1.2. Παιδικά ατυχήματα
Μια μεγάλη πληθυσμιακή μερίδα ατυχημάτων αφορά τα παιδιά. Είτε στο σπίτι, είτε σε σχολικό χώρο, τα παιδιά είναι ιδιαίτερα επιρρεπή σε ατυχήματα, ειδικά εκείνα της μικρότερης ηλικίας, καθώς ακόμη δεν βρίσκονται σε ώριμο αναπτυξιακό επίπεδο και δεν έχουν κατακτήσει τον πλήρη συντονισμό της κινητικότητάς τους. Παρουσιάζουν μεγάλη ενεργητικότητα, παρορμητικότητα, συχνά μια μικρή επιθετικότητα και πολλές φορές άγνοια κινδύνου (Bijur et al., 1986).
Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο (2015) υπάρχει πολύ στενή σχέση ανάμεσα στη σωματική ανάπτυξη των παιδιών και στα ατυχήματα. Κυρίως για τις μικρότερες ηλικίες ισχύει ότι τα πιο αναπτυγμένα και γυμνασμένα παιδιά δεν πέφτουν τόσο συχνά και αν τελικά αυτό συμβεί, τραυματίζονται λιγότερο.
Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) για το 2016 στις Η. Π. Α. η πλειονότητα των θανάτων των παιδιών ως 14 ετών οφειλόταν σε ατυχήματα (72,1%). Ο κορυφαίος παράγοντας θανάτου ήταν η ασφυξία σε ποσοστό 28,1%, στη δεύτερη θέση ακολουθούσαν τα αυτοκινητιστικά ατυχήματα σε ποσοστό 22,1% και στην τρίτη θέση με ποσοστό 13,3% η πνιγμονή.
Η ευθύνη τους εναπόκειται αποκλειστικά στους ενήλικους που είναι παρόντες, είτε γονείς, είτε εκπαιδευτικούς. Καθώς τα παιδιά περνούν ένα πολύ μεγάλο μέρος της ημέρας τους μέσα σε κάποια σχολική μονάδα, είναι αναπόφευκτο ότι σε περίπτωση ατυχήματος θα χρειαστεί να τους παρασχεθούν πρώτες βοήθειες από κάποιον
εκπαιδευτικό, καθότι θα είναι ο μόνος ενήλικας.
Στην Ελλάδα, οι κυριότερες αιτίες ατυχημάτων των παιδιών κάτω των 18 ετών είναι:
1. Τροχαία ατυχήματα, στα οποία τα παιδιά συμμετέχουν κυρίως ως επιβάτες.
2. Πνιγμονή από ξένο σώμα. Πολλές φορές τα παιδιά μικρότερης ηλικίας έχουν την τάση να εξερευνούν τον κόσμο και τα αντικείμενα γύρω τους, τοποθετώντας τα στο στόμα.[11]
3. Πτώσεις. Τα παιδιά μπορούν συχνά να πέσουν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού, από μια σκάλα ή από μια τσουλήθρα. Η τάση ανεξαρτησίας τους τα καθιστά πολλές φορές απρόσεκτα και τείνουν να μην υπακούν πάντα στους βασικούς κανόνες ασφαλείας.
4. Εγκαύματα. Τα παιδιά ηλικίας 1-4 ετών μπορούν να θέσουν σε λειτουργία ηλεκτρικές συσκευές που μπορούν να το τραυματίσουν, καθώς δεν αντιλαμβάνονται πάντα τη σημασία των παραινέσεων των γονέων.
5. Δηλητηριάσεις. Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, πολλές φορές τα παιδιά αρέσκονται στο να δοκιμάζουν με την αίσθηση της γεύσης πράγματα τα οποία δυνητικά είναι επιβλαβή για την υγεία τους. (Ελληνική Εταιρία Προαγωγής και Αγωγής της Υγείας, 2002)
1.3. Σχολικά ατυχήματα
Συγκεκριμένα στους σχολικούς χώρους, η κυριότερη αιτία ατυχημάτων είναι η πτώση με ποσοστό 66,67% και ακολουθούν τα κοψίματα – τρυπήματα και τα χτυπήματα με ίδιο ποσοστό έκαστα, 11,38% (Γεωργιακώδης & Βοζίκης, 2004).
Η πλειονότητα των σχολικών ατυχημάτων λαμβάνει χώρα στον περίβολο και τον προαύλιο χώρο του σχολείου (45,52%), στην τάξη (24,39%), στους χώρους γύρω από το σχολείο (6,5%) και στις εξωτερικές ή εσωτερικές σκάλες (4,07% και 4,88% αντίστοιχα) (Γεωργιακώδης & Βοζίκης, 2004).
Πότε, όμως, είναι πιο πιθανό να συμβεί ένα ατύχημα σε ένα σχολικό χώρο;
Η συντριπτική πλειονότητα εξ’ αυτών συμβαίνει κατά το διάλειμμα (60,17%). Ακολουθούν με σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά το μάθημα της γυμναστικής (10,57%), κάποιο θεωρητικό μάθημα (8,13%) και η ώρα προσέλευσης στο σχολείο (5,69%). Κάτι που αξίζει να σημειωθεί είναι ότι κατά τη διάρκεια μια εκδρομής ή
ενός σχολικού περιπάτου, όπου κάποιος θα θεωρούσε πολύ πιθανό να[12] πραγματοποιηθεί κάποιο ατύχημα, καθώς τα παιδιά βρίσκονται σε εξωτερικό χώρο με όχι πάντα εύκολα ελεγχόμενες συνθήκες, σπάνια συμβαίνει κάτι τέτοιο. Το ποσοστό που αφορά αυτή την πιθανότητα είναι μόλις 1,63% (Γεωργιακώδης & Βοζίκης,
2004).
Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο (2015) το 65% των σχολικών ατυχημάτων συμβαίνει στην αυλή. Αυτό είναι λογικό, αν αναλογιστεί κανείς ότι στην ίδια σχολική αυλή καλούνται να συνυπάρξουν και να παίξουν/αθληθούν/ξεκουραστούν παιδιά διαφορετικών ηλικιών και άρα διαφορετικών δυνατοτήτων, σωματικής ανάπτυξης και
ενδιαφερόντων, το χάσμα των οποίων μπορεί να φτάνει και τα 6 χρόνια στην περίπτωση του δημοτικού σχολείου!
Στον ίδιο λοιπόν χώρο, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις και ανάλογα με τη δυναμικότητα του σχολείου, μπορεί να είναι πολύ περιορισμένος, καλείται να φάει το κολατσιό του ένας μαθητής της Α’ δημοτικού, να παίξει μπάσκετ ένας μαθητής της ΣΤ’ δημοτικού, να παίξει κυνηγητό ένας μαθητής της Γ’ δημοτικού κ.λπ, με ό,τι αποτελέσματα μπορεί να έχει για τη σωματική ακεραιότητα κυρίως των μικρότερων μαθητών.
Σε μελέτη του 1996 που πραγματοποιήθηκε στον δήμο Αθηναίων σε 29 Δημοτικά και 11 Γυμνάσια παρατηρήθηκαν τα εξής σε ό,τι αφορά τον χρόνο πραγματοποίησης του ατυχήματος: 63% στο διάλειμμα, 10% κατά την προσέλευση/αποχώρηση των μαθητών και 10% κατά τη διάρκεια του μαθήματος. Και σε αυτή την έρευνα το
μεγαλύτερο ποσοστό ατυχημάτων (46%) έγινε στην αυλή, ενώ μόνο το 21% έγινε εντός της σχολικής αίθουσας.
Τα πρωτεία έχουν οι πτώσεις με ποσοστό 71% και στη συνέχεια ακολουθούν τα χτυπήματα (12%) και τα κοψίματα (8%). Ένα πολύ μικρό ποσοστό (3%) συγκεντρώνουν τα τροχαία, πιθανότατα κατά τηνπροσέλευση/αποχώρηση των μαθητών. Σχετικά με τις συνθήκες του ατυχήματος, προέκυψε ότι το 49% συνέβη πάνω στο παιχνίδι, το 28% σε καβγά και με μικρότερα ποσοστά ακολουθούν η ολισθηρότητα του δαπέδου και η άθληση. Η συντριπτική
πλειονότητα των ατυχημάτων αφορούσε τραυματισμούς στα άκρα (77%) και κατάγματα (18%).
Υπεύθυνοι της ασφάλειας των μαθητών είναι οι εκπαιδευτικοί. Κατά την ώρα του μαθήματος, καθώς και για την είσοδο και έξοδο των μαθητών από τη σχολική αίθουσα, την ευθύνη έχει ο διδάσκων. Κατά την προσέλευση και την αποχώρηση των [13] μαθητών, στα διαλείμματα, στη σίτιση στο ολοήμερο πρόγραμμα και ό,τι άλλο αφορά τη σωματική ακεραιότητα των παιδιών, την ευθύνη έχει/έχουν ο εφημερεύων/οι εφημερεύοντες εκπαιδευτικός/οί.
1.3.1. Μείωση ατυχημάτων στο σχολείο
Όσο σημαντική κι αν είναι η παροχή πρώτων βοηθειών μετά από ένα σχολικό ατύχημα, δεν παύει να είναι μια αντιμετώπιση αφού έχει ήδη συμβεί το ατύχημα.
Εξίσου σημαντικό είναι να ληφθούν μέτρα για την πρόληψη και τη μείωση των ατυχημάτων. Σύμφωνα με τον Παπαδόπουλο (2015) οι σχολικές αυλές θα έπρεπε να αναβαθμιστούν από άποψη τεχνικής πλευράς (π.χ. ειδικό δάπεδο που ελαχιστοποιεί τους τραυματισμούς).
Εξίσου σημαντικό μέτρο πρόληψης είναι η σωστή στάση και εκπαίδευση του εκπαιδευτικού προσωπικού του σχολείου, το οποίο θα πρέπει κινηθεί κατά της επιθετικής συμπεριφοράς των μαθητών στα διαλείμματα. Ακόμα, θα
μπορούσε να προσφέρει στους μαθητές εναλλακτικές μορφές απασχόλησης στο διάλειμμα (π.χ. παιχνίδια στα οποία δεν απαιτείται το ανεξέλεγκτο τρέξιμο των μαθητών σε όλον τον προαύλιο χώρο) , χωρίς όμως να περιορίζουν τελείως τη σωματική άσκηση.
Δυστυχώς, δεν είναι όμως όλες οι προτάσεις εφικτές στο ελληνικό σχολείο.
Το μικρό, συχνά, προαύλιο των ελληνικών σχολείων είναι από δύσκολο έως αδύνατο να χωριστεί σε τμήματα που θα εξυπηρετούν τις διαφορετικές ανάγκες των παιδιών, δηλαδή ένα μέρος για τα παιδιά που αποζητούν το λεγόμενο ενεργητικό διάλειμμα (τρέξιμο, παιχνίδι, σωματική άσκηση κ.ά.) και ένα μέρος για τα παιδιά που αποζητούν το λεγόμενο παθητικό διάλειμμα (καθιστή στάση μαθητή, διάβασμα βιβλίου, καθιστό στιλ παιχνιδιού κ.ά.). Αυτό θα είχε ως συνέπεια να μίκραινε κι άλλο ο ήδη αρκετά περιορισμένος διαθέσιμος χώρος των παιδιών.
Επίσης, θα ελαχιστοποιούσε τις επαφές μεταξύ των μαθητών και την περαιτέρω
κοινωνικοποίησή τους.
Σχετικά δύσκολο, αλλά όχι ακατόρθωτο είναι να θεσμοθετηθούν διαφορετικοί χρόνοι διαλείμματος για διαφορετικές ηλικίες παιδιών (ο Παπαδόπουλος προτείνει η διαφορά να είναι περίπου στα 3 χρόνια, άρα τα παιδιά
Α’, Β’ και Γ’ δημοτικού να βγαίνουν μαζί για διάλειμμα την ίδια ώρα και τα παιδιά Δ’, Ε’ και ΣΤ’ δημοτικού μια διαφορετική ώρα).
Το θετικό αυτού του μέτρου θα ήταν σίγουρα η εξοικονόμηση χώρου (μιας και στον ίδιο χώρο θα προαυλίζονται οι μισοί μαθητές σε σύγκριση με πριν) και η αποφυγή συναναστροφής των πολύ μικρών μαθητών με τους πολύ μεγάλους. Παρόλα αυτά προκύπτουν κάποια οργανωτικά [14] θέματα.
Οι ώρες διάρκειας των μαθημάτων θα αλλάξουν. Κατά συνέπεια και το ωρολόγιο πρόγραμμα. Μερικοί εκπαιδευτικοί μπαίνουν σε παραπάνω από μία τάξεις, ειδικά οι εκπαιδευτικοί ειδικοτήτων, που σε πιο μικρά σχολεία μπορεί να μπαίνουν και σε όλες.
Τι θα ισχύει όταν ακόμα κάνει κάποιος μάθημα σε μια τάξη, ενώ ταυτόχρονα έχει εφημερία και οι μικρότεροι είναι ήδη για διάλειμμα; Συνεπώς κρίνουμε ότι το παραπάνω μέτρο είναι δύσκολο να εφαρμοστεί.
1.4. Ομάδες αυξημένου κινδύνου
Τραυματίζονται όμως όλα τα παιδιά στο ίδιο ποσοστό;
Συγκρίνοντας τα δύο φύλα, παρατηρούμε ότι τα αγόρια είναι πολύ πιο επιρρεπή σε ατυχήματα απ’ ότι τα κορίτσια. Συνήθως τα αγόρια παίρνουν μέρος σε δραστηριότητες που μπορεί να κρύβουν δυνητικά περισσότερους κινδύνους. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δύο φύλα κοινωνικοποιούνται πολύ διαφορετικά από μικρή ηλικία και είναι μια πρακτική που ξεκινά από το σπίτι και κυρίως από τους γονείς.
Τα αγόρια, στο πλαίσιο κάποιου είδους «σκληραγώγησης», πολλές φορές λαμβάνουν μάλλον αποτρεπτικές εντολές
και όχι συμβουλές, όταν κάνουν κάτι που μπορεί να αποβεί επικίνδυνο για τη σωματική τους υγεία. Ακόμη, σπανίως τους δίνονται περαιτέρω εξηγήσεις σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν γύρω τους.
Αντίθετα, τα κορίτσια είναι συχνά πιο προστατευμένα, καθώς οι γονείς τα θεωρούν πιο ευάλωτα. Πολλές φορές λαμβάνουν βοήθεια χωρίς να την έχουν ζητήσει τα ίδια, ακόμα και για να καταφέρουν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις ενός παιχνιδιού, το οποίο προορίζεται και για τα δύο φύλα.
Τα αγόρια συχνά πιέζονται να βασιστούν μόνο στις δικές τους δυνάμεις και να ανταπεξέλθουν χωρίς καμία βοήθεια.
Όλα τα παραπάνω έχουν σαν αποτέλεσμα τα αγόρια να παίρνουν σημαντικά περισσότερα ρίσκα απ’ ότι τα κορίτσια.
Αυτό με τη σειρά του οδηγεί στο να τραυματίζονται τα αγόρια από δύο έως τέσσερις φορές περισσότερο απ’ ότι τα κορίτσια (Morrongiello & Dawber, 1999). Μάλιστα, η αυξημένη έκθεση των αγοριών σε ριψοκίνδυνες για τα ίδια καταστάσεις ξεκινά από την ηλικία μόλις των 3 χρόνων και αυξάνεται όσο μεγαλώνει και το ίδιο (Baker et al.,1984).
Σύμφωνα με το CDC (Centers for Disease Control and Prevention) για το 2016 στις Η. Π. Α. οι θάνατοι αγοριών από ατυχήματα (2.472) είναι σημαντικά περισσότεροι έναντι των κοριτσιών (1.642).[15] (CDC, 2016)
Ομάδα αυξημένου κινδύνου μπορούν να θεωρηθούν και τα μικρότερης ηλικίας παιδιά, καθώς εμφανίζουν αυξημένα ποσοστά θανάτου κατά την προσχολική ηλικία (0-4 ετών), τα οποία μειώνονται αρκετά κατά τη μετάβαση στο σχολείο (5-9 ετών) για να αυξηθούν ξανά κατά τις ηλικίες 10-14. (CDC, 2016)
Αξίζει να αναφερθεί ότι σε όλες αυτές τις ηλικίες το ποσοστό των αγοριών ήταν σημαντικά μεγαλύτερο από των κοριτσιών. Επίσης, στην Αμερική το ποσοστό των [16] έγχρωμων παιδιών (αφροαμερικανών) που τραυματίστηκε θανάσιμα σε ατύχημα ήταν σχεδόν το μισό από το αντίστοιχο των λευκών.
Ποια άλλα όμως παιδιά είναι επίσης επιρρεπή σε ατυχήματα;
Σίγουρα παίζει ρόλο ο χαρακτήρας του κάθε παιδιού (κατά πόσο το ίδιο είναι παρορμητικό ή υπερκινητικό, πώς αντιδρά σε νέες καταστάσεις ή ερεθίσματα) (Jaquess & Finney, 1994; Morrongiello & Sedore, 2005; Plumert & Schwebel, 1997 στους Morrongiello, B. A., Corbett, M., McCourt, M., & Johnston, N. (2005).) .
Σημαντική ωστόσο διαφοροποίηση από τα υπόλοιπα παιδιά παρατηρείται σε όσα παρουσιάζουν Δ. Ε. Π.Υ (Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητας), καθώς είναι παρορμητικά σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και τραυματίζονται αρκετά συχνότερα (Byrne, Bawden, Beattie, & DeWolfe, 2003 στους Morrongiello, B. A., Corbett, M., McCourt, M., & Johnston, N. [2005] ).
Σημαντικό κομμάτι δείχνει να αποτελεί και η επιρροή της μητρικής φιγούρας. Παιδιά που μεγαλώνουν σε μονογονεϊκές οικογένειες με μητέρα ή με μητέρες που βρίσκονται υπό τη χρήση ουσιών τραυματίζονται συχνότερα (Morrongiello, B. A., Corbett, M., McCourt, M., & Johnston, N. (2005).
Αντίστοιχα, το ίδιο ισχύει για παιδιά που μεγαλώνουν με μητέρες που παρουσιάζουν στοιχεία νευρωτισμού και
άγχους (Davidson,L., Hughes, S., & Richards, M. (1987) στους Morrongiello, B. A., Corbett, M., McCourt, M., & Johnston, N. (2005). ).
Αντίθετα, αν οι μητέρες είναι διαθέτουν μεγάλο βαθμό ευσυνειδησίας, οργάνωσης και αποφασιστικότητας, μεγαλώνουν παιδιά που τραυματίζονται αρκετά σπανιότερα ( Morrongiello, B. A., & House, K. (2004). ).
Στην ίδια έρευνα διαπιστώνεται ότι οι μητέρες που είναι μοιρολατρικές, που πιστεύουν στην τύχη και στο ότι η μοίρα ευθύνεται για τον τραυματισμό των παιδιών τους, μεγαλώνουν παιδιά που όχι μόνο τραυματίζονται
συχνότερα αλλά και επανειλημμένα.
Συχνότερα επίσης τραυματίζονται τα παιδιά των οποίων οι μητέρες δεν είναι προστατευτικές και με αυξημένο βαθμό επαγρύπνησης απέναντί τους, όταν πιστεύουν ότι μπορούν να τα αφήνουν μόνα και ανεπίβλεπτα από
μικρή ηλικία (όσο μικρότερη η ηλικία του παιδιού, τόσο συχνότερα τα ατυχήματα) (Morrongiello, B. A., Ondejko, L., & Littlejohn, A. (2004)) και όταν αμελούν να τα ελέγχουν ανά διαστήματα όταν είναι ανεπίβλεπτα (όσο πιο αραιά θεωρούν ότι χρειάζεται να τα ελέγχουν, τόσο συχνότερα τα ατυχήματα) (Morrongiello,B. A., & Hogg, K.(2004). [17]
Πρώτες βοήθειες σε παιδιά
Στην ενότητα αυτή θα αναφερθούμε στις βασικές αρχές των πρώτων βοηθειών που αφορούν τα παιδιά και που μπορεί να χρειαστεί να εφαρμόσει ένας εκπαιδευτικός στο σχολείο.
Προτού προβεί ο αρωγός σε οποιαδήποτε ενέργεια, είναι σημαντικό να προσεγγίσει με ασφάλεια το θύμα. Θα πρέπει να βεβαιωθεί ότι η σκηνή είναι ασφαλής, ότι ο ίδιος δεν διατρέχει καταρχάς κάποιον κίνδυνο και στη συνέχεια ότι είναι ασφαλές το θύμα και οι παρευρισκόμενοι.
Το αμέσως επόμενο βήμα είναι η εκτίμηση της κατάστασης του θύματος.
Ακολουθεί τη σειρά ενός απλού ακρωνυμίου:
A – Airway : Έλεγχος αεραγωγού
B – Breathing : Έλεγχος ύπαρξης αναπνοής
C – Circulation : Έλεγχος κυκλοφορίας
D – Disability : Νευρολογικός έλεγχος
E – Exposure – Environment : Έκθεση και προστασία από το περιβάλλον
Κατόπιν καλεί το 166 (Ε.Κ.Α.Β.) ή το 112 (Πανευρωπαϊκός Αριθμός Επείγουσας Ανάγκης). Είναι σημαντικό να τονίσουμε εδώ ότι ο καλών πρέπει να δώσει όλες τις απαραίτητες πληροφορίες και να είναι σαφής (τι έχει συμβεί, πού και πότε συνέβη, πόσα είναι τα θύματα, να αφήσει τα πλήρη στοιχεία του και τον αριθμό τηλεφώνου
από τον οποίο καλεί και να κλείσει τελευταίος το τηλέφωνο).
Παρακάτω θα αναφερθούμε στις συχνότερες περιπτώσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει ένας εκπαιδευτικός πρωτοβάθμιας σε ένα σχολείο. Δεν θα αναφερθούμε σε περιπτώσεις όπως ο ακρωτηριασμός, η υποθερμία, τα εγκαύματα, η ηλεκτροπληξία, η δηλητηρίαση από μονοξείδιο του άνθρακα, το εγκεφαλικό επεισόδιο κ.ά. που απαντώνται μεν, αλλά όχι σε σχολικές αίθουσες δημοτικών και νηπιαγωγείων. [18]
Σύμφωνα με το «Εγχειρίδιο Πρώτων Βοηθειών – Εκπαίδευση Ομάδων Πληθυσμού» Α’ έκδοση (2017) από το Υπουργείο Υγείας, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (Ε.Κ.Α.Β.) και το Επιστημονικό Συμβούλιο Ε.Κ.Α.Β. θα πρέπει να πράξουμε τα εξής σε καθεμιά από τις παρακάτω περιπτώσεις:
Πνιγμονή από ξένο σώμα σε παιδιά
Το πρώτο μας βήμα είναι να ενθαρρύνουμε το παιδί να βήξει δυνατά. Αν το παιδί δεν αναπνέει ή αν το ξένο σώμα δεν απομακρυνθεί με τον τρόπο αυτό, τότε το βοηθάμε να σκύψει και το χτυπάμε με την παλάμη μας πέντε φορές ανάμεσα στις ωμοπλάτες.
Αν και αυτή η μέθοδος αποβεί άκαρπη, τότε εφαρμόζουμε πέντε κοιλιακές συμπιέσεις. Αν χάσει τις αισθήσεις του, εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ για παιδιά (30 καρδιακές συμπιέσεις, 2 εμφυσήσεις).
Διάστρεμμα
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα για 10-20 λεπτά, δένουμε την περιοχή με ελαστικό επίδεσμο, ανυψώνουμε το τραυματισμένο μέλος και βοηθάμε το θύμα να ξεκουραστεί.
Εξάρθρημα
Τοποθετούμε ψυχρά επιθέματα για 10-15 λεπτά, ακινητοποιούμε την άρθρωση με νάρθηκα, τοποθετούμε το μέλος σε αναπαυτική θέση και συνοδεύουμε το θύμα στο νοσοκομείο. Δεν επιχειρούμε την ανάταξη της άρθρωσης μόνοι μας!
Κάταγμα
Τα κατάγματα στα σχολεία συνήθως είναι είτε στα άνω είτε στα κάτω άκρα. Στην περίπτωση αυτή ακινητοποιούμε πλήρως το τραυματισμένο άκρο με νάρθηκα, σανίδα ή χοντρό χαρτόνι, ανυψώνουμε το μέλος και οδηγούμε απευθείας το παιδί στο νοσοκομείο.
Τραυματισμός σπονδυλικής στήλης [19]
Στην περίπτωση αυτή είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε, καθώς το θύμα πρέπει να μετακινηθεί με συγκεκριμένο τρόπο από εξειδικευμένο προσωπικό για να μεταβεί στο νοσοκομείο, αλλιώς μπορεί να προξενήσουμε ανεπανόρθωτες βλάβες.
Βεβαιωνόμαστε ότι είναι ανοιχτός ο αεραγωγός και ακινητοποιούμε πλήρως τον αυχένα και το κεφάλι του θύματος. Στη συνέχεια ελέγχουμε για κάποια εξωτερική αιμορραγία και προστατεύουμε το θύμα από την υποθερμία. Τέλος, τηλεφωνούμε αμέσως στο 166 ή στο 112.
Εξωτερική αιμορραγία
Στην περίπτωση αιμορραγίας, πιέζουμε με ένα επίθεμα την πληγή. Αν ματώσει το επίθεμα, τοποθετούμε δεύτερο από πάνω και δένουμε με επίδεσμο. Δεν αφαιρούμε το προηγούμενο. Αν ματώσει ξανά, τοποθετούμε και πάλι επίθεμα και επίδεσμο. Αν πάλι παρατηρούμε αιμορραγία, εφαρμόζουμε ίσχαιμο περίδεση. Δεν αφαιρούμε ποτέ
κάτι από αυτά που έχουμε χρησιμοποιήσει.
Ρινορραγία
Παρότι οι οδηγίες για τη σωστή αντιμετώπιση μιας ματωμένης μύτης έχουν αλλάξει εδώ και πολλά χρόνια, δυστυχώς συχνά στα σχολεία εξακολουθεί να εφαρμόζεται η λανθασμένη οδηγία του «κάνε το κεφάλι σου προς τα πίσω» αντί της ορθής «γύρε το κεφάλι προς τα εμπρός».
Στη συνέχεια, το θύμα πιέζει τα ρουθούνια του για 10-15 λεπτά. Παρακινούμε το παιδί να φτύνει το αίμα που μπορεί να νιώθει στο στόμα του, για να μην προκληθεί εμετός. Μεταφέρουμε στο νοσοκομείο μόνο αν η ρινορραγία
επιμένει (μπορεί να είναι ένδειξη άλλου τραύματος στο εσωτερικό του κεφαλιού).
Περιποίηση τραύματος
Πλένουμε την πληγή με ορό ή καθαρό νερό χρησιμοποιώντας μια γάζα για να απομακρύνουμε τυχόν ακαθαρσίες. Αν μέσα στην πληγή υπάρχει ξένο σώμα που δεν μπορούμε να απομακρύνουμε, μεταφέρουμε το θύμα στο νοσοκομείο. Αν υπάρχει αιμορραγία, πιέζουμε με τη γάζα για 10-15 λεπτά. Στη συνέχεια, βάζουμε
αντισηπτική ουσία, καλύπτουμε με καθαρή γάζα (όχι βαμβάκι, γιατί αφήνει ίνες στην πληγή) και δένουμε με λευκοπλάστ.
Επικοινωνούμε με τους γονείς του παιδιού και ενημερωνόμαστε για το αν το παιδί έχει κάνει αντιτετανικό εμβόλιο. Τους [20] ενημερώνουμε ότι αν το παιδί παρουσιάσει φλόγωση, πόνο, κοκκίνισμα ή πρήξιμο στην πληγή, τότε θα πρέπει να το μεταφέρουν σε ιατρό, γιατί η πληγή θα έχει μολυνθεί και θα απαιτείται η χορήγηση αντιβίωσης.
Αναφυλαξία (αλλεργικό σοκ)
Καλούμε άμεσα το 166 ή το 112 και χαλαρώνουμε τα ρούχα του παιδιού.
Δυστυχώς τα σχολεία δεν οφείλουν να είναι εξοπλισμένα με ένεση αδρεναλίνης, ούτε οι εκπαιδευτικοί μπορούν να χορηγήσουν φαρμακευτική ουσία. Αν το παιδί χάσει τις αισθήσεις του, το φέρνουμε σε θέση ασφαλείας ή αν δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ.
Επιληψία
Όπως και στην περίπτωση του αναφυλακτικού σοκ, και εδώ οι εκπαιδευτικοί δεν μπορούν να χορηγήσουν φαρμακευτική ουσία στο παιδί. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι να το τοποθετήσουν μαλακά στο δάπεδο, να υποστηρίξουν το κεφάλι του με ένα μαλακό αντικείμενο, να χαλαρώσουμε τα ρούχα του και να απομακρύνουμε από αυτό τυχόν επικίνδυνα αντικείμενα.
Δεν περιορίζουμε το θύμα, δεν τοποθετούμε τίποτα στο στόμα του, δεν το χτυπάμε στο πρόσωπο!
Στη συνέχεια και μετά το πέρας των σπασμών, το τοποθετούμε σε θέση ασφαλείας. Καλούμε το 166 ή το 112 αν οι σπασμοί συνεχίζουν πάνω από 5 λεπτά, αν το παιδί δεν επανέλθει μέσα σε 10 λεπτά, αν ακολουθήσει άλλη κρίση ή αν είναι τραυματισμένο.
Λιποθυμία
Ελέγχουμε τον αεραγωγό του παιδιού κι, αν αναπνέει, το γυρίζουμε σε θέση ασφαλείας. Αν δεν αναπνέει, εφαρμόζουμε ΚΑΡΠΑ και ενημερώνουμε ιατρό.
Δήγμα (Δάγκωμα – Τσίμπημα)
Από άνθρωπο: Πιέζουμε με γάζα την πληγή σε περίπτωση αιμορραγίας, καθαρίζουμε καλά με νερό και σαπούνι, τοποθετούμε ξανά γάζα και ενημερώνουμε τους γονείς για να το μεταφέρουν για αντιτετανικό όρο σε νοσοκομείο στην περίπτωση που το παιδί δεν είναι εμβολιασμένο. [21]
Από θηλαστικά: Ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα προσθέτοντας την αντισηψία και ενημερώνουμε τους γονείς/τους γιατρούς για τα χαρακτηριστικά του θηλαστικού που δάγκωσε το παιδί (π.χ. ήταν επιθετικό, είχε σιελόρροια;) ώστε να του χορηγηθεί αντιτετανικός ορός σε νοσοκομείο.
Από φίδι: Ακολουθούμε τα παραπάνω βήματα και μόνο, αφού καθησυχάσουμε το παιδί και ανυψώσει το δαγκωμένο μέλος του πάνω από το ύψος της καρδιάς.
Διακομιδή του παιδιού σε νοσοκομείο άμεσα.
Από μέλισσα/σφήκα: Συχνό φαινόμενο μετά την άνοιξη στα ελληνικά σχολεία.
Αφαιρούμε το κεντρί, τοποθετούμε ψυχρό επίθεμα και εφαρμόζουμε αντιισταμινική αλοιφή. Αναζητούμε άμεσα ιατρική βοήθεια σε περίπτωση αναφυλακτικού σοκ.
Ξένο σώμα στο μάτι
Ξεπλένουμε το μάτι του παιδιού με άφθονο νερό. Αν το ξένο σώμα είναι πάνω στο μάτι, δεν το αφαιρούμε και ζητάμε ιατρική βοήθεια. Αν βρίσκεται στο βλέφαρο, αφαιρούμε προσεκτικά με μια μπατονέτα.
Σε περίπτωση που δεν αφαιρεθεί ή που έχουμε διαταραχές στην όραση του παιδιού, αναζητούμε και πάλι ιατρική βοήθεια.
Ξένο σώμα στη μύτη
Βοηθάμε το παιδί να φυσήξει από τη μύτη, κλείνοντας του το άλλο ρουθούνι. Αν δεν καταφέρει να απομακρύνει το ξένο σώμα, τότε επιχειρούμε εμείς με ένα τσιμπιδάκι.
Αν ούτε εμείς τα καταφέρουμε, αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
Ξένο σώμα στο αφτί
Γυρνάμε το κεφάλι του παιδιού προς το πλάι και τραβάμε τον λοβό του αφτιού, μήπως πέσει το ξένο σώμα. Αν πρόκειται για έντομο, τότε γυρνάμε το κεφάλι του παιδιού από την πλευρά του συγκεκριμένου αφτιού προς τα πάνω. Αν δεν απομακρυνθεί έτσι το ξένο σώμα, επιχειρούμε εμείς με τσιμπιδάκι προσέχοντας να μην το σπρώξουμε προς τα μέσα. Αν ούτε εμείς τα καταφέρουμε, αναζητούμε ιατρική φροντίδα. [22]
Ξένο σώμα στο δέρμα
Καθαρίζουμε καλά την περιοχή και αφαιρούμε το ξένο σώμα με απολυμασμένο με οινόπνευμα τσιμπιδάκι. Αν το ξένο σώμα έχει εισχωρήσει κάτω από το δέρμα, τότε το σκίζουμε με μια απολυμασμένη με οινόπνευμα βελόνα, το πιάνουμε με το τσιμπιδάκι, πιέζουμε και καθαρίζουμε την περιοχή και βάζουμε αντιβιοτική αλοιφή.
Αναζητούμε ιατρική βοήθεια αν δεν καταφέρουμε να το απομακρύνουμε ή αν η πληγή είναι σοβαρή. Δεν αφαιρούμε το ξένο σώμα, αν έχουμε αιμορραγία, καθώς δρα σαν «σφήνα». Δεν πιέζουμε το ξένο σώμα. Μπορεί να χρειαστεί και αντιτετανικός ορός.
ΑΠΟΨΕΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΚΗ ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗΣ ΣΕ ΘΕΜΑΤΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ
της φοιτήτριας ΔΙΚΟΠΟΥΛΟΥ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ Α.Μ. : 003/2016
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ