Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επτά εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Επτά εναλλακτικές πηγές ενέργειας

Η ηλεκτρική ενέργεια είναι ένα πολύτιμο αγαθό που έχουμε μάθει να την θεωρούμε δεδομένη. Με το πάτημα του διακόπτη έχουμε φώς, ενώ σε κάθε δωμάτιο του σπιτιού μας υπάρχουν πρίζες που μπορούν να μας παρέχουν όσο ρεύμα χρειαζόμαστε. Τι γίνεται όμως όταν το δίκτυο δεν λειτουργεί ή βρισκόμαστε στην φύση μακριά από τον πολιτισμό;

1. Γεννήτρια βενζίνης. Είναι ένας τρόπος παροχής ρεύματος παλαιός, αλλά δοκιμασμένος και αξιόπιστος. Ανάλογα με τον τύπο της γεννήτριας μπορούμε να τροφοδοτήσουμε και ανάλογο αριθμό συσκευών. Είναι η ιδανική λύση για το κάμπινγκ και για μια ξαφνική διακοπή ρεύματος.

2. Μπαταρία/Powerbank. Εκτός από τα «μικρά» Powerbank υπάρχουν και οι φορητοί σταθμοί ενέργειας που διαθέτουν inverter και μπορούν τροφοδοτήσουν και συσκευές 230V. Μια τέτοια επιλογή είναι ιδανική σε περιπτώσεις που έχουμε κάποιες ώρες ρεύμα στο σπίτι και με το σταθμό ενέργειας εξασφαλίζουμε ότι θα έχουμε ρεύμα και τις ώρες που το δίκτυο δεν θα λειτουργεί. Επίσης, αν διαθέτουμε ηλιακό πάνελ για να τροφοδοτήσουμε το σταθμό μας θα έχουμε ρεύμα και στο κάμπινγκ.

3. Ηλιακό πάνελ. Ο ήλιος είναι μια πηγή που μπορεί να προσφέρει απεριόριστη ενέργεια. Ένα σύστημα με ηλιακά πάνελ μπορεί να κάνει μια οικία αυτόνομη σε ηλεκτρικό ρεύμα. Ενώ με ένα φορητό πάνελ θα έχουμε ρεύμα όπου και αν βρεθούμε όλες τις εποχές του χρόνου. Τα νέας τεχνολογίας πάνελ είναι πιο αποδοτικά και μπορούμε να τα αποκτήσουμε με χαμηλότερο κόστος από ότι στο παρελθόν.

4. Ανεμογεννήτρια. Ένα σύστημα με ηλιακά πάνελ συμπληρώνεται ιδανικά με μια ανεμογεννήτρια καθώς θα τροφοδοτεί το σύστημα ακόμη και την νύχτα που τα πάνελ είναι ανενεργά. Υπάρχουν μοντέλα που προορίζονται για οικιακή χρήση. Το μειονέκτημα της ανεμογεννήτριας είναι ότι δεν παρέχει ενέργεια όλες τις ημέρες του χρόνου γιατί απλά δεν φυσά ο άνεμος το ίδιο κάθε μέρα. Όμως, ως συμπληρωματική μορφή ενέργειας είναι σίγουρο ότι θα κάνει απόσβεση τα χρήματα που θα δώσουμε.

5. Χειροκίνητη γεννήτρια. Είναι μια συσκευή που διαθέτει μανιβέλα και με αυτήν περιστρέφουμε την γεννήτρια. Αποτελεί μια λύση εκτάκτου ανάγκης για να φορτίσουμε ένα φακό ή το κινητό μας. Δεν χρειάζεται καύσιμα αλλά μόνο την μυϊκή μας δύναμη. Είναι μια λύση για συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως είναι ένα υπόγειο ή ένα καταφύγιο.

6. Θερμοηλεκτρικό στοιχείο. Άλλη μια ειδικού τύπου λύση καθώς μετατρέπει την θερμότητα σε ηλεκτρικό ρεύμα. Υπάρχουν στην αγορά συστήματα που έχουν την μορφή φορητής θερμάστρας ξύλων που παράλληλα έχουμε έξοδο USB για φορτίσουμε το κινητό μας. Είναι συσκευές μικρού μεγέθους που μπορούμε να μεταφέρουμε με ευκολία.

7. Υδρογεννήτρια. Πρόκειται για το αντίστοιχο της ανεμογεννήτριας αλλά λειτουργεί με την δύναμη του νερού. Είναι συσκευή μικρή σε μέγεθος που αν την τοποθετήσουμε σε ένα ρυάκι ή ένα ποτάμι μπορεί να μας δώσει άφθονη ενέργεια καθώς θα λειτουργεί μέρα και νύχτα.

Τα τελευταία χρόνια αναπτύσσονται συνεχώς νέες συσκευές και συστήματα που καλούνται να δώσουν λύση στην ολοένα και διογκούμενη ανάγκη του ανθρώπου για ενέργεια. Μια ανάγκη που μέρα με την μέρα γίνεται και πιο επιτακτική είτε λόγω κόστους είτε γιατί έχουμε μάθει να την θεωρούμε απαραίτητη.

ΠΗΓΗ: epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ