Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Τα άρθρα του Διασώστη » Κακώσεις Αυτιών – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις Αυτιών – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Το αυτί είναι ένα σύνθετο όργανο ακοής και ισορροπίας.

Διαιρείται σε τρία μέρη.

Το έξω αυτί αποτελείται από το πτερύγιο, που είναι το τμήμα που βρίσκεται εκτός της κεφαλής και τον έξω ακουστικό πόρο που οδηγεί στην τυμπανική μεμβράνη.

Το μέσο αυτί αποτελείται από 3 μικρά οστάρια (σφύρα, άκμονας, αναβολέας) τα οποία κινούνται αντιδρώντας στα ηχητικά κύματα που προσκρούουν στην τυμπανική μεμβράνη. Μ’ αυτό το μηχανισμό αντιλαμβανόμαστε τους ήχους.

Το μέσο αυτί συνδέεται με τη ρινική κοιλότητα με την ευσταχιανή σάλπιγγα, η οποία αποτελεί το έσω ακουστικό κανάλι.

 

Αυτός ο μηχανισμός επιτρέπει εξίσωση της πίεσης στο μέσο αυτί όταν η εξωτερική ατμοσφαιρική πίεση αλλάζει. Το έσω αυτί αποτελείται από οστέινους θαλάμους που περιέχουν υγρό. Με τις κινήσεις της κεφαλής, κινείται και το υγρό. Σαν απάντηση λεπτές νευρικές απολήξεις εντός του υγρού στέλνουν σήματα στον εγκέφαλο, δηλώνοντας τη στάση της κεφαλής και το ρυθμό αλλαγής της στάσης.

Τα αυτιά τραυματίζονται συχνά, αλλά δεν αιμορραγούν σημαντικά. Αν με την τοπική πίεση δεν σταματά η αιμορραγία, μπορεί να εφαρμοστεί κυκλοτερής επίδεση. Πρώτα πρέπει να εφαρμοστεί ανάμεσα στο αυτί και στο δέρμα του κρανίου μια αποστειρωμένη γάζα, καθώς είναι πολύ επώδυνη η επίδεση του αυτιού κατευθείαν πάνω στο υποκείμενο δέρμα.

 

 

Σε περίπτωση πλήρους απόσπασης του αυτιού, πρέπει το αποσπασθέν τμήμα να συλλεχθεί σε αποστειρωμένη γάζα και να σταλεί σε πλαστική σακούλα στο νοσοκομείο, καθώς είναι συχνή η επανασυγκόλληση αποσπασμένων ιστών στο αυτί.

Στο έξω αυτί συνηθίζουν τα παιδιά να βάζουν ξένα σώματα όπως καραμέλες ή ξηρούς καρπούς. Τα ξένα σώματα πρέπει να αφαιρούνται από γιατρό στο Τμήμα Επειγόντων. Μην προσπαθείτε να αφαιρέσετε ξένα σώματα, γιατί είναι πιθανό να τα σπρώξετε βαθύτερα, προκαλώντας μόνιμη βλάβη στην τυμπανική μεμβράνη.

Πρέπει να ελέγξετε για πιθανή απόρροια σε σοβαρά τραυματίες, καθώς μπορεί να υποδηλώνει κάταγμα βάσης κρανίου.

Κακώσεις Τραχήλου – Τυφλά Τραύματα – Κακώσεις από Οξέα Αντικείμενα – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις της Μύτης – Εκτίμηση και Αντιμετώπιση (Οδηγίες για Διασώστες)

Κακώσεις Προσώπου και Τραχήλου

Ιατρικές Εκδόσεις Π.Χ.Πασχαλίδης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ