Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Σημάδια προσανατολισμού στην φύση

Σημάδια προσανατολισμού στην φύση

Η απώλεια του προσανατολισμού σε μια άγνωστη περιοχή, ίσως μας οδηγήσει σε μια δύσκολη και επικίνδυνη κατάσταση. Εάν δεν έχουμε πυξίδα ή GPS που θα μας βοηθήσουν να βρούμε την κατεύθυνση που θα μας οδηγήσει στον πολιτισμό, μπορούμε να αξιοποιήσουμε την ίδια την φύση και τα σημάδια προσανατολισμού που υπάρχουν σε αυτήν.

Με την ανατολή και την δύση του Ηλίου. Γνωρίζουμε όλοι ότι τις πρώτες πρωινές ώρες ο ήλιος βγαίνει από την ανατολή και χάνεται στο τέλος της ημέρας προς την μεριά της δύσης. Αυτή είναι η πιο απλή μέθοδος προσανατολισμού, μόνο που δεν μπορεί να μας φανεί χρήσιμη στη μέση της ημέρας.

Με την βοήθεια του ανέμου. Είθισται, ο βόρειας, ο άνεμος που έρχεται από την πλευρά του βορά να είναι και πιο κρύος. Εν αντίθεση τον νότια που είναι και ο πιο ζεστός. Εάν λοιπόν παρατηρήσουμε ότι ο αέρας που φυσά έχει τα χαρακτηριστικά που αναφέραμε ίσως βρούμε και την κατεύθυνση που θα πρέπει να πάρουμε.

Παρατηρώντας τα βράχια. Ο ήλιος κατά την διάρκεια της ημέρας κατευθύνεται από την ανατολή προς την δύση από την νότια πλευρά του ουρανού. Έτσι και στα βράχια η πλευρά που βρίσκετε προς το νότο εκτίθεται περισσότερο στις ακτίνες του ήλιου σε σχέση με την βόρεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα εάν παρατηρήσουμε να δούμε μια διαφορά στον χρωματισμό των βράχων με την βορεινή τους πλευρά είναι πιο σκούρα λόγο υγρασίας.

Με τα βρύα και τις λειχήνες, στο κορμό ενός δέντρου. Το ίδιο φαινόμενο που βλέπουμε στους βράχους μπορούμε να το εντοπίσουμε και στους κορμούς των δένδρων που λόγω υγρασίας και πάλι θα δούμε να αναπτύσσονται βρύα και λειχήνες στην πλευρά που κοίτα προς τον βορά.

Παρατηρώντας μια μυρμηγκοφωλιά. Τα μυρμήγκια για να προστατεύουν τη φωλιά τους από τον ψυχρό αέρα, φτιάχνουν ένα λοφάκι από χώμα στην βόρεια πλευρά της τρύπας. Αυτό βέβαια δεν συμβαίνει σε όλες τις μυρμηγκοφωλιές, είναι κάτι που θα το συναντήσουμε κυρίως σε περιοχές με κρύους βόρειους ανέμους.

Πηγή: epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ