Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Γενικά » Θεραπεία δια των Αναμνήσεων στον γηριατρικό πληθυσμό

Θεραπεία δια των Αναμνήσεων στον γηριατρικό πληθυσμό

Η θεραπεία αναμνήσεων εισήχθη τη δεκαετία του 1960 από τον Robert Butler, MD, έναν ψυχίατρο που ειδικεύτηκε στην εργασία με τον γηριατρικό πληθυσμό. Αναγνώρισε ότι καθώς οι άνθρωποι φτάνουν στην τρίτη ηλικία, μπορεί να θεωρούν χρήσιμο να αναπολούν και να αξιολογούν τη ζωή τους. Αποκάλεσε αυτή την έννοια “ανασκόπηση της ζωής”. Η έννοια αυτή ήταν σύμφωνη με τη θεωρία του Erik Erikson για την ανάπτυξη της ζωής, η οποία αντιλαμβάνεται το τελευταίο στάδιο της ζωής ως μια προσπάθεια να τεθεί η ζωή σε προοπτική για να βρεθεί το προσωπικό νόημα.

Τι είναι η θεραπεία αναμνήσεων;

Η θεραπεία αναμνήσεων είναι δύσκολο να οριστεί. Δεν υπάρχει ένας κοινά αποδεκτός τρόπος διεξαγωγής της. Μπορεί να διεξαχθεί σε λίγες συνεδρίες ή για πολλούς μήνες. Μπορεί να γίνει ατομικά ή σε ομάδες. Μπορεί να διεξαχθεί από έναν θεραπευτή σε μια δομημένη θεραπευτική συνεδρία ή από έναν μη θεραπευτή με άτυπο τρόπο. Στην πραγματικότητα, πολλοί άνθρωποι που την εφαρμόζουν είναι το προσωπικό σε εγκαταστάσεις μακροχρόνιας φροντίδας που δεν έχουν καμία εκπαίδευση θεραπευτή.

Ωστόσο, είναι καθολικά αποδεκτό ότι η θεραπεία αναπόλησης απευθύνεται σε ηλικιωμένους ενήλικες, πολλοί από τους οποίους αντιμετωπίζουν συμπτώματα άνοιας. Επιπλέον, περιλαμβάνει την προτρεπτική ανάκληση αναμνήσεων από τα νεότερα χρόνια του ατόμου. Αυτό θεωρείται ότι διευκολύνει τη βελτίωση της νόησης, της σύνδεσης και της διάθεσης. Ο στόχος είναι να βελτιωθεί η συνολική ευημερία κάποιου που μπορεί να έχει αποσυρθεί και να έχει απελπιστεί λόγω των επιπτώσεων της γήρανσης και της άνοιας.

Τύποι θεραπείας αναμνήσεων
Σε μια ολοκληρωμένη ανάλυση του θέματος, η θεραπεία αναμνήσεων κατηγοριοποιήθηκε σε έναν από τους τέσσερις τύπους:

1. Η απλή αναπόληση περιλαμβάνει άτομα που μοιράζονται γενικές αναμνήσεις και ιστορίες από περασμένες εποχές. Σε αυτόν τον τύπο αναμνήσεων, η εστίαση είναι στην ανάκληση κυρίως θετικών πτυχών της ζωής των πελατών. Ως εκ τούτου, ένας θεραπευτής μπορεί να θέλει να αποφύγει τα ερεθίσματα για αρνητικές αναμνήσεις. Εδώ είναι πιθανό να χρησιμοποιούνται πιο γενικές προτροπές αντί για συγκεκριμένες αναμνήσεις από τη ζωή του ατόμου. Για παράδειγμα, ένας πελάτης μπορεί να θυμηθεί ταινίες και τραγούδια από την εποχή που ήταν νεότερος, σε αντίθεση με ένα συγκεκριμένο γεγονός που συνέβη στη ζωή του.

2. Η ανασκόπηση της ζωής είναι ο τύπος της ανάμνησης που έκανε δημοφιλή ο Robert Butler. Πρόκειται για μια πιο δομημένη μορφή αναπόλησης που συνήθως περιλαμβάνει ατομικές συνεδρίες με έναν θεραπευτή. Ο θεραπευτής διερευνά τις συγκεκριμένες εμπειρίες ζωής του πελάτη και τον βοηθά να αξιολογήσει πώς αυτές εντάσσονται στο συνολικό νόημα της ζωής του. Οι εμπειρίες αυτές μπορεί να είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές. Χρησιμοποιούνται πιο προσωπικές προτροπές και ο θεραπευτής πρέπει να είναι προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει τις αρνητικές αντιδράσεις στις αναμνήσεις που προκαλούν.

3. Η θεραπεία ανασκόπησης της ζωής είναι μια πιο συγκεκριμένη μορφή ανασκόπησης της ζωής, όπου ο πελάτης δυσκολεύεται να αντιμετωπίσει ορισμένα γεγονότα από το παρελθόν του. Προσπαθεί να αναπλαισιώσει τις αρνητικές αναμνήσεις, προωθώντας μια πιο θετική θεώρηση της ζωής. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για τα άτομα που αισθάνονται κατάθλιψη εξαιτίας πράξεων του παρελθόντος ή μετάνοιας. Δεν συνιστάται για μη εκπαιδευμένους επαγγελματίες. Σκεφτείτε το ως γνωστική θεραπεία για τις αναμνήσεις.

4. Η εργασία της ιστορίας ζωής επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας αφήγησης της ζωής κάποιου. Περιλαμβάνει μια πλήρη ανάμνηση όλων των φάσεων της ζωής του πελάτη. Συχνά, καταλήγει στην ανάπτυξη ενός “βιβλίου ιστορίας ζωής”, μιας απλοποιημένης αυτοβιογραφίας, αν θέλετε.

Συμβουλές και τεχνικές

  • Κάντε ερωτήσεις ανοιχτού τύπου. Θυμηθείτε, ο στόχος είναι να κάνετε τους πελάτες να μιλήσουν λεπτομερώς για τη ζωή τους. Οι κλειστές ερωτήσεις συνήθως ενθαρρύνουν σύντομες απαντήσεις. Για παράδειγμα, ρωτήστε “πώς αισθανόσασταν για αυτό το άτομο;” έναντι του “σας άρεσε;”.
  • Χρησιμοποιήστε αισθητηριακές προτροπές. Οι ηλικιωμένοι ενήλικες, ιδίως εκείνοι με άνοια, μπορεί να δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στις ερωτήσεις. Σε αυτή την περίπτωση, θέλετε να τους προτρέψετε να ανακαλέσουν χρησιμοποιώντας αισθητηριακά ερεθίσματα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οπτικά ερεθίσματα, όπως φωτογραφίες ή βίντεο, ή ακουστικές υπενθυμίσεις, όπως τραγούδια. Οι μυρωδιές και τα απτικά ερεθίσματα είναι επίσης ευπρόσδεκτα. Οτιδήποτε λειτουργεί!
  • Εκτός από την προτροπή της ανάκλησης, τα αισθητηριακά στηρίγματα μπορεί να έχουν και άλλα θετικά αποτελέσματα. Για παράδειγμα, η μουσική μπορεί να μειώσει την ταραχή που σχετίζεται με την άνοια. Και οι φωτογραφίες χαρούμενων γεγονότων τείνουν να ανεβάζουν τη διάθεσή μας.
  • Τα άτομα με άνοια συνήθως δυσκολεύονται να θυμηθούν πρόσφατα γεγονότα, αλλά μπορούν να ανακαλέσουν αναμνήσεις από πολύ παλιά. Ως αποτέλεσμα, είναι χρήσιμο να επικεντρωθούν στην περίοδο της ζωής τους από τις ηλικίες 10-40 ετών.
  • Εμπλέξτε την οικογένεια και τους στενούς φίλους. Τα στοιχεία δείχνουν ότι η θεραπεία αναπόλησης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα της σχέσης μεταξύ των ασθενών με άνοια και των φροντιστών. Επιπλέον, τα μέλη της οικογένειας και οι φίλοι μπορούν να ενημερώσουν τους θεραπευτές για πιθανά ερεθίσματα πριν από την έναρξη της θεραπείας.
  • Η θεραπεία δια των αναμνήσεων μπορεί να προκαλέσει δύσκολα συναισθήματα. Συνιστάται να απασχολούνται εκπαιδευμένοι θεραπευτές εάν σχεδιάζετε να ασχοληθείτε με ευαίσθητα θέματα.

Δυνατά σημεία της θεραπείας δια των αναμνήσεων

Δεν έχουν βρεθεί πολλές θεραπείες αποτελεσματικές με άτομα που πάσχουν από άνοια.

Παρόλο που τα στοιχεία δεν είναι απίστευτα ισχυρά, έχει διαπιστωθεί ότι η θεραπεία δια των αναμνήσεων βελτιώνει τη ζωή των πελατών στους ακόλουθους τομείς:

1. Η απόσυρση από τις καθημερινές δραστηριότητες αποτελεί τεράστια ανησυχία για τα άτομα με άνοια. Η θεραπεία αναμνήσεων έχει βρεθεί ότι βελτιώνει το επίπεδο δραστηριότητας και εμπλοκής τους.

2. Η θεραπεία δια των αναμνήσεων, σε πολλαπλές μελέτες, έχει βοηθήσει τους πελάτες να παρουσιάσουν σημαντική βελτίωση στη γνωστική λειτουργία σε περιβάλλοντα της κοινότητας.

3. Οι ηλικιωμένοι αναφέρουν αυξημένη αυτοεκτίμηση και μειωμένα συμπτώματα κατάθλιψης όταν υποβάλλονται σε θεραπεία δια των αναμνήσεων. Έχουν επίσης μια πιο θετική συνολική άποψη για τη ζωή τους.

4. Η αναπόληση θετικών αναμνήσεων φαίνεται να προστατεύει τα άτομα από το στρες.

5. Η θεραπεία της ανάμνησης είναι ευέλικτη. Μπορεί να εκτελεστεί από πολλά διαφορετικά άτομα σε διάφορα περιβάλλοντα.

Ανησυχίες σχετικά με τη θεραπεία αναπόλησης

1. Οι κακές αναμνήσεις, καθώς και οι καλές, μπορεί να προκληθούν από την αναπόληση. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα προβληματικό όταν το άτομο που εκτελεί τη θεραπεία δεν είναι εκπαιδευμένος θεραπευτής και δεν έχει την εμπειρία να βοηθήσει τον πελάτη να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά τα συναισθήματά του.

2. Η έρευνα σχετικά με τη θεραπεία δια των αναμνήσεων είναι στην καλύτερη περίπτωση χλιαρή. Αυτό έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με την έλλειψη σταθερότητας στη λειτουργικότητά της. Η χορήγησή της διαφέρει σημαντικά μεταξύ των διαφόρων πλαισίων και παρόχων. Μια θεωρητικά υποστηριζόμενη χειρογράφηση της θεραπείας θα ήταν μια θετική κίνηση για την αύξηση της αξιοπιστίας και της εγκυρότητάς της.

3. Δεν λειτουργεί καλά με την προχωρημένη άνοια, επειδή η ανάκληση και η γνωστική λειτουργία είναι πολύ σοβαρά επηρεασμένες.

4. Η θεραπεία δια των αναμνήσεων χρειάζεται μεγαλύτερη συνέπεια στο περιεχόμενο και την παροχή. Είναι πολύ δύσκολο να οριστεί και, ως εκ τούτου, είναι δύσκολο να μετρηθεί με ακρίβεια η αποτελεσματικότητά της.

5. Η ασφαλιστική αποζημίωση είναι αμφισβητήσιμη εάν δεν χορηγείται από αδειούχο θεραπευτή σε νοσοκομειακές και εξωτερικές δομές.

Εκπαίδευση και πόροι

Επίσημη εκπαίδευση για τη θεραπεία αναπόλησης είναι δύσκολο να βρεθεί. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι ποικίλλει τόσο πολύ ως προς το περιεχόμενο και τη χορήγησή της.

Τούτου λεχθέντος, υπάρχει ένας αξιοπρεπής αριθμός εκπαιδευτικών πόρων που μπορούν να βρεθούν, πολλοί από τους οποίους εντάσσονται στο πλαίσιο της γηριατρικής φροντίδας.
  • Αυτό είναι ένα σύντομο διαδικτυακό μάθημα για τη θεραπεία ανάμνησης που απευθύνεται σε παρόχους άμεσης φροντίδας.
  • Αυτή η εγκεκριμένη από την APA έρευνα μετρά τους λόγους για τους οποίους οι άνθρωποι αναπολούν. Πρόκειται για ένα εργαλείο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη θεραπεία για τη μέτρηση των κινήτρων των πελατών να συμμετάσχουν στη θεραπεία αναπόλησης.
  • Η Nancy Rhine, LMFT, έχει μια εκπαιδευτική σελίδα σχετικά με τη θεραπεία αναπόλησης και τις ερωτήσεις που μπορείτε να κάνετε στους πελάτες για να παρακινήσετε έναν πελάτη να αναπολήσει.
  • Αυτός ο ιστότοπος περιέχει πολλές δραστηριότητες αναπόλησης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν με ηλικιωμένους πελάτες.
  • Εδώ είναι ένας άλλος πολύτιμος πόρος για ερωτήσεις και δραστηριότητες αναπόλησης.
  • Τα δομημένα εγχειρίδια που καθοδηγούν την εφαρμογή της θεραπείας αναπόλησης είναι ελάχιστα. Εδώ όμως υπάρχει ένα βήμα προς βήμα εγχειρίδιο για ομαδική θεραπεία που δημιουργήθηκε από τον εκπαιδευτή αναπόλησης Bernie Arigho.

Η θεραπεία δια των αναμνήσεων είναι μια δημοφιλής θεραπεία για ηλικιωμένους ενήλικες που πάσχουν από άνοια. Η άνοια είναι προβλέψιμα δύσκολα αντιμετωπίσιμη, αλλά η θεραπεία αναπόλησης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της ποιότητας ζωής και της διάθεσης του ηλικιωμένου πληθυσμού.

 

Πηγή: https://www.theraplatform.com/blog/840/reminiscence-therapy

Παναγιώτης Σπανός

Προνοσοκομειακός Διασώστης

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ