Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Το να αρρωσταίνετε στο σπίτι είναι αρκετά άσχημο, αλλά το να κολλήσετε ένα μικρόβιο στην εξοχή, μίλια μακριά από το άνετο κρεβάτι σας, μπορεί να μοιάζει με σοβαρή αναποδιά.

Όμως, αν είστε σε θέση να αναγνωρίζετε τα σημάδια και τα συμπτώματα μιας ασθένειας, μπορείτε να καταρτίσετε ένα κατάλληλο σχέδιο θεραπείας που θα σας βοηθήσει να νιώσετε καλύτερα και ενδεχομένως να σας επιτρέψει να συνεχίσετε το ταξίδι σας.

Τι να κάνετε αν αρρωστήσετε στην εξοχή

Εξετάστε τα σημάδια και τα συμπτώματα: Πράγματα όπως ο πυρετός, ο πονοκέφαλος, οι μυϊκοί πόνοι, ο βήχας και ο πονόλαιμος συχνά υποδεικνύουν μια γριππώδη ασθένεια. Η κοιλιακή δυσφορία, οι κράμπες, η ναυτία, ο εμετός και η διάρροια είναι αποκαλυπτικά σημάδια γαστρεντερικών προβλημάτων. Η αναγνώριση αυτών των σημείων και συμπτωμάτων θα σας βοηθήσει να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας.

Εξετάστε τις επιλογές θεραπείας: Η αντιμετώπιση μιας γριππώδους νόσου συνήθως σημαίνει να την αφήσετε να εξελιχθεί και να ξεκουραστείτε. Η ενυδάτωση είναι η κύρια εστίαση κατά τη θεραπεία των γαστρεντερικών προβλημάτων. Ορισμένα φάρμακα μπορούν επίσης να προσφέρουν ανακούφιση.

Εκκενώστε την περιοχή εάν είναι απαραίτητο: Όταν τα σημάδια και τα συμπτώματα είναι σοβαρά, όπως υψηλός, επίμονος πυρετός ή αδυναμία κατακράτησης υγρών, είναι καιρός να φύγετε και να πάτε σε γιατρό.

Προλάβετε μελλοντικές ασθένειες: Για να αποφύγετε να αρρωστήσετε στην επόμενη περιπέτειά σας, εφαρμόστε καλή υγιεινή και απολυμαίνετε πάντα το πόσιμο νερό σας.

Σημείωση: Τα συμπτώματα των γριππώδους μορφής ασθενειών και των γαστρεντερικών προβλημάτων είναι κοινά με πολλές άλλες ιατρικές καταστάσεις και μπορεί περιστασιακά να αποτελούν τις αρχικές ενδείξεις πιο σοβαρών παθήσεων. Εάν η κατάστασή σας παρατείνεται ή επιδεινώνεται, συμβουλευτείτε το γιατρό σας για μια πλήρη εξέταση.

Οι πληροφορίες σε αυτό το άρθρο προέρχονται από το NOLS Wilderness Medicine, 6η έκδοση, το οποίο αποτελεί τη βάση για το πρόγραμμα σπουδών που διδάσκεται από τους εκπαιδευτές του NOLS.

Θυμηθείτε: Η ασφάλεια είναι δική σας ευθύνη. Κανένα άρθρο ή βίντεο δεν μπορεί να αντικαταστήσει τις συμβουλές ενός γιατρού, ούτε τις επαγγελματικές οδηγίες και την εμπειρία. Βεβαιωθείτε ότι έχετε εξασκηθεί στις σωστές τεχνικές και στις απαιτήσεις ασφαλείας προτού παράσχετε τις πρώτες βοήθειες.

Εξετάστε τα σημάδια και τα συμπτώματα

Οι πιο συνηθισμένες ασθένειες που πλήττουν τους ταξιδιώτες της εξοχής χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες: ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη (κρυολόγημα, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πονόλαιμος, πυρετός, πονοκέφαλος) και γαστρεντερικά προβλήματα (ναυτία, εμετός και διάρροια). Γνωρίζοντας τα σημεία και τα συμπτώματα που σχετίζονται με αυτές τις καταστάσεις, θα είστε σε θέση να αποφασίσετε πώς να προχωρήσετε με τη θεραπεία.

Σημεία και συμπτώματα των γριππώδους τύπου ασθενειών

Οι “γριπώδεις ασθένειες” είναι ένας γενικός όρος για μια ποικιλία κοινών παθήσεων, όπως κρυολογήματα, πονόλαιμος, λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, πυρετός και πονοκέφαλος (δεν περιλαμβάνει τον ιό της γρίπης, ο οποίος αποτελεί ειδική ιατρική διάγνωση). Οι γριπώδεις ασθένειες είναι συχνά ιογενής λοίμωξη των ρινικών διόδων και του λαιμού, γι’ αυτό και συνήθως περιλαμβάνουν ρινική καταρροή, πονόλαιμο, βήχα και φτέρνισμα.

Σε πολλές περιπτώσεις, ένας ασθενής με γριππώδη νόσο εμφανίζει αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

Πυρετός
Πονοκέφαλος (σημειώστε ότι οι πονοκέφαλοι συνήθως προκαλούνται επίσης από την αφυδάτωση και το υψόμετρο)
Μυϊκοί πόνοι και κακουχία
Ρινική συμφόρηση και βήχας
Εάν τα σημεία και τα συμπτώματα περιλαμβάνουν πολύ βήχα, φτέρνισμα και φύσημα της μύτης, ο ασθενής μπορεί να έχει λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού, η οποία είναι ιογενής ή βακτηριακή λοίμωξη που προσβάλλει τα ιγμόρεια, τον φάρυγγα, τον λάρυγγα ή τους βρόγχους.

Ακολουθούν οι ενδείξεις μιας λοίμωξης του ανώτερου αναπνευστικού:

Αυξημένη παραγωγή βλέννας
Βήχας (μερικές φορές παράγει φλέγμα ή βλέννα)
Πονόλαιμος (σημειώστε ότι ο πονόλαιμος μπορεί επίσης να προκληθεί από απλή ξηρότητα λόγω υψομέτρου και αφυδάτωσης)
Πυρετός
Κακουχία

Σημεία και συμπτώματα γαστρεντερικών προβλημάτων

Εάν έχετε ποτέ προσβληθεί από “στομαχόπονο” ή “γαστρεντερίτιδα” που σας άφησε να τρέχετε για την τουαλέτα, τότε αυτό που πιθανότατα είχατε ήταν γαστρεντερίτιδα. Η γαστρεντερίτιδα είναι φλεγμονή του γαστρεντερικού συστήματος που προκαλείται από ιό, βακτήρια ή παράσιτα.

Ένας ασθενής που πάσχει από μια ήπια περίπτωση γαστρεντερίτιδας πιθανότατα θα αναφέρει αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

Σταδιακά αυξανόμενη κοιλιακή δυσφορία
Διαλείπουσες κράμπες
Χαλαρά κόπρανα
Συχνοί ήχοι του εντέρου
Ναυτία και εμετός
Μερικές φορές χαμηλός πυρετός

Με σοβαρή γαστρεντερίτιδα, ο ασθενής θα εμφανίσει συνήθως αυτά τα σημεία και συμπτώματα:

Επίμονος και επιδεινούμενος πόνος σε διάστημα 24 ωρών, ειδικά αν ο πόνος γίνεται τοπικός και συνεχής
Αδυναμία ανοχής υγρών
Κόπρανα με αίμα ή βλέννα
Σημεία και συμπτώματα σοκ
Πυρετός άνω των 39 C

Επιλογές θεραπείας

 

 

Με βάση τα σημεία και τα συμπτώματα που εμφανίζει ένας ασθενής, μπορείτε να αναπτύξετε ένα σχέδιο θεραπείας που ελπίζουμε ότι θα φέρει κάποια ανακούφιση και θα σας επιτρέψει να συνεχίσετε την πορεία σας. Ωστόσο, μερικές φορές η σκέψη μιας ακόμη νύχτας σε μια σκηνή ενώ είστε άρρωστοι μπορεί να είναι ανυπόφορη, γι’ αυτό να ξέρετε ότι έχετε πάντα τη δυνατότητα να διακόψετε το ταξίδι και να επιστρέψετε στο σπίτι σας.

Επιλογές θεραπείας για ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη

Πολλές φλεγμονώδεις ασθένειες μπορεί να χρειαστούν μια εβδομάδα ή και περισσότερο για να περάσουν. Ο στόχος κατά τη θεραπεία αυτών των ασθενειών είναι να βοηθήσετε τον ασθενή να αισθανθεί καλύτερα, αντιμετωπίζοντας τα συμπτώματα, ενώ η ασθένεια εκτελεί τον κύκλο της.

Ακολουθεί ο τρόπος:

Πάρτε φάρμακα: Τα παυσίπονα όπως η ακεταμινοφαίνη, η ασπιρίνη ή τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα μπορούν να φέρουν ανακούφιση από τους πονοκεφάλους και τους μυϊκούς πόνους. Τα αποσυμφορητικά και τα φάρμακα κατά του βήχα μπορούν να χρησιμοποιηθούν με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού.
Ξεκουραστείτε και κάντε υπομονή: Εάν βρίσκεστε σε εκτεταμένο ταξίδι, ίσως χρειαστεί να αλλάξετε το δρομολόγιό σας, ώστε το άρρωστο άτομο να μπορεί να ξαπλώσει μέχρι να νιώσει καλύτερα. Για ένα μικρότερο ταξίδι, το μεγαλύτερο μέρος της ανάρρωσης θα πραγματοποιηθεί στο σπίτι.
Ενυδάτωση: Πίνετε άφθονα υγρά. Το νερό, το ζεστό τσάι και οι σούπες είναι καλές επιλογές.
Εφαρμόστε καλή υγιεινή: Για να περιοριστεί η εξάπλωση της ασθένειας, όλοι στην ομάδα πρέπει να πλένουν συχνά τα χέρια τους και πάντα πριν χειριστούν τρόφιμα. Καλύψτε επίσης τον βήχα και το φτάρνισμα.
Φύγετε εάν είναι απαραίτητο: Μη διστάσετε να φύγετε και να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

Επιλογές θεραπείας για γαστρεντερικά προβλήματα

Οι περισσότεροι άνθρωποι θα ξεπεράσουν μια περίπτωση ήπιας γαστρεντερίτιδας σε περίπου 1-3 ημέρες, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά μπορούν να συνεχίσουν ένα ταξίδι που διαρκεί περισσότερο από αυτό.

Ακολουθούν ορισμένοι τρόποι αντιμετώπισης των ήπιων γαστρεντερικών προβλημάτων (η σοβαρή γαστρεντερίτιδα απαιτεί εκκένωση και επίσκεψη σε γιατρό):

Πίνετε πολλά υγρά: Η συχνή διάρροια και ο εμετός μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρή αφυδάτωση. Εάν έχει προηγηθεί συχνός εμετός, εξετάστε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσετε ένα διάλυμα υποκατάστασης ηλεκτρολυτών.
Πάρτε φάρμακα: Για επίμονη διάρροια, τα αντιδιαρροϊκά φάρμακα μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη ανακούφιση. Τα αντιεμετικά φάρμακα μπορούν να βοηθήσουν στη ναυτία και τον εμετό. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα αντιβιοτικά μπορούν να προσφέρουν ανακούφιση, αλλά είναι καλύτερο να συμβουλευτείτε έναν γιατρό πριν από το ταξίδι σας για να συζητήσετε τη χρήση αντιβιοτικών.

Τρώτε άνοστα τρόφιμα: Για να αποφύγετε την περαιτέρω καταπόνηση του γαστρεντερικού συστήματος, τρώτε άνοστες τροφές που είναι μαλακές, όχι πικάντικες, χαμηλές σε λιπαρά, χαμηλές σε φυτικές ίνες και εύπεπτες. Πράγματα όπως οι μπανάνες, τα μαγειρεμένα λαχανικά, ο ζωμός, τα απλά κράκερ και το λείο φυστικοβούτυρο είναι καλές ιδέες. Αποφύγετε τροφές όπως τα φασόλια, οι φακές, τα αποξηραμένα φρούτα και τα λαχανικά που παράγουν αέρια, όπως το μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών και το λάχανο.
Φύγετε αν είναι απαραίτητο: Και πάλι, μη διστάσετε να φύγετε και να ζητήσετε αμέσως ιατρική βοήθεια εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν.

Εκκενώστε εάν είναι απαραίτητο

 

Μία από τις προκλήσεις με την αντιμετώπιση ασθενειών στην εξοχή είναι να προσδιορίσετε πότε τα πράγματα είναι αρκετά άσχημα ώστε να πρέπει να εκκενώσετε το χώρο. Ακολουθούν ορισμένες οδηγίες σχετικά με το πότε πρέπει να επιστρέψετε στο σπίτι σας και να επισκεφθείτε έναν γιατρό.

Κατευθυντήριες γραμμές εκκένωσης για ασθένειες που μοιάζουν με γρίπη

Εάν εσείς ή κάποιος από την ομάδα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια ή συμπτώματα, απαιτείται εκκένωση:

Ο πυρετός επιμένει για περισσότερες από 48 ώρες ή είναι υψηλός (μεγαλύτερος από 39°C).
Ο ασθενής εμφανίζει δύσκαμπτο αυχένα, έντονο πονοκέφαλο, δυσκολία στην αναπνοή ή συριγμό.
Αναπτύσσονται σημεία ή συμπτώματα πνευμονίας (αναζητήστε δύσπνοια, μείωση της ανοχής στην άσκηση, επιδείνωση της κακουχίας και της αδυναμίας με επικράτηση του βήχα)
Ο ασθενής αδυνατεί να πιει υγρά για περισσότερες από 48 ώρες, ιδίως εάν υπάρχει διάρροια, πυρετός ή έμετος.
Ο πονόλαιμος εμποδίζει τον ασθενή να καταπιεί νερό και να διατηρήσει επαρκή ενυδάτωση.
Ο πονόλαιμος συνοδεύεται από πυρετό και στιβαρός κόκκινος λαιμός με λευκές κηλίδες. (Σε αυτή την περίπτωση, μπορείτε να υποψιαστείτε στρεπτοκοκκική φαρυγγίτιδα, μια ασθένεια που προκαλείται από βακτήρια. Ένας γιατρός θα πρέπει να κάνει μια εξέταση για να επιβεβαιώσει αν πρόκειται για στρεπτόκοκκο ή όχι).
Ο πονοκέφαλος δεν ανταποκρίνεται στη θεραπεία, είναι ξαφνικός ή έντονος ή σχετίζεται με μεταβολή της ψυχικής κατάστασης.

Οδηγίες εκκένωσης για γαστρεντερικά προβλήματα

Με σοβαρές περιπτώσεις γαστρεντερίτιδας, απαιτείται εκκένωση. Είναι καιρός να επιστρέψετε στο σπίτι σας εάν εσείς ή κάποιος από την ομάδα σας εμφανίσει οποιοδήποτε από αυτά τα συμπτώματα:

Διάρροια που είναι αιματηρή ή επιμένει παρά τη θεραπεία ή ο ασθενής δεν μπορεί να ενυδατωθεί.
Εμετός αιματηρός ή έχει τη σύσταση κατακάθισης καφέ ή ο ασθενής δεν είναι σε θέση να ενυδατωθεί.
Ο κοιλιακός πόνος επιμένει ή επιδεινώνεται σε διάστημα 24 ωρών.
Αύξηση του πυρετού.
Ο ασθενής αδυνατεί να ανεχθεί υγρά για περισσότερο από 24 ώρες, ιδίως εάν συνοδεύεται από διάρροια ή εμετό.

Σε περίπτωση εκκένωσης όπου ο ασθενής χρειάζεται βοήθεια, μπορεί να χρειαστεί να καλέσετε βοήθεια. Η κάλυψη κινητής τηλεφωνίας μπορεί να είναι σποραδική στην ύπαιθρο, οπότε είναι συνετό να έχετε ένα εφεδρικό κινητό τηλέφωνο.

Πρόληψη ασθενειών κατά τη διάρκεια ταξιδιών σε ορεινές περιοχές

Το να είστε άρρωστος δεν είναι ποτέ διασκεδαστικό, αλλά μπορεί να αισθάνεστε ακόμα χειρότερα όταν διακόπτει μια περιπέτεια σε εξωτερικούς χώρους.

Για να βοηθήσετε στην πρόληψη μελλοντικών ασθενειών, ακολουθήστε αυτές τις κοινές συμβουλές:

Εφαρμόστε καλή υγιεινή: Ακριβώς επειδή βρίσκεστε στην ύπαιθρο δεν σημαίνει ότι πρέπει να ανεχτείτε την κακή υγιεινή. Η εξάπλωση των γαστρεντερικών ασθενειών και των γριππωδών νοσημάτων μπορεί συχνά να αποδοθεί στα μολυσμένα χέρια. Είναι σημαντικό να πλένετε πάντα τα χέρια σας με σαπούνι και νερό ή να χρησιμοποιείτε απολυμαντικό χεριών πριν από το χειρισμό τροφίμων και αφού πάτε στην τουαλέτα. Μάθετε περισσότερα για την υγιεινή στην εξοχή.

Απολυμάνετε το νερό σας: Οι απειλές που μεταδίδονται με το νερό, όπως τα πρωτόζωα, τα βακτήρια και οι ιοί, μπορούν να σας αρρωστήσουν πολύ. Μην ρισκάρετε με ανεπεξέργαστο νερό – καθαρίστε ή φιλτράρετε το νερό πριν το πιείτε.

Καλύψτε το βήχα και το φτέρνισμα: Οι γριππώδεις ασθένειες μπορούν να μεταδοθούν ως αεροζόλ, οπότε αν κάποιος είναι άρρωστος, είναι σημαντικό να καλύπτει το βήχα και το φτέρνισμα. Χρησιμοποιήστε ένα χαρτομάντιλο, ένα μαντήλι ή έναν αγκώνα.

Συγγραφέας: Tod Schimelpfenig

Πηγή: https://www.rei.com/learn/expert-advice/what-to-do-if-you-get-sick-in-the-backcountry.html#Symptoms

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομεακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ