Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οδηγίες για Πολίτες » Ρευματικές παθήσεις: τι είναι, πώς εκδηλώνονται, πώς αντιμετωπίζονται;

Ρευματικές παθήσεις: τι είναι, πώς εκδηλώνονται, πώς αντιμετωπίζονται;

Τα ρευματικά νοσήματα είναι παθολογικές καταστάσεις που χαρακτηρίζονται από φλεγμονή των αρθρώσεων, των συνδέσμων, των τενόντων, των οστών ή των μυών, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εμπλέκονται και άλλα όργανα.
Εάν δεν διαγνωστούν και δεν αντιμετωπιστούν έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσουν σε απώλεια της λειτουργίας των φλεγμονωδών δομών.

Σήμερα είναι γνωστές περισσότερα από εκατό- σε αυτές περιλαμβάνονται η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο συστηματικός ερυθηματώδης λύκος, το σκληρόδερμα, οι σπονδυλοαρθροπάθειες, η πολυμυοσίτιδα και η δερματομυοσίτιδα και το σύνδρομο Sjögren.

Ορισμένες ταξινομούνται ως ασθένειες του συνδετικού ιστού, ενώ άλλες εμπίπτουν στις φλεγμονώδεις ασθένειες των αρθρώσεων (αρθρίτιδα).

Μπορούν να προσβάλουν οποιαδήποτε ηλικία, ακόμη και τα παιδιά, και είναι γενικά συχνότερες στις γυναίκες.

Ποιες είναι οι αιτίες των ρευματικών παθήσεων;

Πίσω από τα ρευματικά νοσήματα βρίσκεται ένας συνδυασμός γενετικών και περιβαλλοντικών παραγόντων.

Αν και μπορεί κάποιος να γεννηθεί με προδιάθεση γι’ αυτά, συνήθως χρειάζεται ένα εξωτερικό ερέθισμα για να αρχίσουν να εμφανίζονται τα πρώτα συμπτώματα.

Στους περιβαλλοντικούς παράγοντες που εμπλέκονται στην εμφάνιση των ρευματικών νοσημάτων περιλαμβάνονται ιοί, όπως ο ιός Epstein-Barr που φαίνεται να ευθύνεται για την εμφάνιση του συστηματικού ερυθηματώδους λύκου.

Επιπλέον, η υψηλότερη συχνότητα εμφάνισης στον γυναικείο πληθυσμό έχει οδηγήσει σε εικασίες ότι οι ορμόνες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη αυτών των ασθενειών.

Ποια είναι τα συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων;

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα των ρευματικών νόσων εξαρτώνται από την πάσχουσα περιοχή.

Για παράδειγμα, μπορεί να εκδηλωθούν ως αρθρίτιδα (πόνος, πρήξιμο και δυσκαμψία των προσβεβλημένων αρθρώσεων), συμπτώματα προσβολής εσωτερικών οργάνων (π.χ. δυσκολία στην αναπνοή, αδυναμία κατάποσης τροφής, νεφρική ανεπάρκεια) και συμπτώματα συστηματικής φλεγμονής, όπως πυρετός και υπερβολική κόπωση.

Πώς μπορούν να προληφθούν οι ρευματικές παθήσεις;

Δεν υπάρχει τρόπος να προληφθεί η ανάπτυξη των ρευματικών παθήσεων, αλλά ένας υγιεινός τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από ισορροπημένη διατροφή και τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί να συμβάλει στην αντιμετώπιση της εμφάνισής τους.

Διάγνωση

Η διάγνωση των ρευματικών παθήσεων μπορεί να δυσχεραίνεται από το γεγονός ότι τα συμπτώματα είναι κοινά σε πολλές ασθένειες.

Αυτό απαιτεί εξέταση από ειδικό ρευματολόγο, ο οποίος μπορεί να κρίνει σκόπιμο να συνταγογραφήσει μία ή περισσότερες από τις ακόλουθες εξετάσεις

εξετάσεις αίματος
εξετάσεις ούρων,
εξετάσεις αρθρικού υγρού,
ακτινογραφία,
υπερηχογράφημα αρθρώσεων,
αξονική τομογραφία,
μαγνητική τομογραφία,
αρθροσκόπηση,
τριχοειδοσκόπηση.

Θεραπείες

Στην περίπτωση των ρευματικών παθήσεων, η θεραπεία βασίζεται στη λήψη φαρμάκων για τη βελτίωση των συμπτωμάτων και τη διατήρηση της νόσου υπό έλεγχο.

Τα φάρμακα που χορηγούνται εξαρτώνται από τον τύπο της ρευματικής νόσου και την ειδική κατάσταση του ασθενούς.

Μεταξύ των πιο συχνά χρησιμοποιούμενων είναι τα αναλγητικά, τα αντιφλεγμονώδη φάρμακα, τα κορτικοστεροειδή, τα DMARDs (φάρμακα που τροποποιούν την ασθένεια περιλαμβάνουν μια κατηγορία κατά τα άλλα άσχετων φαρμάκων που ορίζονται από τη χρήση τους στη ρευματοειδή αρθρίτιδα για να επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου) και τα βιολογικά φάρμακα.

Εκτός από τα φάρμακα, η θεραπεία περιλαμβάνει:

τακτική σωματική δραστηριότητα,
ισορροπημένη διατροφή,
μείωση των παραγόντων στρες,
ξεκούραση,
προστασία από τον ήλιο.

Η χειρουργική επέμβαση μπορεί να είναι απαραίτητη όταν η νόσος καταστρέφει μια άρθρωση, όπως στην περίπτωση της μεμονωμένης αρθρίτιδας ή της αρθρίτιδας που σχετίζεται με νόσο του συνδετικού ιστού.

ΠΗΓΗ: https://www.emergency-live.com/health-and-safety/rheumatic-diseases-what-are-they-how-do-they-manifest-themselves-how-are-they-treated/amp/

Συμπτώματα των ρευματικών παθήσεων και η σημασία της πρόληψης

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ