Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Δημιουργήστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αλλεργίες και αναφυλαξία

Δημιουργήστε ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αλλεργίες και αναφυλαξία

Οι σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις είναι απρόβλεπτες – μπορούν να συμβούν οπουδήποτε και οποτεδήποτε. Τα συμπτώματα μπορεί ακόμη και να εξαφανιστούν με τη θεραπεία και να επανέλθουν αργότερα. Οι γονείς παιδιών με σοβαρές αλλεργίες σε ορισμένα τρόφιμα, τσιμπήματα εντόμων, λάτεξ και φάρμακα το γνωρίζουν πολύ καλά αυτό.

Ποιο είναι το σχέδιο;

Σε μια προσπάθεια να αντιμετωπιστεί κατάλληλα η αναφυλαξία – μια δυνητικά απειλητική για τη ζωή, σοβαρή αλλεργική αντίδραση- η Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία (AAP) ανέπτυξε την κλινική έκθεση, Guidance on Completing a Written Allergy and Anaphylaxis Emergency Plan. Η έκθεση εξηγεί στους παιδίατρους και άλλους παρόχους υγειονομικής περίθαλψης πώς να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν το νέο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της AAP για τις αλλεργίες και την αναφυλαξία. Αυτό το νέο σχέδιο επείγουσας φροντίδας (ECP) βασίζεται στην πιο σύγχρονη και κατάλληλη αντιμετώπιση της αναφυλαξίας. Είναι επίσης σαφώς γραμμένο και εύκολα κατανοητό.

Δείτε και μόνοι σας!

Να είστε καλύτερα προετοιμασμένοι για μια αλλεργική έκτακτη ανάγκη

Σε περιπτώσεις που δεν είστε μαζί με το παιδί σας, αυτά τα γραπτά σχέδια θα οπλίσουν επίσης τους νοσηλευτές, τους δασκάλους, τους προπονητές, τους γονείς, τους συγγενείς, τις νταντάδες κ.λπ. με τα εργαλεία που χρειάζονται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

Κατεβάστε το σχέδιο έκτακτης ανάγκης για αλλεργίες και αναφυλαξία της AAP (PDF)

Το σχέδιο της AAP τονίζει τον σημαντικό ρόλο της επινεφρίνης και υποβαθμίζει τον ρόλο των αντιισταμινικών (π.χ. Benadryl). Απαριθμεί τα συμπτώματα και λέει με σαφήνεια στον φροντιστή ή το παιδί πότε να χρησιμοποιήσει το αυτόματο ενέσιμο φάρμακο επινεφρίνης. Τα σχέδια έκτακτης ανάγκης για τις αλλεργίες και την αναφυλαξία είναι ιδιαίτερα σημαντικό να παρέχονται σε σχολεία και εγκαταστάσεις φροντίδας παιδιών.

Επισκόπηση του σχεδίου επείγουσας φροντίδας για την αναφυλαξία:

Περιλαμβάνει απλά κριτήρια για τον εντοπισμό πιθανών αλλεργικών επειγόντων περιστατικών για χρήση από ασθενείς, οικογένειες, προσωπικό σχολείων και όλους τους φροντιστές

Είναι προσιτό και κατανοητό σε οποιονδήποτε φροντίζει το παιδί σας

Δίνεται στο σχολείο, στη φροντίδα των παιδιών, στα εξωσχολικά προγράμματα ή σε οποιοδήποτε μέρος όπου άλλοι φροντίζουν το παιδί σας

Εκπαιδεύει τους άλλους να χρησιμοποιούν το συγκεκριμένο ECP του παιδιού σας

Κατά τη δημιουργία ενός ECP, είναι επίσης σημαντικό να το προσαρμόσετε στις συγκεκριμένες ανάγκες του παιδιού σας, τις αλλεργίες, την οικογένεια και τους πολιτειακούς και τοπικούς κανονισμούς. (Ορισμένοι μπορεί να έχουν ήδη τα δικά τους έντυπα- μπορείτε να τους ενθαρρύνετε να χρησιμοποιήσουν αυτό το νέο).

Εάν έχετε αμφιβολίες, δώστε επινεφρίνη!

Η έκθεση της AAP περιλαμβάνει επίσης περισσότερα στοιχεία για τους λόγους για τους οποίους η επινεφρίνη είναι τόσο σημαντική και ασφαλής και ότι η καθυστέρηση της χρήσης επινεφρίνης και η στήριξη στα αντιισταμινικά είναι κακή ιδέα!

Η επινεφρίνη είναι η θεραπεία πρώτης γραμμής για την αναφυλαξία, επειδή λειτουργεί γρήγορα, χορηγώντας μια δόση φαρμάκου απευθείας στον μυ του παιδιού. Οι αυτόματοι εγχυτήρες είναι ειδικά σχεδιασμένοι για εύκολη χρήση σε μη ιατρικά περιβάλλοντα. Η καθυστέρηση στη χορήγηση επινεφρίνης για την αναφυλαξία μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο θανάτου, μακράς νοσηλείας και μιας δεύτερης αναφυλακτικής αντίδρασης που ονομάζεται διφασική αντίδραση.

Όποιος φροντίζει ένα παιδί με αλλεργία που μπορεί να είναι απειλητική για τη ζωή πρέπει να γνωρίζει πώς να αναγνωρίζει την αναφυλαξία και να γνωρίζει πότε και πώς να χορηγεί τη σωτήρια θεραπεία για σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις. Το Σχέδιο έκτακτης ανάγκης της AAP για τις αλλεργίες και την αναφυλαξία και η κλινική έκθεση σχεδιάστηκαν για να βοηθήσουν σε αυτό -όπου κι αν βρίσκεται το παιδί σας και όποιος κι αν το φροντίζει.

Πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε για την επινεφρίνη:

Πρώτης γραμμής θεραπεία

Ενεργεί όπου χρειάζεται

Θα σας κάνει να αισθανθείτε καλύτερα

Δρα γρήγορα

Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση αυξάνουν τον κίνδυνο θανάτου

Προτιμήστε, σε περίπτωση αμφιβολίας, να την παρέχετε

Ασφαλές φάρμακο

Συγγραφέας: Michael Pistiner, MD, MMSc, FAAP

Πηγή: https://www.healthychildren.org/English/health-issues/conditions/allergies-asthma/Pages/Create-an-Allergy-and-Anaphylaxis-Emergency-Plan.aspx

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ