Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Πώς χρησιμοποιώ μια αλουμινοκουβέρτα

Πώς χρησιμοποιώ μια αλουμινοκουβέρτα

Είναι γνωστή ως κουβέρτα Mylar ή διαστημική κουβέρτα. Έχει ελάχιστο βάρος και διπλωμένη πριν την ξετυλίξουμε για πρώτη φορά πιάνει πολύ μικρό χώρο στο σακίδιο μας. Είναι σχεδιασμένη ώστε να μειώνει την απώλεια θερμότητας στο σώμα ενός ατόμου καθιστώντας την μια πραγματική «κουβέρτα επιβίωσης».

Πρόκειται για ένα λεπτό φύλλο πλαστικού που έχει πάνω του μια μεμβράνη από αλουμίνιο ή άλλο μέταλλο. Αναπτύχθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1950, από τις εταιρείες DuPont και Hoechst. Χρησιμοποιείται από την NASA από το 1964, σχεδόν σε όλες τις αποστολές, λόγω της εξαιρετικής της ιδιότητας να αντανακλά την θερμότητα.

Η κουβέρτα Mylar δίνεται επίσης συχνά σε δρομείς μετά από μαραθώνιο. Η θερμοκρασία του σώματος του αθλητή μειώνεται γρήγορα όταν αυτός σταματά να τρέχει. Η Mylar αντανακλά μέχρι και το 80% της θερμότητάς πίσω στο σώμα του δρομέα σταθεροποιώντας την θερμοκρασία του.

Αν τυλίξουμε μια αλουμινοκουβέρτα γύρω από το σώμα μας και ανάψουμε ένα κεράκι ρεσώ θα μπορέσουμε να κρατήσουμε ζεστό το σώμα μας ακόμα και αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή.

Πέρα όμως από αυτή την βασική της ιδιότητα μια κουβέρτα Mylar έχει και άλλες χρήσεις. Μπορούμε να επενδύσουν με αυτήν ένα καταφύγιο που έχουμε φτιάξει από φυσικά υλικά και θα βελτιώσουμε πολύ την μόνωση του καταφυγίου μας. Επίσης, μπορούμε την αξιοποιήσουμε ως ανακλαστήρα θερμότητας για την φωτιά μας αυξάνοντας σημαντικά την απόδοση της.

Αν την βάλουμε στο έδαφος θα έχουμε δημιουργήσει μια εξαιρετική μόνωση από την υγρασία της γης. Τοποθετώντας από πάνω μερικές πευκοβελόνες έχουμε ένα άνετο στρώμα για να κοιμηθούμε.

Επιπρόσθετα, εξαιτίας της ανακλαστικής της επιφάνειας μπορεί να γίνει ιδανικό εργαλείο για αποστολή σημάτων προκειμένου να μας εντοπίσουν τα συνεργεία διάσωσης.

Στο εμπόριο θα βρούμε πολλά είδη από θερμικές κουβέρτες. Από τις πολύ λεπτές που έχουν το πλεονέκτημα ότι μπορούμε να τις κουβαλήσουμε ακόμη και στην τσέπη μας ως και αυτές που είναι μεγαλύτερου πάχους και είναι σαφώς πιο ανθεκτικές, που έχουν όμως το μειονέκτημα του μεγαλύτερου όγκου. Καθώς επίσης και αυτές που έχουν διαφορετικό χρώμα από την μια πλευρά τους, είτε παραλλαγής για απόκρυψη, είτε με πορτοκαλί χρώμα για να μας εντοπίσουν ευκολότερα.

Πηγή: epiviosi

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ