Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Ψυχολογία Διασώστη » Πώς να αποφύγετε την απευαισθητοποίηση ως Προνοσοκομειακοί Διασώστες (Ψυχολογία Διασώστη)

Πώς να αποφύγετε την απευαισθητοποίηση ως Προνοσοκομειακοί Διασώστες (Ψυχολογία Διασώστη)

Η αποδοχή ότι τα συναισθήματα που αισθάνεστε είναι έγκυρα, φυσιολογικά και πραγματικά είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις τραυματικές σας εμπειρίες με υγιή τρόπο.

Ως προνοσοκομειακός διασώστης, είστε ο πρώτος που καλείται σε μια έκτακτη ανάγκη, πράγμα που σημαίνει ότι συχνά γίνεστε πρώτος μάρτυρας σκηνών τραυματισμού.

Ακόμη και οι πιο έμπειροι διασώστες μπορεί να έχουν αρνητική αντίδραση στους τραυματισμούς, τις σωματικές παθήσεις και τη συναισθηματική δυσφορία που βλέπουν στη δουλειά.

Όσο περισσότερο όμως υπηρετούν οι διασώστες, τόσο περισσότερο κινδυνεύουν να απευαισθητοποιηθούν υπερβολικά.

Ενώ το να μπορείτε να κάνετε τη δουλειά σας αποτελεσματικά, ανεξάρτητα από το περιβάλλον, αποτελεί σημαντικό μέρος της επαγγελματικής απόδοσης και της ανάπτυξης δεξιοτήτων αυτοπεποίθησης στο χώρο εργασίας, η πλήρης απευαισθητοποίηση μπορεί να είναι επιζήμια για την ψυχική σας υγεία και τον τρόπο με τον οποίο επεξεργάζεστε τα τραύματα.

Ευτυχώς, υπάρχουν στρατηγικές για αποτελεσματική απευαισθητοποίηση και διαμερισματοποίηση που μπορούν να σας επιτρέψουν να κάνετε τη δουλειά σας και να επεξεργάζεστε συναισθηματικά όσα βιώνετε ως διασώστης με υγιή τρόπο.

Θα διερευνήσουμε διάφορες επιλογές εδώ.

Είναι Φυσιολογικό Να Εκνευρίζεστε 

Ο τρόπος με τον οποίο οι Διασώστες και άλλοι φορείς πρώτης ανταπόκρισης αντιμετωπίζουν τις απειλητικές για τη ζωή καταστάσεις που βιώνουν στη δουλειά τους παίζει μεγάλο ρόλο στη συνολική ψυχική τους υγεία.

Είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσετε ότι το να αισθάνεστε δυσάρεστα ή να αντιμετωπίζετε ορισμένους τύπους τραυματισμών που προκαλούν συναισθηματικές ή και σωματικές αντιδράσεις είναι φυσιολογικό.

Η αντίδρασή σας μπορεί να είναι ιδιαίτερα ανησυχητική όταν πρόκειται για τραυματισμούς σε παιδιά. Πολλοί επαγγελματίες, ακόμη και εκείνοι με πολυετή εμπειρία στον ιατρικό τομέα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε συμβάντα που τους ”ανακατεύετε το στομάχι”.

Η αποδοχή ότι τα συναισθήματα που νιώθετε είναι έγκυρα, φυσιολογικά και πραγματικά είναι το πρώτο βήμα προς την κατεύθυνση να μπορέσετε να αντιμετωπίσετε τις τραυματικές σας εμπειρίες με υγιή τρόπο.

Είναι επίσης σημαντικό να μιλήσετε από νωρίς.

Ενημερώστε τους επικεφαλής σας, ενημερώστε την οικογένειά σας, ενημερώστε την ομάδα σας, ώστε να μπορέσετε να δημιουργήσετε ένα σχέδιο και να έχετε πρόσβαση στους πόρους που χρειάζεστε για να διασφαλίσετε ότι όταν έρχεστε στη δουλειά σας θα είστε προετοιμασμένοι να κάνετε τη δουλειά σας με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Προσεγγίσεις Για Υγιή Απευαισθητοποίηση 

Προκειμένου να είστε σε θέση να αποδώσετε τα μέγιστα και να θέσετε τους ασθενείς σας σε προτεραιότητα, θα πρέπει να αναπτύξετε ένα ορισμένο επίπεδο υγιούς απευαισθητοποίησης ενώ βρίσκεστε στο πεδίο.

Υπάρχουν πολλές προσεγγίσεις για την επίτευξη μιας κατάλληλα απευαισθητοποιημένης αντίδρασης σε τραυματισμούς και σκηνές ατυχημάτων.

Μια προσέγγιση είναι η βασική έκθεση. Ορισμένοι επαγγελματίες επιλέγουν να βλέπουν φωτογραφίες τραυματισμών στο διαδίκτυο για να προετοιμαστούν για τα επείγοντα περιστατικά και να απομακρύνουν κάποιο από το σοκ που προκαλεί η πρώτη τους θέαση. Άλλοι έχουν διαπιστώσει ότι ο χρόνος και η εμπειρία τους δίνουν σταδιακά την έκθεση που χρειάζονται.

Στην πραγματικότητα, το 80% των πρώτων ανταποκριτών αναφέρουν ότι έχουν τραυματικές εμπειρίες στη δουλειά τους και το 10% παγκοσμίως υποφέρει από συμπτώματα μετατραυματικού συνδρόμου (PTSD).

Η εκμάθηση των σημείων και των συμπτωμάτων του PTSD, του άγχους, της κατάθλιψης και άλλων προβλημάτων ψυχικής υγείας είναι απαραίτητη για την παρακολούθηση της δικής σας ευημερίας καθώς και της ευημερίας των ατόμων της ομάδας σας.

Μπορεί να διαπιστώσετε ότι το να γνωρίζετε τι πρέπει να προσέχετε, να μάθετε πώς να επικοινωνείτε αποτελεσματικά και να κατανοείτε τους πόρους που έχετε στη διάθεσή σας ως πρώτος ανταποκριτής μπορεί να σας βοηθήσει να αντιμετωπίσετε τις ανησυχίες σας για την ψυχική υγεία πριν φτάσουν σε κατάσταση πλήρους απευαισθητοποίησης.

Μια άλλη προσέγγιση που επιλέγεται από ορισμένους επαγγελματίες είναι η θεραπεία απευαισθητοποίησης. Αυτή η συμπεριφορική θεραπεία εργάζεται για να αφαιρέσει τη φυσική αντίδραση του σώματός σας στο φόβο και να την αντικαταστήσει με μια χαλαρή σωματική αντίδραση αντ’ αυτού. Αυτή η προσέγγιση έχει αποδειχθεί επιτυχής για συμπεριφορές και τραύματα που ήδη έχουν ήδη διδαχθεί.

Άλλοι επαγγελματίες επιδιώκουν την απευαισθητοποίηση και επανεπεξεργασία της κίνησης των ματιών ή EMDR. Αυτή η μορφή ψυχοθεραπείας εργάζεται για να βοηθήσει το μυαλό σας να επουλώσει το ψυχολογικό τραύμα, όπως η παρακολούθηση ενός σοβαρού τραυματισμού. Η προσέγγιση αυτή είναι ιδιαίτερα επιτυχημένη σε σοβαρές περιπτώσεις μετατραυματικού στρες (PTSD). Σύμφωνα με το Ινστιτούτο EMDR, το 77% των θυμάτων τραύματος δεν εμφάνιζαν πλέον σημάδια PTSD μετά από έξι συνεδρίες EMDR.

Όποιους πόρους και αν χρησιμοποιείτε, είναι ζωτικής σημασίας να εξισορροπήσετε την εργασία σας με τη ζωή σας εκτός της εργασίας σας.

Ισορροπία Μέσω Της Επικοινωνίας

Παρόλο που μπορεί να αισθάνεστε ότι είναι καλύτερο να αφήνετε τη δουλειά στη δουλειά, ένας ορισμένος βαθμός επικοινωνίας και ανταλλαγής απόψεων είναι σημαντικός για να βοηθήσετε στην επεξεργασία των συναισθημάτων σας. Βασιστείτε στο δίκτυο υποστήριξής σας και στους πιο κοντινούς σας ανθρώπους. Δεν χρειάζεται να εξηγείτε λεπτομερώς τις δύσκολες κλήσεις, αλλά είναι πάντα εντάξει να μοιραστείτε ότι είχατε μια δύσκολη βάρδια. Το να κρατάτε τα συναισθήματά σας μέσα σας θα επιβαρύνει την ψυχική σας υγεία.

Αντί να εσωτερικεύετε τα πάντα, επικεντρωθείτε σε θετικούς τρόπους για να διαχωρίσετε και να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας.

  • Κρατήστε ημερολόγιο.
  • Αφιερώστε χρόνο για να ζωγραφίσετε ή να ζωγραφίσετε ή να σχεδιάσετε.
  • Περάστε χρόνο στη φύση.
  • Αν είστε θρησκευόμενοι, συμμετέχετε ενεργά και βρείτε έναν τρόπο να θυμάστε ή να μνημονεύετε τους ασθενείς που χάνετε.
  • Βρείτε χρόνο για να ασκηθείτε για να εκτονώσετε το άγχος.

Καθώς θέτετε την ψυχική σας υγεία ως προτεραιότητα, θα βρείτε τη σωστή ισορροπία μεταξύ των φυσικών σας συναισθημάτων και της πλήρους, ανθυγιεινής απευαισθητοποίησης.

Να θυμάστε ότι αυτά που αισθάνεστε σας επιτρέπουν να συμπάσχετε με εκείνους που υπηρετείτε, και αυτό είναι ένα από τα καλύτερα χαρακτηριστικά που μπορείτε να έχετε μαζί σας ως προνοσοκομειακός διασώστης.

Πηγή: ems1

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ