Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια

Πεζοπορία το Καλοκαίρι: πρόληψη και ασφάλεια

Με τον υδράργυρο να έχει χτυπήσει κόκκινο στη χώρα μας από την αρχή του καλοκαιριού, η πεζοπορία φαίνεται να εξελίσσεται σε ένα εξαιρετικά επικίνδυνο σπορ, καθώς μετράμε ήδη θύματα, κατά το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου.

Συνολικά, τέσσερις τουρίστες έχουν χάσει τη ζωή τους, σε Σύμη, Σάμο, Κρήτη και Κέρκυρα, ενώ συνεχίζουν να αγνοούνται δύο Γαλλίδες στη Σίκινο κι ένας Αμερικανός τουρίστας στην Αμοργό με την εξαφάνισή του να μετράει εννέα μέρες.

 • Ένας 67χρονος άνδρας κατέρρευσε κατά τη διάρκεια πεζοπορίας στο φαράγγι στους Μύλους Ρεθύμνου λόγω καρδιακού προβλήματος.
 • Μια 70χρονη γυναίκα αισθάνθηκε ζάλη και κατέρρευσε στο φαράγγι Χοχλιακιών στη Σητεία.
 • Ο 67χρονος Βρετανός Μάικλ Μόσλι βρέθηκε νεκρός στην παραλία της Αγίας Μαρίνας στη Σύμη, μετά από πεζοπορία.
 • Ένας 74χρονος Ολλανδός πεζοπόρος βρέθηκε νεκρός στη Σάμο, στην περιοχή Λιμνιώνας και Κλήμα.
 • Ένας 59χρονος Αμερικανός πεζοπόρος επίσης αγνοείται στην Αμοργό μετά από πεζοπορία διάρκειας περίπου 4 ωρών.

Αυτά τα περιστατικά επιβεβαιώνουν τους αντικειμενικούς κινδύνους της πεζοπορίας κατά τους θερμούς θερινούς μήνες, και ταυτόχρονα αναδεικνύουν τη σημασία της προετοιμασίας, της γνώσης και της πρόληψης.

 

Μέτρα πρόληψης για ασφαλή πεζοπορία

Η πρόληψη είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσουμε με ασφάλεια την πεζοπορία, ακόμα και το καλοκαίρι.

 1. Προετοιμασία 

Ενημερώσου! Πριν από την έναρξη της πεζοπορίας, είναι σημαντικό να ενημερωθείς σχετικά με τη διαδρομή, τις απαιτήσεις και τις δυσκολίες που μπορεί να έχει, τις ιδιαιτερότητες του εδάφους, αλλά και τις καιρικές συνθήκες. Ακόμα, πρέπει να αποφεύγεις τις επικίνδυνες ώρες, όπως το μεσημέρι όταν η θερμοκρασία είναι υψηλή, και να υπολογίσεις σωστά τις ώρες που απαιτούνται για την ολοκλήρωση της διαδρομής. Καλό είναι η πεζοπορία να ξεκινά νωρίς το πρωί και να έχει ολοκληρωθεί μέχρι νωρίς το μεσημέρι. Διαφορετικά, συστήνεται η πεζοπορία τις πρώτες απογευματινές ώρες μέχρι και το σούρουπο.

 1. Ενημέρωση οικείων και αντιμετώπιση εκτάκτων καταστάσεων

Πριν ξεκινήσεις την πεζοπορία, φρόντισε να ενημερώσεις τους οικείους σου για τη διαδρομή που πρόκειται να ακολουθήσεις, καθώς και για πιθανή αλλαγή πορείας. Αν δεν υπάρχει σήμα στο κινητό, προτείνεται η αποστολή γραπτού μηνύματος, καθώς υπάρχουν πιθανότητες αυτό να παραδοθεί όταν βρεθεί δίκτυο κινητής τηλεφωνίας. Σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, μην ξεχνάς ότι υπάρχει πάντα ο αριθμός 112!

 1. Σωστή διατροφή

Η σωστή διατροφή πριν από μια απαιτητική διαδρομή είναι ιδιαίτερα σημαντική. Πριν από την πεζοπορία, είναι καλό να καταναλώσεις ελαφρά γεύματα που περιλαμβάνουν υδατάνθρακες και πρωτεΐνες, αποφεύγοντας βαριά γεύματα όπως είναι τα γαλακτοκομικά και τα σιτηρά, ζύμες και πίτες, τα οποία μπορούν να δυσκολέψουν την πέψη και να προκαλέσουν αίσθημα βαρύτητας κατά τη διάρκεια της πορείας. Προτείνεται η επιλογή τροφίμων πλούσιων σε ενέργεια, όπως είναι τα φρούτα, οι ξηροί καρποί και οι ενεργειακές μπάρες.

 1. Κατάλληλος Εξοπλισμός

Η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού είναι σημαντική. Το σακίδιο πρέπει να είναι καλά οργανωμένο και -μεταξύ άλλων- να περιλαμβάνει: νερό και ηλεκτρολύτες για την επαρκή ενυδάτωση, ενεργειακές μπάρες, φακό κεφαλής και κινητό τηλέφωνο για επικοινωνία σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Ακόμα, καλό είναι να έχεις μαζί σου σφυρίχτρα, σουγιά, αναπτήρα, αλλά και ένα μικρό φαρμακείο με ελαστικό επίδεσμο, χειρουργικά γάντια και αποστειρωμένες γάζες. Απαραίτητα αξεσουάρ είναι επίσης το καπέλο, αλλά και τα γυαλιά ηλίου.

 1. Παρέα

Προτίμησε πάντα να περπατάς με παρέα κι όχι μόνος/η.

 1. Προσοχή στις ευπαθείς ομάδες

Όλα τα παραπάνω, που αποτελούν τους βασικούς τρόπους πρόληψης για μια ασφαλή πεζοπορία, ισχύουν για όλους, ωστόσο έχουν μεγαλύτερη βαρύτητα για ορισμένες ευπαθείς ομάδες. Τέτοιες είναι οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και τα άτομα με γνωστά προβλήματα υγείας, όπως είναι για παράδειγμα οι καρδιοπαθείς ή τα άτομα με αναπνευστικά προβλήματα, αλλά και οι υπέρβαροι.

 

Κάνουμε την πεζοπορία ασφαλή 

Η πεζοπορία το καλοκαίρι στη χώρα μας μπορεί να είναι ένα αγαπημένο σπορ και μια όμορφη εμπειρία για πολλούς, αλλά εξαιτίας των εξαιρετικά υψηλών θερμοκρασιών, ενέχει σημαντικούς κινδύνους. Η προσεκτική προετοιμασία, η σωστή διατροφή και ενυδάτωση και η επιλογή κατάλληλου εξοπλισμού είναι απαραίτητα για την αποφυγή κινδύνων, ώστε να μπορεί ο καθένας να απολαύσει με ασφάλεια την αγαπημένη του δραστηριότητα. Μένουμε ασφαλείς!

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ

Πηγή: https://www.hrt.org.gr/pezoporia-to-kalokairi-prolipsi-kai-asfaleia.el.aspx

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ