Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Η χρήση φανών και σειρηνών στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας της Αμερικής αλλάζει. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η χρήση φανών και σειρηνών στο σύστημα προνοσοκομειακής φροντίδας της Αμερικής αλλάζει. Ακολουθούν όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πρόσφατα ευρήματα δείχνουν ότι η χρήση φανών και σειρηνών δημιουργεί κίνδυνο όχι μόνο για τους επαγγελματίες ιατρικής έκτακτης ανάγκης αλλά και για το κοινό και παρέχει σωτήρια οφέλη για τον ασθενή σε λιγότερο από το 5 τοις εκατό των περιπτώσεων.

Αυτή την άνοιξη 13 εξέχουσες ηγετικές ομάδες EMS και πυροσβεστικής εξέδωσαν κοινή δήλωση θέσης που ασχολείται με το θέμα, η οποία προτείνει διάφορα μέτρα για τη μείωση της άσκοπης χρήσης φανών και σειρηνών. Με τόσες πολλές αξιόπιστες αρχές πίσω από τις προτάσεις, η χρήση των φώτων και των σειρήνων στην ανταπόκριση και τη μεταφορά EMS πρόκειται να αλλάξει.

Διαβάστε παρακάτω για να μάθετε τι έχουν να πουν αυτοί οι οργανισμοί σχετικά με τη χρήση φανών και σειρηνών και πώς είναι πιθανό να επηρεάσει μακροπρόθεσμα το EMS και την εκπαίδευση EMS.

Οι συγκρούσεις οχημάτων πρώτης ανταπόκρισης είναι ένα συνεχές πρόβλημα

Η δήλωση ξεκινά με την παράθεση στατιστικών στοιχείων για τη σύγκρουση, τον τραυματισμό και το θάνατο από πυρκαγιά και EMS από πολυάριθμες πηγές. Για παράδειγμα:

  • Μεταξύ 1996 και 2012, υπήρξαν 137 θάνατοι πολιτών και 228 τραυματισμοί πολιτών από ατυχήματα με πυροσβεστικά οχήματα.
  • Την ίδια περίοδο σημειώθηκαν 64 θάνατοι πολιτών και 217 τραυματισμοί πολιτών σε περιστατικά ασθενοφόρων.
  • Περίπου 97 επαγγελματίες του EMS σκοτώθηκαν σε ατυχήματα ασθενοφόρων μεταξύ 1993 και 2010.
  • Το 7,7% των επαγγελματιών EMS έχουν εμπλακεί σε ατύχημα ενώ χρησιμοποιούσαν φανούς και σειρήνες, σύμφωνα με μια έρευνα.
  • Οι συγκρούσεις με το “φαινόμενο της αφύπνισης”, εκείνες που προκαλούνται από οχήματα με φώτα και σειρήνες αλλά δεν τα εμπλέκουν, φαίνεται να είναι τέσσερις φορές πιο συχνές από τις συγκρούσεις στις οποίες πραγματικά εμπλέκεται ένα όχημα EMS.

Ο κίνδυνος από τη χρήση φανών και σειρηνών δεν μεταφράζεται σε μεγάλη μείωση του χρόνου μεταφοράς ασθενών. Ένα πρόσφατο έγγραφο πολιτικής από την Εθνική Βιβλιοθήκη Ιατρικής, το οποίο συγκεντρώνει στοιχεία από διάφορες μελέτες σχετικά με το θέμα, δείχνει ότι η χρήση φανών και σειρηνών μειώνει τον μέσο χρόνο απόκρισης και μεταφοράς μόνο κατά 42 δευτερόλεπτα σε 3,8 λεπτά κατά μέσο όρο. Το έγγραφο αναφέρει επίσης ότι η μείωση του προνοσοκομειακού χρόνου παρήγαγε κλινική διαφορά μόνο στο 5% περίπου των περιπτώσεων. Ορισμένοι οργανισμοί έχουν μειώσει τη χρήση φανών και σειρηνών από το ένα πέμπτο έως το ένα τρίτο χωρίς μετρήσιμο αντίκτυπο στην έκβαση των ασθενών.

Νέες κατευθυντήριες οδηγίες για τη χρήση φανών και σειρηνών

Το σύστημα EMS υπάρχει για να σώζει ζωές και να βελτιώνει τα αποτελέσματα των ασθενών παρέχοντας ανταπόκριση, εξωνοσοκομειακή υγειονομική περίθαλψη και μεταφορά. Σε σπάνιες περιπτώσεις, ο μειωμένος χρόνος με φανούς και σειρήνες θα κάνει τη διαφορά. Ωστόσο, τα οχήματα που χρησιμοποιούν φανούς και σειρήνες μπορεί να αποτελούν κίνδυνο για τους επαγγελματίες του EMS και το κοινό που δεν πρέπει να απορρίπτεται.

Το βασικό συμπέρασμα της κοινής δήλωσης είναι επομένως ότι η χρήση φώτων και σειρήνων θα πρέπει να περιορίζεται στις περιπτώσεις όπου αναμένεται να κάνει διαφορά στην έκβαση του ασθενούς.

Για το σκοπό αυτό, η δήλωση διατυπώνει διάφορες προτάσεις, μεταξύ των οποίων:

  • Θα πρέπει να αναπτυχθούν, να εγκριθούν και να διατηρηθούν προγράμματα αποστολής ιατρικών κλήσεων έκτακτης ανάγκης για την κατηγοριοποίηση των κλήσεων και τον εντοπισμό εκείνων στις οποίες οι φανοί και η σειρήνα θα μπορούσαν να βελτιώσουν την έκβαση του ασθενούς.
  • Οι τοπικές υπηρεσίες θα πρέπει να εφαρμόσουν αναθέσεις έκτακτης ανάγκης με βάση νέα, εγκεκριμένα πρωτόκολλα φανών και σειρηνών.
  • Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην παρακολούθηση της χρήσης, της καταλληλότητας, της συμμόρφωσης με το πρωτόκολλο και της έκβασης της ανταπόκρισης και της μεταφοράς με φανούς και σειρήνες.
  • Τα ατυχήματα και τα παρ’ ολίγον ατυχήματα του EMS θα πρέπει να προκαλούν αναθεωρήσεις.
  • Οι οδηγοί οχημάτων έκτακτης ανάγκης θα πρέπει να ολοκληρώνουν ένα ισχυρό πρόγραμμα κατάρτισης και να διατηρούν τις δεξιότητές τους με συνεχή εκπαίδευση.

Πώς να εκπαιδεύσετε τους επαγγελματίες του EMS σχετικά με τις επικαιροποιημένες κατευθυντήριες οδηγίες για τους φανούς και τις σειρήνες

Η κοινή δήλωση υποδηλώνει ότι θα υπάρξει σημαντική αλλαγή στις πολιτικές και τις διαδικασίες. Θα είναι ζωτικής σημασίας για τους επαγγελματίες του EMS να κατανοήσουν το νέο περιβάλλον και είναι σημαντικό οι εκπαιδευτές ασφάλειας του EMS να τους βοηθήσουν να αποκτήσουν αυτές τις γνώσεις. Οι αλλαγές στις κατευθυντήριες οδηγίες για τους φανούς και τις σειρήνες παρέχουν στους εκπαιδευτές την ευκαιρία να ρίξουν μια νέα ματιά σε όλες τις πτυχές της εκπαίδευσης για την ασφάλεια του EMS.

Πηγή: https://www.psglearning.com/blog/psg/2022/06/14/lights-and-siren-use-in-ems-is-changing.-here’s-what-you-need-to-know

Επίσης…

Τα στοιχεία είναι ξεκάθαρα: Οι φανοί και η σειρήνα είναι συχνά περιττά και επικίνδυνα για τους παραϊατρικούς, τους ασθενείς και το κοινό

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ