμένα και ιδανικά να αντικατασταθούν με στεγνά ρούχα.

Εάν αντιμετωπίζετε κάποιο είδος τραυματισμού, είναι σημαντικό να διατηρήσετε την πρόσβαση στην τραυματισμένη περιοχή ώστε να μπορείτε να ελέγχετε συνεχώς τα προσβεβλημένα μέρη του σώματος, οπότε μην τα τυλίγετε τόσο σφιχτά ώστε να είναι δύσκολο να αφαιρέσετε τη συσκευασία.

Απλώστε έναν μουσαμά στο έδαφος.
Τοποθετήστε 1 ή 2 υποστρώματα πάνω στον μουσαμά. Δύο υποστρώματα είναι πάντα καλύτερα από ένα.
Τοποθετήστε τρεις υπνόσακους πάνω από τα υποστρώματα.
Τοποθετήστε το θύμα μέσα στον υπνόσακο στη μέση.
Τυλίξτε το θύμα στον μουσαμά.
Παρέχετε στο θύμα θερμοφόρες. Αυτές θα πρέπει να τοποθετηθούν κάτω από τα χέρια και στον καβάλο. Πρόσθετες θερμοφόρες μπορούν να κρατηθούν ή να τοποθετηθούν στα πόδια του θύματος.

 


Ένα θερμικό μπουρίτο
Από το Wilderness Medicine Institute
Αυτή η τεχνική παρουσιάζεται στα μαθήματα WMI Wilderness First Responder Courses.

Ως καλός κανόνας στην ιατρική της άγριας φύσης, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε τον εξοπλισμό του ασθενούς όταν είναι δυνατόν. (Εάν ο ασθενής σας πρόκειται να απομακρυνθεί με οποιοδήποτε είδος διάσωσης από το έδαφος ή με ελικόπτερο, οι πιθανότητες να ξαναδείτε ποτέ τον εξοπλισμό αυτό είναι αρκετά χαμηλές, οπότε να το έχετε αυτό κατά νου όταν προσφέρετε τον υπνόσακο σας).

Η υποθερμία είναι ένας επικίνδυνος και συχνά κρυμμένος θηρευτής στην ύπαιθρο. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισής της είναι η πλήρης αποφυγή της. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποφύγετε εντελώς είναι να δώσετε προσοχή στον εαυτό σας καθώς και στους γύρω σας. Φορέστε τον κατάλληλο ρουχισμό για το περιβάλλον σας και προσπαθήστε να κρατάτε τα πράγματα στεγνά.

Διαβάστε και αυτά…

Αλουμινοκουβέρτα: Ο πρωταρχικός σκοπός της δεν έχει αποτέλεσμα σε υποθερμικούς ανθρώπους! (Οδηγίες για Διασώστες)

Rigloo…μία καλή λύση για τους υποθερμικούς ασθενείς στον τόπο του συμβάντος (Βίντεο)

Πηγές:

https://www.alpinesavvy.com/blog/learn-the-thermal-burrito-wrap-for-patient-packaging

http://blog.alpineinstitute.com/2019/03/the-burrito-hypothermia-wrap.html

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ