Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η πυραμίδα της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μίας επικίνδυνης κατάστασης επιβίωσης

Η πυραμίδα της προετοιμασίας για την αντιμετώπιση μίας επικίνδυνης κατάστασης επιβίωσης

Η κατάλληλη σωματική καθώς και ψυχολογική προετοιμασία ενός ανθρώπου είναι τα βασικά κριτήρια που θα τον βοηθήσουν να ξεπεράσει μια δύσκολη και ίσως επικίνδυνη κατάσταση επιβίωσης. Η σωστή ιεράρχηση των δεξιοτήτων και των εφοδίων που θα πρέπει να διαθέτει είναι που θα καθορίσουν τελικά την έκβαση της προσπάθειας του.

Ας την φανταστούμε σαν μια πυραμίδα που καθώς ανεβαίνουμε βαθμίδες προς την κορυφή κατακτούμε ολοένα και υψηλότερα επίπεδα γνώσεων και ικανοτήτων.

Η πυραμίδα μας θα έχει πέντε βασικά επίπεδα που θα είναι τα εξής:

Επίπεδο 5. Φυσική κατάσταση. Είναι η βάση της προσπάθειας μας καθώς χωρίς μια στοιχειώδη σωματική ικανότητα θα είναι δύσκολο έως απίθανο να τα καταφέρουμε. Δεν μιλάμε για επιδόσεις αθλητή αλλά για ένα ελάχιστο επίπεδο ικανοτήτων που θα μας επιτρέπει να περπατήσουμε για κάποια ώρα και να πραγματοποιήσουμε κάποιες απλές χειρονακτικές εργασίες.

Επίπεδο 4. Κατάλληλα εργαλεία. Ο άνθρωπος από την πρωτόγονη εποχή βασιζόταν για την επιβίωση του στην ύπαρξη εργαλείων που τον βοηθούσαν να διεκπεραιώνει αποτελεσματικά αυτό που ήθελε να κάνει. Η σωστή επιλογή των κατάλληλων εργαλείων και η γνώση για να τα χρησιμοποιούμε μας ανεβάζει ακόμη ένα επίπεδο στην προσπάθεια μας να επιβιώσουμε σε μια κατάσταση ανάγκης.

Επίπεδο 3. Οργάνωση. Πολύ βασικό είναι και ο τρόπος που θα οργανώσουμε τις ενέργειες μας ώστε να πετύχουμε τον στόχο μας. Ένας άνθρωπος μπορεί να διαθέτει αρκετά εργαλεία και να γνωρίζει πως να τα χρησιμοποιήσει αλλά να αναλώνεται σε περιττές και άσκοπες κινήσεις που δεν του επιτρέπουν να ολοκληρώσει με επιτυχία τις προσπάθειες του. Για παράδειγμα ένας ψαράς που έχει σύνεργα ψαρέματος καθώς και δόλωμα αλλά δεν καταφέρνει να πιάσει ψάρια.

Επίπεδο 2. Εμπειρία. Είναι το στοιχείο που μας ανεβάζει ένα επίπεδο παραπάνω σε σχέση με οποιαδήποτε αρχάριο. Τι και αν έχουμε οργανώσει σωστά το σακίδιο μας και διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα, αλλά δεν έχουμε πάει ποτέ στο βουνό να δούμε στην πράξη πώς είναι η διαβίωση στην φύση. Μόνο τότε μέσα από τις δυσκολίες που θα αντιμετωπίσουμε και τις εμπειρίες που θα βιώσουμε θα αποκτήσουμε την γνώση για να τα καταφέρουμε.

Επίπεδο 1. Ηθικό. Αποτελεί το ανώτερο επίπεδο και αφορά την αποφασιστικότητα που πρέπει να διαθέτουμε. Όπως ένας πολεμιστής που έχει εκπαιδευτεί σκληρά αλλά δεν έχει το σθένος να μπει στην μάχη έχει ηττηθεί πριν ακόμα αυτή ξεκινήσει. Το πείσμα και η θέληση να πετύχουμε τον στόχο μας είναι τα όπλα που χρειαζόμαστε. Καμία μάχη δεν κερδήθηκε από στρατιώτες παραδομένους και έτοιμους να τα παρατήσουν.

Πηγή: epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ