Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Αυτόματοι εγχυτήρες αδρεναλίνης έκτακτης ανάγκης στα σχολεία

Αυτόματοι εγχυτήρες αδρεναλίνης έκτακτης ανάγκης στα σχολεία

Αναφυλαξία

Η αναφυλαξία είναι μια εξαιρετικά σοβαρή αλλεργική αντίδραση.

Οι αντιδράσεις συνήθως ξεκινούν μέσα σε λίγα λεπτά και εξελίσσονται γρήγορα, ωστόσο μπορεί να εμφανιστούν έως και 2-3 ώρες μετά την έκθεση. Επιπλέον, η άσκηση μπορεί να ξεκινήσει τα συμπτώματα αρκετό καιρό μετά την έκθεση σε ένα αλλεργιογόνο. Στα συνήθη αλλεργιογόνα περιλαμβάνονται τα τρόφιμα και τα τσιμπήματα εντόμων. Η αύξηση των τροφικών αλλεργιών αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τους μαθητές στα σχολεία.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, το 5-8% των παιδιών έχουν τροφική αλλεργία και το ένα πέμπτο όλων των θανατηφόρων αντιδράσεων συμβαίνουν κατά τη διάρκεια της φοίτησης στο σχολείο. Η αναφυλαξία μπορεί να εξελιχθεί γρήγορα και η μη έγκαιρη χορήγηση αδρεναλίνης έχει συνδεθεί με θανάτους.

Πολλά παιδιά που κινδυνεύουν από αναφυλαξία λαμβάνουν από το γιατρό τους αυτόματους εγχυτήρες αδρεναλίνης. Οι συσκευές αυτές θα πρέπει να είναι γρήγορα προσβάσιμες στο σχολείο. Θα πρέπει επίσης να έχουν άμεση πρόσβαση στους αυτόματους εγχυτήρες ανά πάσα στιγμή, εκτός σχολείου. Οι εγχυτήρες χορηγούν μια δυνητικά σωτήρια για τη ζωή δόση αδρεναλίνης σε περίπτωση σοβαρής αλλεργικής αντίδρασης (αναφυλαξία).

Χορήγηση αδρεναλίνης

Αυτό μπορεί να είναι σωτήριο, αλλά μπορεί να χρειαστείτε περισσότερες από μία δόσεις.

Ορισμένες αντιδράσεις αναφυλαξίας απαιτούν περισσότερες από μία δόσεις αδρεναλίνης. Επομένως, είναι ζωτικής σημασίας να καλείτε πάντα το 166 – 112 και να ζητάτε ασθενοφόρο όποτε έχει εμφανιστεί αναφυλαξία – ακόμη και αν υπήρξε καλή ανταπόκριση στην ένεση αδρεναλίνης.

Περιστασιακά έχουν αναφερθεί κατασκευαστικά σφάλματα που είχαν ως αποτέλεσμα η συσκευή αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης να μην αποδίδει την απαραίτητη δόση. Υπάρχουν επίσης προβλήματα με ανθρώπινα λάθη. Συνιστάται, επομένως, σε όποιον συνταγογραφείται αυτόματος εγχυτήρας αδρεναλίνης, να έχει άμεση πρόσβαση σε δύο ανά πάσα στιγμή.

Ένας δεύτερος αυτόματος εγχυτήρας αδρεναλίνης μπορεί να χορηγηθεί 5 λεπτά μετά τον πρώτο.

Η αδρεναλίνη μπορεί να χορηγηθεί με ασφάλεια από μη υγειονομικό προσωπικό ως ένεση στο μυ με τη χρήση αυτόματου εγχυτήρα αδρεναλίνης (AAI) . Οι τρέχουσες μάρκες που διατίθενται στο Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι EpiPen®, Emerade®, Jext®. Το προσωπικό του σχολείου θα πρέπει ιδανικά να έχει λάβει την κατάλληλη εκπαίδευση ώστε να είναι σίγουρο για τη χορήγηση του φαρμάκου.

 

 

Χορηγείτε πάντα ΠΡΩΤΑ την αδρεναλίνη σε κάποιον με γνωστή τροφική αλλεργία που έχει ξαφνικά εμφανιζόμενες αναπνευστικές δυσκολίες (πριν από άλλα φάρμακα όπως οι εισπνευστήρες άσθματος) – ακόμη και αν δεν υπάρχουν δερματικά συμπτώματα. Η καθυστέρηση στη χορήγηση αδρεναλίνης είναι συχνό εύρημα σε θανατηφόρες αντιδράσεις. – συμβουλές από το www.sparepensinschools.co.uk

Εάν έχετε αμφιβολίες, δώστε αδρεναλίνη. Είναι πολύ καλύτερο να τη δώσετε νωρίς ή άσκοπα παρά πολύ αργά!

Για μη απειλητικές για τη ζωή αντιδράσεις ή τοπικό οίδημα που δεν επηρεάζει την αναπνοή, τότε μπορεί να δοθεί αντιισταμινικό. Τα αντιισταμινικά δισκία ή το ελιξίριο θα χρειαστούν περίπου 15 λεπτά για να δράσουν.

 

 

 

Εάν έχετε την τελευταία έκδοση του Epipen, δεν χρειάζεται πλέον να το κρατάτε για 10 δευτερόλεπτα – αρκούν μόλις 2. Ωστόσο, η παρατεταμένη παραμονή δεν βλάπτει. Υπάρχει τέτοιο πρόβλημα με την προμήθεια που οι άνθρωποι συχνά δεν είναι σίγουροι για το ποια έκδοση έχουν!

Προβλήματα εφοδιασμού που προκαλούν ανησυχητικά προβλήματα

Ο εξαιρετικά θλιβερός και πολύ προβεβλημένος θάνατος της Natasha Ednan-Laperouse και πολλών άλλων που έχουν πεθάνει από αναφυλαξία, έχει αναδείξει τη σημασία της άμεσης πρόσβασης σε φάρμακα έκτακτης ανάγκης.

 

 

Ωστόσο, υπήρξαν σημαντικά προβλήματα διανομής και με τις τρεις φαρμακευτικές εταιρείες που κατασκευάζουν τις αυτοενέσεις.

Ως αποτέλεσμα, πολλά φαρμακεία έχουν ενημερωθεί να διαθέτουν μόνο δύο αυτόματους εγχυτήρες – ακόμη και αν έχουν συνταγογραφηθεί περισσότεροι – προκαλώντας προβλήματα στα σχολεία, τους γονείς και τους μαθητές που προσπαθούν απεγνωσμένα να εκπληρώσουν όλες τις απαιτήσεις με μειωμένη προμήθεια.

Δυστυχώς, πολλοί γονείς καταφεύγουν στην αγορά αυτόματων εγχυτήρων μέσω διαδικτύου, όπου δεν μπορούν να είναι σίγουροι για την ποιότητα ή την πηγή της αγοράς τους.

Επιπλέον, οι φαρμακευτικές εταιρείες συμβουλεύουν επίσης τη χρήση των αυτόματων εγχυτήρων τους πέραν της ημερομηνίας λήξης τους. Οι προηγούμενες συμβουλές ήταν ότι η αδρεναλίνη αλλοιώνεται και γίνεται λιγότερο ισχυρή μετά την ημερομηνία λήξης τους. Οι κατασκευαστές έχουν εκδώσει περιστασιακές οδηγίες που προκύπτουν από αυτά τα ζητήματα εφοδιασμού, αναφέροντας ότι ορισμένες δόσεις αυτόματων εγχυτήρων μπορούν να χρησιμοποιηθούν έως και 3 μήνες μετά την αναγραφόμενη ημερομηνία λήξης.

Πριν από τη χρήση του αυτόματου εγχυτήρα αδρεναλίνης, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγχετε στο παράθυρο προβολής ότι το διάλυμα παραμένει διαυγές και άχρωμο. Ενημερωθείτε για τις τελευταίες οδηγίες της φαρμακευτικής εταιρείας και του Allergy UK.

Συμβουλές από την εκστρατεία για την αναφυλαξία:

  • Εάν σας έχει συνταγογραφηθεί μια εναλλακτική συσκευή αυτόματου εγχυτήρα, βεβαιωθείτε ότι γνωρίζετε πώς να τη χρησιμοποιείτε και εκπαιδεύστε άλλους που μπορεί να χρειαστεί να τη χρησιμοποιήσουν σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
  • Να έχετε πάντα μαζί σας δύο αυτόματους εγχυτήρες αδρεναλίνης.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε καταχωρίσει την ημερομηνία λήξης των συσκευών σας στους σχετικούς ιστότοπους των κατασκευαστών, ώστε να έχετε επαρκή προειδοποίηση όταν απαιτείται νέα συνταγή.
  • Βεβαιωθείτε ότι έχετε αποκτήσει συσκευή αντικατάστασης πριν από την απόρριψη τυχόν ληγμένων συσκευών.
  • Βεβαιωθείτε πάντα ότι έχετε μια συσκευή εκπαιδευτή την οποία μπορείτε να παραγγείλετε δωρεάν από τους ιστότοπους των κατασκευαστών

Ανταλλακτικοί αυτόματοι εγχυτήρες στα σχολεία και στο νόμο

Μια αλλαγή στη νομοθεσία το 2017 επέτρεψε στα σχολεία στο Ηνωμένο Βασίλειο να αγοράζουν από τα φαρμακεία έναν εφεδρικό αυτόματο εγχυτήρα χωρίς ιατρική συνταγή για επείγουσα χρήση. Η νομοθεσία αυτή επιτρέπει στο προσωπικό των σχολείων να χορηγεί έναν επείγοντα εγχυτήρα σε κάθε παιδί που έχει εκτιμηθεί ότι διατρέχει κίνδυνο αναφυλαξίας.

Η αλλαγή στη νομοθεσία ισχύει για τα νηπιαγωγεία που διατηρούνται από τις τοπικές αρχές, τα δημοτικά, τα γυμνάσια, τα λύκεια και τα ειδικά σχολεία, τις ακαδημίες, τις μονάδες παραπομπής μαθητών και τα ανεξάρτητα σχολεία στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.

Όταν οι σύλλογοι λαμβάνουν χώρα σε σχολικές εγκαταστάσεις στο πλαίσιο επίσημων σχολικών δραστηριοτήτων, μπορούν να έχουν πρόσβαση στους εφεδρικούς εγχυτήρες του σχολείου.

Αυτοί οι αυτόματοι εγχυτήρες προορίζονται για παιδιά που είναι γνωστό ότι έχουν ιστορικό αναφυλαξίας και τους έχει ήδη συνταγογραφηθεί ένας αυτόματος εγχυτήρας. Αυτοί οι εφεδρικοί αυτόματοι εγχυτήρες προορίζονται για επείγουσα θεραπεία όταν η συσκευή τους δεν είναι διαθέσιμη. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι έχει λήξει, δεν είναι άμεσα διαθέσιμη, είναι ελαττωματική ή έχει χορηγηθεί λανθασμένα. Ή μπορεί να χρειάζονται μια πρόσθετη δόση μετά τη χορήγηση του δικού τους αυτόματου εγχυτήρα.

Η χρήση αυτών των αυτόματων ενέσεων έκτακτης ανάγκης υπόκειται στις ακόλουθες οδηγίες:

  • Μόνο ένας λογικός αριθμός μπορεί να αγοραστεί, σε περιστασιακή βάση – οι εγχυτήρες τείνουν να έχουν σύντομες ημερομηνίες λήξης.
  • Το σχολείο δεν σκοπεύει να επωφεληθεί από την αγορά.
  • Υποβάλλεται αίτηση, υπογεγραμμένη από τον διευθυντή ή τον διευθυντή του σχολείου, η οποία αναφέρει:
    • το όνομα του σχολείου για το οποίο απαιτείται το προϊόν,
    • ο σκοπός για τον οποίο απαιτείται το προϊόν, και
    • η συνολική ποσότητα που απαιτείται.

Ένα υπόδειγμα επιστολής που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να ζητηθούν αυτόματοι εγχυτήρες έκτακτης ανάγκης σε σχολεία μπορεί να ζητηθεί από τη διεύθυνση http://www.sparepensinschools.uk.

Ο εφεδρικός εγχυτήρας είναι εφεδρική συσκευή και όχι υποκατάστατο της φαρμακευτικής αγωγής του ίδιου του μαθητή.

Αυτό τονίζεται στην καθοδήγηση του Υπουργείου Υγείας, η οποία αναφέρει:

“Τα παιδιά που κινδυνεύουν από αναφυλαξία θα πρέπει να έχουν στο σχολείο τους συνταγογραφημένους εγχυτήρες για χρήση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης. Η MHRA συνιστά ότι όσοι έχουν συνταγογραφημένους εγχυτήρες θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους ΔΥΟ συσκευές, καθώς ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να χρειάζονται περισσότερες από μία δόσεις αδρεναλίνης και η συσκευή  μπορεί να χρησιμοποιηθεί λανθασμένα ή περιστασιακά, να μην λειτουργήσει σωστά.

Ανάλογα με το επίπεδο κατανόησης και ικανότητάς τους, τα παιδιά και ιδιαίτερα οι έφηβοι θα πρέπει να φέρουν πάντα μαζί τους τη συσκευή ή τις συσκευές  ή να είναι γρήγορα και εύκολα προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή. Εάν ο μαθητής δεν φέρει μαζί του, τότε θα πρέπει να φυλάσσονται σε ένα κεντρικό σημείο σε ένα κουτί με σαφή ένδειξη του ονόματος του μαθητή, αλλά ΟΧΙ κλειδωμένα σε ένα ντουλάπι ή σε ένα γραφείο όπου η πρόσβαση είναι περιορισμένη.

Δεν είναι ασυνήθιστο για τα σχολεία (συχνά δημοτικά σχολεία) να ζητούν να παραμείνουν οι ενέσεις ενός μαθητή στο σχολείο για να αποφευχθεί η κατάσταση κατά την οποία ο μαθητής ή η οικογένειά του ξεχνά να τις φέρει στο σχολείο κάθε μέρα. Σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, ο μαθητής πρέπει να εξακολουθεί να έχει πρόσβαση σε μία ένεση όταν ταξιδεύει προς και από το σχολείο».

Οι τρέχουσες συμβουλές του Οργανισμού Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας «Adrenaline auto-injector advice for patients» συνιστούν ότι τα άτομα με αλλεργίες και οι φροντιστές τους θα πρέπει να έχουν πάντα μαζί τους δύο αυτόματους εγχυτήρες αδρεναλίνης. Πάνω απ’ όλα αν έχουν επίσης αλλεργικό άσθμα, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν σοβαρή αναφυλακτική αντίδραση.

Η Εκστρατεία για την Αναφυλαξία υποστηρίζει την καθοδήγηση της MHRA. Διεξάγουμε ενεργά εκστρατεία για να συνταγογραφούνται στους ανθρώπους δύο εγχυτήρες και συνιστούμε σθεναρά ότι από τη στιγμή που συνταγογραφούνται, ο ασθενής πρέπει να τις έχει πάντα μαζί του, ώστε να έχει πρόσβαση σε αυτές ανά πάσα στιγμή. Η λογική πίσω από την ύπαρξη δύο συσκευών πάντα διαθέσιμων είναι σε περίπτωση που η μία σπάσει ή λειτουργήσει λανθασμένα ή χρειαστεί μια δεύτερη ένεση πριν φτάσει η βοήθεια έκτακτης ανάγκης.

Μπορεί να δοθεί ο «εφεδρικός» αυτόματος εγχυτήρας αδρεναλίνης σε ένα παιδί στο οποίο δεν έχει συνταγογραφηθεί;

Δεν συνταγογραφούνται ενέσεις σε όλα τα παιδιά με τροφικές αλλεργίες και κίνδυνο αναφυλαξίας. Σε αυτά τα παιδιά μπορεί να δοθεί ένας εφεδρικός εγχυτήρας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, εφόσον

  • το σχολείο διαθέτει σχέδιο φροντίδας που επιβεβαιώνει ότι το παιδί κινδυνεύει από αναφυλαξία
  • ένας επαγγελματίας υγείας έχει εγκρίνει τη χρήση εφεδρικού εγχυτήρα σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στο συγκεκριμένο παιδί
  • ο γονέας/κηδεμόνας του παιδιού έχει δώσει τη συγκατάθεσή του για τη χορήγηση εφεδρικού.

Παιδιά για τα οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί ο εφεδρικός εγχυτήρας

  • Οι συσκευές αυτόματης έγχυσης αδρεναλίνης (AAI) χρησιμοποιούνται στην επείγουσα διαχείριση της αναφυλαξίας και μπορούν να κερδίσουν πολύτιμο χρόνο ενώ αναμένεται η άφιξη ασθενοφόρου.
  • Εάν κάποιος φαίνεται να έχει σοβαρή αλλεργική αντίδραση (αναφυλαξία), είναι απαραίτητο να τον βοηθήσετε να χορηγήσει τη συσκευή του και στη συνέχεια να καλέσετε το ασθενοφόρο χωρίς καθυστέρηση, ακόμη και αν έχει ήδη χρησιμοποιήσει τη δική του συσκευή ή μία εφεδρική.

Εάν ένας μαθητής έχει αναφυλαξία, αλλά δεν έχει την απαιτούμενη ιατρική άδεια και τη συγκατάθεση των γονέων/κηδεμόνων για τη χρήση εφεδρικής συσκευής, το σχολείο πρέπει να καλέσει αμέσως την υπηρεσία ασθενοφόρων  και να ζητήσει συμβουλές: Εάν υπάρχουν εφεδρικές συσκευές , αναφέρετε το στον υπεύθυνο χειρισμού κλήσεων/τον υπεύθυνο ιατρικής αποστολής έκτακτης ανάγκης, καθώς μπορεί να εγκρίνει τη χρήση αυτών των συσκευών, εάν είναι σκόπιμο.

Νομοθεσία και νομικά θέματα

Όλοι οι μαθητές με ιατρικές παθήσεις – συμπεριλαμβανομένων των τροφικών αλλεργιών – θα πρέπει να διαθέτουν Ατομικό Σχέδιο Υγείας που θα συμφωνηθεί μεταξύ των γονέων και του σχολείου. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό όταν έχει συνταγογραφηθεί αυτόματος εγχυτήρας αδρεναλίνης (AAI) για χρήση σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκης. Υποδείγματα Ατομικών Σχεδίων Υγείας και πλήθος άλλων πόρων μπορείτε να βρείτε σε αυτόν τον εξαιρετικό ιστότοπο: www.sparepensinschools.uk/ www.firstaidforlife.org.uk έχουν χρήσιμα διαδικτυακά μαθήματα που καλύπτουν τη φροντίδα παιδιών με σύνθετες ιατρικές καταστάσεις και ένα άλλο για τη χορήγηση φαρμάκων στα σχολεία.

https://onlinefirstaid.com/our-courses/supporting-pupils-with-medical-conditions-and-giving-medication-in-schools-and-childcare-settings/

https://onlinefirstaid.com/our-courses/anaphylaxis-asthma-diabetes-epilepsy/

Οι εκπαιδευτικοί και άλλοι επαγγελματίες που δεν είναι επαγγελματίες υγείας επιτρέπεται – αλλά δεν υποχρεούνται – να χορηγούν εγχυτήρες σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία. Αυτό ισχύει μόνο για το άτομο για το οποίο έχει συνταγογραφηθεί η συσκευή.

Δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν έναν που έχει συνταγογραφηθεί για ένα παιδί για τη θεραπεία ενός άλλου παιδιού που παρουσιάζει αναφυλαξία. Μπορούν ωστόσο να χορηγήσουν τον εφεδρικό αυτόματο εγχυτήρα σε ένα παιδί χωρίς συνταγή, το οποίο όμως βιώνει αναφυλαξία – υπό συγκεκριμένες συνθήκες – βλ. παραπάνω.

Κόστος για τα σχολεία και νομικές λεπτομέρειες

Τα σχολεία δεν είναι υποχρεωμένα να διαθέτουν επιπλέον εγχυτήρες – είναι αποκλειστικά στη διακριτική ευχέρεια του σχολείου. Η νομοθεσία καλύπτει τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (συμπεριλαμβανομένων των ανεξάρτητων σχολείων) στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τα σχολεία δεν έχουν καμία υποχρέωση να τους παρέχουν.

Τα φαρμακεία δεν παρέχουν δωρεάν ενέσεις στα σχολεία: εάν το σχολείο αποφασίσει να αγοράσει εφεδρικούς εγχυτήρες, τότε το σχολείο πρέπει να τους πληρώσει ως είδος λιανικής πώλησης. Δεν υπάρχουν κονδύλια σε κεντρικό επίπεδο ή από τις τοπικές αρχές για την κάλυψη του κόστους .

Υφιστάμενη υποχρέωση μέριμνας

Ωστόσο, η αλλαγή του νόμου δεν επηρεάζει την ευθύνη του σχολείου να είναι σε θέση να φροντίσει έναν μαθητή που κινδυνεύει από αναφυλαξία. Τα σχολεία είχαν ήδη την υποχρέωση να είναι σε θέση να φροντίζουν τους μαθητές με αλλεργίες (και να παρέχουν επείγουσα φροντίδα για ένα παιδί που πάσχει από αναφυλαξία) σύμφωνα με τον νόμο Children and Families Act 2014, ο οποίος υποστηρίζεται από την υποχρεωτική καθοδήγηση Supporting pupils at school with medical conditions.

Ποιος αυτόματος εγχυτήρας θα πρέπει να υπάρχει στα σχολεία ως εφεδρικός;

Όλες οι διαθέσιμες μάρκες αυτόματου εγχυτήρα αδρεναλίνης περιέχουν αδρεναλίνη- ωστόσο υπάρχουν διαφορές στις διαθέσιμες δόσεις και στο μήκος της βελόνας. Υπάρχουν επίσης μικρές διαφορές στη χορήγηση.

Ιδανικά, η εκπαίδευση του προσωπικού σε θέματα πρώτων βοηθειών θα πρέπει να περιλαμβάνει όλους τους διαθέσιμους εγχυτήρες, ώστε το προσωπικό να είναι εξοικειωμένο με κάθε τύπο. Λόγω των συχνών προβλημάτων προμήθειας, οι μαθητές ενδέχεται να χρειαστεί να αλλάξουν μάρκες. Βεβαιωθείτε ότι ο πάροχος εκπαίδευσης πρώτων βοηθειών είναι σε θέση να παρέχει την ολοκληρωμένη εκπαίδευση που χρειάζεστε.

 

 

  • Emerade: Διατίθενται δόσεις των 150, 300 και 500 μικρογραμμαρίων και η δόση των 500mcg έχει μακρύτερη βελόνα, ώστε να επιτρέπει βαθύτερη διείσδυση στο λίπος για μεγαλύτερα παιδιά.
  • Epipen: Διατίθενται δόσεις 150 και 300 μικρογραμμαρίων. Το Epipen Junior παρέχει δόση 150 μικρογραμμαρίων.
  • Jext: 150 και 300 μικρογραμμάρια.

Πού και πώς να αποθηκεύετε τις συσκευές

Μετά από μια αλλεργική αντίδραση, η καθυστέρηση στη χορήγηση αδρεναλίνης μπορεί να αποβεί μοιραία.

Συνεπώς, οι συσκευές πρέπει να:

  • Να είναι προσβάσιμες ανά πάσα στιγμή, σε ασφαλές και κατάλληλα κεντρικό σημείο ή μαζί με τον μαθητή.
  • να ΜΗΝ είναι κλειδωμένες σε ντουλάπι ή να φυλάσσονται σε γραφείο με περιορισμένη πρόσβαση.

Το να επιτρέπεται στους μαθητές να τις κρατούν μαζί τους θα μειώσει τις καθυστερήσεις – απλοποιεί την ανάγκη επιβεβαίωσης της συγκατάθεσης χωρίς να χρειάζεται να ελέγχεται ένα μητρώο. Τα σχολεία θα πρέπει να επιδιώκουν να διασφαλίζουν ότι οι μαθητές μπορούν να έχουν πάντα μαζί τους τις συσκευές τους.

Οι εφεδρικές συσκευές στο κιτ έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να αποθηκεύονται χωριστά από τους εγχυτήρες που χορηγούνται στους μαθητές και να επισημαίνονται σαφώς. Αποθηκεύστε τες σε θερμοκρασία δωματίου, μακριά από άμεσο ηλιακό φως και ακραίες θερμοκρασίες. Τα ψυγεία δεν είναι κατάλληλοι χώροι αποθήκευσης.

Έλεγχοι και αντικαταστάσεις

Επιδιώξτε να ορίσετε τουλάχιστον δύο ονομαστικούς εθελοντές μεταξύ του προσωπικού του σχολείου. Αυτοί είναι υπεύθυνοι για μηνιαίους ελέγχους ώστε να διασφαλίζουν ότι οι συσκευές είναι ενημερωμένες και να προμηθεύονται συσκευές αντικατάστασης όταν πλησιάζει η ημερομηνία λήξης. Τα σχολεία μπορούν να εγγραφούν στο δωρεάν σύστημα ειδοποιήσεων λήξης για τη συσκευή έκτακτης ανάγκης, μέσω της ιστοσελίδας του σχετικού κατασκευαστή.

Αποτελεί καλή πρακτική να απαιτείται από τους γονείς να παίρνουν τον/τους συνταγογραφημένο/ους εγχυτήρα/ες του παιδιού τους στο σπίτι πριν από όλες τις σχολικές διακοπές. Οι γονείς θα πρέπει να καταχωρούν τους αυτόματους εγχυτήρες στους κατασκευαστές, προκειμένου να λαμβάνουν ειδοποιήσεις όταν πλησιάζει η λήξη τους.

Οι τρέχουσες οδηγίες του Οργανισμού Ρύθμισης Φαρμάκων και Προϊόντων Υγείας (MHRA ) συνιστούν τη συνταγογράφηση 2 συσκευών, τις οποίες οι ασθενείς θα πρέπει να έχουν πάντα διαθέσιμες.

Διάθεση

Οι συσκευές προορίζονται για μία μόνο χρήση και δεν επαναχρησιμοποιούνται. Οι παραϊατρικοί του ασθενοφόρου μπορούν να συλλέγουν τις χρησιμοποιημένες κατά την άφιξη ή το τοπικό συμβούλιο μπορεί να τις συλλέξει από έναν προκαθορισμένο κάδο αιχμηρών αντικειμένων.

Ευθύνη και αποζημίωση

Θα πρέπει να υπάρχουν κατάλληλα επίπεδα ασφάλισης για την κάλυψη του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένης της κάλυψης ευθύνης που σχετίζεται με τη χορήγηση φαρμάκων όπως οι ενέσεις αυτές. Αυτό αποτελεί νομική απαίτηση στο πλαίσιο της Υποστήριξης μαθητών με ιατρικές ανάγκες . Μόνη εξαίρεση αποτελούν οι πράξεις σοβαρού και εκούσιου παραπτώματος. Η απροσεξία ή ένα απλό λάθος δεν συνιστά σοβαρό και εκούσιο παράπτωμα.

Οι τοπικές αρχές μπορούν να παρέχουν στα σχολεία κατάλληλη κάλυψη αποζημίωσης – ωστόσο, τα σχολεία πρέπει να συμφωνήσουν οποιαδήποτε τέτοια κάλυψη απευθείας με την αρμόδια αρχή. Οι ακαδημίες θα πρέπει να διασφαλίζουν ότι έχουν την κατάλληλη ασφάλιση ή κάλυψη στο πλαίσιο του Risk Protection Arrangement (RPA) του Υπουργείου Παιδείας.

Η απαραίτητη γραφειοκρατία

Η Βρετανική Εταιρεία Αλλεργίας και Κλινικής Ανοσολογίας (BSACI) έχει καταρτίσει μια σειρά σχεδίων αλλεργίας. Όλα τα παιδιά με διάγνωση τροφικής αλλεργίας και κίνδυνο αναφυλαξίας θα πρέπει να διαθέτουν γραπτό Σχέδιο Διαχείρισης Αλλεργίας ως μέρος ή αντί του Ατομικού Σχεδίου Υγείας τους. Τα σχέδια του BSACI μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ατομικό σχέδιο υγειονομικής περίθαλψης του μαθητή για την εκπλήρωση της υποχρέωσης του σχολείου στο πλαίσιο της Υποστήριξης μαθητών με ιατρικές ανάγκες , όταν ο μαθητής δεν έχει άλλες ανάγκες υγειονομικής περίθαλψης.

Το σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τα εξής:

  • Γνωστά αλλεργιογόνα και παράγοντες κινδύνου για αναφυλαξία του μαθητή.
  • Εάν ο μαθητής έχει συνταγογραφηθεί εγχυτήρα (και αν ναι, τι είδους και δόση).
  • Σε περίπτωση που ο μαθητής έχει συνταγογραφηθεί: εάν έχει δοθεί γονική συναίνεση για τη χρήση του εφεδρικού.
  • Μια φωτογραφία του μαθητή για να είναι δυνατός ο οπτικός έλεγχος (απαιτείται η συγκατάθεση των γονέων).

Πρόσβαση σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης

Τα σχολεία θα πρέπει να τηρούν πληροφορίες σχετικά με τα σχέδια για τις αλλεργίες σε ένα μητρώο στις εγκαταστάσεις. Σε μεγαλύτερα σχολεία (και ιδίως σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης), μπορεί να μην είναι εφικτό για τα μεμονωμένα μέλη του προσωπικού να γνωρίζουν ποιοι μαθητές έχουν συνταγογραφηθεί για εγχυτήρες. Τα σχολεία πρέπει να διασφαλίζουν ότι το μητρώο είναι προσβάσιμο, σαφές και ευανάγνωστο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ώστε να αποφεύγονται οι καθυστερήσεις. Η ανάγνωση του μητρώου δεν χρειάζεται να γίνεται από το ορισμένο μέλος του προσωπικού. Οι καθυστερήσεις στη χορήγηση αδρεναλίνης μπορεί να αποβούν μοιραίες.

Το Υπουργείο Υγείας έχει δηλώσει ότι είναι λογικό ΟΛΟ το προσωπικό να:

  • να εκπαιδευτεί στα σημεία και τα συμπτώματα μιας αλλεργικής αντίδρασης,
  • να κατανοεί την ταχύτητα με την οποία η αναφυλαξία μπορεί να εξελιχθεί σε απειλητική για τη ζωή αντίδραση και ότι η αναφυλαξία μπορεί να εμφανιστεί με ή χωρίς προηγούμενα ήπια (π.χ. δερματικά) συμπτώματα,
  • να εκτιμήσουν την ανάγκη χορήγησης αδρεναλίνης (με τη χρήση ενός εγχυτήρα) χωρίς καθυστέρηση αμέσως μόλις εμφανιστεί η αναφυλαξία, πριν ο ασθενής φτάσει σε κατάσταση κατάρρευσης (μετά την οποία μπορεί να είναι πολύ αργά για να είναι αποτελεσματική η αδρεναλίνη),
  • να γνωρίζει την πολιτική για την αναφυλαξία,
  • να γνωρίζουν πώς να ελέγχουν αν ένας μαθητής είναι εγγεγραμμένος στο μητρώο,
  • να γνωρίζουν πώς να έχουν πρόσβαση στην συσκευή,
  • Να τηρείτε μητρώο με τα μέλη του προσωπικού που έχουν λάβει εκπαίδευση για τη χορήγηση και τον τρόπο πρόσβασης στη βοήθειά τους.

Εκπαίδευση εξειδικευμένου προσωπικού

Τα σχολεία πρέπει να οργανώνουν ειδική εκπαίδευση για την αναφυλαξία για το προσωπικό όταν ένας μαθητής στο σχολείο έχει διαγνωστεί ότι κινδυνεύει από αναφυλαξία.

Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει πρακτική διδασκαλία για τον τρόπο χρήσης των διαφόρων διαθέσιμων συσκευών .

Οι διαδικτυακές πηγές και οι ενότητες ηλεκτρονικής μάθησης ΔΕΝ υποκαθιστούν τη δια ζώσης εκπαίδευση, αλλά μπορούν να προσφέρουν χρήσιμη ανανέωση.

Οποιοδήποτε μέλος του προσωπικού μπορεί να αναλάβει εθελοντικά τις ευθύνες που ορίζονται στην παρούσα καθοδήγηση, αλλά αυτό δεν μπορεί να είναι υποχρεωτικό.

Επιπλέον, όσο το δυνατόν περισσότερο προσωπικό θα πρέπει να εκπαιδευτεί στον τρόπο διαχείρισης των συσκευών.

Τα σχολεία θα πρέπει να διασφαλίσουν ότι υπάρχει ένας λογικός αριθμός καθορισμένων μελών του προσωπικού για να παρέχουν επαρκή κάλυψη, ακόμη και όταν το προσωπικό βρίσκεται σε άδεια.

Τα εντεταλμένα μέλη του προσωπικού πρέπει να εκπαιδεύονται στα εξής:

  • να αναγνωρίζουν το φάσμα των σημείων και συμπτωμάτων των σοβαρών αλλεργικών αντιδράσεων,
  • να ανταποκρίνονται κατάλληλα σε αίτημα για βοήθεια από άλλο μέλος του προσωπικού,
  • να αναγνωρίζουν πότε είναι αναγκαία η δράση έκτακτης ανάγκης,
  • να χορηγούν αδρεναλίνη σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή,
  • τη σύνταξη κατάλληλων αρχείων αλλεργικών αντιδράσεων.

Συγγραφέας: Emma Hammett

Πηγή: https://onlinefirstaid.com/emergency-adrenaline-auto-injectors-in-schools-the-facts/?inf_contact_key=c39cc3d587069426a6f942596b947dbf7e470d92b8b75168d98a0b8cac0e9c09

Παναγιώτης Σπανός

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ