Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Το μοντέλο του αιμοδοτούμενου πτώματος και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με το κεφάλι προς τα πάνω

Το μοντέλο του αιμοδοτούμενου πτώματος και η καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση με το κεφάλι προς τα πάνω

Μάθετε τι είναι η ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι ανυψωμένο και το επαναστατικό ερευνητικό μοντέλο που χρησιμοποιήθηκε για την ανάπτυξή του.

Τι σχέση έχουν οι πολυκατοικίες στη Σεούλ της Νότιας Κορέας με την αιμοδυναμική της ΚΑΡΠΑ;

Θα εκπλαγείτε.

Η Σεούλ έχει πολύ πυκνό πληθυσμό και πολλές από τις πολυκατοικίες της έχουν 40 ή περισσότερους ορόφους, με πολύ μικρούς ανελκυστήρες που ανέκαθεν αποτελούσαν πρόκληση για τα πληρώματα της προνοσοκομειακής φροντίδας.

Στην πραγματικότητα, οι ανελκυστήρες είναι τόσο μικροί που όταν συμβαίνει καρδιακή ανακοπή, ο ασθενής δεν μπορεί να φορτωθεί και να μεταφερθεί σε επίπεδη θέση. Αντ’ αυτού, ο ασθενής πρέπει να τοποθετηθεί στον ανελκυστήρα διαγώνια με το κεφάλι προς τα πάνω ή προς τα κάτω.

Κατά την επίσκεψή του στις Twin Cities, ο Sang Do Shin, γιατρός από τη Σεούλ, είπε στον Keith Lurie, MD -έναν ιδιαίτερα σεβαστό ερευνητή για την καρδιακή ανακοπή και εφευρέτη της συσκευής ενεργητικής συμπίεσης-αποσυμπίεσης CPR (ACD-CPR) ResQPUMP και της συσκευής (ITD) ResQPOD- ότι πίστευε ότι η καλύτερη θέση για το κεφάλι του ασθενούς κατά τη μεταφορά του ασανσέρ στο ισόγειο θα έπρεπε να είναι προς τα κάτω. Ο Lurie απάντησε αμέσως ότι το κεφάλι του ασθενούς θα έπρεπε να είναι επάνω και ότι θα το αποδείκνυε.

 

Σχήμα 1: Γωνίες κλίσης του τραπεζιού και συσκευές που δοκιμάστηκαν στο πείραμα

 

Αν και ο Lurie είναι ένας δια βίου, αφοσιωμένος ερευνητής που ασχολείται με την αιμοδυναμική της ΚΑΡΠΑ σχεδόν σε όλη του την καριέρα, δεν είχε εργαστεί ποτέ πάνω στο συγκεκριμένο ζήτημα. Στο εργαστήριο, έβαλε χοίρους σε v fib και στη συνέχεια τους περιέθαλψε σε ένα ανακλινόμενο τραπέζι με μια συσκευή μηχανικής θωρακικής συμπίεσης που εκτελούσε ΚΑΡΠΑ και με ένα ITD. Μετρήθηκαν οι πιέσεις στεφανιαίας και εγκεφαλικής αιμάτωσης καθώς και η ροή του αίματος στην καρδιά και τον εγκέφαλο.

Οι μετρήσεις καταγράφηκαν με τους χοίρους τοποθετημένους στις 30 μοίρες με το κεφάλι προς τα κάτω, σε ύπτια θέση και στις 30 μοίρες με το κεφάλι προς τα πάνω. (Βλέπε εικόνα 1, παραπάνω.) Τα αποτελέσματα ήταν αξιοσημείωτα συνεπή. (Βλέπε Εικόνα 2 και Εικόνα 3, παρακάτω.) Και οι τέσσερις παράμετροι βελτιώθηκαν σημαντικά με τα κεφάλια των χοίρων σε 30 μοίρες προς τα πάνω. Το πιο εντυπωσιακό είναι ότι οι χοίροι άρχισαν να λαχανιάζουν αυθόρμητα όταν βρίσκονταν σε θέση με το κεφάλι προς τα πάνω.

 

Σχήμα 2: Αποτελέσματα μελέτης των πιέσεων αιμάτωσης1

 

Αν και ήταν σαφές ότι οι χοίροι τα πήγαιναν καλύτερα με το κεφάλι ψηλά, δεν ήταν σαφές ποιο θα έπρεπε να είναι το ιδανικό ύψος. Ως εκ τούτου, οι ίδιες παράμετροι μετρήθηκαν στις 0, 20, 30, 40 και 50 μοίρες. Όλες οι παράμετροι βελτιώθηκαν γραμμικά όσο αυξανόταν η ανύψωση. (Βλέπε Εικόνα 4, παρακάτω.) Οι 30 μοίρες φάνηκε να έχουν την καλύτερη ισορροπία μεταξύ της μειωμένης ενδοκρανιακής πίεσης (ICP), της αυξημένης εγκεφαλικής ροής και της αορτικής πίεσης.1

 

Σχήμα 3: Αποτελέσματα μελέτης της ροής αίματος ζωτικών οργάνων1

Τώρα ο Lurie αντιμετώπισε την πρόκληση να το αποδείξει.

Οι αιμοδυναμικές δοκιμές είναι εξαιρετικά πολύπλοκες και δύσκολες στη μελέτη της καρδιακής ανακοπής -ιδιαίτερα οι προνοσοκομειακές δοκιμές.

Μια από τις μοναδικές φορές που επιχειρήθηκε αυτό ήταν σε μια μελέτη που εξέταζε την τυπική ΚΑΡΠΑ με και χωρίς τη χρήση του ITD.2,3 Σε αυτή τη μελέτη, περισσότεροι από 210 ασθενείς υποβλήθηκαν σε ΚΑΡΠΑ κατά τη διάρκεια ενός έτους, αλλά οι ερευνητές ήταν σε θέση να εξετάσουν μόνο 23 ασθενείς με επεμβατική αιμοδυναμική παρακολούθηση.

Σχήμα 4: Αποτελέσματα μελέτης που δείχνουν τη διαφορά της ενδοκρανιακής πίεσης (ICP) και της πίεσης εγκεφαλικής αιμάτωσης (CerPP) σε διαφορετικές γωνίες της CPR1 με το κεφάλι προς τα πάνω

Η συλλογή δεδομένων ήταν σχεδόν ηρωική, διότι ήταν από υλικοτεχνική άποψη δύσκολο και δαπανηρό να κυνηγήσει ένας γιατρός ένα ασθενοφόρο, να τοποθετήσει έναν κεντρικό καθετήρα και να εγκαταστήσει έναν μετατροπέα πίεσης κατά τη διάρκεια όλου του χάους μιας καρδιακής ανακοπής εκτός νοσοκομείου. Οι προσπάθειες αυτές άξιζαν τον κόπο, καθώς αποδείχθηκε ότι το ITD διπλασίασε τη συστολική αρτηριακή πίεση.

Η ανθρώπινη πρόκληση

Πρόσφατα, η ομάδα μου αντιμετώπισε παρόμοιες προκλήσεις όταν προσπαθήσαμε να παρακολουθήσουμε την ενδοοστική πίεση κατά τη διάρκεια της προνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής. Την ίδια στιγμή που ο Lurie προσπαθούσε να βρει πώς θα μπορούσε να αποδείξει ότι η ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι προς τα πάνω ήταν επωφελής στους ανθρώπους, εμείς προσπαθούσαμε να βρούμε έναν τρόπο να μελετήσουμε την επίδραση ενός υπεργλωττιδικού αεραγωγού (SGA) στην εγκεφαλική ροή στους ανθρώπους. Είχαμε δείξει προηγουμένως -σε χοίρους σε καρδιακή ανακοπή- ότι όταν φουσκώνει το cuff ενός SGA, η καρωτιδική αρτηρία συμπιέζεται.4 Είναι λογικό να πιστεύουμε ότι αυτή η συμπίεση οδηγεί σε μειωμένη εγκεφαλική αιμάτωση, παρόλο που αυτό δεν είχε αποδειχθεί άμεσα στη μελέτη σε χοίρους- το πρόβλημα είναι ότι οι χοίροι έχουν πολύ διαφορετικό αεραγωγό από τους ανθρώπους.

Δοκιμάσαμε τους υπερήχους, αλλά αυτό δεν λειτούργησε καλά στην ΚΑΡΠΑ- υπήρχαν πάρα πολλά τεχνικά σφάλματα και ήταν δύσκολο να τοποθετηθεί ένας καθετήρας κατά τη διάρκεια της καρδιακής ανακοπής. Οι κεντρικές γραμμές ήταν δύσχρηστες και ο αριθμός των σημείων παρακολούθησης που χρειαζόμασταν ήταν δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να τοποθετηθούν με συνεχή ΚΑΡΠΑ.

Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιήσουμε ένα ολόκληρο πτώμα με αιμάτωση, αλλά αυτό δεν είχε γίνει ποτέ στο παρελθόν. Στο παρελθόν είχαν αιματωθεί μόνο μεμονωμένα όργανα ενός πτώματος. Οι νευροχειρουργοί έχουν αιματώσει εγκεφάλους για να δοκιμάσουν τεχνικές αγγειακής αποκατάστασης, όπως το σπιράλ. Και, οι καρδιαγγειακοί χειρουργοί έχουν χρησιμοποιήσει καρδιές με αιμάτωση για να δοκιμάσουν τεχνικές αντικατάστασης βαλβίδων και διάφορους τύπους εξοπλισμού, ενώ οι χειρουργοί μεταμόσχευσης νεφρών έχουν χρησιμοποιήσει νεφρούς με αιμάτωση για να εξασκηθούν σε τεχνικές μεταμόσχευσης.

Ολόκληρα πτώματα με αιμάτωση είχαν χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στην εκπαίδευση – κυρίως από το Medical Education Research Institute (MERI) στο Μέμφις του Τενεσί. Το MERI χρησιμοποιεί την αρτηριακή ή τη φλεβική πλευρά ενός αιματούμενου πτώματος για τη διδασκαλία και τη μελέτη διαφόρων τεχνικών. Χρησιμοποιούν μια αντλία της Biomedicus για να μεταφέρουν φυσιολογικό ορό μέσω ενός πτωματικού σώματος με την τοποθέτηση καθετήρων εισόδου και εξόδου.

Παρατήρησα αυτή την καινοτόμο διαδικασία πριν από τρία χρόνια, όταν ταξίδεψα στο εργαστήριο MERI για να μάθω για μια νέα συσκευή αιμόστασης: το iTClamp. Χρησιμοποιήσαμε ένα πτώμα που ήταν αιματωμένο από την αρτηριακή πλευρά για να εξασκηθούμε στην τοποθέτηση του σφιγκτήρα σε αιμορραγούν τραύμα. Χρησιμοποίησα την ευκαιρία για να διερευνήσω αν θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε την τεχνική για να εξετάσουμε το ζήτημα του υπεργλωττιδικού αεραγωγού (SGA).

Η ομάδα MERI θεώρησε ότι μόνο η αρτηριακή ή η φλεβική πλευρά θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί σε ένα μοντέλο πτώματος με αιμάτωση λόγω της έλλειψης λειτουργικών τριχοειδών κλινών. Μείναμε σε αδιέξοδο επειδή δεν μπορούσαμε να βρούμε πώς να τοποθετήσουμε έναν καθετήρα εξόδου απομακρυσμένα από την καρωτίδα, επειδή τα αγγεία είναι πολύ μικρά και ελικοειδή σε εκείνη την περιοχή.

Όταν ο Lurie επικοινώνησε μαζί μας για να δει αν είχαμε σημειώσει κάποια πρόοδο, ανακαλύψαμε ότι εργαζόμασταν πάνω στο ίδιο πράγμα. Ο Lurie συνεργαζόταν με τον Joe Holley, MD, FACEP, τον ιατρικό διευθυντή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μέμφις και τον βοηθό ιατρικό διευθυντή της υπηρεσίας ελικοπτέρων Hospital Wing στο Αρκάνσας.

Ο Holley είχε προσπαθήσει να αιματώσει πτώματα, αλλά είχε περιορισμένη επιτυχία λόγω του γεγονότος ότι χρησιμοποιούσε κατεψυγμένα πτώματα. Η κατάψυξη μπορεί να βλάψει την αγγειακή δομή, ιδίως την τριχοειδή κοίτη. Θεωρήσαμε ότι αν μπορούσαμε να αιματώσουμε επιτυχώς ένα πτώμα, θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πολύ εξελιγμένη παρακολούθηση της πίεσης σε πολλαπλά σημεία του μοντέλου.

Εκτός από τη δημιουργία ενός νέου ερευνητικού μοντέλου, ίσως θα μπορούσαμε να απαντήσουμε και στα δύο ερωτήματα: Και ποια είναι η επίδραση της διόγκωσης του cuff του υπεργλωττιδικού αεραγωγού SGA στην εγκεφαλική ροή;

Τίποτα από αυτά δεν είχε γίνει ποτέ πριν σε δοκιμή καρδιακής ανακοπής. Αποφασίσαμε να χρησιμοποιήσουμε μόνο φρέσκα πτώματα. Εκτός από τον Lurie, τον Holley και εμένα, υπήρχαν πολλοί άλλοι που συμμετείχαν ενεργά στην έρευνα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται οι Johanna Moore, MD και Laura Klein, MD, στο Hennepin County Medical Center στη Μινεάπολη, ο Charles Lick, MD, του Allina Health EMS στο St. Paul, Minn., ο Paul Pepe, MD, MPH, του Πανεπιστημίου του Νοτιοδυτικού Τέξας στο Ντάλας, ο Jim Logan, BS, EMT-P, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας του Μέμφις και ο Nicholas Segal, MD, PhD, του Πανεπιστημίου της Μινεσότα.

Πώς το πετύχαμε

Οι γιατροί δεν μιλούν συχνά με τους νεκροθάφτες – νομίζω για προφανείς λόγους. Αλλά κανείς δεν γνωρίζει περισσότερα για τα πτώματα από τους νεκροθάφτες. Αποδεικνύεται ότι εδώ και δεκαετίες, οι νεκροθάφτες εγχέουν συστηματικά ταριχευτικό υγρό στην αρτηριακή πλευρά (καρωτιδική αρτηρία) και το αφαιρούν από τη φλεβική πλευρά (σφαγίτιδα φλέβα). Πριν ξεκινήσουν τη διαδικασία ταρίχευσης, χρησιμοποιούν προϊόντα για τη διάλυση θρόμβων και μεταγγίζουν το υγρό ταρίχευσης υπό πίεση. Ασχολούνται κυρίως με φρέσκα πτώματα, κάτι που δεν συμβαίνει πάντα σε ένα εργαστήριο ανατομίας.

Το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα έχει το τρίτο μεγαλύτερο πρόγραμμα κληροδοσίας στη χώρα. Κάθε χρόνο, περισσότεροι από 600 άνθρωποι δωρίζουν το σώμα τους στο πανεπιστήμιο. Κάθε μέρος των σωμάτων χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση και την έρευνα από γιατρούς από όλο τον κόσμο.

Τα σώματα συνήθως παραμένουν στο εργαστήριο για ένα χρόνο ή και περισσότερο, και οι πέντε νεκροθάφτες που στελεχώνουν το πρόγραμμα είναι αφοσιωμένοι στην πρόταση να διατηρηθεί κάθε κύτταρο κάθε σώματος καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Δεν θα μπορούσαμε να φέρουμε εις πέρας αυτό το έργο χωρίς τη γενναιοδωρία των δωρητών και την πλήρη συνεργασία του Τμήματος Νεκροτομίας.

Η μεθοδολογία μας περιελάμβανε φρέσκα πτώματα, συνήθως ηλικίας 24-72 ωρών. Τα πτώματα εμποτίστηκαν με ένα προϊόν της Dodge Chemical Company που ονομάζεται Metaflow. Σύμφωνα με την τεκμηρίωση του προϊόντος, το Metaflow “λιπαίνει τα κύτταρα του αίματος, ενώ διαλύει τους θρόμβους … Αναστέλλει τη συγκόλληση και την καθίζηση των θρόμβων αίματος στις γερασμένες αρτηρίες”.

Τα πτώματα στη συνέχεια αιματώθηκαν με 15 Lof φυσιολογικού ορού, με 5 L να παραμένουν στον ενδοαγγειακό χώρο. Τοποθετήθηκαν καθετήρες πίεσης Milar στον δεξιό κόλπο, στην αορτή και στην αριστερή στεφανιαία αρτηρία. Οι καθετήρες Milar είναι καθετήρες στερεάς κατάστασης που έχουν το πλεονέκτημα ότι αυτομηδενίζονται, έτσι ώστε οποιαδήποτε ανύψωση του καθετήρα να μην επηρεάζει την ένδειξη. Αυτό είναι σημαντικό επειδή οι καθετήρες επρόκειτο να ανυψωθούν μαζί με τον κορμό κατά τη διάρκεια αυτού του πειράματος.

Τοποθετήθηκε επίσης ένας καθετήρας πίεσης των αεραγωγών, καθώς και ένας κοχλίας ενδοκρανιακής πίεσης. Στη συνέχεια το πτώμα διασωληνώθηκε και αερίστηκε. Εκτός από μια μεμονωμένη αναφορά περίπτωσης, μπορεί κανείς να εκτιμήσει αμέσως ότι αυτού του είδους η εκτεταμένη φυσιολογική παρακολούθηση δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει σε δοκιμές καρδιακής ανακοπής σε ανθρώπους.

Η ΚΑΡΠΑ διενεργήθηκε με τη χρήση: 1) τυπική ΚΑΡΠΑ με τον κορμό ανυψωμένο στις 30 μοίρες στη μέση (με το κεφάλι ψηλά)- 2) συσκευή μηχανικής θωρακικής συμπίεσης LUCAS/ITD με και χωρίς το κεφάλι ψηλά- 3) αυτοματοποιημένο σύστημα θωρακικής συμπίεσης Autopulse/ITD με και χωρίς το κεφάλι ψηλά- και 4) ACD-CPR/ITD με και χωρίς το κεφάλι ψηλά.

Η πίεση εγκεφαλικής αιμάτωσης υπολογίστηκε με αφαίρεση της ενδοκρανιακής πίεσης από τη μέση αορτική πίεση και η πίεση στεφανιαίας αιμάτωσης υπολογίστηκε με αφαίρεση της πίεσης του δεξιού κόλπου από την αορτική πίεση.

Ενώ η δοκιμή της ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι προς τα πάνω και η επίδραση της διόγκωσης του cuff του υπεργλωττιδικού αεραγωγού στην εγκεφαλική ροή ήταν το κύριο επίκεντρο της έρευνας, έγιναν και άλλα πειράματα στα πτώματα, όπως η χρήση ακτινοσκόπησης για την αξιολόγηση της επίδρασης της διόγκωσης του cuff στην καρωτιδική ροή, η επίδραση μιας ITD 10 cm έναντι μιας ITD 16 cm στην ενδοθωρακική θωρακική πίεση και η αξιολόγηση της ποσότητας του τεχνικού σφάλματος που δημιουργείται από την ΚΑΡΠΑ στην παρακολούθηση του διφασματικού δείκτη (BIS). Ενώ όλα αυτά είναι ενδιαφέροντα θέματα, ξεφεύγουν από το πεδίο εφαρμογής αυτού του άρθρου.

Τα αποτελέσματα

Μέχρι στιγμής, έχουμε εργαστεί σε 11 πτώματα. Σε όλες τις περιπτώσεις, παρατηρήθηκε χαμηλότερη ενδοκράνια πίεση ICP και υψηλότερη πίεση εγκεφαλικής αιμάτωσης με το κεφάλι, ανεξάρτητα από τον τύπο της ΚΑΡΠΑ που εκτελείται, εκτός από την τυπική ΚΑΡΠΑ.5 (Βλέπε Εικόνα 5, παρακάτω.) Παρατηρήθηκε επίσης ότι τόσο η ICP μειώθηκε όσο και η πίεση εγκεφαλικής αιμάτωσης αυξήθηκε με την ACD-CPR με ITD σε σχέση με την τυπική ΚΑΡΠΑ.

 

Εικόνα 5: Αποτελέσματα μελέτης που δείχνουν χαμηλότερη πίεση στο κεφάλι και το θώρακα,
και υψηλότερη πίεση εγκεφαλικής αιμάτωσης στην ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι προς τα πάνω έναντι της ΚΑΡΠΑ σε ύπτια θέση5

 

Χρησιμοποιήσαμε ακτινοσκόπηση για να αξιολογήσουμε το μέγεθος της συμπίεσης που ασκούν οι Υπεργλωττιδικοί αεραγωγοί στην καρωτίδα. Φαίνεται ότι όντως παρατηρείται κάποια συμπίεση, αλλά το ακριβές αποτέλεσμα πρέπει να προσδιοριστεί καλύτερα στο πτωματικό μοντέλο. Σε κάθε περίπτωση, πιστεύουμε ότι η πτωματική φθοριοσκόπηση είναι μια εφικτή τεχνική για την αξιολόγηση της επίδρασης των SGAs στη ροή.

Επαναβεβαιώσαμε ένα άλλο εύρημα που ήταν γνωστό από το εργαστήριο χοίρων του Lurie. Κατά τη διάρκεια της δοκιμής, ήταν αρκετά συχνό φαινόμενο η ενδοθωρακική πίεση να πέφτει στα -12 cm κατά τη διάρκεια της ACD-CPR με ένα ITD- αυτό προκαλούσε συστηματικά την αποκόλληση των ITD των 10 cm. Αυτό ενίσχυσε την ανάγκη χρήσης των 16-cm και όχι των 10-cm ITD.

Υπήρξαν δύο ευρήματα που προέκυψαν κατά τη διάρκεια της έρευνας και τα οποία δεν περιμέναμε.

Το πρώτο ήταν ότι όταν ο κορμός ανυψώνεται, υπάρχει μια προσωρινή αύξηση της αορτικής πίεσης που διαρκεί για περίπου ένα λεπτό. Αυτό πιθανώς οφείλεται στην αύξηση της φλεβικής παροχέτευσης από τον εγκέφαλο με την ταυτόχρονη μείωση της ενδοκρανιακής πίεσης, αλλά μπορεί επίσης να είναι εν μέρει αποτέλεσμα της παροχέτευσης του πνεύμονα. Το τελευταίο μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα μικρότερη αντίσταση στη ροή διαμέσου του πνευμονικού αγγειακού στρώματος και μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οι ασθενείς με συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια προτιμούν να κάθονται όρθιοι.

Το δεύτερο, και ακόμη πιο συναρπαστικό, εύρημα ήταν ότι η καρδιά δεν φαίνεται να βρίσκεται εκεί που περιμέναμε να βρίσκεται. Βρισκόταν 3-4 εκατοστά πιο πάνω και 3-4 εκατοστά αριστερά από το σημείο όπου παραδοσιακά θεωρούσαμε ότι βρισκόταν. Αυτό το εύρημα ερευνάται επί του παρόντος περαιτέρω από έναν από τους ερευνητές με τη χρήση ακτίνων Χ. Εάν το εύρημα ισχύει, δεν είναι σαφές τι θα σημαίνει αυτό για την ΚΑΡΠΑ όσον αφορά την τοποθέτηση των χεριών και την τοποθέτηση του εμβόλου όταν χρησιμοποιείται μηχανική ΚΑΡΠΑ.

Συμπέρασμα

Όλες οι παράμετροι που αξιολογήσαμε στο εργαστήριο είναι ποιοτικά πολύ παρόμοιες με εκείνες που παρατηρήθηκαν σε χοίρους σε Κοιλιακή μαρμαρυγή που υποβλήθηκαν σε ΚΑΡΠΑ στο μοντέλο αιματούμενου πτώματος.

Αυτό το μοντέλο μπορεί να έχει σημαντικές δυνατότητες για την περαιτέρω διαλεύκανση της φυσιολογίας της ΚΑΡΠΑ και μπορεί να είναι σε θέση να χρησιμοποιηθεί στη διαδικασία αξιολόγησης νέων τεχνικών και συσκευών ΚΑΡΠΑ. Περαιτέρω, το μοντέλο μπορεί να επιταχύνει τη μετάφραση της επιστήμης της ΚΑΡΠΑ από τα ζώα στους ασθενείς και, ελπίζουμε, να μειώσει την ανάγκη για μελέτες σε ζώα.

Παραμένουν πολλά αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το πτωματικό μοντέλο. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται το κατά πόσον μπορεί να υπάρξει ροή από την αρτηρία προς τις φλέβες, κάτι που δεν έχουμε ακόμη δείξει οριστικά.

Όπως σημειώθηκε προηγουμένως, φαίνεται ότι η ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι προς τα πάνω μειώνει την ενδοκρανιακή πίεση και αυξάνει την εγκεφαλική και πιθανώς τη στεφανιαία ροή. Μπορεί επίσης να έχει προσωρινή θετική επίδραση στην αορτική ροή. Χρειάζεται περαιτέρω εργασία σχετικά με την επίδραση της διόγκωσης του cuff του υπεργλωττιδικού αεραγωγού στη ροή, αλλά ίσως έχουμε τώρα έναν τρόπο να τη μελετήσουμε.

Δεν γνωρίζουμε ποια επίδραση, εάν υπάρχει, έχει στην αιμοδυναμική η χρήση φυσιολογικού ορού αντί για αίμα, λόγω των διαφορετικών ιξωδών. Ομοίως, δεν γνωρίζουμε ποια επίδραση έχει στην αιμοδυναμική η μείωση της ελαστικότητας των πτωματικών αρτηριακών αγγείων.

Το επόμενο βήμα είναι η δοκιμή της τεχνικής ΚΑΡΠΑ με το κεφάλι προς τα πάνω στο πεδίο. Μπορούμε να το κάνουμε αυτό με την πρόσθετη διαβεβαίωση που μας δίνει το μοντέλο του αιματούχου πτώματος – ότι είναι εντάξει να δοκιμαστεί σε ζωντανούς ανθρώπους.

Η ιατρική επειγόντων περιστατικών βασισμένη σε αποδείξεις καταλήγει μερικές φορές σε ένα απλό ερώτημα, όπως ένα ερώτημα σχετικά με το πώς πρέπει να κατεβάζουν τους συλληφθέντες ασθενείς σε ένα πολυώροφο ασανσέρ στη Σεούλ. Η απάντηση σε αυτό το φαινομενικά απλό ερώτημα μπορεί να καταλήξει να έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο με τον οποίο θα κάνουμε ΚΑΡΠΑ στο μέλλον.

Πόσες άλλες απλές ερωτήσεις κρύβονται εκεί έξω και περιμένουν να απαντηθούν;

Βιβλιογραφικές αναφορές

1. Debaty G, Shin SD, Metzger A, et al. Tilting for perfusion: Head-up position during cardiopulmonary resuscitation improves brain flow in a porcine model of cardiac arrest. Resuscitation. 2015;87:38—43.

2. Pirrallo RG, Aufderheide TP, Provo TA, et al. Effect of an inspiratory impedance threshold device on hemodynamics during conventional manual cardiopulmonary resuscitation. Resuscitation. 2005;66(1):13—20.

3. Personal communication.

4. Segal N, Yannopoulos D, Mahoney BD, et al. Impairment of carotid artery blood flow by supraglottic airway use in a swine model of cardiac arrest. Resuscitation. 2012;83(8);1025—1030.

5. Moore JC, Holley JE Jr, Frascone RJ, et al. Head-up position lowers intracranial pressure in a human cadaver model of cardiopulmonary resuscitation [poster]. American Heart Association Resuscitation Science Symposium and Scientific Sessions: New Orleans, 2016.

Πηγή: https://www.jems.com/patient-care/cardiac-resuscitation/the-perfusing-cadaver-model-and-head-up-cpr/

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ