Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυο: Τι πρέπει να γνωρίζετε (Οδηγίες για Πολίτες)

Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση σε έγκυο: Τι πρέπει να γνωρίζετε (Οδηγίες για Πολίτες)

Τι πρέπει να κάνω εάν το θύμα είναι έγκυος;

Αυτή είναι μια κοινή ερώτηση που ακούνε οι εκπαιδευτές πρώτων βοηθειών κατά τη διάρκεια των εκπαιδεύσεων Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόνησης και Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή.

Όπως και με οποιοδήποτε άλλο θύμα, είναι καλύτερο να παρέχουμε φροντίδα παρά να μην κάνουμε τίποτα. Στην πραγματικότητα, δεν θα εκτελέσετε ΚΑΡΠΑ (CPR) ή θα χρησιμοποιήσετε τον ΑΕΑ διαφορετικά από ότι θα κάνατε με ένα άτομο που δεν είναι έγκυος.

Ακολουθούν ορισμένες πληροφορίες για την καλύτερη κατανόηση του τρόπου προσαρμογής του σώματος μιας γυναίκας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και των σκέψεων που πρέπει να ληφθούν κατά την παροχή επείγουσας φροντίδας.

Υγεία της καρδιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Η εγκυμοσύνη προκαλεί πολλές αλλαγές στην ανατομία και τη φυσιολογία που μπορούν να δημιουργήσουν επιπλέον πίεση στο σώμα μιας γυναίκας.

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υπάρχει αυξημένη ανάγκη για ροή αίματος στο σώμα της μητέρας. Ο όγκος του αίματος αυξάνεται 30-50% για να καλύψει τις ανάγκες τόσο της μητέρας όσο και του αναπτυσσόμενου μωρού. Και ο καρδιακός ρυθμός της μπορεί να αυξηθεί κατά 15-20 παλμούς ανά λεπτό καθ ‘όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.

Με την καρδιά να λειτουργεί υπερωρίες και άλλους παράγοντες που επηρεάζουν, πολλές καταστάσεις υγείας μπορεί να προκύψουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Μητρική καρδιακή ανακοπή

Η καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί σε οποιονδήποτε ανά πάσα στιγμή, ακόμη και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Πρόσφατα δεδομένα δείχνουν ότι η καρδιακή ανακοπή συμβαίνει σε 1 από τις 12.000 εισαγωγές για τοκετό στις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο αριθμός αυτός δεν περιλαμβάνει γυναίκες που εμφανίζουν καρδιακή ανακοπή εκτός νοσοκομείου.

Αν και θεωρείται σπάνια, η μητρική καρδιακή ανακοπή μπορεί να συμβεί για πολλούς λόγους.

Εάν μια έγκυος γυναίκα καταρρεύσει μπροστά σας, θα ξέρετε τι να κάνετε;

Χρήση ΚΑΡΠΑ και ΑΕΑ σε έγκυο 

Οι παρευρισκόμενοι μπορεί να γίνουν πιο διστακτικοί στη χρήση ΚΑΡΠΑ όταν το άτομο είναι μία έγκυος. Και ακόμη περισσότερο στην χρησιμοποίηση ενός ΑΕΑ.

Αλλά είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι χωρίς να παρέχουμε αυτά τα μέτρα διάσωσης, η μητέρα και το μωρό πιθανότατα δεν θα επιβιώσουν.

Λοιπόν, ενεργήστε γρήγορα και με αυτοπεποίθηση.

Καλέστε το 166 – 112Ενημερώστε τον τηλεφωνητή ότι η γυναίκα είναι έγκυος, έτσι ώστε το προσωπικό του ασθενοφόρου να είναι έτοιμο να ανταποκριθεί ανάλογα όταν φτάσει στη σκηνή.

Ξεκινήστε ΚΑΡΠΑ . Δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποστηρίζουν την αλλαγή της τοποθέτησης των χεριών σας για συμπίεση στο στήθος σε μια έγκυο γυναίκα.

Εάν δεν είστε εκπαιδευμένοι, πραγματοποιήστε μόνο συμπιέσεις πιέζοντας σκληρά και γρήγορα στο κέντρο του στήθους.

Χρησιμοποιήστε τον ΑΕΑ . Όσο πιο γρήγορα μπορεί να παρασχεθεί ένα σοκ, τόσο καλύτερες πιθανότητες επιβίωσης. Ένα σοκ ΑΕΑ αναμένεται να περάσει ελάχιστη ενέργεια στο μωρό και θεωρείται ασφαλές σε όλα τα στάδια της εγκυμοσύνης.

Εάν η γυναίκα ανταποκριθεί, τοποθετήστε την στην αριστερή πλευρά της για να βελτιωθεί η ροή του αίματος στην καρδιά και το μωρό.

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ