Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Οι Νόμοι του Καλού Σαμαρείτη και η ΚΑΡΠΑ (Οδηγίες για Πολίτες)

Οι Νόμοι του Καλού Σαμαρείτη και η ΚΑΡΠΑ (Οδηγίες για Πολίτες)

Σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όταν η ζωή κυριολεκτικά κρέμεται από μια κλωστή, μερικοί άνθρωποι επιλέγουν να μην κάνουν τίποτα επειδή φοβούνται ότι θα τους μηνύσουν. Στη σημερινή ανάρτηση, θα συζητήσουμε τους νόμους του Καλού Σαμαρείτη και εάν αυτοί οι φόβοι είναι δικαιολογημένοι.

Στις περισσότερες πολιτείες, επαρχίες και χώρες, ο νόμοι του Καλού Σαμαρείτη προστατεύουν τους παρευρισκόμενους που προσπαθούν να σώσουν τη ζωή κάποιου χρησιμοποιώντας Καρδιοπνευμονική Αναζωογόνηση (CPR) ή Αυτόματο Εξωτερικό Απινιδωτή (AED).

Για να πληροίτε τις προϋποθέσεις για προστασία βάσει του νόμου του Καλού Σαμαρείτη θα πρέπει να ακολουθήσετε τις παρακάτω οδηγίες:

– Ζητήστε άδεια (εάν το θύμα δεν μπορεί να απαντήσει, υπονοείται συγκατάθεση)

– Ενεργείστε στο πλαίσιο της εκπαίδευσής σας

– Παροχή βοήθειας εθελοντικά

Οι νόμοι του Καλού Σαμαρείτη προστατεύουν τους παρευρισκόμενους που παίρνουν την απόφαση σε μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης να βοηθήσουν, χωρίς προσδοκία ανταμοιβής. Σε ορισμένες περιοχές, η αποδοχή ενός δώρου εκ των υστέρων μπορεί να αναιρέσει την προστασία του νόμου. Επομένως, είναι καλή ιδέα να αρνηθείτε οποιαδήποτε μορφή ευγνωμοσύνης πέρα από ένα απλό «ευχαριστώ».

Η εκπαίδευσή σας για ΚΑΡΠΑ πρέπει να είναι πρόσφατη για να μην κατηγορηθείτε;

Στις περισσότερες περιοχές, οι νόμοι του Καλού Σαμαρείτη προστατεύουν τους παρευρισκόμενους που έρχονται να βοηθήσουν κάποιον άλλον είτε η εκπαίδευσή τους για ΚΑΡΠΑ είναι ενημερωμένη είτε όχι. Η σωστή εκτέλεση της ΚΑΡΠΑ αυξάνει σημαντικά τις πιθανότητες επιβίωσης του θύματος.

Βαρειά αμέλεια

Οι Νόμοι του Καλού Σαμαρείτη δεν καλύπτουν ενέργειες πέρα ​​από το πεδίο της εκπαίδευσής σας. 

Για παράδειγμα, εάν ένα θύμα ατυχήματος υποστεί ένα σπασμένο πλευρό ως αποτέλεσμα της λήψης ΚΑΡΠΑ, είναι απίθανο ο πάσχων να κινηθεί νομικά, εναντίον του παρόχου, επιτυχώς.

Εάν ο ίδιος πάροχος προσπαθήσει να ”αντιμετωπίσει” ένα σπασμένο πόδι και δεν έχει ιατρική εκπαίδευση για να το κάνει, το θύμα μπορεί να έχει λόγους να κινηθεί νομικά.

Σε ορισμένες περιοχές, ο νόμος απαιτεί από εσάς να ενεργήσετε

– Στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Κεμπέκ του Καναδά, οι παρευρισκόμενοι είναι νομικά υποχρεωμένοι να παρέχουν βοήθεια.

– Οι Νόμοι του Καλού Σαμαρείτη σε τρεις πολιτείες των ΗΠΑ (Μινεσότα, Ρόουντ Άιλαντ και Βερμόντ) απαιτούν από τους παρευρισκόμενους να παρέχουν «εύλογη βοήθεια» σε κάποιον που βρίσκεται σε σοβαρό κίνδυνο (η λογική βοήθεια μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να τηλεφωνήσετε στο 911).

Οι κάτοικοι του Βερμόντ αντιμετωπίζουν πρόστιμο 100 δολαρίων ΗΠΑ όταν δεν βοηθούν κάποιον που έχει ανάγκη και στη Μινεσότα είναι παράπτωμα που δείχνει μικροπρέπεια, να αγνοείς κάποιον που έχει άμεση ανάγκη βοήθειας.

Οι Νόμοι του Καλού Σαμαρείτη διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία/επαρχία και τη χώρα και αυτό το άρθρο δεν έχει σκοπό να παρέχει νομικές συμβουλές.

Η Wikipedia συνοψίζει τους νόμους του Καλού Σαμαρείτη σε έντεκα χώρες, όπως η Αυστραλία, ο Καναδάς, το Ηνωμένο Βασίλειο, οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες χώρες. Μια αναζήτηση στο Διαδίκτυο μπορεί να δώσει πρόσθετες πληροφορίες.

Πηγή: https://www.emergencyfirstresponse.com/good-samaritan-laws-and-cpr/

Παναγιώτης Σπανός

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ