Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Αλουμινοκουβέρτα: Ο πρωταρχικός σκοπός της δεν έχει αποτέλεσμα σε υποθερμικούς ανθρώπους! (Οδηγίες για Διασώστες)

Αλουμινοκουβέρτα: Ο πρωταρχικός σκοπός της δεν έχει αποτέλεσμα σε υποθερμικούς ανθρώπους! (Οδηγίες για Διασώστες)

Η αντανακλαστική κουβέρτα έκτακτης ανάγκης θερμότητας, συχνά γνωστή ως “κουβέρτα διαστήματος”, αποτελεί βασικό συστατικό των κιτ πρώτων βοηθειών από τη δεκαετία του 1960 ως μέσο πρόληψης της υποθερμίας.

Δημιουργήθηκε από τη NASA για να βοηθήσει στην εξερεύνηση του διαστήματος.

Επιτυγχάνει όμως τους στόχους της;

Η διαστημική κουβέρτα υποστηρίζεται από διάφορους κατασκευαστές ότι μειώνει την απώλεια θερμότητας έως και 90%. Αυτή η υπερβολή είναι αρκετά ακραία.

Το σώμα μας χάνει θερμότητα μέσω της αγωγής, της συναγωγής, της εξάτμισης και της ακτινοβολίας. Η διαστημική κουβέρτα προορίζεται να περιορίσει την απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας σχεδόν στο μηδέν, σύμφωνα με τη θεωρία.

Πρέπει να εξετάσουμε προσεκτικότερα αυτόν τον ισχυρισμό.

“Η απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας είναι ανάλογη της επιφάνειας από την οποία ακτινοβολείται και της θερμοκρασίας αυτής της επιφάνειας ανυψωμένη στην τέταρτη δύναμη”.

Μήπως σας ήρθαν αναμνήσεις από το λύκειο;

Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας σε έναν άνθρωπο εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη θερμοκρασία του δέρματός μας.

Ένας υποθερμικός ασθενής έχει κρύο δέρμα. Επομένως, η απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας είναι ήδη χαμηλή σε έναν υποθερμικό ασθενή.

Αυτό υποδηλώνει ότι άλλες διαδικασίες απώλειας είναι πολύ πιο σημαντικές και ότι η απώλεια θερμότητας μέσω ακτινοβολίας είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Συνεπώς, ο πρωταρχικός σκοπός της αλουμινοκουβέρτας δεν έχει αποτέλεσμα σε υποθερμικούς ανθρώπους. Σε διαφορετικά πλαίσια, αυτή μπορεί να έχει άλλες ιδιότητες.

Ένα τυπικό φύλλο έχει μέγεθος 2,8 m2 . Είναι πολύ μικρό για να καλύψει τους περισσότερους ασθενείς. Και ακόμη χειρότερα όταν ο ασθενής μπορεί να βρίσκεται σε ανώμαλο έδαφος ή σε δύσκολες καιρικές συνθήκες. Επιπλέον, είναι συχνά δύσκολο να συσκευαστεί ο ασθενής αρκετά καλά. Έτσι, δεν θα μειώσει σημαντικά την εξάτμιση.

Η απώλεια αγωγιμότητας είναι η θερμότητα που χάνεται από την άμεση επαφή του ασθενούς με το έδαφος. Προσπαθούμε να την περιορίσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο προσθέτοντας όσο το δυνατόν περισσότερη μόνωση. Θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε ένα στρώμα ύπνου, επιπλέον ρούχα και άλλα. Σκοπός είναι να δημιουργήσουμε ένα αποτελεσματικό στρώμα στάσιμου αέρα, το οποίο μονώνει καλά. Είναι εύκολο να δούμε ότι μία μεμβράνη αλουμινίου δεν λειτουργεί πολύ καλά ως μονωτικό στρώμα.

Τέλος, μια σημείωση σχετικά με τη χρησιμότητα της διαστημικής μεμβράνης αλουμινίου.

Όπως και εγώ, πολλοί πιθανώς έχουν σταθεί σε ένα βουνό με τον άνεμο, ενώ προσπαθούσαν να τυλίξουν έναν ασθενή. Δεν είναι απλό. Εάν δεν είστε εξαιρετικά προσεκτικοί, μια διαστημική κουβέρτα μπορεί να φύγει αρκετά εύκολα. Είναι δύσκολο να τυλίξετε σωστά έναν ασθενή με τέτοιο φύλλο σε αυτές τις συνθήκες.

Οι μεγάλες σακούλες σκουπιδιών θα έχουν πιθανότατα παρόμοιες καλές ιδιότητες και ακόμη και κάπως καλύτερη χρηστικότητα.

Το ερώτημα, τελικά, είναι ποια είναι η καλύτερη δυνατή θεραπεία για τους ασθενείς με υποθερμία;

Η απάντηση εξαρτάται εξ ολοκλήρου από το πλαίσιο. Ανάλογα με το είδος των καθηκόντων που έχετε και τις συνθήκες στις οποίες βρίσκεστε, πρέπει να τροποποιήσετε τα εργαλεία και τις τεχνικές σας.

Σημειώσεις:

  1. Η αλουμινοκουβέρτα δεν λειτουργεί σε υγρούς και κρύους ασθενείς και ως εκ τούτου έχει αποσυρθεί από τη  UK maritime SAR εδώ και πολλά χρόνια. Grant Walkey
  2. https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10903127.2022.2119315
  3. Βγάζετε τη γαλοπούλα από την κατάψυξη και την τυλίγετε σε αλουμινόχαρτο; Όχι, διότι αυτό θα επιβράδυνε τη διαδικασία απόψυξης κρατώντας το κρύο μέσα. Οι αλουμινοκουβέρτες είναι καλές ως ανεμοθραύστες – δεν παράγουν ζεστασιά. Skill Set Medical
Συγγραφέας: Jørgen Melau• FollowingPhD. Researching human physiology in extreme environments.
Διαβάστε και αυτά:
”Θερμικό Μπουρίτο” για την αντιμετώπιση της υποθερμίας στην ύπαιθρο (Βίντεο)
Πηγή: https://www.linkedin.com/posts/jmelau_coldwaterresearch-sof-activity-7024262150428762112-PYrd?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
Παναγιώτης Σπανός
Προνοσοκομειακός Διασώστης
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ