Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » H συσκευή που διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών, ενώ παράλληλα βοηθά τους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας εκεί που την χρειάζονται περισσότερο

H συσκευή που διασφαλίζει την ασφάλεια των ασθενών, ενώ παράλληλα βοηθά τους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας εκεί που την χρειάζονται περισσότερο

Η έννοια της ασφάλειας του παρόχου προνοσοκομειακής φροντίδας είναι ευρεία, περιλαμβάνοντας τα πάντα, από την εξασφάλιση της σκηνής έκτακτης ανάγκης έως την ασφαλή λειτουργία των οχημάτων έκτακτης ανάγκης. Και ενώ η ασφάλεια των ασθενών και των παρόχων έχει προτεραιότητα κατά τη διάρκεια κάθε κλήσης, οι τραυματισμοί κατά τη μεταφορά ασθενών εξακολουθούν να συμβαίνουν με κάποια κανονικότητα.

Οι πρώτοι ανταποκριτές βασίζονται σε μια ποικιλία εργαλείων για την αποφυγή τέτοιων τραυματισμών, ωστόσο, δεν χρησιμοποιούνται όλα τη σωστή στιγμή ή με τον κατάλληλο τρόπο. Για παράδειγμα, ένα φύλλο ανύψωσης προορίζεται για τη μεταφορά ενός ασθενούς, αλλά πολύ συχνά χρησιμοποιείται ως ανυψωτικό μέσο, δημιουργώντας ένα σενάριο όπου τόσο οι πάροχοι όσο και οι ασθενείς θα μπορούσαν να τραυματιστούν.

Δυστυχώς, αυτό οδηγεί σε μεγάλο αριθμό τραυματισμών στην πλάτη μεταξύ των παρόχων, παρεμποδίζοντας την ικανότητά τους να παρέχουν ποιοτική φροντίδα ασθενών και μερικές φορές συμβάλλοντας στο τέλος της καριέρας τους. Μελέτες για την προνοσοκομειακή φροντίδα έκτακτης ανάγκης έχουν επισημάνει ότι μεταξύ των μη θανατηφόρων τραυματισμών παραϊατρικών, περίπου το 42% επηρέασε το κάτω μέρος του κορμού και τα μισά από αυτά τα περιστατικά αφορούσαν την ανύψωση ή τη μετακίνηση ενός ασθενούς.

Αν και είναι δύσκολο να βρεθούν στατιστικά στοιχεία σχετικά με τους τραυματισμούς ασθενών κατά τη μεταφορά, δύσκολα θα βρείτε έναν πάροχο που δεν έχει βιώσει προσωπικά ή δεν γνωρίζει έναν συνάδελφο που έχει βιώσει την πτώση ενός ασθενούς ή την πρόκληση κάποιου είδους λύσης του δέρματος, μώλωπα ή τραυματισμό του ώμου ως αποτέλεσμα της μετακίνησής του.

Καθώς οι τραυματισμοί από την ανύψωση επηρεάζουν σταθερά τόσο τους ασθενείς όσο και τους παρόχους, είναι καιρός να επανεξετάσουμε τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται για τη μεταφορά ασθενών. Αντί να βασίζονται σε ένα επίστρωμα ανύψωσης εκτάκτου ανάγκης ή σε κάποιο άλλο αυτοσχέδιο σύστημα όταν έρχεται η ώρα να μετακινήσουν έναν ασθενή, οι προνοσοκομειακοί πάροχοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν το Binder Lift – τη μόνη συσκευή ανύψωσης που έχει αποδειχθεί επιστημονικά ότι μειώνει τη βιομηχανική καταπόνηση που υφίστανται οι πάροχοι κατά την ανύψωση ασθενών στο προνοσοκομειακό περιβάλλον.

 

ΕΠΙΤΕΥΞΗ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

Η μετακίνηση ενός ασθενούς από το σημείο Α στο σημείο Β κάθε άλλο παρά απλή είναι, ιδίως όταν εργάζεστε με βαριατρικούς ασθενείς ή με εκείνους που έχουν πέσει σε μπανιέρα ή άλλο στενό χώρο. Οι πάροχοι πρέπει όχι μόνο να διασφαλίσουν ότι δεν θα τραυματίσουν έναν ασθενή κατά την ανύψωση, αλλά πρέπει επίσης να μειώσουν τον κίνδυνο πτώσης του ατόμου.

Με τη χρήση μιας συσκευής όπως το Binder Lift που προσαρτάται στον ασθενή, οι πρώτοι ανταποκριτές μπορούν να έχουν καλύτερο έλεγχο κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ασθενούς.

“Ο ασθενής δεν μπορεί να πέσει από τη συσκευή, οπότε η πιθανότητα να πέσει ένας ασθενής είναι πολύ μικρότερη”, δήλωσε ο Rick Binder, διευθύνων σύμβουλος της Binder Lift. “Αν τον σηκώσετε με ένα σεντόνι, αν χάσει την ισορροπία του, ζαλιστεί ή οτιδήποτε άλλο, δεν έχετε πια τον έλεγχο του ασθενούς σας και δεν έχετε τίποτα που να τον εμποδίζει να πέσει”.

Το Binder Lift βοηθά στην παροχή ελέγχου κατά την ανύψωση του ασθενούς μέσω τριβής γύρω από τον κορμό του ασθενούς, ωστόσο, η χρήση της συσκευής είναι πολύ άνετη. Ένα μαξιλάρι περνά γύρω από το πάνω μέρος της συσκευής και στηρίζεται στις μασχάλες του ασθενούς, συμβάλλοντας περαιτέρω στη μείωση του κινδύνου σχισίματος του δέρματος, μώλωπες στα χέρια και τραυματισμούς στους ώμους.

 

 

ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΣΑΣ

Η ασφάλεια των ασθενών είναι κρίσιμη κατά τη μεταφορά, αλλά δεν πρέπει να γίνεται εις βάρος της ασφάλειας του παρόχου. Το Binder Lift μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε διάφορα σενάρια και η χρήση του διαρκεί μόνο λίγα λεπτά.

Διαθέσιμο σε τυποποιημένα και βαριατρικά μεγέθη, το Binder Lift βοηθά τους παρόχους  να ανυψώνουν με ασφάλεια ασθενείς οποιουδήποτε μεγέθους με ευκολία. Διατίθενται επιλογές από νάιλον και βινύλιο ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού σας, ενώ και τα δύο υλικά διαθέτουν σχεδιασμό που πλένεται και απολυμαίνεται εύκολα.

Με 24 έως 32 προσαρτημένες λαβές, ανάλογα με το μέγεθος, οι πάροχοι προνοσοκομειακής φροντίδας μπορούν να αξιοποιήσουν ένα ευρύ φάσμα επιλογών λαβής και να αξιοποιήσουν τη δύναμη των ποδιών τους για να σηκώσουν έναν ασθενή με ασφάλεια. Δεδομένου ότι οι πρώτοι ανταποκριτές σηκώνουν ασθενείς σχεδόν σε κάθε βάρδια, η χρήση εργαλείων που συμβάλλουν στη μείωση της καταπόνησης της πλάτης τους είναι καθοριστικής σημασίας.

ΣΥΝΔΥΑΖΟΝΤΑΣ ΕΡΓΑΛΕΙΑ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Ενώ η ύπαρξη μιας συσκευής όπως το Binder Lift που είναι διαθέσιμη για κάθε κλήση συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση της ασφάλειας των παρόχων και των ασθενών, υπάρχουν ακόμη περισσότερα που μπορούν να κάνουν οι οργανισμοί για να διασφαλίσουν ότι οι τραυματισμοί περιορίζονται στο ελάχιστο.

“Πρέπει να εξοπλίσουμε τους παρόχους μας εκεί όπου κάνουν την πιο επικίνδυνη εργασία και όπου τραυματίζονται περισσότερο”, δήλωσε ο Binder. “Πρέπει επίσης να εκπαιδεύσουμε τους περισσότερους εκεί όπου τραυματίζονται περισσότερο”.

Οι πρώτοι ανταποκριτές μπορεί να υποστούν τραυματισμό κατά τη διάρκεια οποιουδήποτε αριθμού δραστηριοτήτων της κανονικής βάρδιας, ιδίως όταν δεν έχουν λάβει επαρκή εκπαίδευση. Για πολλούς παρόχους, η ανύψωση ασθενών αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους τομείς ευκαιρίας για αυξημένη εκπαίδευση.

Μια έρευνα του 2019 στους αναγνώστες του EMS1 ανέδειξε ακριβώς πόσα τμήματα θα μπορούσαν να βελτιώσουν τις προσπάθειες εκπαίδευσής τους, ειδικά όταν εργάζονται με βαριατρικούς ασθενείς.

Σχεδόν τα δύο τρίτα των συμμετεχόντων στην έρευνα δήλωσαν ότι δεν αισθάνονται εξοικειωμένοι με την εκπαίδευση και τον εξοπλισμό που απαιτούνται για την ασφαλή μετακίνηση και μεταφορά βαριατρικών ασθενών. Το 45% δήλωσε ότι δεν έλαβε καθόλου εκπαίδευση σχετική με βαριατρικούς ασθενείς κατά το τελευταίο έτος.

Η εκμάθηση του τρόπου ασφαλούς μεταφοράς των ασθενών είναι το κλειδί, αλλά η εξοικείωση με το πότε και πώς να χρησιμοποιούνται συσκευές όπως το Binder Lift είναι εξίσου σημαντική.

“Πολλά τμήματα εκπαιδεύονται στο πώς να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό που διαθέτουν, αλλά δεν εκπαιδεύονται στο πότε να χρησιμοποιούν τον εξοπλισμό αυτό”, δήλωσε ο Binder. “Δεν εκπαιδεύουμε αρκετά τους παρόχους σχετικά με το πότε πρέπει να χρησιμοποιούν αυτές τις τεχνικές. Υπάρχει ένα αρκετά μεγάλο χάσμα μεταξύ της εκπαίδευσης και αυτού που θα έπρεπε να συμβαίνει στο πεδίο”.

Η ασφαλής μεταφορά μπορεί να συμβεί μόνο όταν η ασφάλεια των ασθενών και των παρόχων έχει προτεραιότητα από την αρχή μιας κλήσης και η στήριξη στην κατάλληλη εκπαίδευση σε συνδυασμό με χρήσιμα εργαλεία είναι το κλειδί. Όταν οι πάροχοι μπορούν να αποφύγουν τον τραυματισμό χρησιμοποιώντας συσκευές όπως το Binder Lift, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι οι ασθενείς θα έχουν μια πολύ ασφαλέστερη εμπειρία μεταφοράς.

Πηγή: https://www.ems1.com/ems-products/patient-handling/articles/this-device-ensures-patient-safety-while-helping-providers-where-they-need-it-most-Zj0Sjc0skVveEXRf/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ