Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (Μέρος Έκτο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (Μέρος Έκτο)

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ. 

Αν κληθείτε σε περιστατικά όπου επικρατεί εμπόλεμη κατάσταση όπως η περίπτωση ομηρίας από ενόπλους, η παρουσία ελεύθερου σκοπευτή, ή η ανταλλαγή πυρών, ενώ παραμένει ακόμη ο κίνδυνος βίας, πρέπει να σβήσετε τους προβολείς και τη σειρήνα συναγερμού, όσο πλησιάζετε στην περιοχή. Σε τέτοιες περιπτώσεις πρέπει να ζητήσετε οδηγίες από τον επικεφαλής του ατυχήματος ή από όποια άλλη αρμόδια συντονιστική αρχή.

Όταν φθάσετε έξω από την περίμετρο απαγόρευσης που έχει διαμορφώσει η αστυνομία, πρέπει να ζητήσετε από κάποιο αστυνομικό να ενημερώσει τον επικεφαλής των επιχειρήσεων για την άφιξή σας και να σας οδηγήσει σε μια προστατευόμενη ασφαλή περιοχή στάθμευσης που έχει επιλεγεί για τα ασθενοφόρα και την περίθαλψη των τραυματιών.

Για τη δική σας ασφάλεια πρέπει να βγείτε από το ασθενοφόρο, να μείνετε σκυμμένοι και κοντά στο ασθενοφόρο, εκτός και αν έχετε εντολή να μετακινηθείτε σε άλλο χώρο ασφαλείας.

Μην χρησιμοποιήσετε τα εξωτερικά μεγάφωνα και χαμηλώστε την ένταση κάθε ασυρμάτου που φέρετε μαζί σας.

Μην επιχειρήσετε να δείτε τι συμβαίνει από τη γωνία ενός κτιρίου ή από τις πλευρές ή πάνω από την οροφή οποιουδήποτε οικοδομήματος που χρησιμεύει ως ασπίδα ασφαλείας, όσο και αν το επιθυμείτε. Εάν έξω είναι σκοτάδι τότε σβήστε τους προβολείς και όλα τα επιπλέον φώτα που μπορεί να αποκαλύψουν τη θέση σας.

 

Όπως σε κάθε άλλη επιχείρηση διάσωσης, που απαιτεί τεχνική υποστήριξη, ο ρόλος ο δικός σας και των υπολοίπων συνεργατών σας είναι να παραμένετε σε μια καθορισμένη, ασφαλή, προφυλαγμένη περιοχή στάθμευσης όπου θα περιθάλπτετε και θα φροντίζετε για την ακινητοποίηση των ασθενών που παραλαμβάνετε από την ομάδα SWAT ή από την αστυνομία.

Όταν είστε έτοιμοι για τη διακομιδή του ασθενούς πρέπει να ζητήσετε από τον αστυνομικό να ειδοποιήσει τον επικεφαλής του ατυχήματος. Πρέπει να αναχωρήσετε εφόσον ο επικεφαλής έχει επιβεβαιώσει ότι το ασθενοφόρο μπορεί να κινηθεί με ασφάλεια.

Βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε την πορεία εκείνη που έχει υποδείξει ο επικεφαλής του ατυχήματος ή ο αστυνομικός που έχει λάβει την εντολή να σας καθοδηγήσει Πρέπει να απομακρυνθείτε σε ορισμένη απόσταση από τη ζώνη του ατυχήματος, ώστε να ανάψετε τα φώτα και τη σειρήνα συναγερμού.

ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ.

Στις περισσότερες περιοχές το ασθενοφόρο συνοδεύει το όχημα της πυροσβεστικής σε κάθε περίπτωση πυρκαγιάς κτιρίου, ανεξάρτητα αν έχουν αναφερθεί ή όχι τραυματισμοί.

Η φωτιά που εμφανίζεται σε μια μονοκατοικία ή σε διαμέρισμα πολυκατοικίας, σε γραφείο, σχολείο, εργοστάσιο ή αποθήκη, χαρακτηρίζεται ως πυρκαγιά κτιρίων.

Όταν καλείστε να παρέμβετε σε μια μεγάλη πυρκαγιά θα πρέπει να διευκρινήσετε αν εξαιτίας της φωτιάς χρειάζεται να ακολουθήσετε μια ειδική διαδρομή.

Αμέσως μετά την άφιξή σας στον τόπο της πυρκαγιάς, πρέπει να ρωτήσετε τον επικεφαλής αξιωματικό για το συντονισμό του ατυχήματος, τη θέση που θα σταθμεύσει το ασθενοφόρο.

Έχει μεγάλη σημασία η θέση που θα σταθμεύσει το ασθενοφόρο, η οποία πρέπει να απέχει αρκετά από την πυρκαγιά, έτσι ώστε να είναι προφυλαγμένη από τη φωτιά και την κατάρρευση των κτιρίων.

Πρέπει επίσης να φροντίσετε ώστε το ασθενοφόρο να μην αποκλείει και εμποδίζει τη διακίνηση του εξοπλισμού ή τελικά να εγκλωβιστεί μέσα στα υλικά και τους σωλήνες πυρόσβεσης.

Μολαταύτα, πρέπει να φροντίσετε επίσης το ασθενοφόρο να βρίσκεται αρκετά κοντά, έτσι ώστε να είναι ορατό και προσιτό για τη μεταφορά των τραυματιών.

Ο αξιωματικός του πυροσβεστικού σώματος, που είναι και επικεφαλής για το συντονισμό των επιχειρήσεων διάσωσης στο ατύχημα, θα αποφασίσει για την κατάλληλη θέση που πρέπει να σταθμεύσει το ασθενοφόρο.

Το επόμενο βήμα σας είναι να διευκρινήσετε εάν υπάρχουν τραυματίες στον τόπο του ατυχήματος ή αν έχετε κληθεί να διαδραματίσετε ένα υποστηρικτικό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης.

Ένας ικανός αριθμός ασθενοφόρων μπορεί να κληθεί σε μια μεγάλη πυρκαγιά, ώστε να εξασφαλιστεί η παραμονή σταθερά ένα ή δύο ασθενοφόρων, που θα βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα στον τόπο του ατυχήματος όταν τα υπόλοιπα οχήματα πρέπει να διακομίσουν τους τραυματίες.

Όπως σε κάθε άλλη περίπτωση διάσωσης που απαιτεί τεχνική υποστήριξη, η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης απαιτεί ειδική εκπαίδευση και εξοπλισμό.

Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης εκτελούνται από ομάδες πυροσβεστών που φορούν ειδικές πλήρως εξοπλισμένες στολές και ειδικές ατομικές αναπνευστικές συσκευές (SCBA), ενώ φέρουν μαζί τους εργαλεία και πυροσβεστικές μάνικες.

Αυτές οι ομάδες θα απομακρύνουν τους τραυματίες από το φλεγόμενο κτίριο και θα τους φέρουν στην περιοχή που περιμένουν τα ασθενοφόρα.

Γι’ αυτό το λόγο πρέπει να παραμένετε μαζί με το ασθενοφόρο, εκτός αν ακολουθείτε διαφορετικές εντολές.

Μην επιδιώξετε να αναχωρήσετε ακόμη και μετά το σβήσιμο της φωτιάς, γιατί υπάρχει το ενδεχόμενο τραυματισμού ενός πυροσβέστη κατά την επιχείρηση διάσωσης ή στη διάρκεια διορθωτικών έργων.

Το ασθενοφόρο μπορεί να φύγει από τη σκηνή του 

ατυχήματος μόνο όταν διακομίζει κάποιον τραυματία ή αν 

έχει την άδεια από τον επικεφαλής.


Μερικές φορές η κατάσταση περιπλέκεται ακόμη περισσότερο, όταν στην περιοχή, όπου έχει συμβεί μια σφοδρή σύγκρουση ή μια μεγάλη πυρκαγιά, υπάρχουν επικίνδυνα υλικά. 

Επικίνδυνο υλικό είναι καθετί τοξικό, δηλητηριώδες, ραδιενεργό, εύφλεκτο ή εκρηκτικό που μπορεί η έκθεση σε αυτό να προκαλέσει τον τραυματισμό ή ακόμη και το θάνατο.

Τα επικίνδυνα αυτά υλικά θέτουν σε κίνδυνο όχι μόνο εσάς ή τους άλλους παρευρισκόμενους στην περιοχή, αλλά μπορεί να απειλεί μεγαλύτερες περιοχές και ολόκληρο τον πληθυσμό.

Οποτεδήποτε υπάρχει το ενδεχόμενο να εμπλέκονται σε ένα ατύχημα τέτοια επικίνδυνα υλικά, πρέπει να ακολουθήσετε μια σειρά από ειδικές διαδικασίες.

Ασφάλεια του Διασώστη

Δεν είναι μόνο οι φυσικοί κίνδυνοι όπως η φωτιά, τα λοιμώδη νοσήματα, ή το ηλεκτρικό ρεύμα, που απειλούν την ασφάλεια στα επείγοντα περιστατικά. Σε ορισμένα περιστατικά εγκυμονεί ο κίνδυνος της ανεξέλεγκτης βίας εναντίον των ομάδων διάσωσης. Οι περιπτώσεις όπου επικρατούν συνθήκες πολέμου μπορεί αποτελούν το τυπικό παράδειγμα, χωρίς να αποκλείεται ότι απλές τυπικές κλήσεις, που αφορούν επιθέσεις κατά ατόμων, ή κατάχρηση οινοπνεύματος και φαρμάκων, δεν εγκυμονούν τους ίδιους κινδύνους. Η εκπαίδευση και η συμπεριφορά σας όταν καλείστε σε οποιοδήποτε επείγον περιστατικό ακόμη και στα περιστατικά ρουτίνας, πρέπει να λαμβάνει σοβαρά υπόψη όλους αυτούς τους κινδύνους.

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Θεμελιώδεις Αρχές στην Επιχείρηση Απεγκλωβισμού (Μέρος Πρώτο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Αξιολόγηση της Σκηνής του Ατυχήματος – Η Ασφάλεια των Ασθενών και του Παρευρισκόμενου Πλήθους (Μέρος Δεύτερο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Πρόσβαση στον Ασθενή (Μέρος Τρίτο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Ασφάλεια Του Διασώστη – Μεταφορά Του Ασθενούς (Μέρος Τέταρτο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – Ειδικές Καταστάσεις Διάσωσης (Μέρος Πέμπτο)

Πρόσβαση στο Επείγον Περιστατικό – ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΕΜΠΟΛΕΜΗΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ – ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΤΙΡΙΩΝ (Μέρος Έκτο)

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ Π. Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ

Επιμέλεια Κειμένου

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ