Είναι συνηθισμένο φαινόμενο στις μέρες μας, την εποχή του διαδικτύου, να κυκλοφορούν συμβουλές επιβίωσης που υπόσχονται ότι θα μας γλιτώσουν από μια δύσκολη κατάσταση που όμως δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα και που αν τις ακολουθήσουμε μπορεί να θέσουμε την ζωή μας σε μεγάλο κίνδυνο.
1. Αν μας δαγκώσει φίδι, μπορούμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο με το στόμα.
ΛΑΘΟΣ. Αν προσπαθήσουμε να ρουφήξουμε το δηλητήριο ενός φιδιού από την πληγή ενός συνανθρώπου μας το πιθανότερο είναι να μεταφέρουμε δηλητήριο στα χείλη ή στον οισοφάγο μας και να μολυνθούμε και εμείς. Το καλύτερο είναι να περιορίσουμε όσο το δυνατό περισσότερο τις κινήσεις του θύματος μεταφέροντας τον το γρηγορότερο στο νοσοκομείο.
2. Αν θέλεις να μην σου επιτεθεί αρκούδα παρίστανε τον νεκρό.
ΛΑΘΟΣ. Το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε αν σε μια βόλτα μας στο δάσος βρεθούμε σε κοντινή απόσταση με μια αρκούδα είναι να απομακρυνθούμε άμεσα οπισθοχωρώντας ήρεμα και χωρίς πανικό. Αν πέσουμε κάτω παριστάνοντας τους νεκρούς το πιθανότερο είναι ότι θα τραβήξουμε την προσοχή της αρκούδας η οποία θα μας πλησιάσει από περιέργεια.
3. Αν χαθούμε στο δάσος για μέρες το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να αναζητήσουμε τροφή.
ΛΑΘΟΣ. Η τροφή δεν πρέπει να είναι η πρώτη μας προτεραιότητα σε μια κατάσταση επιβίωσης. Ο άνθρωπος μπορεί να ζήσει για αρκετές μέρες χωρίς τροφή. Σημαντικότερη προτεραιότητα είναι το νερό και το καταφύγιο ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες.
4. Αν χάσουμε τον προσανατολισμό μας μπορούμε να παρατηρήσουμε τα βρύα που φυτρώνουν μόνο στη βόρεια πλευρά του δέντρου.
ΛΑΘΟΣ. Τα βρύα μπορούν φυτρώσουν σε οποιαδήποτε πλευρά του δένδρου αφού αυτό εξαρτάται από τις ιδιαίτερες κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.
5. Ότι τρώνε τα ζώα μπορούμε να το φάμε και εμείς.
ΛΑΘΟΣ. Το πεπτικό σύστημα των ζώων δεν είναι ίδιο με αυτό των ανθρώπων. Έτσι δεν ισχύει η γενίκευση που λέει ότι ο άνθρωπος μπορεί να φάει ότι τρώνε και τα ζώα. Υπάρχουν τροφές που καταναλώνονται από τα ζώα που όμως μπορούν να προκαλέσουν σοβαρό πρόβλημα στην υγεία ενός ανθρώπου.
6. Αν κάποιος υποφέρει από κρυοπαγήματα πρέπει να τον μεταφέρουμε κοντά σε μια φωτιά.
ΛΑΘΟΣ. Αν αναθερμάνουμε τα προσβεβλημένα άκρα με εξωτερική πηγή θερμότητας υπάρχει ο κίνδυνος της γάγγραινας. Το καλύτερο είναι αρχικά να απομακρύνουμε τον ασθενή από το ψυχρό περιβάλλον και στην συνέχεια προσπαθούμε να ζεστάνουμε την πάσχουσα περιοχή με την μέθοδο επαφή δέρμα με δέρμα, είτε με την βοήθεια των δικών μας μελών ή με κάποιο ζεστό μέλος του ίδιου του πάσχοντα.
7. Αν μας επιτεθεί καρχαρίας του ρίχνουμε μπουνιά στη μύτη.
ΛΑΘΟΣ. Kατ’ αρχάς, σύμφωνα με τις στατιστικές πιο πιθανός είναι ο θάνατος από αστεροειδή παρά από καρχαρία. Ακόμα και στα πιο «επικίνδυνα» νερά (Χαβάη, Φλόριδα, Νότια Αφρική, Αυστραλία) η πιθανότητα να δεχτεί κάποιος επίθεση από καρχαρία είναι 1 στα 264 εκατομμύρια! Συνήθως ο καρχαρίας επιτίθεται στον άνθρωπο «κατά λάθος», νομίζοντας πως είναι κάποιο ζώο. Μαρτυρίες θυμάτων, συνήθως σέρφερ, που έχουν δεχθεί επίθεση καρχαρία αναφέρουν ότι κατάφεραν να γλιτώσουν ενοχλώντας τα μάτια, που είναι το πιο ευαίσθητο σημείο του ζώου.
Πηγή: epiviosi
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ