Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η Ψυχολογία Για Την Επιβίωση Από Μία Βίαιη Επίθεση – 10 αρχές για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από έναν επιτιθέμενο

Η Ψυχολογία Για Την Επιβίωση Από Μία Βίαιη Επίθεση – 10 αρχές για να υπερασπιστείτε τον εαυτό σας από έναν επιτιθέμενο

1. Η Σωματική Άμυνα Και Η Μάχη Είναι Πάντα Η Έσχατη Λύση 

Για μια πληθώρα λόγων, ο κυριότερος από τους οποίους είναι η “επακόλουθη βλάβη” που μπορεί να προκληθεί, όχι μόνο σε εσάς, αλλά επεκτείνεται και σε πολλούς άλλους, συμπεριλαμβανομένης- της οικογένειας και των φίλων σας και σημαίνει τη σωματική, ψυχολογική, νομική και κοινωνική βλάβη της πάλης. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι η “έσχατη λύση”, όταν δεν υπάρχει προς το παρόν άλλη επιλογή για να προστατευτείτε.

Βάλτε στην άκρη την υπερηφάνειά σας και κρατήστε τον εγωισμό σας υπό έλεγχο, επιδιώξτε να αποφύγετε τους καβγάδες με κάθε κόστος. Η βιαστική απόσυρση σε μια προκλητική συνάντηση είναι μια πολύ πιο έξυπνη τακτική. Η γρήγορη απομάκρυνση αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσής σας και μειώνει ένα πλήθος απρόβλεπτων κινδύνων. Το μόνο μειονέκτημα αυτής της προσέγγισης είναι ότι το αίσθημα του εγωισμού σας μπορεί να δεχτεί πλήγμα.

2. Όταν Υπερασπίζεστε Περιμένετε Να Πληγωθείτε 

Είναι μια πραγματικότητα ότι κάθε σωματική επίθεση θα έχει ως αποτέλεσμα σωματική βλάβη/τραυματισμό για εσάς και τον επιτιθέμενό σας. Περιμένετε να πληγωθείτε και να είστε προετοιμασμένοι ψυχικά για αυτό.

Το να σας επιτεθούν, να σας χτυπήσουν στο κεφάλι/στο πρόσωπο ή σε άλλες ευάλωτες περιοχές θα σας προκαλέσει ξαφνικό και μεγάλο σοκ.

Το σοκ θα επηρεάσει την ικανότητά σας να αντιδράτε, να σκέφτεστε καθαρά και να ελέγχετε τις φυσικές σας φυσιολογικές αντιδράσεις και μπορεί να σας προκαλέσει έντονα συναισθήματα όπως φόβο ή θυμό.

Ωστόσο, μια γρήγορη και καλά εξασκημένη απάντηση θα σας βοηθήσει πάρα πολύ, μπορεί να ανταποδώσει το σοκ και την έκπληξη εξίσου.

Να θυμάστε ότι ο επιτιθέμενος σας είναι επίσης άνθρωπος και όπως όλοι οι άνθρωποι βιώνει πόνο και φόβο όπως και εσείς. Μπορεί να είναι σωματικά μεγαλύτερος και ισχυρότερος, αλλά μπορεί να πληγωθεί, να βιώσει αμφιβολίες και να χάσει γρήγορα την αυτοπεποίθησή του μέσω της κακής κρίσης του και μιας απροσδόκητης αντίδρασης.

3. Σε Άμυνα Υπερασπιστείτε Τον Εαυτό Σας Με Σθένος 

Η σωματική άμυνα είναι η τελευταία σας λύση είτε για να μείνετε ζωντανοί είτε για να ξεφύγετε από έναν επιτιθέμενο. Επομένως, αμυνθείτε με ό,τι έχετε και μη σταματήσετε να αμύνεστε μέχρι να μπορέσετε να ξεφύγετε με ασφάλεια.

Για να διασφαλίσετε ότι ο επιτιθέμενος δεν μπορεί να σας καταδιώξει, ίσως χρειαστεί να τον εξουδετερώσετε (να τον σταματήσετε σωματικά από το να σας καταδιώξει). Ο στόχος σας είναι πάντα να διαφύγετε σε ένα ασφαλές μέρος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Ο νόμος (ο κοινός νόμος και σε πολλές περιπτώσεις/κράτη- ο νόμος του κράτους) απαιτεί ότι η βία που χρησιμοποιείτε για την άμυνα πρέπει να είναι “εύλογη βία”.

Λάβετε επίσης υπόψη ότι η βία που εφαρμόζετε πρέπει να είναι αναγκαία και ανάλογη με την περίσταση. Να είστε πάντα προετοιμασμένοι να δικαιολογήσετε τη χρήση βίας.

Η χρήση υπερβολικής βίας χωρίς δικαιολογημένο λόγο μπορεί να είναι μια λεπτή γραμμή και σας θέτει σε κίνδυνο από το νόμο.

4. Βασικές Αρχές Προστατευτικής Άμυνας Όταν Δέχεστε Επίθεση 

Όταν αμύνεστε ποτέ μην γυρίζετε την πλάτη σας, μην χαμηλώνετε την άμυνά σας ή μην ρίχνετε το κεφάλι σας, αυτό αυξάνει μόνο την ευπάθειά σας και σας ανοίγει σε περαιτέρω επίθεση. Μείνετε όρθιοι ή σηκωθείτε γρήγορα αν πέσετε κάτω.

Να θυμάστε ότι στόχος σας είναι να απομακρυνθείτε όσο το δυνατόν γρηγορότερα, χρησιμοποιήστε τα πόδια σας. Αναζητήστε την ευκαιρία να ξεφύγετε και εκμεταλλευτείτε την αποφασιστικά.

Αν δεν μπορείτε να κρατήσετε χώρο/απόσταση μεταξύ εσάς και του επιτιθέμενου, τότε πλησιάστε και μειώστε το εύρος και τη δύναμη χτυπήματος ενός επιτιθέμενου. Έχετε μια απλή αμυντική ισορροπημένη στάση που σας επιτρέπει να προστατεύετε το πρόσωπο και το κεφάλι σας (π.χ. cross frame, κράνος, διπλός αγκώνας) κ.λπ.

Αυτές οι στάσεις προστατεύουν το κεφάλι σας και μπορούν γρήγορα να μετατραπούν σε μια κίνηση/βύθιση στον επιτιθέμενο, αποσταθεροποιώντας τον και επιτρέποντας τη διαφυγή.

Μάθετε και εξασκηθείτε τακτικά σε κάποιες βασικές τεχνικές άμυνας, όσο πιο βασικές τόσο το καλύτερο. Απλές και καλά εφαρμοσμένες κινήσεις που προέρχονται από μια καλή ισορροπημένη στάση μπορούν να κάνουν τη διαφορά και να σας δώσουν την ευκαιρία να ξεφύγετε. Επικεντρωθείτε και εξασκηθείτε στο πώς θα μπορούσατε να χτυπήσετε ευάλωτες περιοχές, π.χ. (χρησιμοποιώντας γροθιά, ανοιχτό χέρι ή χέρι με λεπίδα κ.λπ.).

“Οι άνθρωποι σπάνια ανεβαίνουν στο επίπεδο των δικών τους προσδοκιών, αλλά θα ανέβουν στο επίπεδο της εκπαίδευσής τους”.

5. Όταν Η Απειλή Είναι Υπεράνω Των Δυνάμεων Σας π.χ. Πολύ Πιο Εύσωμος Ή Πολλά Άτομα

Αναζητήστε την ευκαιρία να ξεφύγετε και μη σταματήσετε να ψάχνετε.

Αποδράστε όσο πιο νωρίς μπορείτε και τρέξτε όσο πιο δυνατά μπορείτε. Όσο περισσότερο μένετε αιχμάλωτοι τόσο πιο ευάλωτοι γίνεστε.

Ο χρόνος είναι το ζητούμενο, αυτό μπορεί να σημαίνει ότι δεν πολεμάτε μέχρι να παρουσιαστεί μια ευκαιρία διαφυγής ή να γίνει αντιπερισπασμός. Αν έχετε αντικείμενα, π.χ. ογκώδη ρούχα, σακίδια ή τσάντες που μπορεί να σας καθυστερήσουν, τότε αφήστε τα πίσω σας για να επιταχύνετε τη διαφυγή σας.

Εάν οι επιτιθέμενοι είναι περισσότεροι του ενός και δεν μπορείτε να διαφύγετε, προσπαθήστε να τους κρατήσετε μπροστά σας και μην τους αφήσετε να ελιχθούν πίσω σας.

Μπορεί να δεχτείτε επίθεση από πίσω από ένα αόρατο μέλος της ομάδας/συμμορίας.

Συνεχίστε να αλλάζετε θέση και να αντεπιτίθεστε με ό,τι μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και σε όποιον σας επιτίθεται.

Και πάλι πρέπει να βρείτε μια ευκαιρία διαφυγής, ακόμη και αν επιτεθείτε σε έναν από αυτούς με κινητήρια δύναμη, προσπαθήστε να ρίξετε έναν επιτιθέμενο, ως μέσο δημιουργίας μιας οδού διαφυγής.

6. Μεταβαλλόμενες Καταστάσεις Συνείδησης 

Τα ναρκωτικά και το αλκοόλ θα επηρεάσουν τον επιτιθέμενο σας όσο θα επηρεάσει και εσάς. Ο συντονισμός θα επιβραδυνθεί, η κρίση θα επηρεαστεί, η επιθετικότητα θα αυξηθεί και η ανοχή στον πόνο μπορεί να γίνει υψηλότερη, δηλ. λιγότερο αισθητηριακό αίσθημα πόνου.

Οι άνθρωποι θα αναλάβουν μεγαλύτερους κινδύνους όταν απορυθμίζονται από το αλκοόλ ή τα ναρκωτικά. ‘Μην γίνετε αυτό το άτομο’ και μην παλεύετε όταν είστε υπό την επήρεια ή μην παλεύετε με κάποιον που είναι υπό την επήρεια.

7. Συγκεντρώστε Το Μυαλό Σας Σε Μια Επίθεση 

Ένας επιτιθέμενος μπορεί να μην σταματήσει να σας επιτίθεται και η ζωή σας μπορεί να βρίσκεται σε κίνδυνο, υπερασπιστείτε την με σθένος και με κάθε κόστος, καθώς μπορεί να τραυματιστείτε σοβαρά ή και χειρότερα αν δεν το κάνετε.

Οι επιτιθέμενοι συχνά επιλέγουν θύματα/στόχους που πιστεύουν ότι μπορούν να εξουδετερώσουν (εκτός αν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ). Μπορεί να μην περιμένουν μια σθεναρή αμυντική αντίδραση.

Όταν δέχεστε επίθεση και βρίσκεστε σε απελπιστική κατάσταση πρέπει να κάνετε ό,τι χρειάζεται για να επιβιώσετε. Αυτή η έννοια της επιβίωσης και του “κάνε ό,τι χρειαστεί” μπορεί να σας είναι ξένη, αλλά η επιβίωση είναι αυτό στο οποίο πρέπει να επικεντρωθείτε.

Εστιάστε το μυαλό σας μακριά από το φόβο και στη διαφυγή, ο φόβος είναι ένα ισχυρό αναπόφευκτο ανθρώπινο συναίσθημα που επηρεάζει τη συμπεριφορά/τις ενέργειές μας όταν δεχόμαστε επίθεση.

Μείνετε συγκεντρωμένοι στην προστασία του εαυτού σας- τα χέρια ψηλά, με τις παλάμες στραμμένες προς τα έξω, προστατεύοντας το πρόσωπο και το κεφάλι σας από τυχόν χτυπήματα. Στη συνέχεια, ανταποδώστε σκληρά και γρήγορα με κάθε τρόπο.

Μόλις σας επιτεθούν, μην κρατηθείτε, ο δισταγμός μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Τα νοητικά σας συνειδητά σενάρια πρέπει να σας κρατούν σε εγρήγορση τώρα. π.χ. “Πρέπει να επιβιώσω… Πρέπει να ξεφύγω. Υπερασπιστείτε τον εαυτό σας… χτυπήστε δυνατά. Συνεχίστε να χτυπάτε…θα επιβιώσω. Παλεύω για τη ζωή μου τώρα”.

Μην υποκύψετε στην “λανθασμένη πεποίθηση των θυμάτων”- “δεν θα με βλάψουν τόσο πολύ αν κάνω ό,τι θέλουν και δεν αντισταθώ. Θα συμμορφωθείτε μόνο αν αυτό σας βοηθήσει να δημιουργήσετε ένα πλεονέκτημα για να ξεφύγετε αργότερα.

8. Επίγνωση Της Κατάστασης 

Αποφύγετε τους περιττούς κινδύνους και την απερίσκεπτη συμπεριφορά και αποφύγετε τα γνωστά σημεία προβλημάτων. Οι άνθρωποι που ψάχνουν για προβλήματα φαίνεται να τα βρίσκουν πάντα.

Μείνετε ενεργοποιημένοι και συντονισμένοι με το περιβάλλον σας. Παρακολουθήστε τη συμπεριφορά των φίλων σας, ιδίως αν είναι υπό την επήρεια αλκοόλ. Εάν προσελκύουν προβλήματα ή την προσοχή, τότε απομακρύνετέ τους γρήγορα, μη διστάζετε. Παρακολουθήστε επίσης τη συμπεριφορά άλλων ανθρώπων/ομάδων, μπορεί να υπάρχουν πρώιμα σημάδια προβλήματος.

Μειώστε την αντιληπτή ευκαιρία για επίθεση, γίνετε το “γκρίζο άτομο” που αναμειγνύεται και δεν τραβάει την προσοχή. Να είστε φιλικοί, με αυτοπεποίθηση και ουδέτερη στάση, όχι αλαζόνες, φωνακλάδες και επιθετικοί.

Αποφύγετε/περιορίστε τους περισπασμούς, όπως τα ακουστικά ή την υπερβολική εστίαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σε δημόσιους χώρους, καθώς αυτά μειώνουν το αισθητηριακό επίπεδο ευαισθητοποίησής σας.

Διατηρήστε το ένστικτό σας σε εγρήγορση και τοποθετηθείτε έτσι ώστε να έχετε καλό οπτικό πεδίο και, αν χρειαστεί, μια γρήγορη διαδρομή διαφυγής.

Εάν κάποιος σας προκαλεί λεκτικά ή σας απειλεί σωματικά, μπορεί να προετοιμάζεται νοητικά για επίθεση, πιστεύοντας ότι μπορεί να σας εξουδετερώσει. Οι προσπάθειές σας θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επικοινωνία (χρησιμοποιήστε γλώσσα και χειρονομίες αποκλιμάκωσης) και προσπαθήστε να επανατοποθετηθείτε για διαφυγή.

Συνεχίστε να προσπαθείτε να μιλήσετε μια κατάσταση προς τα κάτω καθώς απομακρύνεστε.

Εάν σας επιτεθούν ή η επίθεση είναι αναπόφευκτη, αυτοσχεδιάστε και να είστε επινοητικοί στην άμυνά σας. Χρησιμοποιήστε ό,τι μπορείτε στο περιβάλλον.

Σκεφτείτε: τι είναι κοντά σας ένα σετ κλειδιά, στυλό, φακό, αγκράφα ζώνης, μπουκάλι κ.λπ. Αναζητήστε οποιοδήποτε αντικείμενο ή εργαλείο σε απόσταση αναπνοής ή κοντά σας που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσει τον επιτιθέμενο σε απόσταση και να επιτρέψει τη διαφυγή.

Προσαρμόστε τη στάση του σώματός σας έτσι ώστε να είναι περισσότερο πλάγια και κρατήστε το βάρος σας και στα δύο πόδια για να ισορροπήσετε τον εαυτό σας.

Και πάλι τα χέρια σας θα πρέπει να είναι ψηλά μπροστά από το πρόσωπό σας με τις παλάμες στραμμένες προς τα έξω σε μια συμβιβαστική χειρονομία, έτοιμα να προστατεύσουν το κεφάλι σας.

Προσπαθήστε να διατηρήσετε κάποια απόσταση (αντιδραστικό κενό) μεταξύ σας, ώστε να μπορείτε να βλέπετε τα πόδια του επιτιθέμενου στο έδαφος στην περιφερειακή σας όραση. Προσέξτε για την κίνηση των ποδιών και των χεριών του, καθώς αυτό συνήθως σηματοδοτεί επίθεση. Προσπαθήστε να επανατοποθετηθείτε έτσι ώστε οι άλλοι να μην μπορούν να σας πλησιάσουν από πίσω ή από τυφλό σημείο.

9. Μην Υποθέτετε Τίποτε Για Τον/Τους Επιτιθέμενο/ους Σας

Μόλις σας επιτεθούν, μην υποθέσετε ότι τα κίνητρα και οι προθέσεις των επιτιθέμενων είναι οτιδήποτε άλλο εκτός από κακόβουλες με σκοπό να σας προκαλέσουν βλάβη.

Μην τους δίνετε το πλεονέκτημα της αμφιβολίας, σας επιτίθενται και σας προκαλούν βλάβη και μπορεί να μη σταματήσουν.

Ένας επιτιθέμενος μπορεί να έχει ένα όπλο κρυμμένο ή κάτι άλλο, το οποίο μπορεί να ανακτηθεί γρήγορα, οπότε διατηρήστε την προσοχή σας στη διαφυγή.

Εάν έχει επιδείξει μαχαίρι και δεν έχετε ήδη διαφύγει, τότε δραπετεύστε τώρα. Τρέξτε όσο πιο γρήγορα μπορείτε σε μια ασφαλή θέση εκτός οπτικού και ακουστικού πεδίου του επιτιθέμενου, όπου μπορείτε να προστατευτείτε σωματικά, π.χ. σε ένα κλειδωμένο αυτοκίνητο κ.λπ.

10. Όταν Αμύνεστε Χτυπήστε Ζωτικές Περιοχές Όπου Μπορείτε

Όταν αμύνεσαι, κράτα τον/τους επιτιθέμενο/ους μπροστά σου και μείνε ελαφρώς στο πλάι, αν μπορείς.

Συνεχίστε να μετακινείτε τα πόδια σας σε μια προσπάθεια να δημιουργήσετε απόσταση μεταξύ σας.

Αντισταθείτε στο αίσθημα/την παρόρμηση “να μην παλέψετε”, αυτό θα ενθαρρύνει μόνο τον επιτιθέμενο και θα του δώσει αυτοπεποίθηση. Αυτό είναι απειλητικό για τη ζωή σας τώρα και προστατεύετε τη ζωή σας, βρείτε τη “θέληση να επιβιώσετε” και υπερασπιστείτε τον εαυτό σας.

Πολλοί λιγότερο ικανοί άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, έχουν πολεμήσει έναν πολύ ισχυρότερο και ικανότερο επιτιθέμενο, “το ίδιο μπορείτε να κάνετε κι εσείς”.

Λέγεται μερικές φορές, ότι είναι καλύτερο να κάνεις το πρώτο χτύπημα, να καταφέρεις το πρώτο χτύπημα όταν επίκειται επίθεση. Αυτό μπορεί να σας δώσει ένα προσωρινό πλεονέκτημα, αλλά μπορεί επίσης να είναι ότι δεν έχετε εξαντλήσει όλες τις προσπάθειες αποκλιμάκωσης και τώρα έχετε εντείνει την κατάσταση και μπορείτε να περιμένετε αντίποινα. Πρέπει να θυμάστε το νόμο και τις συνθήκες που αντιμετωπίζετε πριν αναλάβετε αυτή την πρωτοβουλία, μπορεί να είναι αμφίπλευρη.

Τα όποια χτυπήματα πρέπει να είναι σκληρά και γρήγορα – π.χ. μια κλειστή σφιχτή γροθιά. Συνεχίστε να χτυπάτε μέχρι να ξεφύγετε και μη σταματήσετε.

Τα χτυπήματα στο κεφάλι, το πρόσωπο, τα μάτια και τα αυτιά με ανοιχτό χέρι ή στη μύτη, το λαιμό και τη βουβωνική χώρα θεωρούνται ζωτικές περιοχές του σώματος και είναι ευάλωτες σε μια επίθεση, όπως και οι δικές σας.

Όλα τα χτυπήματά σας μπορούν να χρησιμεύσουν για να υποβαθμίσουν ψυχολογικά τον επιτιθέμενο και να τον κάνουν να επανεξετάσει το θεωρούμενο πλεονέκτημα δύναμής του απέναντί σας. Χρησιμοποιήστε τους αγκώνες, τα γόνατα και τα πόδια σας για να κάνετε σκληρά χτυπήματα ακόμη και το κεφάλι σας μπορεί να προκαλέσει τραυματισμό. Οι κνήμες ή τα πόδια τους μπορεί να είναι εκτεθειμένα και να μπορούν να δεχτούν επίθεση, δηλαδή κλωτσιές, ή ποδοπατήματα κ.λπ.

Για πιο κοντινά μέτρα όταν σας αρπάζουν ή σας κρατούν- μπορεί να περιλαμβάνει δάχτυλα στα μάτια, χτυπήματα στο λαιμό, σκληρό δάγκωμα σε εκτεθειμένα δάχτυλα/σάρκα κ.λπ. κατά την αρπαγή. Αυτές οι ενέργειες μπορεί να τους αναγκάσουν να σας απελευθερώσουν ώστε να μπορέσετε να ξεφύγετε.

Μην επιδεικνύετε αιχμηρό όπλο σε μια μάχη, τα μαχαίρια είναι θανατηφόρα και πολλοί άνθρωποι πεθαίνουν από τραύματα που προκαλούνται από μαχαίρι.

Η μεταφορά αιχμηρού όπλου σε πολλές περιπτώσεις είναι παράνομη και η χρήση του θα μπορούσε να είναι θανατηφόρα ακόμη και εναντίον του επιτιθέμενου.

Είναι υψηλό το τίμημα που πρέπει να πληρώσετε και θα μπορούσατε να πληρώσετε αυτό το τίμημα για το υπόλοιπο της ζωής σας αν το κάνετε.

“Να Θυμάστε Ότι Η Ζωή Σας Μπορεί Να Είναι Σε κίνδυνο”

Γι’ αυτό αγωνιστείτε για να δραπετεύσετε το συντομότερο δυνατό.

Συγγραφέας: Fraser DUFF

Πηγή: https://www.linkedin.com/pulse/psychology-surviving-violent-attack-fraser-duff/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ