Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Κακώσεις Τραχήλου – Τυφλά Τραύματα – Κακώσεις από Οξέα Αντικείμενα – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις Τραχήλου – Τυφλά Τραύματα – Κακώσεις από Οξέα Αντικείμενα – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις Τραχήλου

Στον τράχηλο υπάρχουν ανατομικά στοιχεία που είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς από αμβλέα αντικείμενα όπως το τιμόνι ή το παρμπρίζ, αλλά και από οξέα αντικείμενα , όπως μαχαίρι ή πυροβολισμούς.

Αυτά τα ανατομικά στοιχεία είναι η άνω αεροφόρος οδός, ο οισοφάγος, οι καρωτίδες και οι σφαγίτιδες, ο θυρεοειδής χόνδρος, ο κρικοειδής χόνδρος και το άνω τμήμα της τραχείας.

Κάθε κάκωση στον τράχηλο είναι σοβαρή και δυνητικά απειλητική για τη ζωή μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο στο Τμήμα Επειγόντων.

Τυφλά Τραύματα

Κάθε μετωπική σύγκρουση στο άνω τμήμα του τραχήλου μπορεί να προκαλέσει βλάβη στο λάρυγγα ή την τραχεία, όπως για παράδειγμα σύγκρουση στο τιμόνι ή στο παρμπρίζ ή απόπειρα αυτοκτονίας με θηλιά σχοινιού.

Όταν οι χόνδροι της άνω αεροφόρου οδού ή του λάρυγγα υποστούν κάταγμα, δεν επανέρχονται στην προηγούμενη φυσιολογική τους θέση.

Συχνά τέτοιες κακώσεις προκαλούν απώλεια φωνής, σοβαρή και ορισμένες φορές μοιραία για τη ζωή απόφραξη αεραγωγού και απώλεια αέρα στους μαλακούς ιστούς.

Η ύπαρξη αέρα στα μαλακά μόρια προκαλεί τη χαρακτηριστική αίσθηση κριγμού και ονομάζεται υποδόριο εμφύσημα. Σε περίπτωση υποδόριου εμφυσήματος, πρέπει η βατότητα του αεραγωγού να διατηρηθεί όσο το δυνατόν καλύτερα και να επισπευτεί η άμεση μεταφορά του ασθενούς.

Η ολική απόφραξη του αεραγωγού σ’ αυτούς τους ασθενείς μπορεί να συμβεί οξέως, ως αποτέλεσμα τους οιδήματος ή της αιμορραγίας στους υποκείμενους ιστούς.

Είναι πολύ δύσκολο να διατηρηθεί ανοικτή η αεροφόρος οδός σ’ αυτούς τους ασθενείς και πολύ συχνά είναι απαραίτητη η χειρουργική εξασφάλιση της βατότητας.

Θα πρέπει πάντα να σκεφτόμαστε ότι μια κάκωση που συμβαίνει στον τράχηλο μπορεί να συνοδεύεται και με κάκωση της αυχενικής μοίρας της σπονδυλικής στήλης.

Κακώσεις από Οξέα Αντικείμενα

Κακώσεις από οξέα αντικείμενα στον τράχηλο μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη αιμορραγία από ρήξη μεγάλων αγγείων όπως οι καρωτίδες και οι φλέβες. Από τραυματισμό με αιχμηρό αντικείμενο κινδυνεύουν επίσης ο οισοφάγος, η τραχεία ακόμη και ο νωτιαίος μυελός.

Η άμεση πίεση στο σημείο της αιμορραγίας βοηθά συνήθως στον έλεγχό της.

1.Εφαρμόστε άμεση πίεση στο σημείο της. αιμορραγίας χρησιμοποιώντας το δάκτυλό σας ή αποστειρωμένη γάζα.

2.Στερεώστε τη γάζα με επίδεσμο.

3.Στερεώστε τη γάζα γύρω και κάτω από το σύστοιχο ώμο του ασθενούς και όχι γύρω από τον λαιμό του για να μην δημιουργήσετε προβλήματα αναπνοής και κυκλοφορίας.

Παρ’ όλες τις κινήσεις, είναι δυνατό η αιμορραγία να συνεχίζεται και να προκαλεί πίεση στους αεραγωγούς και γι’ αυτό είναι απαραίτητος ο συχνός έλεγχος για σημεία απόφραξης.

Αν μια φλέβα έχει ραγεί, είναι δυνατόν αέρας να εισέλθει δια μέσου αυτής στην καρδιά, δημιουργώντας εμβολή από αέρα.

Μεγάλη ποσότητα αέρα στο δεξιό κόλπο και κοιλία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή ανακοπή.

Πολλές φορές είναι αναγκαίο να εφαρμοστεί πίεση τόσο άνωθεν όσο και κάτωθεν του σημείου αιμορραγίας για να σταματήσει αυτή, αν έχουν ραγεί και η σφαγίτιδα και η καρωτίδα.

Συχνά πρέπει να αναταχθεί το ολιγαιμικό shock στο οποίο βρίσκεται ο ασθενής.

Θα πρέπει πάντα να διατηρείται η ακινητοποίηση της αυχενικής μοίρας και η πλήρης ακινητοποίηση του ασθενούς σε σκληρή σανίδα.

Θα πρέπει επίσης να εξασφαλιστεί η βατότητα της αεροφόρου οδού και η παροχή οξυγόνου κατά τη διάρκεια της μεταφοράς του ασθενούς.

Κακώσεις Αυτιών – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις Προσώπου και Τραχήλου

Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ. Πασχαλίδης

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ