Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » 5 επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι πρέπει να μάθουν πρώτες βοήθειες

5 επιτακτικοί λόγοι για τους οποίους οι έφηβοι πρέπει να μάθουν πρώτες βοήθειες

Οι έφηβοι και οι νέοι είναι πιο πιθανό να ξεπεράσουν τα όρια και να ρισκάρουν να σώσουν μία ανθρώπινη ζωή, όταν τα πράγματα πάνε στραβά.

Είναι ζωτικής σημασίας οι έφηβοι να έχουν τις δεξιότητες και την αυτοπεποίθηση όχι μόνο για τον εαυτό τους αλλά και για να βοηθούν ο ένας τον άλλον.

Μια έρευνα, που ανατέθηκε από τον Βρετανικό Ερυθρό Σταυρό, αποκάλυψε ανησυχητικά στατιστικά στοιχεία:

Περισσότεροι από 532.000 νεαροί έφηβοι έχουν αφεθεί να αντιμετωπίσουν έναν μεθυσμένο φίλο που ήταν άρρωστος, τραυματισμένος ή αναίσθητος τον τελευταίο χρόνο.

  • Το 1/4 των νέων χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κρίσεις άσθματος.
  • Το 1/3 των εφήβων χρειάστηκε να αντιμετωπίσει κάποιον με τραυματισμό στο κεφάλι.
  • Το 1/5 των εφήβων χρειάστηκε να βοηθήσει κάποιον που πνιγόταν (από κάποιο στέρεο σώμα).

Το κρίσιμο: όταν βρέθηκαν αντιμέτωποι με αυτές τις καταστάσεις έκτακτης ανάγκης, το 44% πανικοβλήθηκε και το 46% απλώς δεν ήξερε τι να κάνει.

Στο πιο συναρπαστικό στατιστικό στοιχείο της έρευνας, το 97% των νέων, πίστευαν ότι η εκπαίδευση στις πρώτες βοήθειες θα βελτίωνε την αυτοπεποίθηση, τις δεξιότητες και την προθυμία τους να δράσουν σε μια κρίση.

Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες, όσον αφορά τους καλύτερους τρόπους για να βοηθήσετε σε ορισμένες από τις πιο συνηθισμένες καταστάσεις έκτακτης ανάγκης των μαθητών.

Υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ

Εάν κάποιος έχει καταρρεύσει έχοντας πιει πολύ αλκοόλ, είναι ζωτικής σημασίας να ελέγξετε αμέσως αν αναπνέει και στη συνέχεια να τον γυρίσετε σε θέση ανάνηψης για να κρατήσετε τους αεραγωγούς του ανοικτούς.

Όταν κάποιος είναι μεθυσμένος, είναι πιο δύσκολο να διατηρήσει τη θερμοκρασία του σώματός του και μπορεί να υποκύψει γρήγορα σε υποθερμία.

Εάν βρίσκεται έξω, αν είναι δυνατόν, μετακινήστε τον σε εσωτερικό χώρο – ή εναλλακτικά, εάν δεν είναι συνετό να τον μετακινήσετε, μονώστε τον από το έδαφος και καλύψτε τον με ένα παλτό ή μια κουβέρτα.

Όποιος είναι μαζί του θα πρέπει να ελέγχει συνεχώς ότι αναπνέει και ότι ο αεραγωγός του παραμένει ελεύθερος, ειδικά αν κάνει έμετο.

Το αλκοόλ δυσκολεύει επίσης την εκτίμηση των σοβαρών σημείων και συμπτωμάτων.

Εάν κάποιος χτυπήσει το κεφάλι του και είναι μεθυσμένος – θα πρέπει πάντα να ελέγχεται από έναν επαγγελματία ιατρό.

Οποιοσδήποτε έχει υποστεί τραυματισμό στο κεφάλι θα πρέπει να παρακολουθείται για τις επόμενες 48 ώρες για να ελεγχθούν τυχόν σημάδια εγκεφαλικής βλάβης. αυτό είναι ακόμη πιο σημαντικό αν έχει πιει ή έχει πάρει άλλες ουσίες.

Ναρκωτικά

Εάν κάποιος έχει πάρει κάποιο είδος ναρκωτικών, είναι πιθανό να έχει κακή κρίση και να υποτιμά τους κινδύνους, μπορεί ακόμη και να αναζητά τον κίνδυνο ως πρόσθετη συγκίνηση.

Συνήθως είναι αρκετά προφανές πότε κάποιος έχει χάσει τις αισθήσεις του – ελέγξτε για διεσταλμένες ή σε μύση κόρες, μιλήστε του και ακούστε τι λέει και πώς το λέει.

Μπορεί να έχει πάρει ένα κοκτέιλ ναρκωτικών ή μπορεί να μην γνωρίζει καθόλου τι έχει πάρει.

Αυτό που αγόρασαν μπορεί να είναι διαφορετικό από αυτό που νόμιζαν ότι αγόραζαν.

Είναι πιθανό να έχει παραισθήσεις ή να είναι βίαιος- μην θέσετε τον εαυτό σας σε κίνδυνο.

Εάν δεν θέλει τη βοήθειά σας και ανησυχείτε γι’ αυτόν – καλέστε ασθενοφόρο και οι παραϊατρικοί θα αναλάβουν τον έλεγχο της κατάστασης.

Πολλά ναρκωτικά οδηγούν σε υπερβολική δίψα και υπερθέρμανση και είναι ζωτικής σημασίας ο ασθενής να παραμένει καλά ενυδατωμένος και να μην γίνεται ανάμειξη ναρκωτικών και αλκοόλ.

Εάν φροντίζετε κάποιον που υποφέρει από άσχημη αντίδραση από τα ναρκωτικά, ζητήστε γρήγορα βοήθεια.

Όταν κάποιος είναι αναίσθητος και αναπνέει, θα πρέπει να τον τοποθετήσετε στη θέση ανάνηψης και να ελέγχετε συνεχώς αν αναπνέει.

Εάν σταματήσει να αναπνέει και πρέπει να κάνετε ΚΑΡΠΑ, βεβαιωθείτε ότι προστατεύετε τον εαυτό σας με ασπίδα προσώπου.

Κρίσεις άσθματος

Είναι σημαντικό για όλους να παραμείνουν όσο το δυνατόν πιο ήρεμοι, καθώς το άγχος και ο πανικός θα επιδεινώσουν την κατάσταση.

Ενθαρρύνετέ τον να χρησιμοποιήσει τον μπλε ανακουφιστικό του εισπνευστήρα.

Εάν δεν έχει πρόσβαση στον αναπνευστήρα του – θα πρέπει να καλέσετε ασθενοφόρο.

Εάν βρίσκεστε κοντά σε φαρμακείο που είναι ανοιχτό, είναι δυνατόν να αγοράσετε μια εισπνευστική συσκευή έκτακτης ανάγκης, εάν επιδείξετε απόδειξη συνταγής για φάρμακα.

Θα πρέπει να αναζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια, εάν τα συμπτώματά του επιδεινωθούν.

Έπεσε από ύψος ή χτυπήθηκε από αυτοκίνητο

Εάν υποψιάζεστε ότι κάποιος μπορεί να έχει τραυματιστεί στη σπονδυλική στήλη, εξακολουθεί να είναι απολύτως απαραίτητο να προστατεύσετε τους αεραγωγούς του και να διασφαλίσετε ότι θα συνεχίσει να αναπνέει.

Ωστόσο, είναι επίσης σημαντικό να αποφύγετε τη συστροφή της σπονδυλικής τους στήλης.

Η διατήρηση ενός καθαρού αεραγωγού είναι υψίστης σημασίας και γι’ αυτό θα είναι καλύτερο σε περίπτωση που είναι αναίσθητος και αναπνέει να τον μετακινήσετε στη θέση ανάνηψης με τη βοήθεια άλλων.

Αντιμετωπίστε την αιμορραγία εφαρμόζοντας άμεση πίεση, προσέξτε για σημάδια σοκ και καλέστε ασθενοφόρο.

Οι Πρώτες Βοήθειες είναι μια βασική δεξιότητα ζωής και βοηθά τους νέους να παραμείνουν ασφαλέστεροι, εκτιμώντας τον κίνδυνο και όντας σε θέση να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον αν εμπλακούν σε ένα ιατρικό επείγον περιστατικό.

Στην Αμερική η γνώση Πρώτων Βοηθειών θεωρείται προσόν για την εισαγωγή σε Πανεπιστήμια, ειδικά σε αυτά που έχουν ως αντικείμενο τους την ιατρική.

Οι γονείς, επίσης, αισθάνονται πολύ πιο σίγουροι αφήνοντας τα μικρά τους σε κάποιον που έχει τις δεξιότητες να βοηθήσει σε περίπτωση ατυχήματος.

Οι αθλητικοί και παιδικοί σύλλογοι θεωρούν τις δεξιότητες Πρώτων Βοηθειών ως αναγκαιότητα.

Επομένως, εκτός από το ότι οι δεξιότητες είναι εξαιρετικά πολύτιμες, είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν και θα μπορούσαν να σώσουν μια ζωή, αλλά και το προσόν που αποκτάται είναι πιθανό να αυξήσει τις πιθανότητες επαγγελματικής αποκατάστασης ενός νέου ατόμου σε αυτόν τον άκρως ανταγωνιστικό κόσμο.

Πηγή: https://firstaidforlife.org.uk/5-compelling-reasons-why-teenagers-should-learn-first-aid/?inf_contact_key=a87087454c554f2aacee10ed8253fc8a1b0a3f0fd3ee5d9b43fb34c6613498d7

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ