Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Καούρα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Καούρα: Συμπτώματα, αιτίες και θεραπεία

Στην ιατρική γλώσσα, ονομάζεται καούρα, αλλά είναι πιο απλά γνωστή ως “οξύτητα του στομάχου”. Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συχνό σύμπτωμα που, αργά ή γρήγορα, συμβαίνει σε όλους τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους
Η αίσθηση είναι αυτή του κλασικού καψίματος στο στόμιο του στομάχου.

Στις πιο έντονες μορφές, το αίσθημα καύσου εξαπλώνεται μέχρι τον πεπτικό σωλήνα και φτάνει μέχρι το ύψος του λαιμού.

Η οξύτητα του στομάχου συνδέεται με διάφορους παράγοντες και παθολογικές καταστάσεις:

Δυσκολίες πέψης
Γαστρίτιδα
Κάπνισμα και κατάχρηση αλκοόλ ή πικάντικων και ερεθιστικών για τα τοιχώματα του στομάχου ουσιών
Γαστρικό έλκος
Έλκος δωδεκαδακτύλου
Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
Γαστροοισοφαγική κήλη
Αυξημένο άγχος και μεταβαλλόμενες συναισθηματικές καταστάσεις

Όταν συζητάμε για την οξύτητα του στομάχου, καλό είναι να μην υποτιμάμε τη σημασία των παραγόντων που σχετίζονται με τη συναισθηματικότητα ή τα ψυχοπαθολογικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας.

Οι άνθρωποι που είναι πολύ συναισθηματικοί ή πάσχουν από αγχώδεις διαταραχές μπορεί να υποφέρουν από αυτήν.

Εάν η οξύτητα στο στομάχι εμφανίζεται πάντα σε άμεση γειτνίαση με ένα γεύμα, είναι πιθανό να πρόκειται για ένα επεισόδιο οξείας γαστρίτιδας, αυτής της φλεγμονώδους διαδικασίας στο εσωτερικό τοίχωμα του στομάχου που προκαλείται από ερεθιστικούς παράγοντες όπως ο καπνός, το αλκοόλ ή το υπερβολικά καρυκευμένο φαγητό.

Εάν, από την άλλη πλευρά, τα συμπτώματα εμφανίζονται μετά το γεύμα αλλά τακτικά και συνοδεύονται από έντονο πόνο, θα μπορούσε να πρόκειται για γαστρικό έλκος.

Εάν τα συμπτώματα γίνονται χρόνια και εμφανίζονται επίσης τη νύχτα και μακριά από τις ώρες των γευμάτων, θα μπορούσε να πρόκειται για έλκος δωδεκαδακτύλου.

Όταν, από την άλλη πλευρά, το πρόβλημα προκαλείται από το γαστρικό περιεχόμενο που ανεβαίνει μέχρι το ύψος του λαιμού λόγω δυσλειτουργίας της μυϊκής βαλβίδας που κλείνει το άνοιγμα του στομάχου, βρίσκεται κανείς στην παρουσία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης.

Με τη σειρά της, η διαταραχή αυτή μπορεί να προέρχεται από την παρουσία διαφραγματοκήλης, μιας παθολογίας που προκύπτει από την παρουσία ενός τμήματος του στομάχου στην κοιλιακή και θωρακική περιοχή, στο ύψος του διαφράγματος, σε αντιστοιχία με την οπή από την οποία διέρχεται ο οισοφάγος (οισοφαγικό διάφραγμα).

Η οξύτητα του στομάχου, η σημασία της διάγνωσης από τον ειδικό

Εάν η οξύτητα του στομάχου είναι περιστασιακή και ήπια, μπορεί να μην είναι απαραίτητη η επίσκεψη σε ειδικό.

Ωστόσο, όταν εμφανίζεται επαναλαμβανόμενα ή περιοδικά με την παρουσία ορισμένων άλλων συμπτωμάτων και ενδεχομένως παθολογικών καταστάσεων, είναι χρήσιμο να κλείσετε μια επίσκεψη σε γιατρό που ειδικεύεται στη γαστρεντερολογία.

Η γαστρεντερολογική εξέταση συνίσταται στην ακριβή αξιολόγηση από τον ειδικό της γενικής κατάστασης της υγείας του πεπτικού συστήματος του ασθενούς.

Η εξέταση για την λήψη του ιστορικού, κατά την οποία ο ιατρός συλλέγει όλες τις σχετικές πληροφορίες για το ιατρικό ιστορικό του ασθενούς, προηγείται της πραγματικής φάσης της διαγνωστικής αξιολόγησης των συμπτωμάτων που επηρεάζουν το στομάχι και τον οισοφάγο, η οποία πραγματοποιείται μέσω αντικειμενικής εξέτασης και άμεσης ψηλάφησης των εσωτερικών οργάνων.

Στο τέλος της εξέτασης, πριν από τη συνταγογράφηση οποιασδήποτε φαρμακευτικής θεραπείας, ο γαστρεντερολόγος μπορεί να αποφασίσει να συνταγογραφήσει περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις που περιλαμβάνουν ενδοσκοπικές εξετάσεις, όπως γαστροσκόπηση, εργαστηριακές εξετάσεις, όπως εξετάσεις αίματος, ούρων, κοπράνων και παρασιτολογικές εξετάσεις ή ακτινογραφίες του πρώτου πεπτικού συστήματος, αξονική τομογραφία, φωνητική μέτρηση και οισοφαγικό ελιγμό.

Διατροφή και πρόληψη

Όσο περιμένετε την έκθεση του ειδικού, μπορεί να είναι χρήσιμο να διατηρήσετε τα συμπτώματα καούρας υπό έλεγχο με μια διατροφή που δεν διεγείρει τη φυσική οξύτητα του στομάχου.

Η πιο συνιστώμενη δίαιτα είναι μια δίαιτα που είναι επίσης πιο υγιεινή, χαμηλή σε απλά σάκχαρα και λίπη που βρίσκονται σε μεγάλο βαθμό σε εξευγενισμένα προϊόντα.

Οι ποσότητες φαγητού δεν πρέπει ποτέ να είναι πολύ μεγάλες, επίσης επειδή είναι σημαντικό οι τροφές να είναι εύπεπτες.

Η εξάλειψη της κατανάλωσης ποτών που διεγείρουν τους γαστρικούς χυμούς είναι πολύ σημαντική: όχι στην Coca-Cola, τη λεμονάδα και άλλα ανθρακούχα ποτά και όχι στους χυμούς φρούτων.

Ο τρόπος διατροφής που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτός που προδιαγράφεται από τη μεσογειακή διατροφή, η οποία ευνοεί τα απλά τρόφιμα, μαγειρεμένα με μη επεξεργασμένες διαδικασίες, άλευρα ολικής αλέσεως, όσπρια και άπαχα κρέατα, και ελαχιστοποιεί την κατανάλωση γλυκών προϊόντων (ιδίως αν παράγονται βιομηχανικά).

Τα τηγανητά φαγητά, τα λιπαρά τυριά και το αλκοόλ πρέπει επίσης να εξαλειφθούν.

Το κάπνισμα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο, και περιμένοντας να κατανοήσουμε από τι δημιουργείται η οξύτητα, θα ήταν προτιμότερο να αναστείλουμε ή να μειώσουμε στο ελάχιστο αυτό το βίτσιο, το οποίο δεν εντάσσεται στις υγιεινές συνήθειες που μπορεί να υποστηρίξει μια κλινική γνωμάτευση και το οποίο συμβάλλει στην εμφάνιση διαφόρων παθολογιών, ακόμη και σοβαρών και θανατηφόρων, όπως ο καρκίνος του πνεύμονα και το έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ανεξάρτητα από την αποτελεσματικότητα αυτών των “αυτοσχέδιων” θεραπειών και μιας αντιοξικής δίαιτας, η λήψη ορισμένων φαρμάκων μπορεί επίσης να οδηγήσει σε στομαχικές ενοχλήσεις και μπορεί να είναι χρήσιμο να χρησιμοποιείται ένα γαστροπροστατευτικό πριν από τη λήψη φαρμάκων από το στόμα.

Φάρμακα, θεραπείες και do-it-yourself θεραπείες για την οξύτητα του στομάχου

Οι άνθρωποι συχνά καταφεύγουν στην αυτοθεραπεία όταν έχουν οξύτητα στο στομάχι, νομίζοντας ότι πρόκειται απλώς για ένα πεπτικό πρόβλημα.

Μεταξύ των πιο δημοφιλών αυτοφαρμάκων είναι το διττανθρακικό νάτριο, το οποίο μπορεί να εξουδετερώσει προσωρινά ένα υπερβολικά όξινο περιβάλλον στο εσωτερικό του στομάχου.

Αυτή η αυτοθεραπεία χάνει γρήγορα την αποτελεσματικότητά της μέσα σε λίγες ώρες από τη λήψη της και μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει τα συμπτώματα εάν λαμβάνεται τακτικά.

Η λήψη διττανθρακικού νατρίου αντενδείκνυται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μιας περιόδου της ζωής κατά την οποία το γυναικείο σώμα μπορεί να υπόκειται σε μια μορφή οξύτητας του στομάχου που προκαλείται από τη φυσική συμπίεση των εσωτερικών οργάνων που πιέζουν το στομάχι.

Καθώς αυξάνει την ποσότητα νατρίου που απορροφάται, το φάρμακο αυτό δεν συνιστάται σε περιπτώσεις υπέρτασης και νεφρικής ανεπάρκειας.

Εκτός από τα φυτοθεραπευτικά προϊόντα, όπως το τσάι από βότανα και τα αφεψήματα από κύμινο, μάραθο, μέντα και ραβέντι, αλόη, γεντιανή, αγκινάρα και γλίσχρασμα, το γάλα έχει επίσης ήπια αλκαλική δύναμη και επομένως ανήκει στον κατάλογο των λεγόμενων “θεραπειών της γιαγιάς”.

Από φαρμακολογική άποψη, από την άλλη πλευρά, οι συνιστώμενες θεραπείες επικεντρώνονται στη χρήση αντιόξινων και προκινητικών φαρμάκων που εμποδίζουν τη ροή των γαστρικών υγρών και επιταχύνουν και διευκολύνουν τη γαστρική κένωση.

Πηγή: https://www.emergency-live.com/health-and-safety/heartburn-symptoms-causes-and-treatment/

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ