Μεταπηδήστε στο περιεχόμενο
Αρχική » Αρθρογραφία και Δράσεις » Προνοσοκομειακή Φροντίδα » Επιβίωση » Η ψυχολογία του οδηγού/συνοδού σημαντικών προσώπων (VIP)

Η ψυχολογία του οδηγού/συνοδού σημαντικών προσώπων (VIP)

Η οδήγηση γενικά είναι μια διαδικασία που ορισμένοι άνθρωποι την θεωρούν αρκετά στρεσογόνα. Αυτό φαίνεται και από τον τρόπο που χειρίζονται το όχημα, αλλά και από το πώς είναι οι ίδιοι εντός του οχήματος.

Σε περίπτωση όμως που το όχημα ανήκει σε συνοδευτική ομάδα ή αν ακόμα είναι και το κύριο όχημα, δηλαδή εκείνο που μεταφέρει το vip πρόσωπο, τότε το άγχος είναι αρκετά μεγαλύτερο. Ένας οδηγός τέτοιου είδους όταν πρόκειται να συμμετέχει σε συνοδεία -ειδικά με αυξημένη επικινδυνότητα- καταλαβαίνουμε ότι θα βρίσκεται συνέχεια σε μια κατάσταση πολύ στρεσογόνα.

Τις περισσότερες φορές αν ο οδηγός δεν διαθέτει μεγάλη εμπειρία, θα είναι εύκολο να αναγνωρίσει οποιοσδήποτε την κατάσταση που βιώνει, διότι οι απαιτήσεις της συγκεκριμένης δουλειάς είναι αρκετά μεγάλες:

  • Με λίγα λόγια, θα πρέπει να γνωρίζει την διαδρομή, καθώς και τις εναλλακτικές, από νωρίτερα, να την έχει κάνει έστω και μια μέρα πριν αν είναι εφικτό, ώστε να γνωρίζει περισσότερες λεπτομέρειες.
  • Να έχει σωστή και αδιάκοπη επικοινωνία με τον υπεύθυνο ασφαλείας, να ξέρει ακριβώς τις υποχρεώσεις του και τον τομέα ευθύνης του.
  • Να έχει το μυαλό του συνέχεια στον vip που μεταφέρει και να είναι έτοιμος αν χρειαστεί κάτι.
  • Να ξέρει τα χαρακτηριστικά, όπως και τις δυνατότητες του οχήματος.
  • Να μην απομακρύνεται από το όχημα, αν υπάρχει συνοδευτική ομάδα, και να είναι σε κατάσταση ετοιμότητας πάντα για άμεση μετακίνηση.
  • Αν είναι μόνος με τον επίσημο, εύκολα καταλαβαίνουμε ότι οι υποχρεώσεις είναι αρκετά μεγαλύτερες. Ακόμα και σε τέτοιες περιπτώσεις όμως, καλό θα είναι μόλις ασφαλίσει τον επίσημο να μεταφέρει και το όχημα σε ασφαλή φυλασσόμενο χώρο.

Όλα τα παραπάνω, καθώς και πολλά άλλα προβλήματα που μπορεί να εμφανιστούν σε μια τέτοια μεταφορά, καταλαβαίνουμε ότι αυξάνουν κατακόρυφα το άγχος του οδηγού.

Σε τέτοιες περιπτώσεις, καλό θα είναι να διατηρεί όσο περισσότερο γίνεται την ψυχραιμία του, να προσπαθεί να αναπνέει βαθιά και να εκπνέει αργά από την μύτη, ώστε να γεμίζουν καλά τα πνευμόνια με οξυγόνο. Είναι το μοναδικό πράγμα που μπορεί να κάνει σε μια τέτοια κατάσταση, ώστε να μην χάσει τον έλεγχο της συνοδείας.

Εδώ θα τονίσω ότι η δουλειά αυτή απαιτεί την ανάλογη εμπειρία για να την φέρει κανείς εις πέρας με ασφάλεια, και φυσικά συνεχόμενη εκπαίδευση σε διάφορες καταστάσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει στο δρόμο και πρέπει να είναι όσο το δυνατόν καλύτερα προετοιμασμένος για το χειρότερο σενάριο.

Πηγή: institution.innovatebiz.eu

ΔΙΑΣΩΣΤΕΣ ΡΟΔΟΥ