Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο

Πολλοί έχουν δει ή και γνωρίζουν που χρησιμοποιείται η κουβέρτα επιβίωσης και σε τι ωφελεί.

Εδώ θα δούμε την ιστορία της, τα χαρακτηριστικά της αλλά και μερικές από τις χρήσεις της που της δίνουν αυτές τις μοναδικές δυνατότητες εδώ και πάνω από 40 χρόνια που χρησιμοποιείται ανά τον κόσμο από τις ομάδες διάσωσης και όχι μόνο…

Σύντομη Ιστορία

Η Εθνική Υπηρεσία Αεροναυτικής και Διαστήματος των ΗΠΑ, η NASA (National Aeronautics and Space Administration) που ανάμεσα στις αμέτρητες έρευνες της ήταν και μία για τη κατασκευή υλικών που θα αντανακλούν ακτινοβολία τόσο για τη προστασία του προσωπικού στις διαστημικές αποστολές όσο και του ίδιου του εξοπλισμού.

Ανάμεσα στις πολλές απαιτήσεις ήταν το υλικό να είναι απλό αλλά και ελαφρύ. Το 1964 βρέθηκε η λύση σε αυτό το πρόβλημα, ήταν το MPET (Metallized Polyethylene Terephthalate, στα Ελληνικά Επιμεταλλωμένο Τερεφθαλικό Πολυαιθυλένιο) το οποίο είχε δυνατότητα αντανάκλασης μέχρι και 97% της θερμικής ακτινοβολίας, πρακτικά της θερμότητας. Ένα πρόσφατο παράδειγμα χρήσης της από τη NASA βλέπετε εδώ.

Η παραπάνω φωτογραφία είναι από το Μάρτιο του 2002 όπου η NASA έκανε μία δημοσίευση για μία εξελιγμένη έκδοση του MPET που χρησιμοποιείται στο διαστημικό ραδιοτηλεσκόπιο Χαμπλ που το βλέπετε και στη φωτογραφία. Λόγω του υλικού αλλά και της χρήσης του επίσημα ονομάστηκε «space blanket» δηλαδή «κουβέρτα διαστήματος».

Οι Ένοπλες Δυνάμεις τον ΗΠΑ αμέσως αντιλήφθηκαν ότι αυτό το υλικό μπορεί να χρησιμοποιηθεί με πολλαπλούς τρόπους στο χώρο της επιβίωσης και άρχισαν να το υιοθετούν στις εκπαιδεύσεις επιβίωσης τους κυρίως ως μέσο προστασίας από απώλεια θερμότητας αλλά και ως ανακλαστήρα για μέσο επικοινωνίας έκτακτης ανάγκης.

Τα τελευταία χρόνια ο στρατός των ΗΠΑ εισήγαγε μία νέα έκδοση της space blanket με πιο ισχυρή ενίσχυση που έγινε γνωστή ως «casualty blanket» που μεταφράζεται ως «κουβέρτα θύματος» και τη βλέπετε στην επόμενη φωτογραφία.

Σήμερα, η κουβέρτα επιβίωσης έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι των Ενόπλων Δυνάμεων, των ομάδων διασωστών και πρώτων βοηθείων αλλά και σε οποιονδήποτε ασχολείται με το χώρο της επιβίωσης.

Σχεδιασμός
Είδαμε επιγραμματικά την ιστορία της παραπάνω, όμως δεν περιγράψαμε ιδιαίτερα το σχεδιασμό της. Ουσιαστικά η κατασκευή της είναι τόσο φτηνή και απλή γιατί αποτελείται από δύο στοιχεία. Μία πολύ λεπτή μεμβράνη πλαστικού πάνω στην οποία γίνεται η επίστρωση με MPET. Η επίστρωση μπορεί να γίνει από τη μία ή και από τις δύο πλευρές και έχει πάντα χρώμα μεταλλικό ασημί ή χρυσό.
Συγκεκριμένα, η μεμβράνη πλαστικού τοποθετείται σε ένα θάλαμο κενού αέρος και εν συνεχεία εγχύεται το μίγμα αλουμινίου με τα ειδικά συστατικά. Μετά γίνεται αφαίρεση του αέρος από το θάλαμο προσκολώντας για πάντα τα δύο υλικά.
Επίσης, για χρήση σε διαστημικές αποστολές χρησιμοποιούνται και άλλα πολυϊμίδη υλικά όπως το UPILEX λόγω της αντοχής του σε ακραίες μεταβολές όπως άμεσες μεταβολές θερμοκρασίας από -260°C σε πάνω από 480°C, προστασία από υπεριώδη ακτινοβολία, κ.α. Η χρήση από πολυϊμίδη δίνει στο υλικό ένα χαρακτηριστικό χρυσαφί χρώμα όπως αυτό που βλέπετε εδώ από την αποστολή Apollo 11 του 1969.
Τα τέσσερα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά της κουβέρτας επιβίωσης που την έχουν κάνει τόσο δημοφιλή σε δεκάδες διαφορετικούς τομείς είναι τα ακόλουθα:
  • Μέχρι και 97% αντανάκλαση της θερμότητας
  • Πλήρως αδιάβροχη
  • Πλήρως αντιανεμική
  • Εύκολη και φτηνή στη κατασκευή
Βεβαίως σε αυτά μπορούν να προστεθούν δεκάδες ακόμα όπως δυνατότητα ανάκλασης φωτός, συγκεκριμένων φασμάτων ακτινοβολίας, κτλ. όμως θα δούμε ακριβώς τις πιο διαδεδομένες χρήσεις της στην επόμενη παράγραφο. Προχωρώντας στο σχεδιασμό της, μετά την υιοθέτηση της στο χώρο της επιβίωσης είδαμε να κυκλοφορούν νέα μοντέλα που έχουν χαρακτηριστικό πορτοκαλί χρώμα ώστε να μπορούν αν γίνουν εύκολα ορατές από απόσταση.
Επίσης, ο στρατός των ΗΠΑ στη προσπάθεια του να προσφέρει ένα υψηλής ποιότητας προϊόν εισήγαγε τη «casualty blanket» που έχει ισχυρή ενίσχυση περιμετρικά με κρίκους για χρήση ως προσωρινό κατάλυμα και με εξωτερικό χρώμα που επιτρέπει την εύκολη παραλλαγή της.
Χρήσεις
Οι χρήσεις της είναι σχεδόν απεριόριστες και συνέχεια βλέπουμε νέες μεθόδους χρήσης της σε διαφορετικούς τομείς. Ακολουθεί μία λίστα με τις πιο γνωστές χρήσεις, πέραν της αεροναυτιλίας, με τα δεδομένα που γνωρίζουμε σήμερα.

Πρώτες Βοήθειες

Τόσο η δυνατότητα αντανάκλασης της θερμότητας όσο και η προστασία από βροχή και αέρα τη κάνουν ένα από τα πιο βασικά εργαλεία στις πρώτες βοήθειες. Αρχικά συγκρατεί το 97% της θερμότητας του θύματος μέσα στη κουβέρτα και κατά δεύτερον το προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης.

 

Προστασία σε Θερμά Κλίματα

Αντίστοιχα, σε ένα πολύ θερμό κλίμα η κουβέρτα επιβίωσης συγκρατεί τη θερμοκρασία στο εσωτερικό της ενώ αντανακλά την εξωτερική θερμική ακτινοβολία. Αυτή είναι μία χρήση που έχουμε δει αρκετές φορές στη Μέση Ανατολή τα τελευταία χρόνια.

Επικοινωνία Έκτακτης Ανάγκης
Λόγω της μεταλλικής της επιφάνειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί για σηματοδότηση ώστε να είναι εύκολα ορατή από τις ομάδες έρευνας και διάσωσης.

Προσωρινό Κατάλυμα

Ο σχεδιασμός της παρέχει προστασία τόσο από αερά όσο και από βροχή αλλά και από θερμοκρασία κάνοντας την εξαιρετική για ένα προσωρινό κατάλυμα.

 

 

Μονωτικό Υλικό

Αν έχετε βρει ένα καλύτερο κατάλυμα μπορείτε να τη χρησιμοποιήσετε ώστε να κάνετε μία γρήγορη θερμική μόνωση για παράδειγμα σε πόρτες, παράθυρα ή ρωγμές.

 

 

Αντανάκλαση Θερμότητας

Μπορεί να δημιουργήσει ανακλαστήρες που οδηγούν τη θερμότητα όπου απαιτείται κάθε φορά.

Άναμμα Φωτιάς

Παρότι δεν είναι η πιο απλή μέθοδος είναι ακόμα μία δυνατότητα που μπορεί να προσφέρει η κουβέρτα επιβίωσης αν χρησιμοποιηθεί ως παραβολικός καθρέφτης.

 

Ηλιακός Φούρνος

Αν υπάρχει αρκετή ηλιακή ακτινοβολία οι ανακλαστικές ιδιότητες της κουβέρτας της δίνουν τη δυνατότητα χρήσης της για κατασκευή ενός πολύ γρήγορου ηλιακού φούρνου.

Ψάρεμα

Μπορεί να κοπεί σε λεπτές λωρίδες και να χρησιμοποιηθεί ως δόλωμα διότι μέσα στο νερό θα αντανακλά το φως ξεγελώντας τα ψάρια όπως κάνουν πολλά αντίστοιχα δολώματα.

Προστασία από Νυχτερινή Παρατήρηση

Αυτή τη τελευταία χρήση τη μάθαμε τα τελευταία χρόνια από τους αντάρτες Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν. Η κουβέρτα επιβίωσης αντανακλά τόσο τη θερμική όσο και μέρος της υπέρυθρης ακτινοβολίας. Οπότε κάποιος που είναι καλυμμένος με μία τέτοια κουβέρτα δεν είναι ορατός στις σύγχρονες συσκευές θερμικής παρατήρησης.

Στη παρακάτω φωτογραφία βλέπετε έναν άντρα με θερμική κάμερα αριστερά που κρατάει μία κουβέρτα επιβίωσης και δεξιά βλέπετε ότι δεν αφήνει κανένα θερμικό ίχνος όταν έχει σηκώσει πλέον τη κουβέρτα καθώς η κουβέρτα φυλακίζει το 97% της θερμότητας του σώματος του.

Φυσικά υπάρχουν δεκάδες ακόμα χρήσεις αλλά αυτές είναι πιο γνωστές μέχρι σήμερα. Τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κουβέρτας επιβίωσης την κάνουν ένα πραγματικό εργαλείο που μπορεί ο καθένας να έχει συνέχεια μαζί του και η τιμή της είναι τόσο χαμηλή (από €1 μέχρι €10) που δεν είναι καθόλου απαγορευτικό για οποιονδήποτε.
Πηγή: defensegr
ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ