Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Πανεπιστήμιο Johns Hopkins: Ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός της καρδιάς μπορεί να προβλέψει μελλοντικό αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Πανεπιστήμιο Johns Hopkins: Ο μη φυσιολογικός μεταβολισμός της καρδιάς μπορεί να προβλέψει μελλοντικό αιφνίδιο καρδιακό θάνατο

Οι ενήλικες με μη φυσιολογικό μεταβολισμό της καρδιάς έχουν έως και τρεις φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες (ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός) και οι τεχνικές μαγνητικής τομογραφίας θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση της πάθησης και την πρόβλεψη μελλοντικού αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (SCD), σύμφωνα με μια μικρή, αλλά αυστηρή μελέτη με επικεφαλής ερευνητές του Johns Hopkins Medicine.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 22 Ιουνίου στο περιοδικό JCI Insight.

“Πιστεύουμε ότι είναι η πρώτη φορά που ο διαταραγμένος καρδιακός μεταβολισμός σε ανθρώπους συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο απειλητικών για τη ζωή αρρυθμιών ή αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Robert Weiss, M.D., καθηγητής Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins. “Αυτό θα μπορούσε να ανοίξει ένα παράθυρο για μια εντελώς νέα προσέγγιση, μια μεταβολική προσέγγιση για τη θεραπεία ή την πρόληψη σοβαρών αρρυθμιών, κάτι που δεν είναι σήμερα διαθέσιμο στην καρδιολογία”.

Ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος αντιπροσωπεύει το 50% όλων των καρδιαγγειακών θανάτων στις Ηνωμένες Πολιτείες, στοιχίζοντας ετησίως περισσότερες από 300.000 αμερικανικές ζωές, σύμφωνα με την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία.

Επί του παρόντος, ένας εμφυτεύσιμος καρδιομετατροπέας-απινιδωτής (ICD) – μια μικρή, τροφοδοτούμενη από μπαταρία συσκευή που τοποθετείται στο στήθος για την ανίχνευση και τη διακοπή των ακανόνιστων καρδιακών ρυθμών – είναι το κύριο μέσο πρόληψης του SCD σε ασθενείς υψηλού κινδύνου. Η συσκευή παρακολουθεί συνεχώς τον καρδιακό ρυθμό και παρέχει ηλεκτρικά σοκ, όταν χρειάζεται, για την αποκατάσταση ενός κανονικού καρδιακού ρυθμού. Η διάρκεια ζωής της μπαταρίας ενός ICD είναι συνήθως μεταξύ πέντε και επτά ετών.

“Κατά τη διάρκεια των επτά ετών, το 60%-70% αυτών των συσκευών δεν αποφορτίζεται ποτέ για να σώσει μια ζωή”, λέει ο T. Jake Samuel, Ph.D., πρώτος συγγραφέας της μελέτης και συνεργάτης στην καρδιολογία στο Johns Hopkins Medicine. “Ξοδεύουμε δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως για ICDs που εμφυτεύονται και έχουν διαδικαστικούς και μετεγχειρητικούς κινδύνους. Υπάρχει ανάγκη για μη επεμβατικές προσεγγίσεις για την καλύτερη εκτίμηση του κινδύνου για το ποιος χρειάζεται ή δεν χρειάζεται ICD για την πρόληψη του αιφνίδιου καρδιακού θανάτου στους ανθρώπους”.

Για τη μελέτη τους, ο Samuel και οι συνεργάτες του μέτρησαν τα επίπεδα της τριφωσφορικής αδενοσίνης (ATP), της κύριας χημικής κυτταρικής πηγής ενέργειας, στις καρδιές 46 ατόμων πριν από την τοποθέτηση ICD για πρωτογενή πρόληψη. Τα επίπεδα του καρδιακού ΑΤΡ μετρήθηκαν σε κλινικούς σαρωτές μαγνητικής τομογραφίας (MRI) με τη χρήση μιας τεχνικής φασματοσκοπίας μαγνητικού συντονισμού (MRS) που αναπτύχθηκε στο Johns Hopkins Medicine από τον Paul Bottomley, Ph.D., συν-συγγραφέα της μελέτης, για να προσδιοριστεί ποιοι ασθενείς είχαν μη φυσιολογικό μεταβολισμό του ΑΤΡ. Όλοι οι ασθενείς παρακολουθούνταν κάθε τρεις έως έξι μήνες για 10 χρόνια κατά μέσο όρο, προκειμένου να καθοριστεί ποιοι ασθενείς είχαν τις κατάλληλες πυροδοτήσεις ICD για απειλητικές για τη ζωή αρρυθμίες.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα άτομα με χαμηλά καρδιακά επίπεδα ΑΤΡ (διαταραγμένος μεταβολισμός) είχαν τριπλάσιο κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου (εάν δεν σωθούν με παρέμβαση ICD) σε σύγκριση με τα άτομα με φυσιολογικό μεταβολισμό ΑΤΡ. Αυτό συνέβαινε ακόμα και όταν προσαρμόστηκε για το χαμηλό κλάσμα εξώθησης της αριστερής κοιλίας, το μέτρο που χρησιμοποιείται σήμερα για τον προσδιορισμό της ανάγκης για ICD πρωτογενούς πρόληψης.

“Το ICD δεν χρειάστηκε ποτέ στο 80% περίπου των ατόμων με φυσιολογικά καρδιακά επίπεδα ATP στα 10 χρόνια κατά τη διάρκεια της περιόδου μελέτης”, αναφέρουν ο Samuel και οι συνεργάτες του. Λένε ότι τα ευρήματα της μελέτης θα μπορούσαν να συμπληρώσουν τις τρέχουσες προσεγγίσεις και να οδηγήσουν σε καλύτερες προβλέψεις για το ποιος είναι πιο πιθανό να χρειαστεί ή να μην χρειαστεί ICD. Ωστόσο, τονίζουν, ότι απαιτούνται περισσότερες μελέτες για την αξιολόγηση διαφορετικών και μεγαλύτερων πληθυσμών.

“Αλλά είμαστε ενθουσιασμένοι με αυτά τα πραγματικά νέα ευρήματα, αναμφισβήτητα τα πρώτα σε ανθρώπους, και πιστεύουμε ότι μπορούν να μεταμορφώσουν τον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αξιολογούν τον κίνδυνο αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”, λέει ο Weiss. “Μόλις επιβεβαιώσουμε ότι ο μεταβολισμός και ο αιφνίδιος καρδιακός θάνατος συνδέονται, ελπίζουμε να μελετήσουμε ποια φάρμακα διατηρούν και βελτιώνουν τον μεταβολισμό του ATP και αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση του κινδύνου αιφνίδιου καρδιακού θανάτου”.

Εκτός από τον Weiss, άλλοι ερευνητές είναι οι T. Jake Samuel, Michael Schär, Katherine Wu, Angela Steinberg, Mark Anderson, Gary Gerstenblith και Paul Bottomley από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, ο An-Chi Wei από το Εθνικό Πανεπιστήμιο στην Ταϊπέι της Ταϊβάν και ο Gordon Tomaselli από το Albert Einstein College of Medicine στο Bronx της Νέας Υόρκης.

ΠΗΓΗ: Johns Hopkins

ΠΗΓΗ: sca-aware

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ