Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι φανοί και η σειρήνα είναι συχνά περιττά και επικίνδυνα για τους παραϊατρικούς, τους ασθενείς και το κοινό

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι φανοί και η σειρήνα είναι συχνά περιττά και επικίνδυνα για τους παραϊατρικούς, τους ασθενείς και το κοινό

Η Αμερικανική Ένωση Ασθενοφόρων διοργάνωσε πρόσφατα ένα διαδικτυακό σεμινάριο σχετικά με τη χρήση των φανών και της σειρήνας και πώς αυτή επηρεάζει τη φροντίδα των ασθενών.

Από τους ομιλητές αναφέρθηκαν σημαντικές πληροφορίες 

Οι κυριότερες:

“Η χρήση φανών και σειρήνας έχει να κάνει περισσότερο με την τοπική κουλτούρα παρά με τα στοιχεία και τις ανάγκες.” — Dr. Douglas Kupas, αναφερόμενος στη χρήση φανών και σειρήνων από φορείς προνοσοκομειακής φροντίδας σε όλη τη χώρα

“Το ποσοστό ατυχημάτων αυξάνεται κατά 53% όταν χρησιμοποιούνται φανοί και σειρήνες.” — Dr. Douglas Kupas

«Η ικανότητα αποδεικνύεται πιο συχνά από την αθόρυβη σκοπιμότητα παρά με το θορυβώδες θράσος». — E. Marie Wilson, Connecticut EMS Patient Survey 1980

«Oı φανοί και οι σειρήνες θα πρέπει να εφαρμόζονται ως κλινική διαδικασία με ανάλυση κινδύνου/οφέλους» — Rick Ferron

 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 

1. Αυξημένος κίνδυνος ατυχημάτων από τη χρήση φανών και σειρηνών

Υπολογίζεται ότι υπάρχουν 12.000 ατυχήματα οχημάτων έκτακτης ανάγκης ετησίως, πολλά από τα οποία συμβαίνουν όταν χρησιμοποιούνται φανοί και σειρήνες. Ένα άρθρο έδειξε ότι το ποσοστό σύγκρουσης αυξάνεται κατά 53% όταν το ασθενοφόρο ανταποκρίνεται με φανούς και σειρήνες. Επιπλέον, υπάρχει σχεδόν τριπλάσιος κίνδυνος σύγκρουσης κατά τη μεταφορά ενός ασθενούς με φανούς και σειρήνες.

2. Η χρήση των φανών και της σειρήνας επηρεάζει τους πόρους της υπηρεσίας εκτάκτου ανάγκης και τη φροντίδα των ασθενών

Υπολογίζεται ότι για κάθε σύγκρουση ασθενοφόρου, υπάρχουν τέσσερα ατυχήματα, όπου άλλα οχήματα συγκρούονται καθώς ένα ασθενοφόρο διέρχεται από ένα σήμα κυκλοφορίας και διακόπτει την κανονική ροή της κυκλοφορίας. Αυτά τα σφάλματα απαιτούν από άλλους παρόχους προνοσοκομειακής φροντίδας να ανταποκριθούν, με αποτέλεσμα να χρησιμοποιούνται και να καταπονούνται περισσότεροι πόροι.

Επιπλέον, αυτά τα ατυχήματα μπορεί να οδηγήσουν σε καθυστέρηση στον χρόνο απόκρισης για τον αρχικό ασθενή και για εκείνους που καλούν αργότερα το 911, επειδή άλλες μονάδες ανταποκρίνονται τώρα σε άλλες αιτίες που προκαλούνται έμμεσα από την αρχική απόκριση.

3. Οι φανοί και οι σειρήνες δεν έχουν τεράστια επίδραση στον χρόνο απόκρισης

Oı φανοί και οι σειρήνες θεωρητικά σας επιτρέπουν να φτάσετε στον ασθενή πιο γρήγορα, αλλά, στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει τεράστια αλλαγή στον χρόνο απόκρισης. Επτά μελέτες που ανέλυσαν κυμαινόμενους χρόνους απόκρισης διαπίστωσαν ότι με τους φανούς και τις σειρήνες, υπήρχε κατά μέσο όρο 1,7-3,6 λεπτά μείωση του χρόνου άφιξης. Αυτό δεν είναι τεράστιος χρόνος. Ομολογουμένως, υπάρχουν ορισμένοι ασθενείς όπου αυτό θα μπορούσε να σημαίνει τη διαφορά μεταξύ ζωής ή θανάτου. Για την πλειοψηφία των ασθενών, ωστόσο, λίγα λεπτά δεν θα έχουν τεράστιο αντίκτυπο στην τελική έκβασή τους.

4. Oı φανοί και οι σειρήνες μπορεί να μην είναι η καλύτερη αντιμετώπιση για τον ασθενή

Όταν οι ασθενείς ρωτήθηκαν γιατί οδήγησαν έως το Τμήμα Επείγοντων Περιστατικών αντί να καλέσουν το 911, πολλοί δήλωσαν ότι το έκαναν επειδή δεν ήθελαν να εμφανιστούν φανοί και σειρήνες στο σπίτι τους.

Όταν το ασθενοφόρο φτάνει με θόρυβο, μπορεί να προκαλέσει μια σκηνή. Υπάρχει πολύ μεγαλύτερη αναστάτωση από ό,τι όταν φτάνει διακριτικά στη σκηνή χωρίς να χτυπούν σειρήνες σε όλη τη διαδρομή.

Πολλοί άνθρωποι ντρέπονται πολύ να καλέσουν το 911 γιατί ξέρουν ότι θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή μπροστά στο σπίτι ή στο χώρο εργασίας τους.

Από την άλλη πλευρά, ορισμένοι ασθενείς θέλουν τους φανούς και τις σειρήνες και δεν καταλαβαίνουν γιατί το ασθενοφόρο  θα πρέπει να εμφανίζεται χωρίς αυτά.

Ο καθορισμός του πότε οι φανοί και οι σειρήνες έχουν όφελος για τον ασθενή είναι σημαντικός και η εξήγηση γιατί χρησιμοποιούνται ή όχι, μπορεί να βοηθήσει στην εκπαίδευση του ασθενούς και του ευρύτερου κοινού.

5. Εξασφαλίστε την ασφάλεια τόσο τη δική σας όσο και τους ασθενούς

Είναι σημαντικό να ασφαλίσετε σωστά τον ασθενή σας αλλά και τον εαυτό σας. Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν μεταξύ 1992-2011 έδειξαν ότι το 84% των παραϊατρικών που εμπλέκονταν σε ατυχήματα ασθενοφόρων δεν ήταν ασφαλισμένοι στην καμπίνα ασθενών.

Επιπρόσθετα, η συντριπτική πλειονότητα των περιστατικών θανατηφόρων ατυχημάτων και τραυματισμών που προκαλούν ανικανότητα ήταν σε παρόχους που δεν φορούσαν ζώνη ασφάλειας.

Μόνο το 33% των ασθενών που εμπλέκονταν σε σοβαρά ατυχήματα ασφαλίστηκαν με ζώνες ασφάλειας.

Μπορεί να είναι δύσκολο να φροντίσετε έναν άρρωστο ασθενή, αλλά προσπαθήστε να σκεφτείτε τη δική σας ασφάλεια (και την ασφάλεια του ασθενούς) όταν οδηγείτε ένα ασθενοφόρο.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το βίντεο στον παρακάτω σύνδεσμο:

Πηγές

1. https://www.ems1.com/ambulance-safety/articles/quick-take-its-time-to-flip-the-switch-on-hot-ems-response-oJckUNfrstFk3WKG/?fbclid=IwAR37VCOK2lDekH1BNvI_6-dIK0OC30QGYzjwZvk4bia-OtLNbUzGFz8lkgI

2. https://www.ems1.com/ems-education/articles/video-flipping-the-switch-on-hot-responses-ottvYDYIgmuZUdtP/#Watch

Επίσης…

Η χρήση φανών και σειρηνών στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας της Αμερικής αλλάζει. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ