Ειδικές Καταστάσεις Διάσωσης
Τις περισσότερες φορές, μπορείτε να οδηγήσετε το ασθενοφόρο πολύ κοντά στον ασθενή και με απλούς ή σύνθετους χειρισμούς να προσεγγίσετε τον ασθενή και να τον περιθάλψετε.
Εντούτοις, σε ορισμένες περιπτώσεις η πρόσβαση στον ασθενή μπορεί να επιτευχθεί μόνο από ορισμένες ομάδες που έχουν εκπαιδευτεί σε ειδικές τεχνικές διάσωσης.
Τα ειδικά προσόντα αυτών των ομάδων περιλαμβάνουν τα εξής:
- Τεχνική διάσωσης με σχοινί (διάσωση από χαμηλά ή ψηλά)
- Διάσωση με αναρρίχηση σε βουνό, βράχια ή στον πάγο
- Διάσωση στο νερό με μικρά σκάφη
- Διάσωση στο βυθό (SCUBA)
- Διάσωση σε σπήλαια
- Διάσωση σε ορυχεία
- Διάσωση σε περιορισμένο χώρο
- Διάσωση σε χιονοδρομικά κέντρα
- Αναζήτηση ατόμων που αγνοούνται και η διάσωση αυτών (SAR)
- Πολεμικές καταστάσεις και η τακτική αντιμετώπισης τους
Η ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΣΩΣΗΣ (ΕΜΑΚ) ΚΑΙ ΟΙ ΕΙΔΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΔΙΑΣΩΣΗΣ ΜΕ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ.
Οι ειδικές επιχειρήσεις διάσωσης με τεχνική υποστήριξη μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους που προϋποθέτουν ειδικά προσόντα για να εισέλθουν και να κινηθούν μέσα στη σκηνή του ατυχήματος.
Δεν είναι ασφαλές να εμπλέκονται άτομα που δεν διαθέτουν την απαραίτητη ειδική εκπαίδευση και εμπειρία σε μια τέτοια επιχείρηση διάσωσης.
Το συνεργείο τεχνικής υποστήριξης των επιχειρήσεων διάσωσης αποτελείται από άτομα που προέρχονται από ένα ή δύο διαμερίσματα οικισμών μιας περιοχής, που έχουν εκπαιδευτεί στις πρώτες βοήθειες, ή ως διασώστες, ώστε να μπορούν να παρέχουν την αναγκαία πρωτοβάθμια επείγουσα φροντίδα, μόνο όταν έχουν εξασφαλίσει την πρόσβαση στον ασθενή.
Ακόμη και αν η τεχνική ομάδα διαθέτει νοσηλευτή ή ιατρό, πρέπει να παρέχονται μόνο τα απολύτως απαραίτητα μέτρα για τις πρώτες βοήθειες, μέχρι οι διασώστες μεταφέρουν τον ασθενή στο πλησιέστερο ασφαλές μέρος.
Αν η τεχνική ομάδα διάσωσης δεν βρίσκεται στη σκηνή του ατυχήματος όταν έχετε φθάσει, αλλά η παρουσία της κρίνεται απαραίτητη, πρέπει αμέσως να ελέγξετε μαζί με τον επικεφαλής και συντονιστή του ατυχήματος για να βεβαιωθείτε ότι η τεχνική ομάδα έχει κληθεί και βρίσκεται καθ’ οδόν προς την περιοχή σας.
Ο επικεφαλής του ατυχήματος είναι το άτομο που έχει το γενικό έλεγχο του χώρου όπου συνέβη το ατύχημα. Αν δεν είναι παρών ένας επικεφαλής, ακολουθήστε τις τοπικές οδηγίες.
Συνήθως, όταν φτάνετε στη σκηνή του ατυχήματος όπου βρίσκεται σε εξέλιξη το τεχνικό μέρος της διάσωσης, θα συναντήσετε κάποιο μέλος από το συνεργείο διάσωσης που θα σας κατευθύνει ή θα σας οδηγήσει στο ακριβές σημείο των επιχειρήσεων.
Αν η σκηνή του ατυχήματος απέχει από το δρόμο, μπορεί να χρειαστεί να αφήσετε το ασθενοφόρο πάνω στο δρόμο. Η χρήση του φορείου από το ασθενοφόρο δεν έχει καμιά πρακτική αξία σε τέτοιες καταστάσεις. Αντί για το φορείο αυτό, μπορείτε να φέρετε μαζί σας μια μακριά πλατφόρμα, ένα πτυσσόμενο φορείο ή άλλο παρόμοιο ειδικό φορείο διάσωσης που μπορεί να μεταφέρει τον ασθενή στο ασθενοφόρο που περιμένει. Φροντίστε να διαθέτετε τον απαραίτητο φορητό εξοπλισμό για την περίθαλψη και ακινητοποίηση του ασθενούς στο σημείο του ατυχήματος.
Όταν φθάνετε στο σημείο του ατυχήματος, αναζητήστε το ασφαλές εκείνο μέρος όπου μπορεί η τεχνική ομάδα διάσωσης να μεταφέρει τον ασθενή και εγκαταστήστε εκεί τον απαραίτητο εξοπλισμό σας.
Μόλις το συνεργείο μεταφέρει τον ασθενή στο μέρος αυτό, πρέπει να επιχειρήσετε μια σύντομη εξέταση της γενικής κατάστασης του ασθενούς και αμέσως μετά τα ενδεικνυόμενα μέτρα περίθαλψης, ακινητοποιήστε τον χωρίς καθυστέρηση.
Μολονότι, εσείς με την ομάδα διάσωσης (ΕΚΑΜ), που καταφτάνετε με το ασθενοφόρο, αναλαμβάνετε την κύρια ευθύνη για την περίθαλψη του ασθενούς τούτη τη στιγμή, συνήθως η μεταφορά του ασθενούς στο ασθενοφόρο προϋποθέτει τη συνδυασμένη προσπάθεια του συνεργείου τεχνικής υποστήριξης με την ομάδα διάσωσης. Σκεφθείτε για το ενδεχόμενο αεροδιακομιδής, εφόσον κρίνεται αναγκαία η μεταφορά του σε μεγάλη απόσταση.
Η ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΩΝ ΚΑΙ Η ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥΣ.
Όταν κάποιος αγνοείται σε μη κατοικήσιμη περιοχή και έχουν ξεκινήσει οι έρευνες για την ανεύρεσή του συνήθως καλείται ένα ασθενοφόρο στη βάση των επιχειρήσεων.
Κάθε συνεργείο διάσωσης οργανώνεται, έτσι ώστε να περιλαμβάνει ένα άτομο που είναι εκπαιδευμένο στις Πρώτες Βοήθειες, που φέρει μαζί του τον απαραίτητο εξοπλισμό για να παρέχει απλά και άμεσα μέτρα περίθαλψης.
Ο δικός σας ρόλος, όπως και των υπολοίπων διασωστών που φθάνετε με το ασθενοφόρο, είναι να βρίσκεστε σε πλήρη ετοιμότητα στη βάση των επιχειρήσεων αναμένοντας μέχρι να ανακαλυφθεί το άτομο που αγνοείται.
Αμέσως μετά την άφιξή σας στον τόπο του ατυχήματος και αφού έχετε μια συνοπτική περιγραφή της κατάστασης, πρέπει να ξεχωρίσετε και να προετοιμάσετε τον απαραίτητο εκείνο εξοπλισμό που θα μεταφέρετε κοντά στη θέση που βρίσκονται οι ασθενείς, έτσι ώστε να μη χαθεί χρόνος από τη στιγμή που βρεθεί ο ασθενής ή προκύψει τραυματισμός μέλους της ομάδας ερευνών.
Ο φορητός αυτός εξοπλισμός που πρέπει να περιλαμβάνει την ειδική μακριά σανίδα και κάθε άλλο είδος που χρειάζεται για την ακινητοποίηση του ασθενούς, πρέπει να αποθηκεύεται στο πίσω μέρος του ασθενοφόρου ώστε να προφυλάσσεται από τις καιρικές συνθήκες.
Επίσης, εάν το ασθενοφόρο πρέπει να σταθμεύσει κάπου αλλού, δεν χρειάζεται ο εξοπλισμός να φορτωθεί ξανά ή να μείνει πίσω. Συνήθως έχετε στη διάθεσή σας ένα φορητό ασύρματο που είναι συντονισμένος στις συχνότητες που αφορούν την επιχείρηση έρευνας και με αυτό τον τρόπο μπορείτε να παρακολουθείτε την εξέλιξη των ερευνών, αλλά και να επικοινωνείτε ή να βρίσκεστε σε συνεχή επαφή με τους συντονιστές των επιχειρήσεων.
Κάποιες φορές μπορεί να ζητηθεί να μείνετε κοντά στους συγγενείς του αγνοούμενου, που βρίσκονται κοντά στη σκηνή του ατυχήματος.
Διερευνήστε από την όποια επικοινωνία με τους συγγενείς, το ενδεχόμενο το άτομο που αγνοείται να παρουσιάζει κάποιο ιατρικό ιστορικό που πρέπει να διευκρινιστεί και προωθήστε την πληροφορία στους επικεφαλής που είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό των ερευνών.
Μόνο ο επικεφαλής του ατυχήματος είναι υπεύθυνος για την ενημέρωση της οικογένειας σε νέες πληροφορίες ή για την πρόοδο των ερευνών. Αυτός είναι και ο λόγος που ο ασύρματος πρέπει να έχει διακριτική ένταση .
Μόλις ανακαλυφθεί το άτομο που μέχρι τώρα αγνοείται, θα οδηγηθείτε από την ομάδα έρευνας στην τοποθεσία ή σε ένα προκαθορισμένο ενδιάμεσο σημείο όπου ο ασθενής θα μεταφερθεί, για να μειωθεί ο χρόνος που χρειάζεται για να φθάσετε κοντά του και να ξεκινήσετε να τον περιθάλπτετε.
Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι ο εξοπλισμός μεταφέρεται κατανεμημένος ισότιμα στα μέλη της ομάδας και με τέτοιο ρυθμό ώστε να παραμένουν μαζί χωρίς δυσκολία.
Ορισμένες φορές, ο χρόνος και ο κόπος που απαιτούνται για να προσεγγίσουν και να απεγκλωβίσουν τον ασθενή μπορεί να μειωθούν είτε με τη μετακίνηση του ασθενοφόρου σε καλύτερη θέση στάθμευσης, είτε με τη χρήση ενός τετρακίνητου οχήματος για κάθε τύπο οδοστρώματος.
Όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση διάσωσης που απαιτεί τεχνική υποστήριξη, αν και το πλήρωμα του ασθενοφόρου αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη για τη φροντίδα του ασθενούς, από τη στιγμή που φθάσουν κοντά του, είναι αναγκαία η συνεργασία της ομάδας διάσωσης και του συνεργείου έρευνας, για την ασφαλή μεταφορά του ασθενούς στη βάση όπου περιμένει το ασθενοφόρο.
Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Θεμελιώδεις Αρχές στην Επιχείρηση Απεγκλωβισμού (Μέρος Πρώτο)
Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Πρόσβαση στον Ασθενή (Μέρος Τρίτο)
Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Ασφάλεια Του Διασώστη – Μεταφορά Του Ασθενούς (Μέρος Τέταρτο)
Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Ειδικές Καταστάσεις Διάσωσης (Μέρος Πέμπτο)
ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Π. Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ
Επιμέλεια Κειμένου
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ