Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Υγεία » Μελέτη του Yale: οι καθυστερήσεις εισαγωγής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών προκαλούν λάθη και θανάτους

Μελέτη του Yale: οι καθυστερήσεις εισαγωγής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών προκαλούν λάθη και θανάτους

“Πρόκειται για δείκτες υπερφορτωμένων πόρων και συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”, δήλωσε ο Δρ Arjun Venkatesh

Ed Stannard
Hartford Courant

HARTFORD, Conn. – Οι περισσότεροι ασθενείς που προσέρχονται στα τμήματα επειγόντων περιστατικών των νοσοκομείων περιμένουν επί ώρες για να εισαχθούν, συχνά σε φορεία στους διαδρόμους, και το μεγαλύτερο ποσοστό τους φεύγουν πριν καν τους δει γιατρός, σύμφωνα με δύο μελέτες της Ιατρικής Σχολής του Yale.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στη μετακίνηση ενός ασθενούς από τα επείγοντα περιστατικά σε νοσοκομειακό κρεβάτι, ή ακόμη και στο να βρεθεί ασθενοφόρο για να τον μεταφέρει στο σπίτι ή σε άλλη εγκατάσταση, δημιουργούν ένα σημαντικό εφεδρικό σύστημα, λένε οι μελέτες.

“Οι δευτερογενείς βλάβες περιλαμβάνουν αυξημένα ιατρικά λάθη, συμβιβασμούς στην ιδιωτική ζωή των ασθενών και αυξημένη θνησιμότητα”, αναφέρει η μία μελέτη σχετικά με την αναμονή για την εισαγωγή ως νοσηλευόμενου, η οποία ονομάζεται ”στέγαση”. “Η ”στέγαση” είναι βασικός δείκτης της υπερφόρτωσης των πόρων και μπορεί να είναι πιο πιθανό να συμβεί όταν η πληρότητα των νοσοκομείων υπερβαίνει το 85% έως 90%”.

“Πρόκειται για μια κρίση”, δήλωσε η Δρ Gail D’Onofrio, ειδικός στην επείγουσα ιατρική και τον εθισμό στο νοσοκομείο Yale New Haven.

“Βρισκόμαστε σε πρωτοφανή αριθμό ασθενών που στεγάζονται”, δήλωσε. “Είναι πολύ, πολύ ασυνήθιστο να μην φροντίζουμε 50 άτομα, μερικές φορές μέχρι και 100. Την περασμένη εβδομάδα που δούλευα ήταν πάνω από 100 όταν μπήκα μέσα. Αλλά φαίνεται να το ομαλοποιούμε κατά κάποιον τρόπο τώρα”, εννοώντας ότι έχει γίνει ένα επίμονο ζήτημα σε εθνικό επίπεδο.

“Όμως, έχουμε ιδιαίτερα απλά κατακλυστεί από ”στεγαζόμενους” ασθενείς σε κάθε πτυχή του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών μας”, δήλωσε ο D’Onofrio. “Και το μισό Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών μας φαίνεται να καταλαμβάνεται, ή ένα μεγάλο μέρος του, από ασθενείς με ψυχικές ασθένειες, υπερφόρτωση από τη μονάδα παρέμβασης σε κρίση, που περιμένουν για τοποθέτηση ή κάποια άλλη θεϊκή παρέμβαση”.

“Αυτό δεν είναι ένα θέμα διαχείρισης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών”, δήλωσε ο Dr. Arjun Venkatesh, αναπληρωτής καθηγητής Επείγουσας Ιατρικής στην Ιατρική Σχολή του Yale και συγγραφέας των μελετών, σε δήλωσή του. “Πρόκειται για δείκτες υπερφορτωμένων πόρων και συμπτώματα βαθύτερων προβλημάτων στο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης”.

Και οι δύο μελέτες δημοσιεύθηκαν στις 30 Σεπτεμβρίου στο JAMA Network Open.

Η Joint Commission, η οποία διαπιστεύει τα νοσοκομεία, συνιστά ο χρόνος ”στέγασης” να περιορίζεται στις τέσσερις ώρες, αλλά οι ερευνητές του Yale διαπίστωσαν ότι όταν ένα τμήμα επειγόντων περιστατικών ήταν σε χωρητικότητα 85% ή υψηλότερη, ο μέσος χρόνος παραμονής ήταν 6,58 ώρες. Ένας ανεξάρτητος εθνικός οργανισμός διαπίστευσης της υγειονομικής περίθαλψης συνέστησε ο χρόνος παραμονής να μην υπερβαίνει τις τέσσερις ώρες, σύμφωνα με τη μελέτη.

Η μελέτη διεξήχθη μεταξύ Ιανουαρίου 2020 και Δεκεμβρίου 2021.

Ο D’Onofrio δήλωσε ότι οι ασθενείς που έρχονται στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών είναι πραγματικά άρρωστοι και χρειάζονται επείγουσα περίθαλψη.

“Νομίζω ότι η πρόσβαση στην περίθαλψη είναι πραγματικά δύσκολη αυτή τη στιγμή, για όλους”, δήλωσε. “Ακόμα και αν έχετε ασφάλιση, η πρόσβαση είναι δύσκολη, αλλά αν δεν έχετε, για τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς, το τμήμα επείγοντων περιστατικών είναι πραγματικά συχνά το μόνο μέρος για να πάτε”.

Είπε ότι το Yale New Haven έχει ανοίξει κλινικές μετεγχειρητικής φροντίδας για να παρέχει στους ασθενείς ένα μέρος για συνεχή περίθαλψη μετά την έξοδο από το τμήμα επειγόντων περιστατικών, και έχει δημιουργήσει ένα προσωρινό τμήμα επειγόντων περιστατικών έξω από το νοσοκομείο.

Ο D’Onofrio δήλωσε ότι η μείωση του αριθμού των ανθρώπων που ”στεγάζονται” στα επείγοντα περιστατικά δεν αποτελεί λύση.

“Η απάντηση είναι να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών ως μονάδα νοσηλείας”, δήλωσε. “Και ας συνεχίσουμε να λειτουργούμε με τον τρόπο που λειτουργούμε, να δεχόμαστε τους εισερχόμενους, να τους αξιολογούμε, να τους σταθεροποιούμε, να τους επαναφέρουμε αν χρειαστεί, και στη συνέχεια να διασφαλίζουμε ότι θα φτάσουν στο κατάλληλο μέρος. … Αυτή είναι η δουλειά μας”.

Μεγάλο μέρος του αυξημένου συνωστισμού είναι αποτέλεσμα της μειωμένης στελέχωσης των νοσηλευτών, των οδηγών ασθενοφόρων και άλλων εξαιτίας της πανδημίας COVID-19, δήλωσε ο Dr. Jonathan Bankoff, πρόεδρος του Τμήματος Επείγουσας Ιατρικής του Middlesex Health.

“Οι ασθενείς που βλέπουμε απαιτούν λίγο περισσότερη φροντίδα”, είπε. “Χρησιμοποιούμε περισσότερες προφυλάξεις για τις μολυσματικές ασθένειες, γιατρούς και νοσηλευτές”, γεγονός που μπορεί να αυξήσει τον χρόνο παραμονής ενός ασθενούς στα ΤΕΠ από τρεις σε 3½ ώρες.

“Και οι ασθενείς που είναι πραγματικά άρρωστοι και εισάγονται – μένουν στο νοσοκομείο λίγο περισσότερο”, δήλωσε ο Bankoff. “Και ως αποτέλεσμα, υπάρχουν λιγότερα κρεβάτια στον επάνω όροφο για τον επόμενο γύρο ασθενών που πρέπει να εισαχθούν. Και από εκεί και πέρα, όλα συνεχίζουν την κατηφόρα”.

Όταν οι ασθενείς εισέρχονται για να εξεταστούν στα ΤΕΠ, καταλαμβάνουν κρεβάτια που χρειάζονται άλλοι ασθενείς, οπότε περισσότεροι περιμένουν να δουν γιατρό ή νοσηλευτή και κάποιοι καταλήγουν να φεύγουν.

“Υποβιβάζονται είτε σε έναν διάδρομο είτε περιμένουν περισσότερο χρόνο στην αίθουσα αναμονής, και τότε αυτό οδηγεί σε απογοήτευση και ορισμένοι από αυτούς τους ασθενείς στη συνέχεια φεύγουν”, δήλωσε ο Bankoff.

Είπε ότι η Middlesex Health έχει γενικά κρατήσει τον αριθμό των ασθενών που φεύγουν στο εθνικό σημείο αναφοράς του 1%, αλλά ότι είναι πιο κοντά στο 1,8% ή 2%, “και σε ορισμένες ημέρες, μεμονωμένες ημέρες, μπορεί να δούμε ακόμη και ένα ποσοστό 3 ή 4% [που έφυγε χωρίς να εξεταστεί], το οποίο είναι σημαντικά χειρότερο από ό, τι έχουμε δει ποτέ πριν”, δήλωσε ο Bankoff. “Και δεν μπορώ να το αποδώσω όλο αυτό στον συνωστισμό, αλλά αυτό είναι σίγουρα ένα στοιχείο αυτής της ανησυχίας”.

Ανέφερε “ένα πιο πρόσφατο φαινόμενο, το οποίο και πάλι δεν σχετίζεται εξ ολοκλήρου με το COVID, αλλά έμμεσα, είναι ότι έχουμε μεγαλύτερο πρόβλημα να τους μεταφέρουμε πίσω σε εξειδικευμένες εγκαταστάσεις λόγω των περιορισμένων ασθενοφόρων, είτε πρόκειται για έλλειψη παραϊατρικού προσωπικού ή πληρωμάτων ασθενοφόρου είτε απλώς για έλλειψη αρκετών ασθενοφόρων για να καλύψουν τη ζήτηση να επιστρέψουν στις εγκαταστάσεις”.

Τόσο οι επιβάτες όσο και εκείνοι που περιμένουν να λάβουν εξιτήριο “παραμένουν στο τμήμα μας για επιπλέον ώρες”, δήλωσε ο Bankoff.

“Και έχουμε μόνο συγκεκριμένο αριθμό κλινών και συγκεκριμένο αριθμό προσωπικού, και αν τα κρεβάτια μας είναι γεμάτα και το προσωπικό μας απασχολημένο, τότε αυτοί οι άνθρωποι που μας χρειάζονται δεν μπορούν να μπουν”, δήλωσε ο Bankoff. “Περιμένουν στην αίθουσα αναμονής και απογοητεύονται και τελικά φεύγουν, και επειδή φεύγουν και δεν τους είδαμε, δεν σημαίνει ότι δεν ήταν άρρωστοι”.

Όσοι μπορούν να πάρουν εξιτήριο αλλά περιμένουν ασθενοφόρο “εξακολουθούν να βρίσκονται υπό τη φροντίδα μας. Είναι ακόμα στα δωμάτιά μας. Δεν μπορούμε να τους βγάλουμε έξω στην καμπίνα του ασθενοφόρου περιμένοντας να τους μεταφέρουν και δεν μπορούμε να τους ξαναβάλουμε στην αίθουσα αναμονής. … Καταλαμβάνουν χώρο. Εξακολουθούν να είναι οι ασθενείς μας που πρέπει να φροντίζουμε. Εξακολουθούμε να έχουμε νοσηλευτές που πρέπει να παρέχουν φροντίδα, και αυτό παίρνει αυτούς τους νοσηλευτές και αυτά τα κρεβάτια μακριά από άλλους ασθενείς”.

Η δεύτερη μελέτη διαπίστωσε ότι το ποσοστό με το οποίο οι άνθρωποι έφευγαν από ένα ΤΕΠ χωρίς να εξεταστούν αυξήθηκε από 1,1% σε 2,1% μεταξύ Ιανουαρίου 2017 και Δεκεμβρίου 2021. Τα χειρότερα νοσοκομεία είχαν ποσοστό 10%, σύμφωνα με τη μελέτη.

Ο Dr. James Cardon, επικεφαλής κλινικής ολοκλήρωσης της Hartford HealthCare, δήλωσε ότι τα νοσοκομεία της προσπάθησαν να διαχειριστούν τον πληθυσμό των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών δημιουργώντας κέντρα επείγουσας περίθαλψης GoHealth σε 23 τοποθεσίες σε κοντινές πόλεις.

“Αυτό δεν είναι ένα νέο φαινόμενο”, δήλωσε ο Cardon. “Είναι πραγματικά κάτι που χτίζεται και, και το έχουμε προβλέψει και πριν από μερικά χρόνια τώρα πραγματικά αναγνωρίσαμε ότι υπήρχε η δυνατότητα να δημιουργήσουμε κάποια ικανότητα στα ΤΕΠ μας, βρίσκοντας εναλλακτικές τοποθεσίες για τη φροντίδα αυτών των επισκέψεων χαμηλού επιπέδου που δεν οδηγούν πραγματικά συνήθως σε νοσηλεία”.

Είπε ότι τα κέντρα έχουν καταγράψει 460.000 επισκέψεις ετησίως.

“Το ερώτημα είναι, στην πραγματικότητα, είμαστε σε θέση να αποδείξουμε ότι έχουμε δει μείωση των επισκέψεων στα ΤΕΠ, και αναμφισβήτητα ναι. … Καταφέραμε να μειώσουμε τα χαμηλά μας επίπεδα κατά 10%”, δήλωσε ο Cordon.

___

©2022 Hartford Courant

Πηγή: https://www.ems1.com/research/articles/yale-study-emergency-department-boarding-delays-cause-mistakes-deaths-eByMTij5cRs6WEZO/?fbclid=IwAR0xWrSA08GB1S0umJHoU_kpQwLrcy8ce3Fcw8cvldSmQ7olkCf-aAk2_cw

Παναγιώτης Σπανός

Διασώστης – Πλήρωμα Ασθενοφόρου

Πρόεδρος Διασωστών Ρόδου

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ