Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Μην αφήνετε τον ασθενή να αναπνέει μέσα σε χαρτοσακούλα για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο υπεραερισμού! (Κρίσεις Πανικού)

Μην αφήνετε τον ασθενή να αναπνέει μέσα σε χαρτοσακούλα για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο υπεραερισμού! (Κρίσεις Πανικού)

Όταν εξετάζετε έναν ασθενή που υφίσταται υπεραερισμό (Ο υπεραερισμός είναι γρήγορη και βαθιά αναπνοή που συμβαίνει σε καταστάσεις άγχους ή πανικού. Μπορεί να σας κάνει να νιώθετε ότι σας κόβεται η ανάσα), συμπληρώστε ένα αρχικό ενημερωτικό σημείωμα, ένα ατομικό ιστορικό.

Έχει ο ασθενής θωρακικό άλγος;

Υπάρχει ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη ή καρδιοπάθειας;

Πρέπει πάντοτε να πιστεύετε σε μια υποκείμενη σοβαρή πάθηση ακόμη κι αν υποψιάζεστε ότι αποκρύπτεται ένα έντονο άγχος.

Μην αφήνετε τον ασθενή να αναπνέει μέσα σε χαρτοσακούλα, παρόλο που θεωρείται μια παραδοσιακή μέθοδος αντιμετώπισης του συνδρόμου υπεραερισμού.


Θεωρητικά, αναπνέοντας μέσα στη σακούλα ο ασθενής, εισπνέει ξανά το εκπνεόμενο διοξείδιο του άνθρακα, επιτρέποντας στο διοξείδιο του άνθρακα να επανέλθει στα φυσιολογικά επίπεδα στο αίμα.

Στην πράξη όμως, εάν ο ασθενής υπεραερίζεται εξαιτίας μιας σοβαρής πάθησης, ο χειρισμός αυτός μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση.

Ένας ασθενής με υποκείμενο σοβαρό αναπνευστικό πρόβλημα που αναπνέει μέσα στη χαρτοσακούλα μπορεί να γίνει επικίνδυνα υποξικός.

Αντίθετα, η θεραπευτική αγωγή που πρέπει να ακολουθείται στην περίπτωση αυτή, είναι αρχικά να καθησυχάσετε τον ασθενή με ήρεμο και υπεύθυνο τρόπο και να φροντίσετε τη χορήγηση συμπληρωματικού οξυγόνου και την άμεση μεταφορά του σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

Οι ασθενείς που υπεραερίζονται πρέπει να εξετάζονται σε νοσοκομείο.

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΙΑΤΡΙΚΗ
ΙΑΤΡΙΚΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ Π. Χ. ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ
ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ – Σελ. 398

Διαβάστε και αυτό…

Μην αφήνετε τον ασθενή να αναπνέει μέσα σε χαρτοσακούλα για να αντιμετωπίσετε το σύνδρομο υπεραερισμού (Κρίσεις Πανικού)

Μύθος: Η ανύψωση του άκρου που αιμορραγεί μειώνει την αιμορραγία

Η Αντιπαράθεση Αναφορικά Με Το Φορείο Τύπου ”Σανίδας”

Ελέγχουμε Το Σφυγμό Κατά τη Διαδικασία Καρδιοπνευμονικής Αναζωογόννησης (ΚΑΡΠΑ);

Τα Πλέον Συνήθη Λάθη στην Ακινητοποίηση (Οδηγίες για Διασώστες)

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ