Τα περισσότερα κιτ επιβίωσης μοιάζουν να έρχονται από το παρελθόν. Αυτό βασίζεται στην λογική, ότι αφού στην άγρια φύση που δεν υπάρχει η πολυτέλεια της ηλεκτρικής ενέργειας, πρέπει να επιστρέψουμε σε πρωτόγονες πρακτικές για να επιβιώσουμε. Όμως, αν δεν θέλουμε να αποκοπούμε εντελώς από την τεχνολογία υπάρχουν τα σύγχρονα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν σε αυτό.
Κάθε κιτ επιβίωσης έχει σχεδιαστεί για να ικανοποιεί τις πιο βασικές ανάγκες επιβίωσης. Που είναι:
-Φωτιά για ζέστη και μαγείρεμα.
-Καθαρισμός του νερού ώστε να είναι πόσιμο.
-Καταφύγιο για προστασία από τα καιρικά φαινόμενα.
-Αναζήτηση τροφής και μαγείρεμα.
Η σύγχρονη τεχνολογία έχει δημιουργήσει εκείνα τα εργαλεία που μπορούν να μας βοηθήσουν να καλύψουμε όλες τις βασικές μας ανάγκες αλλά και να αυτοσχεδιάσουμε επιπλέον λύσεις επιβίωσης.
Ηλιακό powerbank. Το πρώτο πράγμα που χρειαζόμαστε είναι να εξασφαλίσουμε την παροχή ενέργειας για τις συσκευές που θα έχουμε μαζί μας. Ένα powerbank που θα τροφοδοτείται από τον ήλιο είναι η ιδανικότερη επιλογή. Πέρα από τις θύρες USB έχει ενσωματωμένο φακό και πυξίδα.
Κεραία ενίσχυσης σήματος κινητού. Ένα συχνό πρόβλημα για ένα άνθρωπο που κινείται σε μια απομακρυσμένη περιοχή είναι η απώλεια του σήματος του κινητού του. Αυτό λύνεται με μια κεραία ενίσχυσης σήματος που αυξάνει την εμβέλεια του τηλεφώνου μας ώστε να μπορέσουμε να επικοινωνήσουμε σε περίπτωση που χρειαστούμε βοήθεια.
Φίλτρο νερού. Η πιο κρίσιμη ανάγκη επιβίωσης για ένα άνθρωπο είναι το νερό. Μπορεί να αντέξουμε για αρκετές ημέρες χωρίς τροφή, όμως όχι πάνω από τρεις ημέρες χωρίς νερό. Ένα άλλο σημαντικό γεγονός είναι η ποσότητα του νερού που μπορούμε να κουβαλήσουμε όταν γνωρίζουμε ότι η ημερήσιες ανάγκες ενός ενήλικου ανθρώπου φτάνουν τα τρία λίτρα νερό. Χρειαζόμαστε λοιπόν κάτι που να έχει μικρό βάρος και μικρό όγκο και να μας εξασφαλίζει απεριόριστη παροχή καθαρού νερού. Μια τέτοια επιλογή είναι ένα ατομικό φίλτρο νερού που να μπορεί να καθαρίσει το νερό από όλους τους παθογόνους οργανισμούς. Υπάρχουν φίλτρα μικρά σε μέγεθος σαν ένας μικρός σωλήνας που μπορούμε να βυθίσουμε την μια άκρη του σε όποια πηγή νερού βρούμε, ξέροντας ότι το νερό που θα καταναλώσουμε θα είναι ασφαλές.
Ηλεκτρονικός αναπτήρας. Οι κλασικοί τρόποι ανάμματος της φωτιάς στα κιτ επιβίωσης είναι ο σπινθηριστής και τα σπίρτα. Αλλά πέρα από αυτές τις πρωτόγονες μεθόδους αν θέλουμε κάτι πιο σύγχρονο, μπορούμε να αξιοποιήσουμε ένα εργαλείο που εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια που είναι ο ηλεκτρονικός αναπτήρας. Δεν χρειάζεται καύσιμο και μπορούμε να τον φορτίσουμε με το ηλιακό powerbank.
Πολυεργαλείο. Για να μην κουβαλάμε πολλά εργαλεία που πιάνουν όγκο και έχουν βάρος υπάρχει η λύση του πολυεργαλείου. Υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία από παρόμοια εργαλεία από το Leatherman καθώς και άλλα με διαφορετικές δυνατότητες. Μπορούμε να βρούμε αυτό που ταιριάζει καλύτερα στις δικές μας ανάγκες και να το προσθέσουμε στο κιτ μας.
Κινητό τηλέφωνο. Τέλος αφήσαμε το smartphone μας που αυτό και αν είναι πολυεργαλείο. Πέρα από το κομμάτι της επικοινωνίας υπάρχει μια μεγάλη ποικιλία εφαρμογών που μπορούν να μας βοηθήσουν στο θέμα της επιβίωσης αποτελεσματικά. Ορισμένες από αυτές απαιτούν σήμα για την λειτουργία τους και άλλες όχι. Με ένα smartphone μπορούμε να έχουμε χάρτες και GPS, πυξίδα και την πρόγνωση του καιρού. Αν πάλι δεν έχουμε σήμα υπάρχουν εφαρμογές που λειτουργούν και εκτός δικτύου. Με πληροφορίες για πρώτες βοήθειες, με τρόπους ταυτοποιήσεις των άγριων ζώων, τα είδη των βρώσιμων φυτών καθώς και οδηγούς επιβίωσης βασισμένους στις οδηγίες του αμερικανικού στρατού.
Υπάρχει επίσης και μια εφαρμογή που ονομάζεται «Κουμπί πανικού» που μας επιτρέπει να στείλουμε μια κλήση έκτακτης ανάγκης για βοήθεια σε προεπιλεγμένες επαφές που προσδιορίζουν και τις συντεταγμένες από το GPS μας.
Πηγή: epiviosi
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ