Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Βρίσκοντας το Κουράγιο: 4 Μαθήματα Ενθάρρυνσης για το Νοσηλευτικό Προσωπικό

Βρίσκοντας το Κουράγιο: 4 Μαθήματα Ενθάρρυνσης για το Νοσηλευτικό Προσωπικό

Η λέξη “θαρραλέος” ορίζεται στο λεξικό Merriam-Webster ως “ψυχική ή ηθική δύναμη για να τολμήσεις, να επιμείνεις και να αντέξεις τον κίνδυνο, τον φόβο ή τη δυσκολία”. Το θάρρος είναι ακριβώς αυτό που χτίζετε και εξασκείτε κάθε μέρα καθώς φροντίζετε τους ασθενείς σας στις κοινότητές σας.

Τα τελευταία 3 χρόνια, έχω γίνει μάρτυρας περισσότερου θάρρους από ποτέ, ενώ εργάζομαι δίπλα σε συναδέλφους νοσηλευτές.

Θα πρέπει να συγκεντρώσουμε περισσότερο θάρρος το 2023.

Στην υγειονομική περίθαλψη, έχουμε μάθει ότι το να κάνουμε τα πράγματα με τον τρόπο που κάναμε πάντα, δεν θα λειτουργήσει. Αυτό το νέο έτος θα απαιτήσει καινοτομία, σθένος και επιμονή προς την αλλαγή.

Το κοινό βλέπει μόνο τη μείωση των κρουσμάτων COVID-19. Αυτό που δεν βλέπει είναι ότι το COVID-19 συνδυάζεται τώρα με μια έξαρση της γρίπης, του RSV και άλλων ασθενειών και ότι αντιμετωπίζουμε τεράστια κύματα ασθενών, ανεπαρκή στελέγχωση, εξάντληση και ανθυγιεινά εργασιακά περιβάλλοντα.

Οι συνάδελφοί μου είναι μερικοί από τους πιο θαρραλέους κλινικούς γιατρούς που γνωρίζω και να τι έμαθα δουλεύοντας δίπλα τους.

Μιλήστε για υγιή, ασφαλή περιβάλλοντα εργασίας. Η ύπαρξη επαρκούς αριθμού ικανών νοσηλευτών στο κρεβάτι θα συνεχίσει να αποτελεί πρόκληση. Είναι σημαντικό να έχετε φωνή στις επιτροπές και τις ομάδες εργασίας όπου λαμβάνονται αποφάσεις και να βεβαιώνεστε ότι μπορείτε να υπερασπιστείτε τις απόψεις σας με δεδομένα και στοιχεία. Η ασφάλεια των ασθενών και του εργατικού δυναμικού είναι υψίστης σημασίας για τη δημιουργία ενός υγιούς εργασιακού περιβάλλοντος. Το να μιλάτε όταν παρουσιάζονται μη ασφαλείς καταστάσεις και να είστε έτοιμοι με εναλλακτικές λύσεις μπορεί να κάνει τη διαφορά στην έκβαση ενός ασθενούς. Οι νοσηλευτές χρειάζονται τα ιδρύματά τους να προωθήσουν ασφαλή και υγιή εργασιακά περιβάλλοντα που παρέχουν τους απαραίτητους πόρους και υποστήριξη προτού μπορέσουν να ασχοληθούν με την ανθεκτικότητα των νοσηλευτών.

Να είστε καινοτόμοι και ανοιχτοί σε νέες ιδέες. Έχουμε ένα πρόβλημα μείγματος εμπειρίας και δεξιοτήτων στη νοσηλευτική- οι λιγότερο έμπειροι νοσηλευτές είναι περισσότεροι από τους έμπειρους. Επιπλέον, οι νοσηλευτές που αποφοιτούν σήμερα δεν είναι έτοιμοι για πρακτική άσκηση. Οι νοσηλευτές πρέπει να οδηγήσουν τους οργανισμούς προς καινοτόμες αλλαγές. Πρέπει να τεθούν σε εφαρμογή μοντέλα προσανατολισμού που παρέχουν καθοδήγηση, καθοδήγηση και εποπτεία για τους νέους νοσηλευτές. Εδώ και χρόνια χρησιμοποιούμε ένα μοντέλο πρωτοβάθμιας νοσηλευτικής φροντίδας. Ενώ αυτό το μοντέλο λειτουργούσε όταν υπήρχε επαρκής αριθμός νοσηλευτών, σήμερα αυτό απλά δεν ισχύει. Οι νοσηλευτές πρέπει να κατασκευάσουν νέα μοντέλα φροντίδας που υποστηρίζουν μια ομαδική προσέγγιση. Σήμερα το έργο της νοσηλευτικής αποτελεί μέρος της χρέωσης των κλινών και των δωματίων- πρέπει να αρθρώσουμε την αξία της νοσηλευτικής και να τη μετακινήσουμε στην πλευρά των εσόδων.

Να είστε ανοιχτοί στη συνεργασία. Στην υγειονομική περίθαλψη, έχουμε την τάση να μένουμε στις δικές μας ειδικότητες. Αυτό δεν θα λειτουργήσει σήμερα. Η υγειονομική περίθαλψη είναι μια ομαδική προσπάθεια. Χρειάζεται μια ομάδα διεπιστημόνων επαγγελματιών υγείας για να επιτευχθούν βέλτιστα αποτελέσματα. Η συνεργασία μπορεί να αποτελέσει πρόκληση, διότι σημαίνει ότι ορισμένοι από εμάς θα πρέπει να εγκαταλείψουμε τον απόλυτο έλεγχο και να συνεργαστούμε για να επιτύχουμε τα καλύτερα αποτελέσματα. Σε οργανισμούς και μονάδες που αφήνουν τη νοοτροπία του σιλό και εργάζονται ως πραγματική ομάδα, η περίθαλψη βελτιώνεται και το προσωπικό παραμένει επειδή γνωρίζει ότι οι απόψεις του είναι σεβαστές. Διαφορετικές ομάδες σημαίνουν διαφορετικές προοπτικές που μπορούν να ενωθούν για την επίτευξη καλύτερων αποτελεσμάτων.

Μην αποστρέφεστε τόσο πολύ το ρίσκο. Πρέπει να δοκιμάζουμε νέα πράγματα και να βλέπουμε τις αποτυχίες ως ευκαιρίες για μάθηση. Η καινοτομία απαιτεί την προθυμία να ρισκάρουμε να αποτύχουμε. Αντί να υπεραναλύουμε τα “τι θα γινόταν αν”, ας επικεντρωθούμε στο “γιατί όχι;”. Αν δεν δοκιμάζουμε νέα πράγματα, δεν βρίσκουμε νέες λύσεις και δεν προοδεύουμε ποτέ. Η υγειονομική περίθαλψη δεν έχει την πολυτέλεια να μένει στάσιμη- διακυβεύονται πάρα πολλές ζωές.
Καθώς αντιμετωπίζουμε το 2023, είναι εύκολο να κατακλυστεί κανείς σκεπτόμενος όλα όσα δεν πάνε καλά στην υγειονομική περίθαλψη σήμερα. Αντ’ αυτού, αφιερώστε λίγο χρόνο για να αναγνωρίσετε το θάρρος που έχει αναπτυχθεί μέσα σας από τότε που γίνατε νοσηλευτής. Κοιτάξτε τους συναδέλφους σας που ασκούνται δίπλα σας και εμπνευστείτε από την επιμονή τους. Τρέφω δέος για τους συναδέλφους μου. Κάθε μέρα, έρχονται στη δουλειά τους με σκοπό, αντιμετωπίζουν με θάρρος δύσκολες καταστάσεις και εργάζονται για τη βελτίωση της κλινικής πρακτικής και των αποτελεσμάτων των ασθενών. Είναι πραγματικά πρότυπα και με κάνουν να θέλω να γίνω ο καλύτερος κλινικός γιατρός που μπορώ να γίνω.

Συγγραφέας: Anne Dabrow Woods, DNP, RN, CRNP, ANP-BC, AGACNP-BC, FAAN

Πηγή: https://www.nursingcenter.com/ncblog/january-2023/courage

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ