Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς να προετοιμαστείτε για μια επείγουσα κατάσταση αναφυλαξίας

Πώς να προετοιμαστείτε για μια επείγουσα κατάσταση αναφυλαξίας

Είναι πιθανό να έχετε ήδη ακούσει για την αναφυλαξία και τις απειλητικές για τη ζωή επιπτώσεις που μπορεί να έχει σε ένα άτομο. Αλλά μπορείτε όμως να πείτε με βεβαιότητα ότι ξέρετε πώς να παρέχετε φροντίδα σε κάποιον που πάσχει από επείγουσα κατάσταση αναφυλαξίας;

Είτε γνωρίζετε κάποιον είτε όχι, ο οποίος μπορεί να υποφέρει από αντίδραση αναφυλαξίας, όλοι θα πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι και εκπαιδευμένοι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η γρήγορη σκέψη, οι ενέργειες και η αντιμετώπισή μας θα μπορούσε απλώς να σώσει τη ζωή κάποιου!

Τι είναι η αναφυλαξία;

Πριν μάθετε πώς να προετοιμαστείτε για μια επείγουσα αναφυλαξία, πρέπει πρώτα να καταλάβετε τι είναι.

Η αναφυλαξία είναι η πιο σοβαρή μορφή αλλεργικής αντίδρασης που εάν δεν αντιμετωπιστεί άμεσα, μπορεί γρήγορα να γίνει απειλητική για τη ζωή.

 

Συνήθως συμβαίνει μέσα σε 20 λεπτά έως δύο ώρες από την έκθεση σε αλλεργιογόνο και απαιτεί επείγουσα ιατρική φροντίδα. Συχνά επηρεάζει περισσότερα από ένα συστήματα του σώματος, μπορεί να προκαλέσει πολλά απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα αν δεν έχουν ληφθεί τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα.

Τώρα που καταλαβαίνετε τι είναι η αναφυλαξία και την σοβαρότητά της, ακολουθούν τρεις τρόποι με τους οποίους μπορείτε να είστε εξοπλισμένοι για να χειριστείτε την αλλεργική αντίδραση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

1. Μάθετε τι μπορεί να προκαλέσει μια αντίδραση αναφυλαξίας

Η αναφυλαξία μπορεί να προκληθεί από μια σειρά αλλεργιογόνων που διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Από φαγητό μέχρι τσιμπήματα, φάρμακα, ακόμη και δαγκώματα, η αναφυλαξία μπορεί να ενεργοποιηθεί από μια σειρά πηγών. Σε ορισμένες περιπτώσεις, ακόμη και μόνο η μυρωδιά του αλλεργιογόνου μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ένα άτομο να έχει μια αντίδραση αναφυλαξίας.

Μερικά κοινά αλλεργιογόνα περιλαμβάνουν:

Τρόφιμα (γάλα, αυγά, φιστίκια, ξηροί καρποί, σουσάμι, ψάρια, οστρακοειδή, σιτάρι και σόγια)

Δηλητήριο από δαγκώματα και τσιμπήματα (μέλισσα, σφήκα και μυρμήγκια)

Φάρμακα

Άλλα (λάτεξ, άσκηση ή μη αναγνωρίσιμες αιτίες)

Εάν γνωρίζετε κάποιον που μπορεί να υποφέρει από αναφυλακτική αντίδραση, είναι σημαντικό να αφαιρέσετε το αλλεργιογόνο από την καθημερινότητά του. Αυτό θα βοηθήσει στη μείωση της πιθανότητας εμφάνισης αναφυλακτικής αντίδρασης.

2. Μάθετε ποια είναι τα συμπτώματα

Παρομοίως με τα αναφυλακτικά αλλεργιογόνα, τα συμπτώματα μπορεί να ποικίλλουν εξαιρετικά από το ένα άτομο στο άλλο. Τα άτομα που παρουσιάζουν αναφυλαξία μπορεί να έχουν τόσο διακριτικά όσο και απειλητικά για τη ζωή συμπτώματα, μέσα σε λίγα λεπτά από την έκθεσή τους στο αλλεργιογόνο τους.

Μερικά από αυτά τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

Δερματικές αντιδράσεις (κνίδωση, κνησμός, εξανθήματα, έξαψη ή χλωμό δέρμα)

Χαμηλή πίεση αίματος

Δυσκολία στην αναπνοή που προκαλείται από στένωση των αεραγωγών (πρησμένη γλώσσα ή λαιμός)

Αδύναμος ή γρήγορος παλμός

Ναυτία, κοιλιακό άλγος, έμετος ή διάρροια

Ζάλη, λιποθυμία ή απώλεια αισθήσεων

Συριγμός ή επίμονος βήχας

Αν και ορισμένα από αυτά τα συμπτώματα είναι λιγότερο απειλητικά από άλλα, όλες οι περιπτώσεις αναφυλαξίας θα πρέπει να αντιμετωπίζονται ως επείγουσα ανάγκη.

Τα συμπτώματα μπορεί γρήγορα να κλιμακωθούν και να γίνουν απειλητικά για τη ζωή, επομένως είναι επιτακτική ανάγκη οι ασθενείς να αντιμετωπίζονται το συντομότερο δυνατό από έναν επαγγελματία.

3. Μάθετε πώς να αντιμετωπίζετε έναν ασθενή με αναφυλαξία

Ενώ δεν υπάρχει θεραπεία, τα άτομα που είναι επιρρεπή σε αναφυλαξία θα πρέπει να φέρουν μαζί τους EpiPen σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Αυτές οι ενέσεις περιέχουν αδρεναλίνη που θα βοηθήσει στη μείωση των συμπτωμάτων του ασθενούς.

 

Παρόλο που το EpiPen έχει σχεδιαστεί για χρήση από όλους, συνιστάται να λαμβάνετε εκπαίδευση, ώστε να γνωρίζετε πώς να διαχειρίζεστε σωστά την αντιμετώπιση. Είναι πολύ συνηθισμένο για τους ανθρώπους να κάνουν ένεση κατά λάθος στον εαυτό τους και όχι στον ασθενή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καρδιά του ασθενούς με αναφυλαξία μπορεί να σταματήσει να χτυπά ή ακόμη και να σταματήσει να αναπνέει. Ως εκ τούτου, θα χρειαστεί να ξεκινήσει η καρδιοπνευμονική αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) για την επανεκκίνηση της καρδιάς και την αύξηση της ροής του αέρα στον οργανισμό.

Ανεξάρτητα από την κατάσταση ή εάν έχετε χορηγήσει ένα EpiPen, θα πρέπει πάντα να επικοινωνείτε με τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης το συντομότερο δυνατό, ώστε ο ασθενής να μπορεί να αξιολογηθεί από επαγγελματίες υγείας.

Πηγή: https://www.emergencyfirstresponse.com/how-to-be-prepared-for-an-anaphylaxis-emergency/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ