Αρθρίτιδα και αρθροπάθεια (οστεοαρθρίτιδα): η ονομασία αυτών των ρευματικών παθήσεων μοιάζει πολύ και μπορεί να είναι παραπλανητική, αλλά μιλάμε για δύο διαφορετικές ασθένειες, ιδίως όσον αφορά τα αίτιά τους, δηλαδή την παρουσία ή την απουσία της υποκείμενης φλεγμονής.
Στην αρθρίτιδα, η φλεγμονή, δηλαδή το συστατικό ενός αλλοιωμένου ανοσοποιητικού συστήματος, προηγείται της βλάβης των αρθρώσεων και αποτελεί την κύρια αιτία.
Αντίθετα, στην αρθροπάθεια η βλάβη της άρθρωσης είναι η αιτία του πόνου και μόνο αργότερα μπορεί να εμφανιστεί η φλεγμονή.
Οι ρευματικές παθήσεις προσβάλλουν συχνότερα και συχνά πιο σοβαρά τις γυναίκες
Στην περίπτωση της αρθρίτιδας, αυτή εμφανίζεται γενικά νωρίτερα και πιο επιθετικά στις γυναίκες – αυτό συμβαίνει, για παράδειγμα, με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα – έχουμε στοιχεία ότι περίπου το 80% των πασχόντων είναι γυναίκες.
Ρευματικές παθήσεις: πρόληψη και τρόπος ζωής
Ο τρόπος ζωής έχει σημαντικό αντίκτυπο στον κίνδυνο εμφάνισης μιας ρευματικής νόσου.
Όσον αφορά την οστεοαρθρίτιδα, η διατήρηση του κατάλληλου βάρους μπορεί να μειώσει την εξέλιξη της βλάβης των αρθρώσεων, τόσο των αρθρώσεων που φέρουν βάρος (όπως τα γόνατα) όσο και άλλων τμημάτων του σώματος, όπως τα χέρια.
Στη ρευματοειδή αρθρίτιδα, από την άλλη πλευρά, το κάπνισμα αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου, γι’ αυτό είναι σημαντικό οι ασθενείς να εγκαταλείψουν αυτή την κακή συνήθεια.
Ρευματικές παθήσεις: συμπτώματα που πρέπει να προσέχετε
Οι ρευματικές παθήσεις εκδηλώνονται συνήθως με πόνο, ο οποίος αποτελεί το βασικό σύμπτωμα.
Πρόκειται για έναν εντοπισμένο τύπο πόνου, κυρίως στις αρθρώσεις.
Για να καταλάβει κανείς αν προκαλείται από φλεγμονή, δηλαδή αν αποτελεί ένδειξη αρθρίτιδας, ή από εκφύλιση της άρθρωσης, δηλαδή αν υπάρχει αρθροπάθεια, πρέπει να δώσει προσοχή σε διάφορους παράγοντες.
Ο πρώτος είναι η πορεία του πόνου κατά τη διάρκεια της ημέρας: ο φλεγμονώδης πόνος που προκαλείται από αρθρίτιδα είναι χειρότερος όταν ξυπνάμε το πρωί, όταν η άρθρωση έχει παραμείνει ανενεργή για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Επιπλέον, συνδέεται με παρατεταμένη δυσκαμψία των αρθρώσεων, πάλι κατά το ξύπνημα.
Η μειωμένη δραστηριότητα των χεριών για λίγα μόνο λεπτά είναι φυσιολογική και δεν θα πρέπει να προκαλεί ανησυχία, αλλά αν συνεχίζεται για περισσότερο από τριάντα λεπτά μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι.
Το παρατεταμένο πρήξιμο της άρθρωσης μπορεί επίσης να εγείρει την υποψία αρθρίτιδας.
Η αρθρίτιδα και η αρθροπάθεια είναι χρόνιες ασθένειες, αλλά στην περίπτωση της αρθρίτιδας μπορούν να διατηρηθούν υπό έλεγχο με την κατάλληλη θεραπεία.
ΠΗΓΗ:https://www.emergency-live.com/health-and-safety/symptoms-of-rheumatic-diseases-and-the-importance-of-prevention/amp/
Ρευματικές παθήσεις: τι είναι, πως εκδηλώνονται, πως αντιμετωπίζονται;
Παναγιώτης Σπανός
Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου
Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ